Magát a hevítőcsövet is lehet (valahogy) cserélni, mert néhány euróért lehet venni. Ha esetleg rájössz, hogyan lehet kicserélni, akkor szívesen küldök neked egy hevítőcsövet, amit egyszer a többi füstölő mellé rendeltem, de fogalmam sincs, hogyan lehet cserélni.
Ebből a fölsorolásból a váltó- és jelződekóderek használnak egyedül közös címrendszert, tehát őket kell csak ügyesen beosztanod. A mozdonyok és a detektorok ezektől és egymástól függetlenek.
Egy digitális asztal eszközeinek a címkiosztásának van-e rendszere, útmutatója. Az asztal elsősorban Digitools-os eszközöket tartalmaz. Mozdonyok - dekóderrel 20 db, R-Busos foglaltságérzékelők 6 db, Digiservo váltódekóderek 5 db, Digisignal jelzővezérlők 3 db. Milyen címeket ajánlott beállítani az egyes eszközöknek? Jó lenne valami logikus rendszert beállítani, hogy ne legyen szükség sok változtatásra a későbbiek során.
Itten van a keresztmetszeti képe. Kikerestem a Roco oldaláról.
Ez a Roco első verziója. Az újabb Br38-ban már az ellenállásos hevítőtartályt használja mint az Esu, és a többiek.
Ez egy klasszikus Seuthe füstölő, önetető tartállyal ellátva, és egy ventilátorral összehozva. Mivel az olaj már bejutott a seuthe izzitócsövébe, onnan azt már csak kimosni lehet.... ha mázli van, és nem dugult el tőle... Többször neki kell futni, és talán egyszer csak kitisztul.
Ezt a füstölőt önállóan is meg lehet venni, és akkor minden jó lesz, de előtte a tartályt is benzinnel (seb/foltbenzin) ki kell mosni, hogy a kenőolaj ne legyen ott. Ehhez szét kell szedni a modellt.
A fémalkatrészeket persze hogy nem bántja, meg a talpfalétra sem oldószerrel oldható műanyagból készül, mert akkor kb. "0" lenne a tartása és a rugalmassága... Próbáld ki egy modelled oldalát áttörölni vele, ahol festés, és feliratozás is van; de persze nem én mondtam, csak saját felelősségre (hiszen elvileg nem bántja...).
"(A féktisztító spray egyébként nagy valószínűséggel oldja a festéket, és talán a műanyagot is...)"
Egyiket sem bántja - bár nyílván nem próbáltam ki az összeset. De elég sok modellt és pályát tisztítottam vele, és soha nem okozott bajt. Pedig ott, ahol a hőtágulás miatt komoly mechanikai feszültség volt a pályában, és minden nap áttöröltük féktisztítóval, fogadni mertem volna arra, hogy meggyengül / elridegül a műanyag az évek alatt, és felszakad a sín. De nem történt ilyen sem.
Semmi sem ördögtől való... Ha már egyszer a gazdája kipróbálta a kenőolajjal való füstölögtetést, akár ezt is kipróbálhatja... Nagyobb baja talán nem lesz... Ha igen, akkor meg majd sajnáljuk... (A féktisztító spray egyébként nagy valószínűséggel oldja a festéket, és talán a műanyagot is...)
Ördögtől való lenne az , ha mondjuk a gőzöst fejre állítanád és féktisztító spray segítségével "olajtalanítanád" a füst patront? Ha tiszta , hajszárítóval elpárologtatod a maradék tisztítószert, és kész.
El. De én első körben akkor is előbb levenném a kéményt, és úgy próbálnám kitakarítani a füstölőt. Még akkor is ha nem lehet simán kihúzni. Az tartály kitakarításához már szét kell szedni a mozdonyt ez tény.
Nem kell szétszedni. A mozdony kéményét óvatosan le kell venni, és egy csipesszel ( a szélénél megfogva) kihúzni a füstgenerátort. Így sokkal könnyebb kitisztítani. Amúgy hogyan van beállítva a dekóder? Mert ha nincsenek jól beállítva a CV értékek akkor nem fog füstölni semmivel sem.
Jól van. Annyit tudunk, hogy a füstölője jó, mert először füstölt. Az olaj nem fog hipp-hopp kioldódni onnan a füstolajjal együtt. Egy szimpla fűtő ellenállás van a fűtőtérben, semmi extra. Ez nem tud tönkremenni, ha csak nincs órákig üresen bekapcsolva.
Ha most van benn füstolaj, próbáld meg ismét egy-két nap szünet után a füstölgést, úgy hogy előtte egy picit még rátöltesz a füstolajból.
Sajnos az olaj sokkal nehezebben párolog, mint ez a füstolaj, így lassan, több idő alatt jön majd ki.
Szétszedni megpróbálhatod. Maga a fűtő egység nem bonyolult. Mire addig eljutsz.... na az lesz a kihívás...
Feltöltöttem kis mennyiségű füstolajjal, és elindítottam. Gyengén, de elkezdett füstölni. Járattam egy ideig, ahogy diginewl javasolta, hogy kioldódjon a másik olaj. A füst egy idő után egyre gyengébb lett, aztán megszűnt.
Először azt hittem, kifogyott a füstolaj. Ismét töltöttem rá, de semmi.
Arra gondoltam, szétszedem, és megnézem külön a füstölő rész, de még nem mertem nekiállni.
Nem tudom. Sajnos az helyzet ezzel a "füstolajjal" hogy ez a levegőben úgy elvan, lebeg. Igaz írják, hogy szellőztess, és ez fontos is, hiszen egy szénhidrogén (mint a benzin) van felhevítetten a levegőbe juttatva. Mivel nincs elégetve, csak hevítve, ezért ezt úgy ahogy van belélegzed... Innentől nocomment.
Nekem is van egy-kettő füstölős gőzösöm, de ha füstöltetem őket akkor csak röviden, és aztán azonnal szellőztetés.
Na ezesetben hajrá! Ha találsz valami jó DCC-könyvtárat, akkor majd szólj :)
A tapasztalatom az, hogy (tipikus mikrovezérlős-hobbielektronikásos módon) a lehetőségek megvannak, a könyvtárakat dobálják az ember után. Aztán győzzük kibogarászni, hogy melyikben milyen bugok vannak, melyik mit nem tud, melyikhez használhatatlanul hiányos a dokumentáció :)
Úgy tudom, sok gyári dekóderben van olyan proci, mint az Arduinoban (ATmega).
Szerintem a dekóder nem nagy lövés, de a részletekben sok apró ördög rejtőzködhet. A sínjel nem teljesen tiszta, szerintem azt valahogy szűrni kell. Végig kell gondolni, hogy reagáljon hibás DCC jelre. Emellett valahogy programozni kell a CV-ket - bár a saját hatáskörödben éppenséggel fixnek is veheted őket. Nyilván a Digitools-nál már túl vannak egy hosszabb tanulási folyamaton. Ha te akarsz dekódert készíteni, neked is végig kell menni rajta (vagy megkérdezni a Digitools embereit - bár attól tartok, egy korsó sörért nem szívesen mennének bele a tanításodba :-))
"Az elinduláshoz jó, de illesztóáramkör kell mellé, illetve az Arduinon van egy csomó fölös cucc is, tartok attól, hogy elég nagy méretű lesz a végeredmény. "
Elsőre elég egy graetz, 5V stab, gyors opto, meg a kimenetekre esetleg BS170*. Felületszerelt kivitelben. Mindez elférhet egy hosszú világításpanelen... :-)
* Ez a FET már több (ipari környezetű) áramkörömben működik évek, lassan évtizedek óta. Megbízható, TTL szintről vezérelhető, szinte nem fogyaszt, alig van feszültségesése, így nincs teljesítmény-disszipáció. Gyakorlatilag egy "szilárdtest-kapcsoló".
Én pont fordítva, DCC parancsközpontot csináltam (bár ott csak a fejlesztőkörnyezet volt Arduino, a proci éppen nem Atmel, hanem ESP, mert kellett a WiFi). Ennek kapcsán keresgéltem parancsközpont-könyvtárat, de parancsközpont helyett mind dekóder-könyvtárak jöttek szembe velem :) Úgy tűnik, hogy elég sokan foglalkoznak a témával, több dekóder-könyvtár is van.
Szóval igen, abszolút van létjogosultsága a dolognak, nem is nagy ördöngösség összerakni. Persze hogy mennyire éri meg Arduinoval kezdeni, az jó kérdés. Az elinduláshoz jó, de illesztóáramkör kell mellé, illetve az Arduinon van egy csomó fölös cucc is, tartok attól, hogy elég nagy méretű lesz a végeredmény.
(Végül nem találtam igazán jó könyvtárat, szóval vettem a szkópot, utánaolvasgattam a megszakításkezelésnek, aztán hajrá... Én egyébként egy motorshieldre építkeztem, mert így konkrétan 0 darab forrasztással, kettő elem összerakásával kész is lett a parancsközpont :)
Rendrakás/selejtezés során találtam vagy 10-12 elfeledett Arduino Nano-t, ami - az akkori projekt megvalósítatlansága miatt - immár "feleslegessé" vált. Arra gondoltam, hogy a régesrégi Fuggerth kocsijaim világítására jó lenne, befér (az ablakokon úgysem igen lehet belátni), és gyakorlatilag ingyen van. LED-ek vannak hozzá, zárfény is kivitelezhetőnek látszik; digitálisan kapcsolhatóvá szeretném megcsinálni. Tulajdonképpen csak úgy, inkább kihívásként, meg hogy egy kicsit felelevenítsem informatikus múltamat. A szoftver megírása tehát nem lenne nagy akadály. Még akár váltóvezérlést is lehetne csinálni, sokkal olcsóbban, mint a gyári funkciódekóderek; ott még a méret sem igazán számít...
Van valami buktatója a DCC-jel feldolgozásának, vagy hihetünk a szabványról szóló leírásoknak? Van valakinek ilyen jellegű tapasztalata?
Amúgy, ha már füstölünk. Nem tudja valaki miért pont ezt a szénhidrogént kellett kitalálni ezekbe a mozdonyfüstölőkbe? A glicerin/víz elegy amit a színházakban használnak, miért nem volt jó ide?
Bármilyen Seuthe Rauchdestillat jó bele (vagy ha van otthon/sufniban/laborban/polcon akkor az N-hexán). A dinamikus meg ilyen-olyan "szemfényvesztések" ugyanazok, a lényeg, hogy Seuthe legyen. Ez majd lassan kioldja az olajat is nyugi. Csak kicsit (még) büdösebb lesz a füst. Kimosni nem tudod, mert nagyon zárt a hevítőtere a mozdonynak.