Nevet nem írtam. Ha valaki mégis ráismer egy személyre, akkor az a puszta véletlen műve lehet.
"Sajnálom, hogy ő nem szólalt meg itt"
Bizony nagy kár. Sokat elárult volna az írása. Mindenki tisztábban látott volna. De vajon miért hallgatott? A feladvány fel van adva, lehet találgatni az okokat.
"és nem értem, hol siklott ki a dolog"
Pedig a következő mondatodban pontos választ írtál, semmi ok a pislogásra.
"Ezt nem tudjuk mennyire történt meg."
Nem történt meg. Ráadásul a számlára ráírta, hogy Bbmot hanggal tölti fel. Ha pedig a jelentősen eltérő hang feltöltésérő az átadáskor tájékoztat, valamint a tudomásomra hozza, hogy esze ágában sincs lecserélni a hangot, azonnal cseréltettem volna hangtalan dekóderre az árkülönbözet visszatérítésével. Akkor nem lettem volna olyan türelmes. (Úgyhogy most már tudjátok.)
"ami ennek szép kis hobbinak a kárára megy"
Nálam biztos. Soha többet nem fogok utólagosan hangdekódert tetetni egyetlen mozdonyomba, motorkocsimba sem. A gyárit még esetleg, ha megfelelő.
Az egyetlen kivétel ez a három motorkocsi lesz abban az esetben, ha hajlandó kicserélni a Zimo dekódert Digitoolsra saját költségen, és a jelenlétemben. De jellemző az illetőre, hogy csak azt hajtogatja, mint egy papagáj, hogy küldjem vissza a számlával, és akkor elutalja a kifizetett összeget. Egy biztos: a kezemből nem fogom kiadni a számlát, a legsúlyosabb bizonyítékot. De ő ezt valamiért nagyon szeretné megszerezni. Nálam eljátszotta a becsületét. Pedig, amikor dec. 17-én felhívtam és ismét csak ígérgetést hallottam tőle, megkérdeztem: "ugye tudod, hogy a jóhíreddel játszol?". A válasz: "Sejtem". És semmi nem történt. Ekkor szakadt el a cérna.
Az egész esetet azért írtam le, hogy mindenki alaposan nézze meg, kire bízza a modelljeit, kit bíz meg hangdekóder beszereléssel, hangfeltöltéssel, és főleg, előtte informálódjon több modellezőtől is, hogy kiben lehet tényleg megbízni. Ugyanis sem a reklámok, sem egy ismert név még önmagában nem garancia a jó munkára.
(Szegény 82 éves édesapámat verte át alaposan egyszer egy csaló, aki egy "Kisokos" reklámújságban hirdette magát bojlerszerelőnek, és amikor szegény atyám kihívta egy javításra, a szakszerűtlen munkájáért annyit kért el, mint egy új bojler ára. Ennyit a reklámról.)
Nem kell. Visszaolvasni viszont érdemes, nem volt oly rég. Teljesen direktben nem volt megemlítve CsíkosMesTTer neve, de annyi utalás volt, hogy szinte 99,9%-ban ráillik a történet, valamint ő tűnt el innen a fórumról.
Sajnálom, hogy ő nem szólalt meg itt, mert minden érmének 2 azaz 3 oldala van...
Jómagam teljesen értetlenül állok az egész ügy előtt, főleg, hogy valamennyire ismerem mind a kettő személyt. A Megrendelőt, és a Kivitelezőt is.
A megrendelő pontosan tudta mit szeretne, ismerte a modell eredetijét, azaz nem doboz gyűjtő az illető, hanem felhasználó, és a modell eredetiét is ismeri szinte az utolsó feliratig, talán még utazott is vele.
A kivitelező pontosan ismerte a megrendelőt, hiszen nem ma kezdte a vagon/mozdony faragásokat, azt is tudta, hogy a megrendelő ismeri a modellekhez tartozó hangot. A kivitelező nem csak vasútmodellel, hanem régebben repüléssel, és még talán most is hangmunkával is foglalkozik - erről több itteni, és nyilvános írása is fellelhető. Innentől csak pislogok az egészen, és nem értem, hol siklott ki a dolog:
A kivitelező tudja, hogy NINCS megfelelő hang abban a hangtárban, amit fel tud rá tölteni, csak HASONLÓ, akkor már itt kellett volna a részéről egy vastag figyelmeztetésnek lennie, amikor elvállalta a munkát. Ezt nem tudjuk mennyire történt meg. Továbbá ezek a hosszú idejű üzengetések sem tesznek jót egy ilyen problémának.
A hangdekóderek, nem kopnak el, nem használódnak el, így másik modellben 100%-ban újrahasznosíthatók.
Egyszóval tényleg csak szomorúan, lehorgasztott fejjel olvasom, hogy itt megint egy nézeteltérés van, ami ennek szép kis hobbinak a kárára megy...
Az új belépők meg csak pislognak, mert segítséget nem nagyon kapnak, hiszen a veteránok beszélgetése megy valami hang-ügyön...
Azért elképesztő, hogy ez a "műhely" miféle módszereket alkalmaz, hogy kibújjon a felelőssége alól. Eddig csak a garanciajegyet kérte, most eszébe jutott, hogy a nyugtát kéri.
OK, elővettem. Száma megvan, ráírva a szöveg is: "Hangdekóderekbe Bbmot hang feltöltve". Ár: 3*35.000=105.000 Ft.
Tehát: a hang papíron Bbmot, később el is ismerte, hogy semmi köze hozzá. (Mondjuk enélkül is ordított róla, hogy tök más a hang.) Február 17-én 28.500 Ft/db-ért vette volna vissza. Meg én küldjem neki vissza! És ha azt mondja, hogy sérülten érkezett meg, mert szakszerűtlenül lett kiszedve, vagy bármilyen más ok miatt, akkor mihez kezdek? Még a pocsék hangú dekódert is elbukhatom. Személyes időpontot azóta sem volt hajlandó adni. Micsoda ember az ilyen?
Egyenirányít, szűr, és fesz-stabbal beállítja 5V-ra (pl. szervóvezérlő). A motorvezérlő, és váltóállítónál pedig a betápot egyenirányítja, aztán ami abból lesz/marad, azt küldi az eszköz felé. Azaz egy 9V-os egyenáram, egy régi mágneses állítóműhöz már eléggé gizdagéza lesz.
A Digitools eszközeihez (servo, signal, sens) milyen külső áramforrás az ajánlott, DC vagy AC? A kezelésiben az van, hogy bármelyik lehet, de van-e működésben különbség? A 9-16V-os feszültség is igen tág határnak tűnik.
"ott fizikailag nem fér el a 16 tűs tüskesornál szélesebb dekóder"
Érdekes. A NEM 658 szabvány szerint a hangos Plux22 és Plux16 egyforma széles (16mm). A Plux16-ból csak a hang nélküli keskenyebb (11mm), mint a Plux22.
A H0-ás Roco járművek többségébe* akkor is belemegy a Plux22-es dekóder, ha Plux16-nak van hirdetve (a nyák ki van furkálva a foglalat mellett a plusz lábaknak).
A 109-es/302-es gőzös is ilyen, minden gond nélkül belerakható a Plux22-es dekóder. Funkciók szempontjából pedig a Plux12-is bőven elég lenne bele. A későbbi hangosítás megoldható, a korábban kiadott 109.109 alapján viszont számítani lehet rá, hogy a dekóder mellett egyéb alkatrészekre is szükség lehet (ahogy a Digitollsnál a gőzösökkel kapcsolatos hírben szerepel).
*nem igaz ez pl a Roco cseh Bz-jére, mert ott fizikailag nem fér el a 16 tűs tüskesornál szélesebb dekóder
Forrasztás nélkül nem, mert teljesen más a lábkiosztás. Lehet vásárolni (például decoder buddy márkanéven) különböző foglalatokhoz való szerelő NYÁK-ot, amihez a gyári nyolctűs csatlakozó levágása után hozzá lehet építeni a dekódert. Vagy, ha befér, ez az ESU konverter is szóbajöhet: https://www.esu.eu/en/products/former-products/plux-adapter-board/, igaz, már nem gyártják.
A boltokban megjelenő 302-es gőzös PluX16 -os foglalattal van meghirdetve. A DigiTools -nál előjegyezhető ugyanez a 302 -es mozdony PluX22 es DigiSound 5.5 hangkártyával van meghirdetve! A kérdésem az, hogy ha a boltban vásárolt mozdonyt később akarom hangosítani, akkor ez hogyan oldható majd meg?
Hadd kérdezzem : ha nekem már van egy Fuggerth Szilibe való 8 tűs digisound dekóderem, azt beletehetem-e egy PIKO Expert V43-ba, amelybe PLUX22-es csatlakozás van...
(Hogy miért "vetemednék erre...???"
1. A 8 tűs változatnál nem kell forrasztani a hangszóró csatlakozását ;
2. A hangdekóder ugyancsak megdrágult...)
Persze -ha ez egyáltalán kivitelezhető - nyilván le kell mondani néhány dekóderfunkcióról - de ha így is megoldható a hangosítás - hát legyen így...!
Hm... Érdekes és tanulságos történet... (Kb. sejtem, kiről lehet szó - de konkrétan Neked tanácsot adni NEM tudok...) - inkább leírom az én történetemet, amelyben vannak hasonló momentumok...
Előre is hangsúlyozom, hogy NEM a "vélt illetőről", hanem egy MODELLBOLTRÓL van szó....!
"Spéci változatú" H0-s Roco alapú NOHAB-ról van szó (egy átépített MÁV M61 017-esről koronás címerrel...)
Boldog örömmel vettem meg a jól működő "hangtalan" modellt, gondoltam: "ha már lúd, legyen kövér" - -veszek bele "digisound" hangdekódert... Csakhogy akkor NOHAB-hoz ez éppen hónapokig hiánycikk volt. "Bújtam" a modellboltok és a digitools weblapját dekóderért - semmi... Egyszercsak az egyik modellboltnál "feltűnt" egy NOHAB-hoz való digisound dekóder...!!! Lecsaptam rá - mire kiderült, hogy : "Ja, ez nem NOHAB-oz való, hanem (ha jól emlékszem Kocur-hoz) - de semmi gond: BELETESZEM a NOHAB-ét..." Így is lett, megkaptam... Működött ugyan, de - lévén, hogy eredetileg nem NOHAB-hoz készült a digitolls-nál - cérnavékony hangú kürthangja lett. Ezt jeleztem a boltnak, mire - (újabb) "jó pénzért" + postaköltségért - kaptam egy jobb, robusztusabb hangszórót...
Nem volt nála semmiféle kipróbálásra alkalmas pálya. Mivel nem volt vele rossz tapasztalatom korábban, mástól sem olvastam ilyet, megbíztam a szavában, hogy a megbeszélt hangot teszi fel. Ez nem hozzáértés, ez bizalom kérdése. Amikor otthon szembesültem vele, hogy milyen hangot tett fel, jeleztem neki. Utána is sokszor. Mindig volt ígéret, hogy igen, már csak valami apróság hiányzik. Meg, hogy jelentkezik. Nem jelentkezett. Több, mint 4 évig. Máig vallom, hogy a vasútmodellezés nem az idegbetegek hobbija. Több, mint 4 évig türelmes voltam, elhittem azt, amivel hitegetett. Mostanra lett elegem. És mostanra derült ki az is, hogy esze ágában nincs jó hangot tenni a dekóderre, merthogy nincs is jó hangja hozzá. Meztelen a király! Hangsúlyozom: nem most jeleztem neki először, hanem 2020 ősze óta sokszor. Mert korábbi hozzászólásomban is ezt írtam: "miért húzza több, mint 4 éve?" Húzza, mert ismét és ismét jeleztem neki az eredetileg is megbeszélt igényemet. Ugye érted most már, hogy nem 4 év után jelentkeztem nála először?
Egy normális digitális hangos jármű analóg pályán is jól működik. Nem véletlenül akartam Zimo dekódert beépíttetni, mert a 302-esemmel nagyon jó tapasztalataim voltak, tökéletesen működik analóg pályán. Az analóg pályának több oka van, pl. a régi, esetenként 50-60 éves modelljeimet eszemben sincs digitalizálni. Azok nem erre készültek. Otthon meg egyetlenegy pályám van. Továbbá: mindig is hangoztattam, hogy a digitális világ nem az enyém, nem értek hozzá, nem véletlenül fordultam olyan emberhez, akiről úgy gondoltam, hogy szakember. Most szembesültem véglegesen, hogy kár volt ehhez az emberhez fordulni. Nekem a digitalizálás egy szükséges rossz, ami a FREMO-hoz kell. És hangsúlyozom: ezzel az emberrel ellentétben soha nem mondtam azt, hogy én valamiféle szakember vagyok, és soha nem is kértem ilyen tevékenységért pénzt. Ugye ez elég egyértelmű? Sőt, nem egy modellezőnek baráti alapon megcsináltam olyan dolgot, amihez - úgy tűnik -értettem. (Ne érts félre, ilyet ettől az embertől nem vártam, csupán korrekt, becsületes hozzáállást.)
Elgondolkoztam. Fura egy figura vagy, hogy engem felelősnek tartasz azért, mert megbíztam benne több, mint 4 évig, hittem a szavainak. Én jóhiszeműen jártam el. Ezek szerint kár volt? Máskor rúgjak bele egy másik emberbe rögtön, ha hibázik?
De akkor most én kérdezek: becsületesnek tartod azt az eljárást, hogy az előzetes megállapodás ellenére, minden tájékoztatás nélkül tök más hangot tölt fel? Ráadásul a feltöltés előtt kellett volna erről megkérdeznie engem, nem pedig azt várva, hogy én vajon észre veszem-e a turpisságot? (És ez teljesen független az átvételtől, aminek a korrekt módját nem is biztosította. Nem is volt helye abban a kis szobában ahol dolgozott.)
Veled ellentétben, kérlek szépen, hogy erre a kérdésre válaszolj!
Milyen hozzáértése (direkt nem szakértelmet írok, mindjárt kiderül miért) lehet annak, aki ezt személyes átvételkor így átvette? Ismeri megfelelően a motorkocsit, ha az így átment nála? Ha meg ismeri, akkor minek vette így át? Sok kérdés felmerülhet itt. Mennyire ért a modellezéshez az, aki digitális, hangos járművet analógban akar használni, holott ennek szinte csak ellenjavallata van villamosműszaki szempontból? És még sorolhatnánk...
Ne válaszolj a kérdésekre természetesen, mert nem a kérdések a lényeg, hanem amire a figyelmet felhívni akartam velük, hogy minősíteni igen könnyű, ahogy te is teszed. Látatlanban nem tudjuk kiről van szó, csak tippelhetünk, de nem is lényeges. Téged is lehet minősíteni, nem csak azt, aki eladta így, főleg, hogy személyesen vetted át, vagyis realtimeban érzékelhető volt a probléma, hogy nem jó ez a hang. Ha postán ezt így megkapod, akkor azt mondom oké, dokumentálod, felrakod, majd mehet vissza postafordulattal a feladónak, de személyes átvétel után és 4 év távlatából elég érdekes ez a kiakadás... Ezen gondolkozz el!
Van némi folytatása az előzménynek. A digitalizálással is foglalkozó emberünk (hogy miért nem szakembert írok, az mindjárt kiderül) a következőkkel indokolta az előzetes vállalásától eltérő tök más, valami általuk összerakott ismeretlen hang feltöltését:
"Akkor, amikor ezek a dekóderek elkészültek, pontosabban a hanganyag feltöltésre került, akkor azt az általunk megtalált hangokból szerkesztettük meg. Ilyen működő motorkocsiról nem volt tudomásunk, és lehetőségünk sem arra, hogy élőben erről felvételt készítsünk."
Ez nagyon érdekes védekezés, mert volt működő ABbmot a MÁV Nosztalgia Kft-nél, és a Digitools nagyon korrekt hangot töltött fel a saját dekódereire ugyanabban az időben.
Szakember-e az olyan, aki úgy tesz ígéretet egy hang feltöltésére, hogy nem tudja, hogy egyáltalán létezik-e olyan működő jármű?
Modellvasutas szakember-e az olyan, aki nem tud arról, hogy van működő ABbmot motorkocsi, de még csak utána sem jár?
Szakember-e az, aki ezek után a modell visszaadásakor nem tájékoztatja a vevőt, hogy "figyu, tök más hangból barkácsoltam valamit, nem a Bbmot hangja, és még sebességváltás sincs benne, csak zörög valamilyen dízelmotor hang, ha megy; jó lesz ez így is"? Ha ezt akkor közli, át sem veszem a motorkocsikat, ki sem fizetem, hanem más megoldást kerestem volna. Pl. normál dekódert tetettem volna bele.
Fentiek tükrében Ti hogyan tudjátok értelmezni azt a korábbi mondását, hogy "Cégünk fennálása óta sem én, sem egyetlen alkalmazottam sem nézett hülyének soha senkit."?
A rendezést kp-ben kértem tőle személyes átvétellel, többek között, mert úgy is fizettem érte, ez nem tetszik neki, ezért a következőkkel indokol:
"Felhívom a figyelmét, hogy jelenleg a műhely korlátozottan üzemel, betegség miatt előre nem látható ideig, így a személyes ügyintézés jelenleg nem megoldható."
Hmmm. Egyrészt: a korlátozott működés nem zárja ki a személyes találkozót, csak az időpontokat szűkíti le. Másrészt: a honlapján - mert az is van neki - semmi nem utal arra, hogy mások se keressék, mert a fenti probléma fennáll. Esetleg csak velem nem akarna találkozni, csupán rám vonatkozna a korlátozottság?
A több, mint 4 éves hitegetés tükrében szerintetek így mennyire vehető komolyan ez a védekezés?
Eszembe jutott Lagzi Lajcsi. Amikor börtönbe került, szegényről kiderült, hogy mennyi baja van. (Remélhetőleg emberünk, vagy hozzátartozója nincs ilyen rossz állapotban, és hamar meggyógyul, kívánom is neki - amennyiben valóban valami betegség áll a háttérben. Csakhogy akkor a honlapján erről tájékoztatni kellene a potenciális érintetteket is - feltűnően, hogy fölöslegesen ne zargasság őt a bajban.) Figyelni fogom a honlapját.
Én úgy gondolom, hogy szegényebb lett a fórum, most hogy elment. Sajnálatos, hogy egy ilyen konfliktus kialakult és talán a nyilvánosság ereje miatt törölte magát. Állást foglalni ebben így kívülállóként nem is lehet, hiszen ő, mint másik fél nem szólalt meg. Nem tudom, de számomra is volt egy kicsit fura eset... annó beszereztem egy M63-as egyedi réz modellt. Analóg volt, elvittem hozzá digitalizálásra, meg is csinálta. Nem volt gond, aztán pár évvel később megkerestem, hogy lenne pár szintén egyedi építésű analóg gépem szeretném digitalizálni őket. Azt felelte a műhely nem foglalkozik egyedi építésű mozdonyok digitalizálásával. Nekem ez kicsit érthetetlen volt, miután már csinált nekem egyet. Természetesen változtatható egy adott üzletpolitika, mit vállal mit nem. Ettől függetlenül voltak jó és számomra hasznos hozzászólásai itt a fórumon.
A mondásom ebben az esetben is igaz, mert az nem érdem önmagában, hogy valaki régóta itt van. Hogy mondjak egy példát: ha valaki a kezdetektől itt van, de mondjuk csak azért, hogy magát reklámozza, az nem érdem. Azzal nem veszítünk semmit, ha úgy dönt, hogy nem akar itt lenni.