"ugye neked a Jacek-hang nem jó, hiszen nem ABbmot-é..."
A Zimo weboldalán ( https://www.zimo.at/web2010/sound/tableindex.htm) azt írják, hogy van Jacek ABbmot hang Zimo dekóerekhez. Jó lenne találkozni valakivel, aki már hallott ilyet. Az analóg üzem hangja pedig amúgy is hab a tortán - túl szép, hogy jó is legyen...
Nem állítottam, hogy Plux 16-os dekódert tett bele, csak én feltételeztem, hogy a motorkocsiban a foglalat is 16-os - ha már a vakdugó is az. A motorkocsit nem szedtem szét, mert nem csak a kasztnit kell leszedni, hanem több mást is, és minden szétszedés törési kockázattal jár.
Írtam korábban, hogy a digitális világ nagyon távol áll tőlem. De akkor már tudom, hogy a 22-es foglalatba tett 16-os vakdugóval is működik a gép.
Úgy egyébként az "illetőnek", ha ilyesmivel foglalkozik, tudnia kellett volna, hogy az MTB ABbmot-ba, Bbmot-ba Plus22 dekóder való, talán kellett volna figyelmeztesse is a felhasználót.
"Elővettem a vakdugót, és ennyi lábat számoltam meg rajta. Rosszul számoltam? (Lehet, hogy 15, mert van egy láb nélküli hely is az illesztés miatt."
Khm... az MTB ABbmot/Bbmot kocsikban (és talán minden H0-ás MTB-nél) csak a vakdugó Plux16-os, a foglalat, és a hozzávaló dekóder Plux22-es. A vakdugón keresztül a "plusz" funkciók, AUX3-tól felfelé, nincsenek átkötve. (Lehetne Plux16-os dekóderrel is üzemeltetni, de akkor csak az AUX1 és AUX2 kimenetek érhetők el.)
"Arra a mai napig nem sikerült rájönnöm, hogy az illető ennyire nem ismerte az ABbmot eredetijét, vagy csak azt hitte, én vagyok hülye, akinek ez is jó lesz?"
A levelében azt írta, hogy sem ő, sem a cég alkalmazottai (?) nem néztek senkit hülyének.
OK, nem kételkedem benne, hogy így van, rendben. De akkor mi volt az oka? Feltettem neki a kérdést, kíváncsi vagyok a válaszára.
(Csak zárójelben: én eddig úgy tudtam, hogy csak ő dolgozik. Na, mindegy, az ember mindig tanul valami újat.)
A 3 héttel ezelőtti levelemben még rákérdeztem, hogy rendelkezésre áll-e a javított hanganyag, de csak a vicces összegű visszafizetésről írt. Innentől reménytelennek látom, hogy még az örököseim is hozzájussanak a jó hanghoz. Pedig 2020 ősze óta elég türelmes voltam.
"ha dekoder vásárlás előtt megkérdezted volna"
A dekóder vásárlása előtt megkérdeztem tőle, hogy van-e ABbmot-hoz hangja. Azt válaszolta, hogy a Bbmot-ét tudja feltölteni. Kompromisszumként elfogadtam. Ezek után kaptam azt a hanganyagot, amit a youtube felvételen lehet hallani. Ha előre tudtam volna, hogy ilyen, és nem hajlandó / képes cserélni, akkor egy sima dekódert kértem volna mindhárom motorkocsiba. 4 év türelmi idő után most ezt szeretném elérni.
"a hanganyag minősége milyen"
A legnagyobb problémám az, hogy a fordulatszám (nem) változás teljesen alkalmatlan ehhez a típushoz, mert a két Ganz motorkocsi típus mechanikus sebességváltóval rendelkezett.
"nála állt nekem is másfél hónapot jacek hangra várva a CD 372esem"
Édes Istenem! Ha csak másfél hónapig állt volna nála a 3 motorkocsim... Október közepén a telefonba azt mondta, hogy vihetem, ehhez képest decemberben változatlan állapotban hoztam el, ugyanis egy találkozóra vinni akartam. (De azért nálad sem kapkodta el a dolgot.)
"Van valami oka, hogy plux 16os dekoder van benne ?"
Elővettem a vakdugót, és ennyi lábat számoltam meg rajta. Rosszul számoltam? (Lehet, hogy 15, mert van egy láb nélküli hely is az illesztés miatt. De tisztában vagyok azzal, hogy a digitális világhoz annyit sem értek, mint hajdú a harangöntéshez.)
Én abban gondolkodom, hogy tegyen bele egy sima dekódert a hangos helyett, és a mai árkülönbséget fizesse ki. (Meg a miatta történt felesleges utakat, ami darabonként 74 km oda-vissza. Mert azért volt még más történet is az egyik motorkocsival kapcsolatban, ami az ő hibája volt.) Mert 4 évig ő húzta, ígérgetett - minden eredmény nélkül. Tegnap - vasárnapi ígéretének megfelelően, 4 év óta először - válaszolt a levelemre és írta meg az ajánlatát, amire én visszaírtam a fentieket, és próbáltam elmagyarázni, hogy mindkettőnk szempontjából a korrekt lezárás lenne célszerű. Most várom a válaszát, még bízom benne, hogy nem egy rosszindulatú emberrel van kártérítési igényem.
4, mivel a dekoder miatt Neked van megkötve a kezed, én azt javasolnám, hogy csak zaklasd akit eddig, hátha a dekoderben lehet softwaret frissíteni, és a frissített hanganyaggal jó lesz.
Kérdés, hogy jacek a frissített hangot adja e ingyen.
Nem védve bárkit, bár ha jól sejtem nála állt nekem is másfél hónapot jacek hangra várva a CD 372esem, viszont ott Jacek anyagai közt nem volt Roco mozdonyra való opció, csak Acme és MTB. Végül azért csak elküldte :)
De! Az, hogy a hanganyag minősége milyen, arról nem a feltöltő tehet, ha dekoder vásárlás előtt megkérdezted volna pl itt, valószínűleg ez az egész elkerülhető lett volna, DT progarmozásban sokkal többet tudnak segíteni, mint Zimoban, főleg ha még fizetős is a hanganyag.
Van valami oka, hogy plux 16os dekoder van benne ?
A dekódereket semmiképp nem adnám vissza, pont a mai értékük miatt. Fizesse vissza a munkadíjat és a külön fizetett hang ára alapján küldje el a szükséges CV-négyest mindegyik dekóderhez! Azt ugyanis a nevedben vásárolta meg közvetített szolgáltatásként, így a tiéd.
És tényleg nagyon tele van a tököm már ezzel a több, mint 4 éves cirkusszal. Az itthoni próbapályámon vígan, hibátlanul mennek a 60-65-70 éves járműveim, ezzel a dekóder történettel meg nem jutok egyről kettőre.
Ahelyett, hogy volna 3 jó motorkocsim hanggal, van 3 motorkocsim sz@r hanggal drága pénzért. Most az úriember (?) ugyan visszavenné 28.500 Ft/db +posta költségért, de akkor milyen digitális opcióm van? Ha Digitools dekóder árat számolok, akkor több, mint 10.000 Ft-ot buknék csak a dekóderen + hangszóró. És milyen hang nélküli dekódert tudok beletetetni, mennyiért?
Szerintetek mennyire korrekt a jó 4 évvel ezelőtti árat kínálni úgy, hogy az ő hibájából nem került rá normális hang, az árak meg közben kb. 30%-kal megemelkedtek, és ha áttérnék hang nélküli dekóderre, anyagilag majdnem ugyanott járnék, mintha a jelen dekódernél kikapcsol(tat)nám a hangot.
A Jacek-hangoknál úgy működik, hogy azzal a telepítőkóddal arra a dekóderre bármilyen Jacek-hangot bármikor telepíthetsz a dekóder élettartama alatt. De ugye neked a Jacek-hang nem jó, hiszen nem ABbmot-é...
Ja, persze, ábszolúte egyetértünk. Rézgaras feltevésére reflektáltam, hogy az új dekóderekben milyen lehetőségeket lehet állítgatni. Ideális az lenne, hogy az ember kifizeti a szakembörnek, a szakembör meg majd bajóldik a szerkesztővel és a CV-kkel (vagy amikkel kell – nem tudom), hogy a végeredmény jól szóljon...
Nem értek a Zimohoz. Ez azt jelenti, hogy az illető úriember megvette a hangot (telepítőkódot), amivel több dekóderre is telepítheti? Vagy esetleg a kód a saját gépén futó szerkesztőprogrammal láncolja össze az adott hanganyagot? Vagy a kódot a program összerendeli egy bizonyos dekóder valami egyedi azonosítójával, és onnan kezdve csak arra a dekóderre lehet feltelepítgetni, de többször (esetleg módosításokkal)? Vagy – legrosszabb esetben – megvette a hangot, amit egyszer tudott feltelepíteni, és az már úgy marad?
A mai világban, amikor a high-end német kocsidban úgy hurcolod magaddal a kormányfűtéstől elkezdve a hátsókerék kormányzásig a funkciókat, hogy on-line előfizetéssel tudod csak használni őket, már semmin nem csodálkozok...
Szóval ha valaki azzal nyit, hogy eddig sem volt neki szimpatikus digitális, de immár elment a kedve, ez egy eléggé háromlábúsün-projekt :-/
Már bocs, de ha az ember fizet érte, hogy (jól) működjön valami digitális üzemben, ott szerintem nem az általad leírtak szerinti az eszmefuttatás. És lehet, hogy ezért is megy el sokaknak a kedve az egésztől...
Mennyibe kerül most egy 16 lábú hangos ZIMO dekóder hangszóróval?
Mennyibe kerül most egy 16 lábú hang nélküli dekóder?
Van-e esetleg olyan hozzáértő ember (és most tényleg hozzáértő embert keresek!), aki a jelen dekóderemre rá tudja normálisan tenni az ABbmot hangját. Mondjuk úgy, ahogyan a Digitools tette a saját dekóderével.
"Arról nem is beszélve, hogy ha ez az a motorkocsi, amit anno egy találkozón hallottam, egészen olyan hangzása volt, mintha nem lenne hangvödör a hangszóró mögött."
Igen, ez az a gép. Amikor digitalizáltattam, akkoriban még nem voltam annak az információnak a birtokában, amit egyszer egy - ha jól emlékszem - egy videóban megosztottál, ezért nincs benne hangvödör. Tervemben volt, ha már egyszer az úriember hajlandó megcsinálni a normális hangot, és fel is telepíti a motorkocsijaimra, akkor egy füst alatt tetetek is bele hangvödröt. De a jelen pillanatban nem ez a legfőbb bajom.
"Akkor már az a legegyszerűbb, ha az ember az évi 1-2-3 találkozó előtt lekapja a motorkocsi tetejét (könnyen lejön), kikapja belőle az analógban használatos vakdugót, és a találkozó erejéig belepattint egy Digitools-dekódert. Az legalább tud mindent, még a diesel-mechanikus motorkocsikra jellemző "megtorpanásokat" is."
Igen, ez elvi lehetőség, de csinálja ezt, akinek 7 anyja van. Ha más nincs, akkor inkább hang nélküli dekóder.
"Ezt meg honnan a csudából vetted????? Immáron 1,5 azaz másfél éve analógban DIGITOOLS HANG dekóderről mennek a mozdonyaim a vitrinben..."
A 324-es mozdonyomban eredetileg olyan volt. Viszonylag nagy feszültségen lépett csak működésbe, de akkor már ugrott a mozdony. Digitoolsékkal annakidejét ezt személyesen tisztáztuk, visszavittem a dekódert, ők meg korrektül visszaadták az árát azonnal. Ők mondták, hogy eddig (azaz addig) nem is igazán merül fel igény a analóg pályán való közlekedtetésre.
Azt, hogy a vitrinedben analógban működik a mozdonyod (motorkocsid? mindegy!), annak azt az okát tudom feltételezni, hogy állandó, viszonylag nagy feszültségen működik jól a dekóder analógban is. Nekem is csak alacsony feszültségnél volt problémám.
Megnéztem a Bbmot-omat. DT 41-es verziójú DigiSound van benne. Megjárattam stabil labortáppal. A fények szépek, a hang jó, a motorvezérlés (fordulatszám-szabályozással együtt) korrekt. Az irányt is mindig eltalálta.
Nekem úgy tűnik, hogy analóg üzemben, mivel nincs igazi analóg-digitális konverzió benne, nem figyeli a sínfeszültséget. Többek között emiatt
- bizonyos feszültségtartományban sötét, aztán 5,5V környékétől elkezd indulgatni, majd az áram növekedésével leáll, újraindul;
- kb. 6,2V fölött stabilan működik.
Ekkor:
- Elkezdi lejátszani a motorhangot, de a motorindítást kihagyja. Ez a szekvencia megegyezik a digitális üzemben is működő "gyorsindítással" (amikor úgy éled a dekóder, hogy sebességparancsot kap, nem játssza le a komplett motorindítást).
- Ezután a dekóder szépen növeli a motor kivezérlését 0-től 100%-ig, működik a fordulatszám-szabályozás ("terhelésszabályzás"). Ezzel együtt a hangot is pörgeti; megcsinálja a mechanikus sebességváltó váltásával együtt járó megtorpanásokat is.
- Mivel alapvetően nem tudja, hogy a sínben lévő delej mekkora kivezérlésnek felel meg, a hangot és a motor kivezérlését ezután folyamatosan 100%-on hagyja. Természetesen, mivel ilyenkor a pálya feszültsége valahol alacsonyabban van, a kocsi nem fog úgy száguldani, mint digitális üzemmódban 100%-on, a mindenkori sínfeszültségnek megfelelően fog pörögni. Ekkor van lehetőségünk a feszültséggel játszani a ~6->12V-os tartományban, a modell úgy fog viselkedni, mint egy analóg modell ebben a tartományban.
- Lassítani is csak úgy lehet, hogy a feszültséget levisszük 6V-ig, a modell ennek megfelelően visszalassul (a hang mindeközben 100%-on pörög).
- Ha a feszültség ~6v alá csökken, a dekóder kikapcsol, a modell megáll.
Szóval igen... elég kompromisszumos. Az indulás OK., de a lassúmenet és megállás már nem annyira. Gondolom ahhoz, hogy analógban is szépen működjön, kellene a dekóderre egy korrekt analóg-digitális konverter, és annak a jeléből kellene valami sebesség-alapjelet faragni. Ez plusz alkatrész, plusz hely, plusz költség. És lássuk be, azért nem sokan akarnak analógban dekóderes géppel játszani.
Ha valaki mindenképpen analógban akarja használni, gondolom még lehet optimalizálni a dolgot (késleltetést berakni az induláshoz, átfaragni a "fő" hangmintát, hogy tartalmazza a motorindítást és a végén visszacsökkentse a fordulatot, stb.). Ekkor viszont digitálisban nem lesz csont nélküli a dolog.
Ha engedélyezve van az analóg mód, akkor csak szoftver verziót, és hangot nem lehet beleszuszakolni (ezeket viszonylag ritkán tesszük). Minden mást tehetsz vele, ha engedélyezve van az analóg mód. Azaz tudod programozni CV/POM módban. Ezt az elmúlt kb 5 éves dekóderekről mondom.
Lehet 15 évvel ezelőtt másképp működött. Pont tegnap volt a kezem között egy ESU lokpilot1 ... 2002-ből. Kicsit másképp kellett újrahangolni a mozdonyt egy reset után, mint a mostaniakat. Volt hozzá leírás, így sikerült.
Nekem még régebbi DT-dekóderekkel volt olyan tapasztalatom, hogy induláskor nem mindig találták el a menetirányt; illetve a dimmelt fényszóró összeakadt a simítatlan egyenárammal, emiatt furán villogott. De ennek már 10 éve, és akkor is csak érdekességképpen próbáltam ki.
Viszont van otthon DT-hangdekóderes Bbmot-om, majd este kipróbálom, hogy mit tud analógban :)
Persze az is kérdés, hogy Te miről, és alkotasu miről működteti a vonatait. Ha Te valami szuper simított, stabil tápról, ő meg tekerős FZ1-ről, ott is el lehet a kutya ásva :)
Kérdés, hogy a hangminta is úgy van-e összeállítva; illetve kérdés, hogy analógban mit rak össze a dekóder abból a paraméterkupacból, ami mindenféle alapjeleket, sebességeket tartalmaz; illetve az egész konfigurációhoz kell megfelelő szoftver és hardver.
Arról nem is beszélve, hogy ha ez az a motorkocsi, amit anno egy találkozón hallottam, egészen olyan hangzása volt, mintha nem lenne hangvödör a hangszóró mögött. Azon pedig CV nem segít...
Szóval ha valaki azzal nyit, hogy eddig sem volt neki szimpatikus digitális, de immár elment a kedve, ez egy eléggé háromlábúsün-projekt :-/
Akkor már az a legegyszerűbb, ha az ember az évi 1-2-3 találkozó előtt lekapja a motorkocsi tetejét (könnyen lejön), kikapja belőle az analógban használatos vakdugót, és a találkozó erejéig belepattint egy Digitools-dekódert. Az legalább tud mindent, még a diesel-mechanikus motorkocsikra jellemző "megtorpanásokat" is. :)
Mint láthatod a videóban, indulási késleltetést is meg lehet oldani (füttyent, sípol, indul/ motort indít, füttyent, dudál, indul, és sebesség emelésnél vált is fokozatot) Az a lényeg, hogy közben legyen állandóan áram a sínben.
A hangprojektet kicsit személyre kell szabni, és akkor sok hangot is be lehet tenni, ami analóg esetben nem lehetséges.
Sajnos a Digitools dekóder nem alkalmas analóg üzemre.
Ezt meg honnan a csudából vetted????? Immáron 1,5 azaz másfél éve analógban DIGITOOLS HANG dekóderről mennek a mozdonyaim a vitrinben... 12V 2A egyenáram van a sínben.
Most tanulmányoztam az új Zimo dekóderek (MS sorozat) leírását. Azt írják, hogy ebben van egy "dízel-mechanikus" beállítás is, ami a sebességváltásokat is tartalmazza (számos, beállítható paraméterrel) Talán érdemes lenne kipróbálni!