Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
" De a pincéből hova megy lefele???? A bányába???? Az a 2 ablak édeskevés lesz oda. "
Fűtő-hűtő hőszivattyúról van szó !
A kültéri ventilátora megoldja , ha jól van a két ablak közé behelyezve a hőszipka és íves vezetéssel alakítod ki a légáram útját . Szerinted egy gyártói előírás szerinti telepítésnél , ahol 10 cm-es távolság már megfelel a hátoldalnál és oldalról meg 5 cm . Akkor , ha ott a ventilátornak megfelel , a két íven vezetve a levegő meg gondot okoz ?
Amint írtam , csak nem olvastad odafigyelve a leírtakat !
Párhuzamosan lesz kötve a nem 15 éves , hanem 27 éves turbós gázkazánnal , ami még ma is gond nélkül működik , ha kell . Ki tudja , hogy mit hoz a jövő ?
Az előbb melegítette fel a HMV-t a veterán turbós gázkazán . Kondenzációs gázkazánon miért is kellett volna gondolkodnom ? Azért a maximum 10% gázmegtakarításért ? Itt a topikban mást sem olvasok , mint meghibásodott alaplapot , meg csupa hibakódot . :-)
Köszi , én nem kérek belőle ! Mit is kezdenék vele , ha nincs 6kW-os , ami letud modulálni 1kW-ra ?
A hőszivattyú a pincében , vagy a tetőn , nem probléma . Az a baj , hogy sokan még gondolkodni sem tudnak , vagy egyszerűen lusták gondolkodni !
Én nem ilyen vagyok !
Nekem nem okozna gondot megoldani , ha a feltételek adottak . :-)
Ez hány millió db hajszárító teljesítmény csak Mo-n. Te zsenik zsenije és add hozzá azt a több millió háztartásonkénti minimum 10kw + energiaigényt ,ami a gázzal való főzés helyett elektromosan fog megvalósulni. Tudod Volt ,Amper
Te nem engem nézel le hanem mindenkit.
Ba...g a Bosch,Junkers nevét nem tudod leírni,hiba nélkül. Te nem csak ostoba újgazdag ba..m vagy hanem agyatlan is.
"Nem kell hogy elhidd" és mit írtam: Persze lehetséges de nem a jellemző ..ami nálad van.
Ha meg olyan de olyan jól elvagy a klímáiddal és még ki is fűti a házad ....akkor mi a fenének neked a hőszivattyú??? 3600Euróért? támogatva.
Mindent is fejlesztettél,szuper agyon szigetelt ház...csak a 15 éves turbós gázzabáló kazánodat felejtetted el,ezelőtt 15 éve kidobni...akkor már volt kondis is. Erről Homor is írt egy jó tanulmányt,hogy miért ezzel kell kezdeni.
A hőszivattyút a pincébe...na ezt te találtad ki,vagy olvastad valahol? Mert ekkora hülyeséget én még nem hallottam.
Ohh, majd ha a kenyér receptje kell akkor szólok, te zseni.. A téveszméiddel meg oltogass mást. Nem azért nézlek le mert csoró vagy, hanem mert ostoba!
Az a baj, hogy hiába írod, " Amperbővítés már megvolt" nem volt meg. Maga a lakás villamos hálózata egy katasztrófa, ampert bővíteni meg nem lehet korlátlanul.
3 fázis elképzelhetetlen. Hiába van ott , nem adják.
1 fázis meg csak 32 amper.
Azért az se elég mindenre is.
Társasházi lakásoknál megvan határozva az a lépcsőház hány ampert kap. Azon kell osztozni a lakóknak.
A leírásokat amit belinkeltél azt vágom ,mert ez van nekem is a gépkönyvbe.
Csak azt nem tudom ,hogy meg kell e a kazán kijelzőn jelenni e az AUT -felíratnak mikor
a 224 -menübe átállítom a kazánt 0-inaktívról 1-aktívra vagyis AUTOMATA üzemre. A gépkönyvbe meg amit te is küldtél ott ott van az AUt felírat. Ezért feltételezem ,hogy akkor meg kéne jelennie a kazán kijelzőjén is.
Egyébként a 421-menűbe a 4 beállításkor továbbra is a szokásos hibakódót dobja. Semmi változás.
Mint írtam , a házam 63nm és jól hőszigetelt : 20cm EPS a falakon , 55cm gyapot a födémen , 3 rétegű üvegezés a nyílászárókon , rekuperátoros szellőztetés , napkoli és HMKE .
Gázszolgáltatónál ma voltam a D2-es fogyasztói besorolást D1-esre váltóztatni , mert február 5-én volt a leolvasás és már pár éve nem lépem túl az engedélyezett 2134kWh fogyasztást ( 200m3 ) , ami a D1-hez kell . Most is csak 54m3 volt , amit a HMV készítésére használ a kazán , ha nincs elég Napsütés , ami felmelegítse . A klímás topikban utánaolvashatsz a történetemnek , ami 16 éve indult a kíváncsiságból felszereltetett Ozone klímával , hogy milyen is a fűtés klímával . 6 éve , ha jól emlékszem , feltetettem még egy Gree Ambert 2,7 kW-osat , hogy tudjak hűteni is , mert az első klíma olyan helyen van , ahol nehéz lenne a kondenzvizet elvezetni . Jelenleg az Amber fűt , mert kint 0°C alatti a hőmérséklet és a kinti hideghez képest 23°C-ra állítva a konyha távolabbi faláról indulva a szobák felé simán 24°C van a nagyszobában és a háló távolabbi falánál lévő hőmérőm mutat 23,1 °C-t .
Te honnan tudod , hogy a kérdező milyen lakásban lakik ? Én csak felvázoltam a lehetőséget . Monoblokkok léteznek 4kW-tól felfelé, akár 22kW-os is . Sok gyártó a kaszkádban üzemelést is megoldotta . Tehát , ha a négy lakó jól megérti egymást , akkor lehet ilyen rendszerük kiépítve közösen is. Pincében , ahol van két megfelelő méretű ablak az előírt légszállítás biztosítására , megoldható minden nagyobb gond nélkül .
Ha minden lakásban induktív főzőlap , elektromos sütő és minden berendezés elektromos , kivéve a fűtésre szolgáló gázkazánokat , akkor az Amperbővítés már megvolt . Az a 2-8 A már nem lesz gond amivel esetleg több kelhet időközönként .
Egy 2.7 kw-os klíma úgy pont fele akkora helyiségre van ajánlva gyári adatok ajánlások alapján. Persze lehetséges de nem a jellemző pl egy belvárosi 200 éves ház bármelyik lakására, ez édeskevés.Úgy szorozd meg kettővel vagy 3-al. Szigeteletlen tömörtéglás épületek nagy belmagassággal , jellemzően egy pl budapesti belvárosi társasházra.
És amit kihagytál a számításaidból hogy lakásonként az eddigi gáztűzhely helyett kerámialapos v indukciós főzőlap és elektromos sütő ez úgy + 10-12 kw lakásonként.
Erre már a 32A is kevés ami alanyi jogon jár ,de 1 fázison nem nagyon ad az áramszolgáltató több ampert . Így kapásból magával rántja a történet a 3 fázisra bővítést. És ezt az amper mennyiséget szorozd meg pl 30 lakással egy társasházban.
De van olyan terület a fővárosban is vagy olyan kis vidéki falvakban ahol még a 32 ampert sem tudják biztosítani hiába alanyi jogon járna , nem tudják biztosítani , csak a 16 ot vagy 25 öt.
Amúgy a pincébe telepítendő hőszivattyúdat nem értem.
Mekkora lehet nm-re az a lakás ? Az én házikóm 63 nm. Egy darab 2,7 kW-os klíma fűti az egészet egész télen 23-24°C -ra . 700-800Wattnál nem fogyaszt többet a legnagyobb hidegben sem .
Gondolom az ilyen társasházakban gázkazánnal fűtenek és készítik a HMV-t is . Ha minden beleegyeznek , akkor a kazánok leszerelése után a kéményt kilehet használni a csövek levezetésére a pincébe , vagy fel a tetőre . 4x2 cső .
Mi vagy Te valami pék? Egy hőszivattyú maximális áramfelvétele ezen a szinten kb egy hajszárító teljesítménye. Olvass már utána.. tudod, amper, volt, elektromos teljesítmény, szükséges kábelkeresztmetszet... nem baj ha tudatlan vagy, csak ne oszd az észt, ha nincs.
Magamnak építettem a napelemet. (Nincs lehetetlen, ha tudod mit csinálsz.. a gázkazános fűtést is magamnak építettem annó, fal, plafon és padló fűtéssel..)
Igen a 70 ft igaz lenne ha lakossági lenne, de nem az.. Volt az 350 ft is nem oly régen.. most gőzöm sincs mennyi, mert némi vérizzadás (két telephely összevonása stb..) után, szaldóba került a cég.
Az igazi megtérülést a havi gázolaj számla csökkenése okozza, ez kézzel fogható.
250 km sugarú körben mozgunk vele, nagyjából az elmúlt 3 hónapban 40.000 huf volt amit dc-n rátöltöttem. A téli hatótáv kb 20%-al gyengébb. 300.000 km környékén nullára kijön az autó vételára, csak a gázolajból... Szerintem nem sci-fi, legalábbis az elmúlt 16 évben nálam mindig kijött a matek..
Hidd el nálam jobban senki sem kérdőjelezi meg azt, amit energetika cimén itt folyik. De vagy alkalmazkodsz valahol, vagy becsukod a boltot..
De csak a lényeget nem érted. A jelenlegi hálózat kapacitás ezt nem bírná el.
A társasházba föld alatt bejövő vezeték keresztmetszet sem,azt is mondjuk 10 szeresére kéne bővíteni pl egy 30 lakásos társasházban,és a társasházban lévő strang vezeték keresztmetszetek sem bírnák el pl 30 hőszívattyú üzemszerű működését.
Értem. Tehát nem tudsz megtérülést számolni csak elméleteket gyártani hozzá.
Nem lehet úgy megtérülést számolni, hogy annak a gépnek az árát nem számolod bele, amivel elhasználod.
Jelen esetben a napelem megtérülése az, hogy ha nem lenne 70Ft/kWh áron vásárolnád meg , otthon, de mivel telepítettél napelemet , /bár az az 1.7 milla még anyagköltségnek is kevés/ ezt úgymond ingyen megkapod.
Tehát évi 60 ezer km / persze ilyen futásteljesítmény mellett tuti csak otthon tankolsz :) / az évi 12.000 kWh.