Keresés

Részletes keresés

vutek Creative Commons License 2025.02.17 0 0 38407

Üdv

Tudnátok eben segíteni,  csinálnom kell egy munkaerő  tervezésimodeltt exelben  a következő paraméterekkel. 

1. Legalább 4 fő szükséges egy nap.

2. Az áruház nyitvatartási ideje 10:00-20:00-ig.

3. 8+1 órás műszakokban dolgoznak a kollégák, amiből 1 óra szünet, az nem számít munkaidőnek.

4. Reggelente számolj előkészületi idővel, zárásnál pedig rendrakási idővel.

5. A pihenőnapokra figyelj, vedd figyelembe, hogy hétvégén is dolgoznak a kollégák.

6. Számolj távolléti aránnyal is (minden kollégának a szerződött munkaórájának átlagosan a 20%-a szabadság és táppénz egy hónapban)

7. Szeretnénk, ha minden kollégának minden 2. hétvégéje szabad lenne!

Lehetőség szerint tegyél javaslatot, hogy hány teljes munkaidős és hány részmunkaidős kolléga a legoptimálisabb az osztály működéséhez!

Köszönöm ha tud valaki segíteni. 

Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.16 0 0 38406

Köszönöm! 

Előzmény: Fferenc50 (38397)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.12 0 0 38405

Szia!

Az Excel korábbi változataiban ezeket tömbképletként kellett bevinni (Ctrl + Shift + Enter). Az új verziókban így az O365-ben is már saját maga felismeri, hogy tömbképletként kell megoldani, nem kell a külön billentyűkombó.

Üdv.

Előzmény: RJancsi (38404)
RJancsi Creative Commons License 2025.02.12 0 1 38404

Már csak az volt a bajom, hogy ha beírtam a példaképletet, #ÉRTÉK! hibaüzenetet kaptam. Aztán rájöttem, hogy a magyar excel más elválasztó karaktereket használ mint az angol (tizedes pont helyett vesszőt, elválasztó vessző helyett pontos vesszőt stb.). Nagy sokára találtam egy példa táblázatot, ahol kiderült, hogy a hatványok együtthatóit (a kapcsos zárójelben levő számokat) a magyarban hanyatt törtvonallal "" (alt-Q) kell beírni. És szuper jól működik a függvény, nem kell tömb képletet használni, ha simán egy cellába beírja az ember a lin.ill függvényt és a képletben megadja hányadfokú trendvonalra kíváncsi, az együtthatókat automatikusan egymás melletti cellákba írja. 

Előzmény: Fferenc50 (38403)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.12 0 0 38403

Szia!

Ez szerintem szuper. Még nem találkoztam korábban a LIN.ILL függvénnyel, most ránéztem a helpre. Ott is van róla szó a legvégén, de ez a magyarázat kifejezetten tetszik. Dícsérjük meg a MS-t, ritkán adódik rá lehetőség. Ez sokkal egyszerűbb, mint makrókkal operálni.

Üdv.

Előzmény: RJancsi (38402)
RJancsi Creative Commons License 2025.02.12 0 0 38402

Köszi, kipróbálom! Időközben írtam a Microsoft supportnak is, és csodák csodája 24 órán belül válaszoltak. Még nem próbáltam ki, de valami olyat írtak, hogy a lin.ill függvény csak nevében lináris (elsőfokú), valójában tetszőleges fokszámra paraméterezhető. Ez elég elegéns megoldás lenne. Részlet a levelükből:

1. Készítse elő az adatokat:

Tegyük fel, hogy az "x" értékek az "A" oszlopban, az "y" értékek a "B oszlopban" vannak, és az adatok a 2. sortól a 100. sorig terjednek (pl. "A2:A100" és "B2:B100").

2. Számítsa ki az állandókat a LIN.ILL függvénnyel:

Válasszon ki egy üres területet (pl. "D1:G1"), és írja be a következő képletet:

=LIN.ILL(B2:B100;A2:A100^{1;2;3};IGAZ;IGAZ)

Itt az 'A2:A100^{1,2,3}' azt jelenti, hogy illeszkedjen egy köbös polinomhoz ( 'y = c1 + c2x + c3x² + c4x³'). - Nyomja meg a 'Ctrl + Shift + Enter' billentyűkombinációt a tömbképlet megadásához. Az Excel egy tömböt ad vissza, amely a "c1, c2, c3, c4" állandókat tartalmazza.

3. Dinamikus állandók használata képletekben:

Feltételezve, hogy a "LIN.ill" által visszaadott állandók a "D1:G1" tartományban vannak tárolva, ezeket az állandókat más cellákban is használhatja. Például az "x=2" előrejelzett értékének kiszámításához:

= $D$1 + $E$1*2 + $F$1*2^2 + $G$1*2^3

Ily módon az adatok frissítésekor a "LIN.ILL" automatikusan újraszámítja az állandókat, és frissíti a képleteket.

Előzmény: Fferenc50 (38401)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.11 0 0 38401

Bocs, a nagy igyekezetben lemaradt a makró:

Sub TrendlineEquation()
Dim objTrendline As Trendline
Dim strEquation As String
With ActiveSheet.ChartObjects(1).Chart
Set objTrendline = .SeriesCollection(1).Trendlines(1)
With objTrendline
.DisplayRSquared = False
.DisplayEquation = True
strEquation = .DataLabel.Text
Range("A5") = strEquation
End With
End With
End Sub

Üdv.

Előzmény: Fferenc50 (38400)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.11 0 0 38400

Szia!

Ezt az oldalt találtam:

How to Use VBA to Access the Equation of a Trend Line on Microsoft Excel

Ez a makró az A5 cellába írja a trend egyenletet (a cellát tudod változtatni természetesen), ami szöveg formátumban tartalmazza az egyenletet.

Ebből szöveg darabolással ki tudod hámozni a számodra megfelelő megoldást, ha nem menne, légy szíves írj ide egy valós egyenlet szöveget, mert polinom függő a szétdarabolás.

Arra is lehet makrót írni és akkor egy futással lehet az egyenletnek megfelelő együtthatókat megadni.

A munkafüzetet természetesen makróbarátként kell menteni.

Üdv. 

Előzmény: RJancsi (38399)
RJancsi Creative Commons License 2025.02.11 0 0 38399

Lehet, hogy rosszul kérdeztem (vagy a válaszodat értem félre). Nem azt szeretném, hogy egy meglévő trendvonalat kibővítsek az adathalmazt megelőzően vagy utána. A problémám az, hogy az adathalmazomban mérési eredmények (az X tengelyen ultrahang sebesség, az Y tengelyen a hozzá tartozó szilárdság) van. Idővel ezek a mérési eredmények egy adott értéktartományon belül "sűrűsödnek", az x értékek egy tartományon belül változnak, tehát a táblázatban nincsenek érték szerint sorbarendezve, lehetnek ismétlődések is. Ahogy egyre több pontpár kerül a táblázatba a trendvonal (ami harmadfokú polinom) ezzel együtt változik.

Azt szeretném, ha egy szerkezetnél csak ultrahang sebességet mérek, a legutóbbi (aktuális) trendvonal függvényével tudjak szilárdságot becsülni. Ha újabb UH sebesség/szilárdság pontpárral bővül a táblázat (és ezzel módosul a trendvonal) a korábbinál pontosabb becslést lehetne kapni. 

Előzmény: Fferenc50 (38398)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.10 0 0 38398

Szia!

Sajnos nem látom, hogy közvetlenül lehetne paramétert kiolvasni a trend egyenlethez. Viszont a Trendline objektumhoz van Backward2 és Forward2 tulajdonság, amivel léptetni tudod a trendet az általad meghatározott egységgel.

Trendline.Backward2 property (Excel) | Microsoft Learn

Üdv.

Előzmény: RJancsi (38396)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.10 0 0 38397

Szia!

Az Environ("COMPUTERNAME") megadja az adott gép nevét. Ezt azonban csak a fájl megnyitása közben (a makró futtatásakor) tudod lekérdezni és összehasonlítani az általad engedélyezettel. 

Célszerűen a Workbook_Open eseménykezelőben lenne értelme elhelyezni. A fájlt rejtett ablakban nyitod meg és ha nem jogosult gépről nyitják meg, akkor üzenettel bezárod, ha pedig jogosult, akkor láthatóvá teszed az ablakot.

A jogosult gépek nevét persze tárolni kell valahol egy munkalapon vagy "fixen" beírni a makróba vagy egy külső fájlba, amit jogosultság ellenőrzésnél megnyitsz.

Üdv.

Előzmény: Andyyy42 (38395)
RJancsi Creative Commons License 2025.02.09 0 0 38396

Sziasztok!

Az a kérdésem, hogyan/honnét lehet a trendvonal paramétereit kiolvasni? Ha van egy táblázatom, az abból készített grafikonhoz tudok olyan trendvonalat rendelni ami viszonylag jól illeszkedik. A trendvonal egyenletét is meg tudom jeleníteni amivel szeretnék számítást végezni (egy "x" változóhoz a trendvonal egyenletével kiszámolni "y"-t). Jelenleg csak úgy tudom megoldani, ha kézzel beírom a trendvonal egyenletét egy függvénybe. Ez egészen addig jó, amíg az adatokat tartalmazó táblázatban nem történik változás pl. új adatsor kerül bele. Ilyenkor a trendvonal változhat, de a kézzel bepötyögött képlet nyilván nem. Tudtok rá valami megoldást? Általános esetben kérdezem, ismerem a trend függvényt de az csak a lineáris regresszióhoz jó, általános (többfokú polinom) trendvonalhoz nem. 

Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.09 0 0 38395

Sziasztok,

Azt meg tudtam csinálni, hogy ne engedje az excel bezárás előtt menteni a változtatásokat ás ne is lehessen lementeni "mentés másként"-el.

Így csináltam:

Private Sub Workbook_BeforeSave(ByVal SaveAsUI As Boolean, Cancel As Boolean)

ThisWorkbook.Saved = True

If SaveAsUI.Saved = True Then

Cancel = True

MsgBox ("Nem lehet másként menteni")

ElseIf ThisWorkbook.Saved = True Then

a = InputBox("Jelszó:", "Tudnod kell a jelszót, h engedje a mentést")

If a = "123" Then

MsgBox ("Mentve")

Else

Cancel = True

MsgBox ("Nem lehet menteni")

End If

End If

End Sub

Ezzel egyidejűleg, azt hogyan oldom meg, hogy csak én és mondjuk a megadott felhasználók tudják megnyitni?
Environ-ra gondolok, hogy gépneveket adok meg, akiknek így adok jogosultságot a megnyitásra.
Fontos, h gépnév legyen, ne felhasználó név.

Ezt még, hogyan és hová teszem hozzá?

Illetve még annyi, hogy gépneven azt a vezérlőpulton belül kikeresve - "teljes eszköznév" mellett szereplő nevet értjük, vagy az excelnek van egy "belső" gépneve, amit saját magának használ?

Köszönettel, 

András

Ketele69 Creative Commons License 2025.02.06 0 0 38394

Szia!

Most tudtam csak este megnézni.

Működik, tökéletes!!!

Nagyon köszönöm!

Üdv,

Előzmény: Fferenc50 (38393)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.05 0 0 38393

Szia!

Megnézhetnéd az alábbi képletet:

A beviteli munkalapon az A oszlopban vannak a partnerek, B oszlopban a hozzájuk tartozó kiadások, a másik munkalap neve Munka2 és az A1:B200 tartományban vannak a partnerek és a keretek, akkor a képlet a 2. sor első üres cellájába:

= SZUMHATÖBB($B$2:$B100;$A$2:$A100;$A2)-FKERES($A2;Munka2!$A$2:$B$200;2;0)

A képlet lefelé hüzható.

Ha táblázattá alakítod az adatbeviteli részt, akkor a függvény minden új sornál automatikusan megjelenik. (Ehhez a beállítások - speciális - adattartomány végén a formázás és képletek folytatása.

Üdv. 

Előzmény: Ketele69 (38392)
Ketele69 Creative Commons License 2025.02.05 0 0 38392

Kedves Fórumtársak!
Az alábbiakban kérnék tanácsot.

Az egyik munkalapon van egy tábla, melyben a partnerek és kifizetési adataik kerülnek folyamatosan rögzítésre.
A másik munkalapon van a partnerlista és az adott partnerhez tartozó keretösszeg.

A cél az lenne, hogy a kifizetési adatok rögzítésekor azonnal lehessen látni, ha az adott partner kerete elfogyott.

Ezt most úgy oldottam meg, hogy készítettem egy a partnereket csoportosító és a kifizetési adataikat összegző kimutatást, melyet minden egyes tétel rögzítése után frissítek.

1.Az első kérdésem, van erre valamilyen függvényes megoldás? (Groupby függvényt nem találtam.)
2. Ha nincs, akkor automatizálható a frissítés, úgy makróval, hogy ha az A2:A1000 tartomány nem üres celláinak száma változik fusson le a "kimutatás frissítése" (Alt+F5) parancs? (A kimutatás ua. oldalon van, ahol a tételek rögzítése történik.)

Köszönöm,

pimre Creative Commons License 2025.01.29 0 0 38391

Igen, ezt a lehetőséget nem vettem észre. Ezért pótlólag a végére beszúrtam, hogy ha L6>X6, akkor a 8. hét legyen a találat.

=HAELSŐIGAZ(P6>L6;0;SZUM(P6:Q6)>L6;1;SZUM(P6:R6)>L6;2;SZUM(P6:S6)>L6;3;SZUM(P6:T6)>L6;4;SZUM(P6:U6)>L6;5;SZUM(P6:V6)>L6;6;SZUM(P6:W6)>L6;7;L6>X6;8)

Előzmény: Fferenc50 (38390)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.01.29 0 0 38390

Szia!

Logikus amit írsz és ez nyilván a sima HA egymásba ágyazásra is igaz. Viszont próbáld ki lsz. hogy az utolsó értéknél is nagyobbat írsz az L6 cellába. Ekkor hibaüzenet lesz a HAELSŐIGAZ eredménye. Ezért van az első felételnél  a ">6" nálam.

Üdv. 

Ps. Örültem, hogy az általam mutatott verziót kitaláltam. :))

Előzmény: pimre (38389)
pimre Creative Commons License 2025.01.29 0 0 38389

Érdekes ez a HAELSŐIGAZ függvény. Kicsit próbálgattam a sajám mintaadataimmal, hogy nem lehet-e leegyszerűsíteni a VAGY(B2=A2;SZUM(B2:C2)>A2...stb. formula helyett VAGY(SZUM(B2:C2)>=A2 alkalmazásával. Aztán egyszer csak meglepetés ért. A függvény az egyenlőségjel nélkül is megtalálta a helyes eredményt. Azt állítottam be, hogy a kumulált érték az 5. hétnél pontosan legyen egyenlő az L6 értékével. Ezt írtam be:  =HAELSŐIGAZ(P6>L6;0;SZUM(P6:Q6)>L6;1;SZUM(P6:R6)>L6;2;SZUM(P6:S6)>L6;3;SZUM(P6:T6)>L6;4;SZUM(P6:U6)>L6;5;SZUM(P6:V6)>L6;6;SZUM(P6:W6)>L6;7), mire kiadta az 5. hetet.

Az eredmény persze logikus, hiszen a 6. hét az első, ami nagyobb, mint az L6 értéke, így az 5. hét a jó eredmény, akár kisebb, akár egyenlő L6 értékével.

Íme a kép:

Előzmény: Fferenc50 (38386)
bé.laci Creative Commons License 2025.01.29 0 0 38388
Előzmény: Fferenc50 (38386)
bé.laci Creative Commons License 2025.01.29 0 0 38387

Csináltam egy új munkalapot a kumulatív vevői igényeknek (mert végülis ez egyönmagában is hasznos infó), és azon a lapon már probléma nélkül működik a dolog:)

Előzmény: pimre (38385)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.01.29 0 1 38386

Szia!

Nem feltétlenül kell hozzá segédsor, egymásba ágyazott ha függvényekkel is megoldható, ha rövidebb időszakra tekintesz előre. A példában 6 napra van a képlet összeállítva, ha ennél messzebb szeretnél látni, akkor folytatni kell a HA(VAGY képlettel a ">6" helyén és az utolsó napra kerül a hamis ágra ">x"

A B4 cella képlete:

=HA($B2>A2;0;HA(VAGY(B2=A2;SZUM(B2:C2)>A2);1;HA(VAGY(SZUM(B2:C2)=A2;SZUM(B2:D2)>A2);2;HA(VAGY(SZUM(B2:D2)=A2;SZUM(B2:E2)>A2);3;HA(VAGY(SZUM(B2:E2)=A2;SZUM(B2:F2)>A2);4;HA(VAGY(SZUM(B2:F2)=A2;SZUM(B2:G2)>A2);5;HA(VAGY(SZUM(B2:G2)=A2;SZUM(B2:H2)>A2);6;">6"))))))) & " napra elég"

Ha 2019-esnél frissebb verziód van, akkor létezik a HAELSŐIGAZ függvény, amellyel a képlet így néz ki (M2 cella) :

=HAELSŐIGAZ(SZUM(B2:H2)=A2;">6";$B2>A2;0;VAGY(B2=A2;SZUM(B2:C2)>A2);1;VAGY(SZUM(B2:C2)=A2;SZUM(B2:D2)>A2);2;VAGY(SZUM(B2:D2)=A2;SZUM(B2:E2)>A2);3;VAGY(SZUM(B2:E2)=A2;SZUM(B2:F2)>A2);4;VAGY(SZUM(B2:F2)=A2;SZUM(B2:G2)>A2);5;VAGY(SZUM(B2:G2)=A2;SZUM(B2:H2)>A2);6)&" napra elég"

Ebben a képletben elsőként kell beírni azt az összegképletet, amely a még látni kívánt időszakon túl mutat és a végén folytatni a VAGY képletekkel.

Remélem, sikerül adaptálnod.

Üdv.

Előzmény: bé.laci (38384)
pimre Creative Commons License 2025.01.28 0 1 38385

"Ha jól értem egy kumulatív vevői igény segédsort készítesz." Pontosan. És ahogy írtam, bármelyik sorba kumulálhatod az igényeket. És akkor a P7:W7 helyett a megfelelő sor számát írod. 

Ha végképp nincs a közelben üres sor, akkor írhatod a nullát akár az Akár AA oszlopba, a kumulált adatokat meg az AB-től, és akkor a képletben a P7:W7 helyett AB7:AO7, illetve amelyik oszlopig tartanak az adataid. 

Előzmény: bé.laci (38384)
bé.laci Creative Commons License 2025.01.28 0 0 38384

Ha jól értem egy kumulatív vevői igény segédsort készítesz.

Nem tudom ez nekem miért nem jutott eszembe :S

Előzmény: pimre (38382)
bé.laci Creative Commons License 2025.01.28 0 0 38383

Köszönöm! Sajnos nálam a hatodik sortól lefelé sok cikk készletadata szerepel, de elemzem emit írtál mennyire tudnám átalakítani.:)

Előzmény: pimre (38382)
pimre Creative Commons License 2025.01.25 0 1 38382

Meg lehet oldani képlettel, de kell egy kis ügyeskedés. 

1. a 7. sorban (ha üres, egyébként lehet a 8., 9., stb.) az O oszlopba írj nullát, majd a P oszlopba az =O7+P6 képletet, majd ezt töltsd ki jobbra végig.

2. Az M6 oszlopba írd be a következő képletet: =HOL.VAN(L6;P7:W7;IGAZ) Az általam hasraütéssel beírt mintában ez a 6. hét.

Nálam így néz ki:

Előzmény: bé.laci (38381)
bé.laci Creative Commons License 2025.01.24 0 0 38381

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Egy olyan problémám van, hogy L6 cellában van egy készletadatom.

P6 cellától kezdve jobbra vannak heti vevői igények.

A kérdésem, hogy milyen képletet írjak M6 cellába, ha azt akarom megszámolni a készletem hány hét alatt fogy el/hány hét vevői igényt fedez.

Ezt meg lehet képlettel, makró nélkül oldani?

Előre is köszönöm a segítséget!

Fferenc50 Creative Commons License 2025.01.21 0 0 38380

Szia!
A kérdező 2000-es Excelében levő KEREK függvény pedig magasabb verziókban már nem létezik, pedig az a magyar szabályok szerint kerekített... Az "új" Kerekítés függvény erre sajnos nem alkalmas.

Üdv.

Előzmény: m54-b (38376)
Gyulus1954 Creative Commons License 2025.01.21 0 0 38379

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Úgy néz ki, így megoldódik.

=HA((MARADÉK(A1;5)=0);A1;KEREK(A1/10;0)*10)

Az "5Ft-ra" kerekítés (a szabályok szerint)

=KEREK(A1/5;0)*5

Előzmény: m54-b (38374)
Gyulus1954 Creative Commons License 2025.01.21 0 0 38378

Szia!

Köszönöm, ez jött ki.

Előzmény: Fferenc50 (38373)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!