Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
Na, ez az, amit még utálok, egy-egy program kapcsán, ha az x86-os vonal le van szarva magasról vagy lustaság miatt nem létezik, az adott Windows/x86 CPU-n futtatható kombó. (jó példa, a BZIP3 is megy XP-n!)
Nagyon sok 16bites DOS-os program, a Win3.x-esek már határeset(?), hogy elindul-e, egy mai x64-es Win alól, natívan, mindenféle buhera nélkül, a Win7-et is beleértve. Pl.: Az UHARC 0.2-es verziója már csak XP-n fut, bár az igaz, hogy a 32bites Win7 alatt nem tudom, mi a helyzet ezzel kapcsolatban. (RIP gammákra emlékszik még valaki?)
Az igazán jó programozót/hozzáállást, azon lehet lemérni, hogy nem ugrik bele fejest, a mai elbaszott trendekbe. Erre van egy nagyon jó példám!
Mond nektek valamit, a SAC? Aka, State-of-the-Art lossless audio compression model. Van belőle, DOS 5.00 alá(!) portolt verzió is! (Igaz, 32bites a program.)
Még szerencse, hogy ProFrager cuccai, mennek XP alól is. (pl: a LOLZ, csak kicsomagoláshoz. BinkPack, MSC, DLZ, stb..)
Aki mostanában ül gép elé, és vesz 1 komplett konfigurációt; annak nyilván tökmindegy, hogy 32 vagy 64 bit. Illetve utóbbi tud többet címezni a RAM-ból, ami lehet előny.
De aki már több évtizede ül a PC-je előtt, annak nem mindegy, hogy mi indul be a régi programjai közül és mi nem.
64 bites rendszeren ha jól emlékszem pl. a régi 3.1-es -re írt (segéd)programok nem indulnak el.
DOS-oshoz meg futtatni kell hozzá a DOSBOX-t.
Amiből adtak ki újabb verziót, ott nyilván nem gond; de ahol nem......
Ezen a mai szemétdombokon, sajnos nem a VGA a leginkább problémás tényező, hanem inkább a memória, a háttértár sebessége, ha felzabálná az össze RAM-ot (4GB nem elég, a Win10-el kombinálva!), plusz a sok háttérfolyamat, a Windows részéről.
Pár hónapja, egy I3-7020U procis lapost, újraraktam Win10-el ha már ezt akarták rá, szemmel láthatón szar lett az egész, picit kellett várni még egy helyi menüre is, míg a Win7-es csak úgy hasított rajta. A 4GB RAM-nak, több mint a felét bezabálta, a Win10, aztán még hol a Chrome??? 8GB-al még elmenne, de ha még a Win11 is felmenne rá?
Lehet neked a Quadro hülyeség, lehet beléjük rakni kommersz VGA-t is. Azért ezt nehezen hiszem el, hogy egy nyamvadt Chrome-ot, nem tudna ez is kiszolgálni. Ha CAD-tervezésre szánná a gépet, tanulni bőven meg teszi ez is. Azzal ugye tisztában vagy, hogy új korukban, kb. milliós tételek voltak ezek a gépek és egy kategóriával fentebbre pozícionálták őket, mint a tömegcikknek számító asztali vasakat. Ahhoz viszonyíts, hogy ma mit kapsz ennyiért, ezek se fognak többet érni 1X év múlva, egy mai 50-100k-ba kerülő ÚJ gép mit is tudna ezekhez képest?? Egy Pi5-öt kapsz kb. ennyiért.
A Xeon-nal mi a bajod? Fogyaszt? Egy jobb I5/7 is bekajál simán annyit, mint ezen procik.
"A legsarkallatossabb pont nem más volna, mint a kicseszett böngészők és a Windows kérdése."
A "kicseszett böngészők" és a Windows UI is hardveres gyorsítást használnak, amit elvileg a VGA biztosít. Már, ha biztosítja (ez egyben válasz pimre (164569) kérdésére is, hogy miért beszélek neki diszkrét VGA-ról). A CPU-ba épített iGPU is támogatja a hardveres gyorsítást, viszont több ablakos böngészésnél már érezhető hátránya van egy dVGA-hoz képest.
Mert a korrektség jegyében leírtam neki, hogy utólag se származzon hátránya belőle (hátha valaki majd rá akarja beszélni, hogy vegyen bele egy videokártyát mert az milyen jó lesz neki - végül is megoldható, csak kell hozzá valaki aki ért az elektronikához és megcsinálja bele a kiegészítőt).
A hozzászólásom linkjét elmentheti könyvjelzőnek és a vásárlás előtt megmutathatja egy hozzáértő ismerősének.
A fő kérdés a gép beszerzés kapcsán, hogy mire is kell? A legsarkallatossabb pont nem más volna, mint a kicseszett böngészők és a Windows kérdése. (Köszönjük meg nekik, hogy bolondulnának meg!) Aki nem igen akarja használni komolyabb dolgokra, egy jó darabig el tudna lenni akár Win10-el is, a Win11-el az a baj, hogy nem más mint avultatás a főcél, az egyébként bőven még jól használható vasak kidobásra való ítélése ami a nagy gond. Egy 6.-ik gen. CPU már nem jó, mert egy-két baromságot ki talált a májkrémszaft?? Meg, a hülye Google is.
Mellesleg egy jobb I5/7-es/Xeon-os asztali gép, bőven veri a mai laptopok zömét is, pláne összteljesítményt nézve, 2/4 magos procival, Win11-el megakasztva őket?? Vicc! 200k alatt bizony jó vasat alig találni.
Annyit érdemes még tudnod az általam ajánlott Fujitsu-ról, hogy *nagyon sok pénzt fog neked spórolni* mert nem lehet bele erős (és drága) VGA kártyát tenni. :D Komolyra fordítva: a tápegysége nem szabvány ATX, így nem cserélhető egyszerűen nagyobbra (amit egy erősebb VGA igényel).
Szerintem azért mert a korrekt seftesek már eladás előtt kijavíttatják: érdekük, hogy könnyen eladható legyen, ráadásul gondolom megvannak a kapcsolataik amivel nagy tételben olcsóbb.
Valamennyire tudom, láttam én is sok hulladékot, de jöttek laposok frissen pasztázva, cserélt elemmel, rendesen kitakarítva. Meg úgy is, hogy az eladó Google fiókja be volt rajta léptetve és tele volt a cuccaival.
Az ajánlottak közül sajnos a legdrágább (a Fujitsu) lenne a legjobb megoldás a teljesítményt + időtállóságot nézve, de arra sajnos még op.rendszer is kell. (Ami term. lehetne bármelyik linux is, nyilván ingyér', amivel viszont más gondgyaid lennének...)
Tegyük hozzá: per pill. azt se tudgyuk, most mije van (én legalábbis nem láttam ilyen infót), noti vagy asztali gép; ha utóbbi, akkor nyilván van monitor is, ergo jobb biznisz lehet egy asztali gép (mint hasonló teljesítményű noti), de nem mindegy, milyen video ki-bemenetek vannak rajtuk, ugyi...
Szóval helyből sokesélyes a szitu, és ez még csak fokozódni fog :)
Azt se tudom mi az a szoftver és hol lehet venni. Egyszerűbb egy jól összerakott, komplett gépet venni használtan. Kettő ilyet is belinkeltek. Nem kell, hogy a legjobb meg a legmodernebb legyen, csak normálisan lehessen használni egy pár évig. Aztán 5 év múlva már egy ilyen is őskövületnek fog számítani.