Én is tőlük vettem pár fajtát, és szerintem is érdemes felhívni, hogy esetleg maradt-e neki szaporítvány. Az anyatövek szerintem megvannak neki, amiről bármikor szedhet dugványnak valót. Hátha...
Volt egy pécsi kereskedés még tavaly, olívákkal és leanderekkel foglalkoztak fő csapásként, meg gránátalmával, de idénre megszűnt ez a profil. Volt egy csomó fajtájuk meg youtube videók mindegyikről. Elég impozáns pécsi termésekkel.
Volt előtte is egy DM kertes azt hiszem kommersz Pécsváradinak elnevezett. 5-6 éves. Terem, de keveset. 3 és 1 db kötött meg eddig az elmúlt két évben. Kineveli, nincs vele gond, de ezért szereztem be az újakat, hogy hátha azok produktívabbak.
Ha a videókat végignézed, lehet tudsz fajtát választani. És esetleg, ha van átfedés, a DM-ből vagy máshonnan rendelni-venni.
Mondjuk én utóbbi időben csalódtam a DM-ben.
De az is egy lehetőség, ha felhívod ezt a pecsiolajfak.hu-t (ez a Lavender and Olives új lapja), hogy esetleg maradt-e elfekvőben valami....
tudnátok ajánlani olyan gránátalma fajtát, amelyiket érdemes ültetni, ha termést is szeretnék enni? (mármint facsarni a levét, mert a magok miatt szerintem másra nem jó.) melyik fajta érik be nálunk jó eséllyel, emellett az íze is jó? meleg, nem fagyzugos helyre ültetném.
Néha megeszem, de nyersen csak ritkán. Szerintem sajtos-hagymás melegszendvicshez illik, és amíg nem voltak vándorpoloskák, sokáig lehetett tárolni. Télen sok mindent megeszik az ember, amit nyáron nem szívesen.
Mióta itt vannak a poloskák, nem áll el. Be szoktam főzni sok mazsolával és erős paprikával, úgy pl. mustár helyett jó, néha magában eszegetem.
A növénynek nagy előnye, hogy ha egyszer már volt a kertben, és maradtak kint lepotyogott termések, nem kell többet vetni. Magától kikel egy csomó, és akkor még pont időben van még a mi hideg kertünkben is, ahol pl. paradicsomot nem érdemes helybe vetve termeszteni. Hamar terem.
Az alsó kép hasonlít rá. Alacsonyabb, sűrűbb ágrendszerű, mint a perui, szélesen szétterülő. A termése sokkal apróbb, de sokkal több van rajta, mint a peruin. Ez egynyári, a perui évelő, csak nem télálló.
Erről még nem is hallottam. Azt írják az íze hasonlít a Tomatillóhoz, csak ananászosabb, vagy olyan, mint a paradicsom és az ananász keveréke. Valszeg ez se lenne a kedvencem. Viszont szépnek szép.
Nem, akkor nem ízlene. A perui földicseresznyének van aromája.
Nem tudom máshoz hasonlítani, nem jutott eszembe róla semmi.
Van egy másik Physalis faj, a Ph. pruinosa, annak más íze van, az viszont emlékeztetett valamire, de sokáig nem jöttem rá, mire. Az kissé narancsszerű.
Olyan leírások vannak a neten, hogy ananász és eper íze van. Hááát.... Édes, kellemes, de nem nagy durranás. Százszor többre értékelek egy Germersdorfi cseresznyét, szőlőt vagy bármilyen rendesen megérett hazai gyümölcsöt.
Nincs mangófám, de tervbe van véve, hogy veszek. Úgy értettem, hogy ha a trópusokon élnék és tele lenne a piac friss mangóval és hasonlókkal, akkor rá se néznék az ilyen földicseresznye félékre. Gondolom a Perui a legfinomabb, de nekem az se ízlik nagyon. A Tomatillótól meg rosszul leszek.
A belinkelt földicseresznye faj pedig Afrikában gyomnövényként van számontartva. Apró lehet a termése és ki tudja milyen ízű.
Itt gyomnövényként említik, tehát az apró mérete és/vagy kevésbé jó íze miatt ott gyomnak számít. Mondjuk ha nálam megteremne a mangó, cherimoya, banán és mindenféle trópusi gyümölcs, akkor én se foglalkoznék ilyen gazokkal. :)
Csak azért figyeltem fel rá, mert még nem hallottam róla és jól néz ki a fotón, de valszeg mikro-móddal csinálták a képet, nagyon pici lehet a gyümölcs.
Az enyém (közel 6 éves, 2,5 méteres) dugig van nagy tömött fürtökkel, csipkedi a hideg, de még kitart. Nem tudom mi lesz belőle.
Az előző évek-ben betakartam télire, de akkor még nem virágzott. Olvastam, hogy jó néhány fok mínuszt még a virág is kibír, de virágok eddig még nem nyílottak.
Egyik év november hónapjában a Füvészkertben csapott meg a Japán Naspolya nagyon finom virág illata.
Még ezt berakom ide, utána pihentetem a posztolást mert sok lesz belőlem.
Annona cornifolia
Fiatal növényként kaptam, tápanyaghiányosan, lassan de sorra ledobálta a leveleit. Nagyon úgy tűnt kuka lesz, de kihajtott egy elég szép erős hajtás, ugyanakkor a föld fölött a szárán elindult egy fekete gombásodás. Visszaszáradt földig, megint kihajtott, egy ideig jól nézett ki, megint legombásodott és visszaszáradt. A harmadik kihajtásnál megint megjelent a gomba, de csupán csak kis foltokban és idővel annyira befásodott a szára, hogy a gomba nem terjedt tovább így elmúlt a jelenség. Ezt leszámítva most nagyon szépen fejlődik. Elvileg A. cherimola, A. squamosa, A. montana alanyokra ráoltható, hosszútávon a sokkal erősebb alany problémás lehet.
Igen. A kézi beporzás menete ugyan az ahogy leírtam. Kell hozzá egy zárható kémcső és egy kis ecset. Virágzási időben napi 2x kb. 5-10 percet kell rászánni, egy hobbistának nem okozhat gondot.
Természetes módon a bogarak porozzák be a virágokat, erre kicsi az esély nálunk.
Nagyon nehezen, kb. 8 hónap csírázási idő után végre 3 magból 1 kibújt. Úgy tűnik tényleg örökérvényű szabály, hogy annona magot csak akkor szabad kidobni ha teljesen elkomposztálódott. :)
Ablak mellett van, lámpázom, mivel ez is karógyökeret nevel ezért spec. magas cserépbe került. Jó lenne ha megmaradna, elvileg A. cherimola és A. reticulata alanyra fel lehet oltani.