Sokan meglepődnének mennyi lenne a villanyszámlájuk ha mindig a pillanatnyi valós versenypiaci àron vennék, és mennyit érne a napáramuk délben a az áramtőzsdén.
Gondolom ma reggel is mentél égő macskakővel dobálni amikor 195EUR volt egy MWh energia, azaz 79Ft. És ez a tőzsdén, nem a házadnál (azaz bróker, szállítás, miegymás).
És ezt adta neked 5.25Ft-ért éppen. Vagy 31.8Ft-ért piaci áron.
Ma délre 55Ft-ért lehet lekötni nagytételben kapacitást, estére pedig 87 Ft-ért.
Ma egész nap nem lesz olyan alacsony a tőzsdei ár hogy bukta nélkül lehetne a lakosságnak szolgáltatni, még az emelt árú piacinak nevezett áron sem.
Nem kell őket sajnálni, de az 5Ft-os skandálás egy baromság. Ezért drága az iparnak az áram, a lakosságot megtámogatják belőle.
Cserébe amikor nem kap semmit, akkor indulhat a csúcserőművek hada, export matek, meg a kiszabályozása a rendszernek, ami nagyon nem olcsó buli.
A szolgáltatónak nyűg a napelemtelepek hada, mert kb kiszámíthatatlan az ő szempontjukból sok esetben így a jelenlegi formájában, és rengeteg melója van vele. Egy szenes erőmű kiszámíthatóbb, csak az meg éppen másért rossz :-(.
Teljesen saját pénzből készült, támogatás nélkül, mint ahogy a ház szigetelése is 2,5 éve. Már 4 éve megtérült. De csak azért, mert rávettem magam, hogy kérjek adószámot, számlázzam ki a termelést. Máskülönben 11 év alatt térült volna meg, így 8 év lett belőle. Azóta csak hasznot hozott 2024 elejéig. Azóta fizetem a fogyasztás. Az se sok, de ha kevesebb is lehet, miért ne. Eleinte gyakran nézegettem, mit művel, de olyan őrült soha nem voltam, hogy pillanatonként kövessem. Wifit vegyek hozzá, Smart metert, stb. Feleslegesnek tartom. Ellenben ami hasznot hoz, miért ne használjam ki?
Az idézett októberi betáplálás 220 kWh x 4,39 = 965,8 Ft. Nem a fizetség kevés, hanem a fagyi drága. :-( De kijöhet belőle akár 3 finom mandulás pálcikás jégkrém is. :-)
Szaldó elszámolással a szolgáltató fizetett minden éven. Volt, mikor 1 évre ~23000.- ft-ot. Késő este nem szedem már elő a papírokat, de korábban több alkalommal feltettem ide a termelésemet.
Megtudhatnánk, hogy bruttó elszámolással és szaldó elszámolással mennyit kellett fizetned a szolgáltatónak? Mennyit termelt egy év alatt a rendszered (kWh) és mennyi villamosenergiát használsz egy évben?
Köszönm az infókat. Hát igen úgy lenne jó ha egyből el lehetne fogyasztani a megtermelt napenergiát de mivel többnyire (nálam is) szimmetrikus inverter van mind a három fázisra egyenlően ossza el így amelyiken nagyobb a terhelés ott még vesz a hálózatból ahol meg kevesebb ott betáplál amit nyomott áron fizetnek ki....
Már több, mint 1 éve vagyok bruttós (21 nappal. :-) ). Az Eon-os részt még nem intéztem el. Az MVM-es egyszerű. Az oldalukon (akkor) olvasható útmutató szerint havonta kellett volna számlaszám, betermelt mennyiség szerint igényelni a kifizetést, de úgy látszik, valakinek megjött az esze és egyszerűsítettek. Jelenleg a nyilatkozat bejegyzése óta levonják a fogyasztásomat az összegyűlt kifizetendőből. Ha majd újra elkezd növekedni, akkortól utalják.