Sziasztok
Egy olyan topikot kívánok létrehozni , ahol a szakrális ház építésrő és tetőépítésről esik szó .
Rég elfeledett fa kötések , ács-szerkezeti megoldások , furfangos ötletek .
Kérünk ide minden fotót ami az ,, életem nagy műve ,,-ként lehetne aposztrofálni .
Nem a merőleges és precíz megoldások hanem inkább az elrugaszkodott , fantázia dús ,egyéni ötletek tárháza ként kívánnám működtetni .
Teret kívánok adni a régi ács mesterséggel kapcsolatos tudás megjelenítésére és megtárgyalására, sok fotó melléklettel .l
dobtam egy hátast és hát gondoltam futok egy kört, hátha akad önzetlen hozzáértő aki véleményezné... Adott egy terasz, aminek az oszlopait annó rosszul csinálták meg - belesüllyesztették a tövig a betonba a lábat, így természetesen fel tudta szívni a vizet :( Közelebbről megnézve, 5-6 centitől felfele már jó, de biztos ami biztos, 10-12 centit vágnék ki az aljából, a régi besűlyesztett tartók oldalát levágnám flexxel, a bebetonozostt talpat átfurva pedig új, állítható magasságú talpat tennék. 5 ilyen 15x15 ös oszlopon kellene megcsináljam. Természetesen az oszlopok mindkét kétoldalán alátámasztom a szelement. Ismerősöm, rámküldött egy ácsot, hogy mégis nézze már meg szakember is, hátha meg tudunk egyezni, hogy ő csinálja, én legfeljebb besegítek. A szakember szerint teljesen működőképes a történet amit felvázoltam, 5-6 órás munka és 60.000.-forintért vállalná számla nélkül.... Egyrészt mennyire állja meg a helyét az elgondolásom? Másrészt tényleg ilyen jól keresnek az ácsok, 10.000.- forintos órabér számla nélkül? Számlával 80.000.- ami 20 munkanappal 1.600.000 huf - segéderő nélkül, a segédmunkás én lennék. (Ez csak a munkadíj! Az utolsó csavarig minden megvan, sőt a támasztó lábat is én adom)
Mondjuk egy osb borítás az még +50ezer lenne ,ha jól néztem,annyi még beleférne plusszba..🤔! Hát ja....lehet ennyin nem fukarkodok. A faanyagot úgy is csak a következő hónapban rendelem majd...max vállalok addig több maszekot😁!
Jó ötlet,csak a keret szűkös sajnos,úgyhogy akkor asszem marad a filces trapézlemez szimplán,és nem gondolom túl. Sajna a pénz az nagy úr,nem szeretek tovább nyújtózkodni,mint ameddig ér a takaró🙂! A dőlésszögön még lehetne növelni valamennyit igazából,de olyan nagyon sokkal többet nem szeretnék. A jelenlegi kocsibeállóm,aminek nyitotta mind a 4 oldala az is kb.olyan 8 fok lejtéssel van. Ott is filces lemez van,de semmi lecsöpögés nincs,gondolom rendesen kiszellőzik. Ez a mostani épület oldalai előbb-utóbb beépülnek majd,de fűtés nem lesz,meg gondolom szellőzni is fog majd🙂,úgyhogy valószínüleg a filces lemez itt is teszi majd a dolgát. Akkor így a plafon későbbi szigetelését is elengedem. Ez van. A szabad ég alattnál így is jobb lesz.
A későbbiekbe tervbe lenne,hogy valami álmennyezet szerűséget tennék a "plafonra",hogy esetleg a sarokköszörű felfelé szóródó szikrája ne tegyen kárt a tetőfóliába,vagy a lemez szivacsába. Ezért is gondoltam,hogy filces lemez ide vagy oda,tetőfóliát raknék így is úgyis. Ha jól gondolom,akkor a szarufára kifeszíteni a páraáteresztő??? fóliát,úgy rá a lécet futóra,azzal rögzíteni,majd keresztbe a tetőléc,és úgy a lemez. Aztán majd alúról egyszer valahogy a gerendaközökbe rögzíteni a szigetelést,párazáró fólia,és az álmennyezet. Valahogy így? Vagy nem?
Közben kértem árajánlatot fára,és lemezre. A fatelepen az ajánlatba kiírtak egy masterplast rx 7000es tetőfóliát. A lemezkernél azt mondta a hölgy,ha van fólia akkor nem kell a filcréteg. Utánaolvastam később ennek a masterplast fóliának. Jó-jó,mert erősen hőálló,meg minden,de ilyen alacsony hajlásszögű tetőre nem ajálják🙂,legalábbis a termékismertető szerint. Mondjuk a fatelepen nem kérdezték a tető milyenségét,az igaz. Kb.10fokos tető lesz,arra is lenne fólia,ahogy néztem,de aranyáron. Úgyhogy marad inkább a filces trapézlemez úgy rendelem majd meg. Aztán attól függetlenül lehet,hogy megkapja azt a fóliát is,bár nem tudom,hogy így eggyáltalán van-e akkor annak értelme🤔?!
Igen,azt ismerem. Van egy hosszú kocsibeállóm,aminek ilyen filc borítású az alsó fele. Teljesen jó. A régi házunknál,ahol trapézlemez fedésű garázsom volt,ott csak simán volt a lemez,és tényle csepegett. Ez a filces megoldás,ez jól működik. Viszont innen egy másik kérdés.Ezt a mostani épületet,amit majd készítek (aminek előbb-utóbb beépítem majd az oszlop közeit is🙂),na ennek majd a tetejét,mármint a tetejének az alját..szóval be akarom csinálni valami álmennyezet szerűséggel. Akkor már illene tetőfóliát is rakni,nemde? Olyan esetben is érdemes filces borítássú lemezt tenni? Vagy akkor a tetőfólia kivezeti a keletkező nedvességet?
Marad a trapézlemez fedésű ferde tető,mert menetközben eladtam a cserepem. Így nekem jobb is,számomra így egyszerűbb lesz. Sikerült beszélnem egy áccsal is. Mostmár nagyjából végleges a gondolat. A középső gerenda,ami az 5 métert hidalja át,az úgy fog alakulni,15x20x6méteres lesz,élére állítva. 30x30as pillérzsaluból lesz az oszlop,amire rákerül. Így mindeggyi oldalon felfekszik 30-30cm-t,és még 20-20 centit ki is lóg. Erre jönnek majd keresztbe lejtés irányba a 7,5x15-6méteres szarufák,kb 70centinként. Azt mondta az ács,hogy ez a 15x20-as gerenda ilyen opcióba bőven kibír mindent is,még a havazást is. Remélem,hogy igazat mondott🙂...már nyugdíjas,meg régen nem dolgozik/dolgozott ács szakmában,de annó ügyes volt.
Még elmélkedek az ötletek sokaságában,közben meg bontom a melléképületet,ami helyére szeretném ezt az új épületet. Nem vetettem még el a sátortetős megoldást sem,mert cserepem az meg lenne,az maradt a házfelújításból. Igazából a féltetőt meg tudnám csinálni magam,a sátortetőt meg passz😀! Viszont arra rá tudnám tenni a cserepem...szimpatikusabb lenne úgy. Nem tudom hogy a fa mennyiségre,forintosítva melyik hogy jönne ki eggyiknél-másiknál. Köszi eddig is az építő jellegű tanácsokat..🙂biztos jövök majd még érdeklődni
Én úgy fogalmaznám meg a lényeget, hogy a szarufák a középső szelemen nélkül is tudják vinni a tető terheit, és a középső szelemen csak biztonsági tartalékot jelentene extrém terheléseknél (hó,szél terhek).
Persze van másik út is. A középső szelemen méretét megnövelve.
Ha 15×15 gerendában gondolkodsz, tegyél kettőt egymásra.
Jó sűrűn összecsavarozva.
Ebben az esetben, a középső szelemen alatt lévő pillérek magasságát annyival lejebb kell venni (-15cm).
Szia! Igen is,meg nem is🙂! Akkor jó lehet az 5 méteres fesztávra a 15x15-ös gerenga,ami a beton oszlopokon nyugszik,viszont a hosszába,a lejtés irányába futó 6 méteres szarufák legyenek 10x15-ösek,50 centinként rakva,úgy,hogy a középső szelemennél ne legyen vágva. Én mint nem építőipari szakember 🙂,azt gondolnám,hogy a középpen az 5 métert áthidaló gerenda lenne a gyenge láncszem az elgondolásomban,és a szalufák már lehetnek kissebb keresztmetsztű fából,mert ott már csak durván 2,7 méter az "áthidalandó" táv. Én ezt úgy gondolnám,hogy a 3 talpszelemen gerenda tartaná az összes többit. Legfőképp a középső számítana. Rosszul látom,vagy mégsem értem,hogy mit írtál🙃??!
Sziasztok! Egy másik topikban már érdeklődtem ezzel kapcsolatban,ahol egy részére a kérdésemnek kaptam is választ,amit értelmezni tudtam. A többi része talán idevalóbb,azt hiszem. Szóval amire szeretnék választ kapni..Egy ilyen épület "szerűséget" akarok csinálni. A rajz alapján talán értelmezhető lesz,hogy mi a kérdés. Ehez az 5 méter szélességű távhoz középre,ahol csak a 2 szélső betonoszlop tart,oda elég a 15x15-ös méretű fagerenda ilyen opcióba??? Trapézlemez fedés fog rákerülni,bár elég kicsi hajlásszöggel. A hosszába futó 6 méteres szarufák meg gondolom lehetnek 7,5x15-ösek? Esetleg ezt az 5 méteres kereszt szélességet mekkora távra lehetne még bővíteni? Mekkora,milyen gerenda bírja el 5,5-maximum 6 méteres fesztávot? Az épület végén telibe fal,az elején 3 beton oszlop lenne,azoknál van alátámasztás. Tehát a közepe a kérdéses.
Sajnálom, mert a feltöltött képek alapján jó szakember, aki szereti a munkáját.
Bár úgy gondolom, hogy nem is fejtettem ki annyira a dolgot, hogy érdekesnek tűnhessen.
Nem ismerem ezt a fórumot. A fészkes horgolás miatt keveredtem ide. Az egyik gyártó szakembere járt nálam felmérni a tetőt, és amióta lebontottuk a gipszkarton borítást és a hőszigetelést, látszanak az ilyen részletmegoldások is. Nálunk se alkalmaztak fészkes horgolást annak idején, a tető 1996 környékén készülhetett. Nincs igazán rossz állapotban a szerkezet.
A felújítással kapcsolatban lehet itt képeket megosztani? Kérdéseket feltenni?
Hát már régen volt, pontosan 43 éve. Ügyes ácsom volt a Jani ' bá, megoldott mindent.
Amúgy duplán raktam a csupasz lemezt pont a beszakadás miatt.
Ami kevés víz ha bejutna, az hamar elpárolog. A tető egyébként rendkívül meredek 45 fokos , gyorsan leszalad a víz.
De csak az egyik oldalt készítette az ácsom így a másikat simán léccel alátét lemez nélkül. Aztán oda utólag kellett a kátrány papírt /ami valóságban bitumenes papír / beaplíkálni. Elég nehéz volt, de megoldottuk Volt egy csomó selejtes lambéria léc azzal fogadtuk a tetőlécekhez alulról. Még egy enyhe belógás is volt..
Ha lett volna az a szálerősítéses un. másodlagos csapadék víz elleni fólia azzal könnyebb lett volna.
Tehát a tetőléc könnyen kiszárad, a vastag hőszigetelés kevésbé. Jobb helyeken úgy 20 - 25 cm.. Van tehát a másodlagos cs. víz védelem és van a páralecsapódásból eredő nedvesedés . Ez meg a fólia - nálam a csupasz lemez annak belső felűletén csapódik ki.. De a szellőztetés miatt kiszárad.
A Jani 'bá. Ügyes ács volt, de elkészítette a palázást is .
"Ugye a Ptk. szerint (is) kötelességem ezt javítani, különben egy esetleges vita esetén a tervezővel együtt kérhetnek számon. Kicsit röhejes, de ez van."
Ha a kivitelező valamivel nem ért egyet , jelzi a tervezőnek, az ellenőrnek, a megbízónak, akár mindnek egyszerre, hogy gond van.
Megvárja a visszajelzést és csak azután megy tovább.
Természetesen a terv is lehet hiányos, de saját szakállra akkor sem dolgozunk !
A visszajelzés : lehet terv modósítás, lehet csak egyszerű magyarázat, mert van aki nem érti a tervet !!
Igazad van. Nagy ömlesztett zanza, semmi értelme. Egy órája olvastam, azóta agyalok, hogy reagáljak-e...
Meg a peffetta... Miről beszél ez a jó ember, hihetetlen. Ilyen dolgok miatt nem írtam ide sokáig.
A másik tetős topicban egy arc az új cserepelemez tetőjén akarja átszilózni a csavarfejeket, mert szerinte csak úgy lesz tartós.
Hiába mondtam neki, hogy engedje el, elkezdte minden válogatott marhasággal alátámasztani. Ha arra téved egy laikus, szerinted a hülyeség átragad majd rá is?
Hát... Kolléga, örülök, hogy újra olvashattalak picit és minden jót kívánok neked a jövőt tekintve, de ehhez túl kevés a szabadidőm :(