Keresés

Részletes keresés

padisah Creative Commons License 2025.02.20 0 0 7022

valahol van egy furat, de lehet hogy a tengely másik végén, amin a ventillátor van

azzal kapcsolatban van tapasztalat, hogy gumitömlővel át lehet-e vinni ekkora erőt?

tehát valami vastag falú tömlőt veszek, és csőbilinccsel rögzítem, akkor ez a tengelykapcsoló nem játszik

a szivattyú saját tengelye kúpos, és sokkal keskenyebb, oda nehezen tudnék mindkét oldalra illeszkedő tömlőt találni, vagy egymásba kell tenni egy szűkebbet

Előzmény: Fiduli (7021)
Fiduli Creative Commons License 2025.02.20 0 0 7021

A méreteket az ide küldött rajzod ( fekete kép) alapján mértem le kb. 

A csonkban lenne egy furat ( a rajzomon alul) , ami központosítaná a lapolt tengelyt. Szerintem a villanymotor tengelyében van egy belső furat, menettel. 

Üdv

Előzmény: padisah (7020)
padisah Creative Commons License 2025.02.19 0 0 7020

ez szerintem a lapos részen oldalirányba tudna mozogni

a lapolt tengely keskenyebb

nem tudom mi lesz, most ha minden igaz márciustól még kevesebb időm lesz barkácsolni mint eddig

nyártól talán rá fogok jobban érni

elmentem esztergályoshoz itt a környéken, 9e forint per óra

de nem volt nálam semmilyen ellendarab, és méretek sem

azt kellene kipróbálnom, hogy alátétből köszörűvel, fúrógépbe fogott marószárral kézzel megcsinálom a szeleteket, és összeragasztom

Előzmény: Fiduli (7019)
Fiduli Creative Commons License 2025.02.18 0 0 7019

Móricka rajz. Így is lehetne.....

Előzmény: padisah (7012)
Fiduli Creative Commons License 2025.02.17 0 0 7018

Segitene rajtad, ha műanyagból elkésziteném ezt a profilt 25-30 mm hosszúságban? Meglenne a rezgéscsillapitás a műanyag miatt, a gond csak az lenne, hogy lehet az éket letörné a motor hirtelen nyomatéka induláskor. Esetleg a negativját is ki tudnám nyomtatni, és abba beleöntenél kétkomponensű ragasztót, amiről kötés után lefejtenéd a műanyagot. Biztos kéne utánareszelni, mert a 3D nyomtató sem pontos századokra. 

És akkor olyan anyag kéne kétkomponensű ragasztóként, ami fémként viselkedik. Nem rideg, nem puha. 

Más: ha találok a cégben egy 24 mm-es tengely darabot ékpályával, akkor abba bele lehetne marógépen marni tengelyirányból a villanymotorod lapolásának megfelelő bemélyedést olyan 25 mm mélyen. Lehet meg tudom kérni a marós kollégát. 

Ezekután még mindig megmaradna a fémes csatlakozás, ami a nem pontos központosítás miatt lehet gyorsan kikoptatná a pumpa csapágyazását. 

Én ráhúznák a 20 mm-es villanymotor tengelyére egy kukázott szíjtárcsát, két csavarral megtámasztanám a lapolásnál a tárcsát a tengelyen, és valahogy megoldanám az erőátvitelt gumibakokkal. De ha semmi nincs kéznél, és idő sincs rá, akkor nehéz lesz. 

Előzmény: padisah (7004)
Fiduli Creative Commons License 2025.02.17 0 0 7017

A tengely irányból történő meghajtás esetén nem jobb, ha a két fémes felület közt valami gumi vagy műanyag van? A vibráció miatt a pumpát védve?

Előzmény: padisah (7015)
triker Creative Commons License 2025.02.15 0 0 7016

Sziasztok! Palást fűtőtestek megmaradtak. 80- 90 és 100 mm átmérővel.

Érdekel valakit ?

padisah Creative Commons License 2025.02.12 0 0 7015

aszinkron motor, ezeket nem áttételezik, közvetlenül forgatja a kést

de csak 1000W, a szivattyú is kicsi

Előzmény: Fiduli (7013)
Fiduli Creative Commons License 2025.02.09 0 0 7014

Az olajat én is annó a földművestől vettem át. Ő évente cseréli a John Deer-ben, lett valami 100 liter. Tökéletesen megfelelt ilyen célra. 

A csővastagság jobb, ha vastagabb, mert stabilabb. De a nagyflex viszi, hidd el :-)

Nehezebben melegszik be, hogy elérje az üzemi hőfokot, én induláskor rámelegitettem kicsit elektromosan. 

Előzmény: padisah (6995)
Fiduli Creative Commons License 2025.02.09 0 0 7013

Arra gondoltam, hogy a villanymotor tengelyére volt eredetileg rászerelve a kés, ami a füvet vágja. De ha a villanymotor fordulata nagyobb , akkor lehet, hogy egy fogasszíjas áttétel is van a motor és a kés között. Azért írtam, hogy kellene kukázni egy tárcsát, ami a tengelyre ráillik. 

Nálam a két tengely ( villanymotor- hidr. pumpa) gumival van összefogva. A két tengelyen van két tárcsa, ami egy olyan gumival van összekötve, mint egy kerékpár külső, csak sokkal kisebb és vastagabb falú, kb. 10-12 cm átmérőjű. 

Láttam már Ytubon olyan meghajtást, hogy a két szemben álló tárcsát átfúrkálták, és ívben meghajlított gumicsíkokkal csavarozták össze. 

Nem tudom érthető-e így leírva. 

De ha megvan a két szemben lévő tárcsa, akkor már lehetne vhogy összekötni. 

Nem egy profi dolog, tudom. 

Apropó, a motor fordulatszáma jó a hidraulikus pumpához?

Előzmény: padisah (7012)
padisah Creative Commons License 2025.02.08 0 0 7012

egy ilyen gyűrű van, a lapolással a belső körben

ha lenne mondjuk még 5 másik, abból el lehetne indulni talán, de a gyűrű (késtartó?) külső átmérője sem egyezik

Előzmény: Fiduli (7006)
brikigép Creative Commons License 2025.02.07 0 0 7011

Mi ez? valami löketű jött be nekem.

Előzmény: halaloszto (7008)
Fiduli Creative Commons License 2025.01.10 0 0 7010

Előzmény: Fiduli (7009)
Fiduli Creative Commons License 2025.01.10 0 0 7009

Avagy így

Előzmény: padisah (7007)
halaloszto Creative Commons License 2025.01.10 0 0 7008
Előzmény: padisah (7007)
padisah Creative Commons License 2025.01.09 0 0 7007

kaptam árajánlatot, és ez alapján a lézervágás ~18ezer forint

ez 8 db, 3mm-es vastag lemezből vágott példányt jelent, és ennyit nem akarok érte kifizetni

közben találtam olyan alátétet, amiből elvileg ki lehet kézzel faragni ezeket, csak hát időm nem nagyon lesz erre

Előzmény: Fiduli (7006)
Fiduli Creative Commons License 2025.01.09 0 1 7006

Nincs meg annak a fűnyíró motornak a késtartója? Az ugye rendesen illeszkedik a motor tengelyére. Aztán onnan folytatni.......

Fiduli Creative Commons License 2025.01.09 0 0 7005

Szia. 

Jól néz ki.

Én a 3D nyomtatómnak Blenderben rajzolom a 3D testeket, de az ugye műanyag, nem bírna ki ekkora nyomást. Készitettem már ütvefúróba hajtórudat, előtte aluból volt, de nem bírta a gyűrődést, mert nagyon kemény volt a beton, és szünet nélkül nyomtam neki. A műanyaggal (T-PLA) is működik, de most vigyázok rá.

Szerintem nem annyira baj, ha kis méreteltérés lesz ( jobb lenne , ha nem lenne ) , nem lőnek ezzel -szokta mondani apám.

HAJRÁ!

padisah Creative Commons License 2025.01.03 0 0 7004

ezt sikerült megrajzolni, LibreCAD-el csináltam, és ebben valamiért nincs olyan opció, hogy méreteket gépeljek, az egérrel próbáltam kihúzkodni 7.8mm-et ami 7.78-nak sikerült kb

padisah Creative Commons License 2025.01.02 0 0 7003

epokit műgyanta ragasztóval, történetesen most vettem is a Lidl-ben

...egy egyenes csiszolóval együtt, ami valószínűleg nem lesz jó arra, amire vettem

az jutott eszembe, hogy veszek nagyobb méretű alátétet, és megpróbálom abból kifaragni a fenti csiszolóval + köszörűvel ezt a formát, ha nem megy, akkor még mindig jöhet a lézer, de tényleg jó lenne tudni mennyibe kerül, mert 10k alatt azzal jobban járnék, eleve sokkal pontosabb, és ez a farigcsálás nagyon sok idő lesz, és kétes a végeredmény

Előzmény: Fiduli (7002)
Fiduli Creative Commons License 2024.12.29 0 0 7002

Szia,

Ez sem rossz ötlet. 

Mivel ragasztanád össze a lapkákat? 

Előzmény: padisah (7001)
padisah Creative Commons License 2024.12.28 0 0 7001

a legutóbbi ötlet az volt, hogy .. mégis fizetek, a tengelykapcsoló, és a fűnyíró tengely kontúrját (tengely irányból nézve) valamilyen ingyenes CAD programmal egymásba rajzolom

majd ezt kivágatom lézerrel, 5mm-es lemezből 6 vagy 8 példányban, és ezeket ráhúzom a fűnyíró motor tengelyére, összeragasztva

nem derült ki mennyibe kerülhet, egyszer csináltak nekem kb promóanyagként egy táblát acélból, de azért nem kellett fizetnem

Előzmény: Fiduli (6998)
padisah Creative Commons License 2024.12.28 0 0 7000

a tengelykapcsoló nagyjából így néz ki, ezen a felén látszik az ék helye

Az egyik oldala a szivattyúra van illesztve, és azon egy kúpos tengely van, nehéz lenne másféle kapcsolatot összehozni

Előzmény: padisah (6999)
padisah Creative Commons License 2024.12.28 0 0 6999

még mindig itt tartok, se időm se pénzem nincs vele foglalkozni

legutóbb sikerült a tengelyre felvinni a műgyantát, le is reszeltem, de az ék problémát már nem tudtam így megoldani

le kellett szerelni a fűnyírómotorról a féket, az pedig nem volt egyszerű, a végén meg kellett vennem a csapágylehúzot, meg körbeköszörülni a tengely végét, hogy lejöjjön a csapágy, a pajzs, és a végén a fék is

a másik oldalon meg le kellett szednem a műgyanta ráépítést, mert azt az oldalt is át kellett húzni a csapágyon, és a ráépítéssel ezt már nem lehet

ezt a próbálkozást már elvetettem

Előzmény: Fiduli (6998)
Fiduli Creative Commons License 2024.12.24 0 0 6998

Szia. 

Én simán átfúrnám a tengelyt , és az adaptert is meglehetősen pontosan középen , és egy 6 mm-es csavarral megfogatnám. Igaz, hogy lötyögne, de ha a pumpát , és a motort is le lehet rögzíteni, akkor megoldható. A résbe pedig gumiból tennék egy hézagpótlót. 

Kicsit amatőr dolog, de a cél szentesiti az eszközt....

Üdv

Előzmény: padisah (6996)
Fiduli Creative Commons License 2024.12.24 0 0 6997

Helló. 

Nagyon régen, már van annak 20 éve is, nekem is ilyen gondjaim voltak. 

Akkor nedves fűrészporba kevertem öreg, csomós lisztet. 

Ez úgy történt, hogy a betonkeverő gépbe belelapátoltam a száraz fűrészport, utánaöntöttem vizet, és amikor a fűrészpor nedves lett, utánaküldtem a lisztet. 

A massza a végén kézzel összenyomva összeállt, mintha az ember nedves földet nyomna össze a markában. Az arányokra nem emlékszem. Csak annyi liszt kell bele, hogy összeálljon. Próbálkozni kell.

A préselésre volt egy kis barkácsolt gépem, hidraulikus volt, de nagyon kezdetleges. 

Azonban most már sűrített levegővel is el tudnám képzelni a préselést. Ahhoz nem kell erős áram.

Ez akkor nagyon kezdetleges, időigényes munka volt.

Szétrakva napok alatt száradt, ha nyirkos , nedves idő volt, meg is penészedett a liszt miatt.

A liszt akkor 50 kg zsákban lett beszerezve, a malomból, és az alja, az utolsó 5-10 kg bizony csomós volt. Azt akkor már nem használtuk konyhára. 

Üdv. 

Sanyi

Előzmény: zsebacsi88 (6988)
padisah Creative Commons License 2024.09.21 0 0 6996

ott akadtam el, hogy a hidraulika szivattyúhoz van egy adapter, ami a tengelyét fogja, és amivel összekapcsolható lenne egy talpas villanymotorral

fejből írom, 24mm az adapter motor oldalán a belső átmérő, és ezen van hely kialakítva az éknek is

én viszont nem ilyen motort szereztem, hanem egy aszinkron fűnyírómotort, amin kb 20mm-es átmérőjű,  és kétoldalt lapolt a tengely

azt találtam ki, hogy veszek barkácsboltban gyurmázható kétkomponensű ragasztót

ezt rágyúrom a fűnyírómotor tengelyére, felesleggel, majd a motort megforgatva kézi reszelővel leesztergálom a kívánt 24mm-re, az ékkel meg majd lesz valami

a valóságban az történt, hogy a ragasztó nem tapadt fel egyáltalán a fém tengelyre, ennek ellenére felgyurmáztam, valamennyire kikeményedett, de az 'esztergálás' közben leröpült a tengelyről, ezt nem is találtam meg

a következő próbálkozásnál meg a ragasztó nem is állt össze rendesen, túl kis adagokkal próbálkoztam, de az hogy nem tapad a fémre az egész elképzelést zárójelbe teszi

van erre valamilyen egyéb ötlet? az adapterhez nem feltétlenül ragaszkodok, viszont pénz már nincs erre a projektre

padisah Creative Commons License 2024.04.25 0 0 6995

hát nekem lehet marketingelni ezerrel, nincs pénzem :)

amúgy meg a barkácsolás lehetősége mozgat, valószínűleg sosem fog a projekt megtérülni

megvettem 2 hete a csövet

ez 1m hosszú, 6,5mm csőfal vastagsággal, 40mm belső csőátmérővel (remélem erre jól emlékszek)

azon gondolkodtam el, hogy fogom ezt felvágni, főleg mindkét oldalon

nagyon masszívnak néz ki az a 6,5mm acél fal, úgy érzem egyelőre kicsit túllőttem vele a célon*

vajon elég lenne csak az egyik oldalt felvágni? szorító bilincset úgy is rá lehet tenni

most hétvégén pedig vettem 20l hidraulika olajat

'okosba', de szerintem erre a célra jó lesz ez is

*a túllövésről jut eszembe, hogy a kinézete alapján ágyúcsőnek jó lenne, csinálhatnék belőle valami középkori ágyú mintát :)

pelletáló Creative Commons License 2024.04.24 0 0 6994

traktorhajtású kardános 2 hengeres brikettáló gép olajhűtéssel siemens pc-vel vezérelt betegség miatt eladóT:06303907744 1.2 mft

Hardbrikett Creative Commons License 2024.04.22 0 0 6993

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!