2024-12-25-én délután 1-kor leadtam a JLCPCB-nek egy nyáktervet. Csütörtökön már itt volt... euro packet (azaz nem a DHL, hanem a magyar posta hozta)
Egy kis DR kocsivilágítás ismét, a szokásos (PACO+puffer) kapcsolással. Roco RekoWagen. Végzár világítás is megoldott lett. Ide egy hosszabb csatlakozó tüske kellett, de az áramszedésen kívül más vezetékezés nem szükséges. A lelógó tüske annyira nem is zavaró a beltérben.
Jó a panel a Piko féle rekokocsikba is, hiszen szinte teljesen azonosak a mérteik - a piko kocsikban a végzár zűrös. Mivel egy piros, fényzáró festékkel festették le a fényvezetőt (nagy ötlet volt) így semmi fény nem szűrődik ki :)))
Ha az a terv, hogy váltó állításra váltson a jelző, szerintem az úgy, hogy ugyan arra címzed az eszközöket nem fog menni, a swich 4es, a signal (szerintem) 5-ös csoportokban címez.
A Rocoz21 applikációban állítható (címezhető) úgy a Digisignal jelződekóder és a Digiservo váltódekóder, hogy azok egyszerre működjenek mikor a tableten a váltó állítására tapintok?
Mivel ehhez a hanganyaghoz nem értek, így biztosan segíteni sem fogok sajnos tudni.
Vannak véletlen hangok, lehet ez is benne van. Ha álla apályán a mozdony, és bizonyos időn belül kb 3 perc újra előjön ez a hangfelemelkedés, és magától vissza áll a hang akkor szinte biztos, hogy véletlen hanggal van dolgod.
Nem szeretném senkinek a szekerét tolni, mert nem is tolom. Kipróbáltam egy ESU dekóderrel ezt a trükköt egy Flesichmann gőzösben. Ott is a sínjelen volt egy kondi gyárilag a panelon. Az esu is furán működött... leforrasztva minden szabványos lett. BUÉK 2025!
C1 kondenzátor eltávolítása – forrasszuk ki a C1 jelű kondenzátort! A Garanciális ügyintézést nem tudjuk, hogy ez a beavatkozás hogy érinti, de mindenképpen erre alkalmas, hegyes pákával végezzük a kiforrasztást, hogy a magát a nyákot és a közeli alkatrészeket ne károsítsuk!
Miért szükséges ez? – Ha bent hagyjuk a kondenzátort, akkor:
A direkt CV írás néha megtörténik, néha nem
A POM írás nem lehetséges
A direkt CV olvasás véletlenszerű értéket ad vissza
A POM olvasás nem lehetséges
RailCom nem működik
Ezt ugyan nem tapasztaltuk eddig, de elméletileg lehetséges, hogy parancsokat nem vesz, vagy rosszul értelmez a mozdony (pl.: nem reagál a funkció kapcsolásra, magától kapcsol be funkciót, magától elindul)
Az analóg árambevezetőben van egy szűrőkondenzátor (Piko 55270 a cikkszáma, ezt adják az analóg kezdőkészletekhez is), ami zavart okozhat a DCC jelben, ezért digitális pályán a Piko 55275-ös cikkszámú árambevezetőt kell használni vagy végleges digitális létesítménynél ajánlott a több helyen történő betáplálás.
Vásárotlam egy ACME 60681 M63 009 dízelmozdonyt és hozzá egy digitools hangdekódert hangszóróval. Beépítettem, de a leírásban írt kondenzátort nem forrasztottam ki belőle, mert nem szeretném, hogy emiatt bukjam a garanciát.
Menet közben azt vettem észre, hogy amikor áll a mozdony, egy idő után (kb. 15-20mp) felpörög a motor, majd visszaáll alapjárati fordulatszámra. A kérdésem az lenne, hogy ez normálos viselkedés, imitál esetleg valamit, vagy a kondenzátor nem kiforrasztása miatt kap valami hamis jelet a dekóder?
Az analógnál kb. egy 100nF-os kondenzátor van zavarszűrés céljából! Digitális üzemeltetés esetén ezt ki kell forrasztani. A digitálisban eleve nincsen benne, vagy ha van, kisebb az értéke.
Ismét egy hajmeresztő megoldással rukkolok elő kocsivilágítás terén. A pufferelt világítás már évek óta jól működik napi szinten, így nagyjából örökös darabnak tekinthető egy szuperkondi (0,1-0,5F) használata, a "feltöltő" áramkörrel, amit kitaláltam hozzá (6v-os fesz stab ic, és egy normál dióda 5.5V-os kondihoz.) ... Ami most ebben a kocsivilágításban számomra újdonság, hogy kettő PIC16F629 van benne. Mindegyik szabadon elérhető a PACO oldalán. A v2-es verzió (egyik PIC) 4 kimenetével minden első induláskor is változatos villódzós bekapcsolást biztosít. A másik PIC-ben v3-as progi van. Ez okosabb, de első beinduláskor a véletlen felvillanások azonosak az összes ilyen kimenetén.....Nem tudom hova tette a gondolatait Paco Canada, amikor ezt a progit megírta kb. 18 évvel ezelőtt :) Így lett 4+1(+1) villódzósan induló világítás kimenet, és kettő, külön, menetiránytól függetlenül kapcsolható végzár fény. (2PIC, 8tranyó, egy áramgenerátor, ráadásul analógban is működik - ekkor a végzár menetirány szerint vált).
Sajnos eddig nem találtam olyan mikrokontroller+program egységet ami legalább 6-7 ilyen véletlenül villódzó kimenetet tudna szolgáltatni, mindezt számomra elérhető verzióban. (train-o-matic oldalán lenne ilyen dekóder, de azt meg még a világítás panelhoz is kellene illeszteni, az ESU is gyárt, CsíkosMesTTerék leírásában nincs szó neon effektusról, a DigiTools meg a BZ panelon hozza fixen a megoldást. A kettő PIC meg összesen 400Ft. Azaz csak a dekóder árakból itt elkészült minden, ami a képen van. Plusz némi tervezgetés.) Hibái: azon a címen amin a kocsi van, nem szabad F12-nél magasabb funkció parancsot kiadni, mert kiakad a V2-es Pic, a következő áramtalanításig (ha a CV29-ben csak a DCC engedélyezett). Ha analógban szeretnénk használni, előtte a CV29-ben engedélyezni kell ezt módot. Amúgy mást tud. Ismeri a hosszú címzést, lehet POM módban átírni a CV29-et, meg a CV1-et. A kettő PIC-ben egyszerre módosulnak a beírt értékek.
Továbbá célom volt, hogy a kocsit, amibe be kell szerelni, semmilyen faragásnak, és vandalizmusnak ne kelljen alávetni. Így készült el ez a brawa reko (H0) kocsikhoz való világítás panelje, mely 9 beltéri LED-et, és 4 végzárfényt használ.
A végzárfények fehér LED-ből lettek megoldva, és sok nyugati vasútmodellező barátunkkal ellentétben, NEM szedtem ki a gyári végzár imitációkat a vagonból, hanem eléje belógattam egy-egy fehér LED-et. Ehhez elég volt egy megfelelően pozicionált 2,54 raszteres tüskesorra forrasztott LED... Sikerült megőrizni a modell csodaszép filigrán kinézetét, és a beltérben sem világít mindenfelé a vörös zárfény, valamint nem kell vezetékezni a LED-et a nyákhoz. win-win helyzet.
Mivel a rekowagen-ek csak másodosztály, ill paklikocsi rendszerben készültek, a világítás LED kiosztás csak némileg más a két típusban.
Elkészültem néhány H0 Brawa kocsi belső világításával. Nagyon vicces ez a sokféle villódzóan felkapcsolás, neon effekt. Ezekben most 2-2 12F629-es Pic dolgozik, meg hozzá sok-sok tranyó, és egyéb alkatrész...
Rászántam magam, és rendeltem smd PIC16F630-at meg mellé SOP14-DIP14 gyors befogót-átalakítót. Így tudom majd tesztelni az SMD ic-t. Ha minden rendben van, és kiismertem, hogyan működik, akkor tervezek hozzá NYÁK-ot.
Ez már egy sokkal komolyabb projekt lesz ám, mint a Hall szenzoros 2000Ft-os műsor! 4000Ft-ba került a befogó, és az 5 pic - így lett díjmentes a szállítás...
Ha jól gondolkodom, harmad annyi alkatrészből meg lehet majd oldani a villódzást. Hónapok múltán majd jelentkezem, mire jutottam.
Hogy lehet TC-ben beállítani a személykocsik irányát? A felkapcsolt zárfény miatt lenne ez fontos, kézivezérlővel a pályára helyezés után átállítom, de aztán a következő indításnál visszaáll. Az ábrán a kocsiknál az iránnyíl sem látható. Köszi!
Azért kell, hogy egy 40-50 fős, vagy akár még nagyobb létszámú találkozón az a maréknyi magyar egymás között meg tudja vitatni, hogy az 5600-as tartományból ki melyik címet használja és ezzel ne a főszervezetőt kelljen "idegesíteni".
Sziasztok! TC-ben nem lehet szabadszövegesre átírni a funkciókat? Tök idegesítő, hogy nem lehet ránézésre megkülönböztetni, hogy a Sound, vagy User 1/2/3/4... stb milyen funkciókat rejt.... Vagy ez csak engem zavar? (A kép illusztrációként ezt mutatja.).
Talán CsíkosMesTTer, vagy JVND tud ebben segíteni. Amúgy kb már 20 éves központ, a NanoX-S88...
A központ leírásában az áll, hogy F14-ig tud parancsot kiküldeni. Ez akkor teljesen jó volt (ma is elég lenne).
Kipróbáltam, mi van ha F14 feletti funkciót küldök rá most 2024-ben. A hozzá szerkesztett minimaus tud F28-ig kiküldeni, valamint egy z21 emulátort is kipróbáltam xpress neten.
Mind a kettő esetben F28-ig minden funkció kiment, a mozdony végrehajtotta a parancsot, a mimimaus kezelő emlékezett mi van ki/be kapcsolva.
A Z21 applikációban kb 3-4 másodperc múlva kikapcsolt magától az a funkció, amit bekapcsoltam (pl. világítás, vagy hang). Ha le akartam kapcsolni akkor megint meg kellett nyomni azt a funkciógombot, akkor kikapcsolta. F15 alatt adott funkció bekapcsolva maradt, amíg le nem kapcsoltam.
Nem akarod érteni inkább úgy érzem. Nincs szükség egy állandó cimtartományra minden egyes tagnál ugyanis a kiosztott számok bőven elegendőek egy találkozó lebonyolításához. Szabályozni azért kell hogy mondjuk a Szombathely tárolón álló 325-ös mozdonyod ne a fordítókorong aknájában kössön ki amikor a terem másik végén álló Ludmillát megpróbáljuk mozgatni.