Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
További kérdés, hogy lenne egy megvehető C40-es (új fajta, a zöld) carborobot, 2010-ben gyártották, két évig használták, utána pedig leszerelték és viszonylag száraz helyen tárolták.
Annyi probléma, hogy nem volt feltöltve vízzel. Mennyire rizikós megvenni egy ilyen lemezkazánt? Ránézésre tényleg nem használták tovább.
Èn is úgy gondolom ahogy írod, a leírt hatásfok az semmi. Tökèletes ègès minèl nagyobb ègèshővel, utánna a megfelelő hőelvonó felület, sztem ez a kulcs. Èn alapból úgy csinálnám a kazánokat, hogy ahhol az ègès folyik ott nem lenne hőelvonás, mert a tökèletes ègèshez magas hő kell. Csak a füstből lenne hőelvonás.
A füsthőt csövön belül mèrem, egy analóg hőmèrővel. Eredetileg nincs baj vele, csak informàlisan kèrdeztem ha egyszer megadná magàt, akkor milyet nèzegessek helyette ha odajutok.
Nekem egy Totya s23 kazánba van èpítve egy aprítèk ègető fej, amiben folyamatosan èg a tűz kicsi teljesítmènyen óránkènt 0.8-2 kg fát adagol attól függően mennyi a ház igènye. Kilèpő füsthőfokom teljesítmènytől függően 60-120 fok között. Ebben az esetben ha cserère szorul a kazán akkor nekem milyen kazán lenne a megfelelő?
Amelyikben kevés víz van, hamar felmelegszik, de hamarabb ki is hűl. Amibel több van az később melegszik fel, de később is hűl ki.
Pufferes rendszerhez előnyösebb a kisebb víztér, így kevesebb a kazánban maradó vízmennyiség. / persze az én rendszerem is olyan, hogy ki tudom járatni a lakásba/.
Egy régi gravitációs rendszernél előnyösebb a nagyobb víztér, nagyobb a puffer hatás, tovább tartja a meleget.
De mint a lenti példa is bizonyítja, van akinek jobban bejön a kevés víztér a gravitációs fűtésre.
Nem ez határozza meg egy kazán "jóságát" vagy hatásfokát.
Tény nincsen kazánvédő szelep a rendszerben, de azért fűtök úgy ahogy ( alulról ) mert így igaz, hogy nem meleg az összes víz a rendszerben, de 15 prec és meleg van ..........nem 1 óra múlva.
Másik tény sajnos egy "fapados" fűtés rendszrem van, de ez már így is marad.
Szia! Én tavaly vásároltam egy 28-as Totyát, előtte egy 62 cm mélységű ( elrontott konstrukció miatt) csak 1 tálcás volt. Tavaly itt beszéltünk róla, tettem is fel képeket. Véleményem a mélyebb mindig jobb. Több ideje van a füstnek leadni a hőt. Nekem is 100 nm2 lakásba van beépítve, mivel csak kiegészítő a gázkazán mellé, elegendő. A szomszédomnak 33-as van, azt jobbnak tartom. Ha egyedül lenne, minimum 2-szer be kellene gyújtani, hogy elegendő meleg legyen. Ha a lehetőséged megrngedi válassz inkább több tálcás kazánt. Az öntvényt felejtsd el. Az szénnek való.
Így már értem, köszi a felvilágosítást. Öntvény kazánt lehet még kapni? A Viadrust dicsérték régen, de már nem találok semerre újonnan. Azt halottam az öntvény kazánok örök életűek. Ez igaz lehet? Ha igen...... lehet jobban járnék egy használt Viadrus-al, vagy valami régi orosz kazánnal.