Keresés

Részletes keresés

újfiú79 Creative Commons License 2024.12.05 -1 0 131397

Akkor az nem olyan vészes, a kazánnál magasabban csak a törölközőszárító felső része van.

Arra jutottam megrendelem az alkatrészt, mert ha szétszedem és nem találok hozzá tömítőgyűrűt, akkor lehet hogy már ebbe a néha csöpögős állapotába sem fogom tudni visszaállítani.

Azért megnézem majd, hogy van e a gyűrűkészletemben hozzá való méret, de nem akarok úgy járni, hogy esetleg napokig nem tudunk fűteni…

Van még valami komplikáció amire számítani lehet? Beleszakadhat ez a házba vagy ilyesmi? Vagy kitekerem, betekerem és minden jó lesz? :)

Előzmény: Gyurco78 (131395)
újfiú79 Creative Commons License 2024.12.05 0 0 131396

Sajnos még nem hagyta abba.

Poplírapírral hogy nyúlsz bele abba a viszonylag kis átmérőjű furatba? Vagy a kiszerelt töltőcsapra gondoltál, hogy azt kell kicsit megdörzsölni?

Előzmény: cucu (131386)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.12.05 0 0 131395

Ha nincs elzáró a kazánnál, akkor valamelyik radiátornál is le lehet engedni. De nem kell az egészet leengedni, elég ha a kazánnál magasabban levő csövekből kifogy.

Meg esélyes, hogy ha kiveszed a leeresztőt, és nem tud beszívni máshol levegőt, a légköri nyomás benttartja a vizet a fűtéskörben, miután a túlnyomás elmegy belőle. Azért egy nagy vödröt készíts alá!

Előzmény: újfiú79 (131390)
cucu Creative Commons License 2024.12.05 0 0 131394

Bocsesz, hülyeséget írtam, a nívea nem lesz erre a célra jó, mert rászárad, és akadni fog miatta a gumi. Technikai vazelint gondoltam, de a legjobb a sima szilikon. A teflonos sem jó, mert az is megszárad idővel. 

Előzmény: cucu (131391)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.05 0 0 131393

Keresőbe írd be :

vezeték nélküli kapcsoló

Előzmény: _Zsolesz_ (131377)
danfossszelep Creative Commons License 2024.12.05 0 0 131392

Köszönöm szépen a segítségeket.

El fogok indulni ezen a vonalon.

Ez egy szétfaragott, sokszor belenyúlkált rendszer. Minden el van tekergetve és jó nagy is.

Természetesen osztógyűjtős, strangszabályzókkal és strangonként több különálló körrel, szintén TA szelepekkel. Minden eltekergetve. Van ahol épphogy elégséges a tömegáram, van ahol susoga víz a radiátorban.

Plusz fancoil kör uyganígy felállva, plusz kis padló is. :)))

Mindig nem tudok foglalkozni vele.

Elképzelésem, hogy osztógyűjtő utánra állítok 0,5bart, strangokra kis fojtással 0,4-et, radiátorkörök TA-ra 0,3-at.

Osztógyűjtő fix szivattyús, itt tudom mérni a DP-t.

Radiátor kör MAGMA szivattyús ez lenne a 0,5-re belőve.

Utána strang TA-k.

Utána szinti körök TA.

Ha nem jó az elképzelésem akkor javítsatok.

TA-knál egyelőre mérni nem tudok, ezzel meg vagyok lőve, de szerzek műszert.

Beszabályozási terv sehol nincs. Valszeg építéskor megcsinálták és annyi.

Előzmény: cucu (131381)
cucu Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131391

Ne viccelj, sima szilikonzsír, de jó a spray változat is.

A lényeg, hogy csússzon, és a gumit ne támadja meg. 

(Lehet nívea is.)

Előzmény: újfiú79 (131387)
újfiú79 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131390

Jó, nem vagyok profi, de legalább elkezdtem gondolkodni. :)

"A fűtést is válaszd le,"

Ezt nem tudom hogy lehet megcsinálni, csak a kazánba bemenő hideg víz csövén van zárható csap. Gondolom akkor ezt így cseszhetem, cserélhetem a vizet a rendszerben... ?

Azt le lehet engedni valahogy egyszerűbben, mint ezen a kis furaton keresztül?

Előzmény: Gyurco78 (131388)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131389

Egyszer vettem egy ilyet szerelvényboltban, teljesen jó erre a célra:

https://www.vasmuszakibolt.hu/Szilikonzsir-50gr

Előzmény: újfiú79 (131387)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131388

Gondoltam az egyértelmű :)

A fűtést is válaszd le, mert az is elfolyik (legalábbis azokból a csövekből, amik magasabban vannak a kazánnál).

Előzmény: újfiú79 (131384)
újfiú79 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131387

Milyen szilikonzsír kell ehhez?

Mármint látom hogy sokféle van, grafitos, teflonos, hőálló, stb.

Előzmény: cucu (131385)
cucu Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131386

Egyébként abba fogja hagyni, ne izgulj. Tegyél alá valamit addig, amíg nem hagyja abba.

Nagyon erősen ne zárd el, nehogy sérüljön a gumitömítés!

Előzmény: újfiú79 (131382)
cucu Creative Commons License 2024.12.04 -1 0 131385

De igen.

Ha szétszedted, belül próbáld meg finoman eltávolítani a vízkövet! Polirpapír.

Utána jöhet szilikonzsír.

Előzmény: újfiú79 (131384)
újfiú79 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131384

A kis háromszög hol van helyileg, a fekete tekerő alatt?

A tekerőt egyszerűen csak lehúzom a tengelyről?

Ha kitekerem az egészet nem fog ott folyni kifelé a víz? Nem kell előtte a lakásba bejövő vezetéken elzárni a vizet?

Előzmény: Gyurco78 (131383)
Gyurco78 Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131383

Le kell húzni a fekete tekerőt, azt a háromszög alakú zéger-gyűrű imitációt ki kell piszkálni a hornyából, utána kicsavarható.

Ha találsz hozzá O-gyűrűt, akkor írd meg, hogy milyen kellett...

Visszaszerelés előtt kend meg szilikonzsírral.

Előzmény: újfiú79 (131382)
újfiú79 Creative Commons License 2024.12.04 -1 0 131382

Sziasztok!

Van egy Junkers Euroline ZW23-1KE fali kazánunk, amibe ma engedtem egy kis vizet.

Egy ilyen töltőcsapot kell megnyitni:

https://imgur.com/dKScRMf

Kb. ilyesmi öntvényben van benne (most nem tudom lefotózni).

https://imgur.com/QG2sHEV

Megnyitottam a feltöltőcsapot és észrevettem, hogy szivárog a víz. Azután elzártam, de még mindig könnyezik picit, így időnként csöppen egyet. Nem tudom mi történhetett, talán elszakadhatott az egyik tömítés?

Nem hiszem hogy ez majd elmúlik, szóval a kérdésem, hogy hogy lehet megszüntetni a problémát?

Hogy lehet ezt szétszedni? Kicsavarom amíg teljesen kijön a házból?

Ha találok kb. passzoló tömítő gyűrűket akkor elég ha azokat kicserélem? Vagy vennem kell egy új feltöltőcsapot (87074052300)?

Tudja esetleg valaki a tömítőgyűrűk típusát?

Köszönöm!

cucu Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131381

Törödj bele... :)

Előzmény: danfossszelep (131380)
danfossszelep Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131380

Köszönöm szépen.

De más szelep ugyanezen a körön miért nem "tapsol"? Esetleg a kopással együtt?

0,3 lenne az ökölszabály? én mindig a 0,5-0,6 voltam a fejemben.

Előzmény: Kapocska (131378)
smith Creative Commons License 2024.12.04 -1 0 131379

CM 727-t használok, éppenséggel egy két év után megpukkant Computhermet váltotta. Bevált, stabil cucc, de azt már nem gyártják.
Van helyette Honeywell Home T3R, ha a Computhermnél jobbat akarsz.

Előzmény: _Zsolesz_ (131377)
Kapocska Creative Commons License 2024.12.04 0 3 131378

"Mi okozza ezt"

Nagy valószínűséggel "nagy" nyomás esik a szelepen (nagyobb mint 0,3bar).

Ha osztó-gyűjtős a rendszer akkor ott vigyél be fojtást , ha nem az akkor szivattyú fordulatszám

csökkentés.

"Torlószelep állítása nincs befolyással a tapsolásra."

Pedig  a túlzott dp értéket csökkentené ,ha nem a termo szelepen esne az összes nyomás.

"hogy a durva tapsolás csillapodik bugássá."

+ a terlószelep állítás?

Előzmény: danfossszelep (131375)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131377

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi témában.

Adott egy Honeywell CM907 típusú vezetékes termosztát (SPDT relé kimenettel), ami közvetlenül egy gázkazán égőfejét kapcsolja be és ki. Ezt a termosztátot szeretném áthelyezni a lakásban, viszont az átkábelezés nem opció. Az a kérdés, hogy létezik-e értelmes áron olyan RF adó/vevő szett, aminek az adó részébe be lehetne kötni a termosztát relé kimenetét. A termosztát bekapcsolásakor az adó RF jelére a vevő a bekapcsolná a saját kimenetét (a kazánt égőfejét), mig a termosztát lekapcsolásakor, az adó újabb RF jelére pedig a vevő lekapcsolná a saját kimenetét (nyomógomb üzemmód). 

Tudom a leggyorsabb megoldás pl. egy Computherm Q7-es szett -re való átállás lenne, de gondoltam, hátha van olcsóbb megoldás, ha már a szabályozó egység rendelkezésre áll, és ha a wifi-s, dobozba szerelhető kapcsolók tényleg már néhány ezer forintos áron kaphatóak.

Válaszotokat előre is köszönöm!

danfossszelep Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131376

Előzmény: danfossszelep (131375)
danfossszelep Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131375

Sziasztok.

Adott az alábbi danfoss radiátorszelep. Sajnos rezonál, betapsol. 20+ éves.

Akkor történik amikor a termofej éppen elzárja, illetve zárási határon billeg, tartja a hőfokot.

A kis szabályozóját (piros tekerő) tekergetve annyi változás van, hogy a durva tapsolás csillapodik bugássá.

Szivattyúnyomás előre/vissza ágon 0,6bár. Ugyanezen körön másik szelep nem rezeg, a nem rezgős termofej áttéve ide ugyanúgy rezeg.

Torlószelep állítása nincs befolyással a tapsolásra. Rendszer lágyvizes és tiszta.

Mi okozza ezt. Az új szelep úton, de kíváncsi vagyok nagyon. Szeleptányér nyomórúd kopás és lődörgés?

Szeleptányér gumi nincs leszakadva. Olcsó ócska szelepeknél még sosem találkoztam ilyennel.

Előre is köszi.

Kapocska Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131374

„Gondolom nem is igazán lehet,”

„Mennyire életképes ez az elképzelés?”

Életképes!

De ezzel sem várható, hogy különbség ne legyen.

Ha lezár a termofej akkor az a radiátor hűlni kezd a másik meg még fűt és a

benne visszamaradt hő (kazán kikapcs.) kis túllendülést okoz miközben a kazán áll a másikon a termofej meg nyit és sokkal kevesebb a visszamaradt hő benne.

Tedd át a termosztátot és a torlóval (szeleppel) próbáld beszabályozni elfogadható szintre.

(termofejnél is van lehetőség elő beállításra ,hogy ne zárjon le teljesen)

Előzmény: somytomy (131372)
somytomy Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131373

(csak összekevertem, szóval a "belső" a melegebb helyiség)

Előzmény: somytomy (131372)
somytomy Creative Commons License 2024.12.04 0 0 131372

Üdv!
Van egy kétszobás társasházi lakás központi fűtéssel, ahol az egyik (továbbiakban "külső") szoba rendszerint kb 1°C-kal melegebb a másiknál ("belső"), mert utóbbinak egyel több fala érintkezik a kinti hideggel (ráadásul az elég vékony). Letekertem már a radiátort a benti szobában, de egyelőre nem igazán sikerült beszabályozni, hogy egyenletes hőmérséklet legyen a lakásban. Gondolom nem is igazán lehet, mert az ideális arány változik a kinti időjárással meg a szomszédok fűtésével. Az jutott eszembe, hogy a belső szobában lévő radiátorra szerelnék egy termosztatikus szelepet, a kazánt szabályozó termosztát meg a külső szobában lenne. Így a kazán mindig bekapcsolna, amikor a kinti szoba lehűl, a benti meg ebből csak akkor látna fűtést, ha ott is hideg lett közben.

Mennyire életképes ez az elképzelés?

titulus Creative Commons License 2024.12.03 0 0 131371

Kedves botsinkai és Kapocska! Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásaitokat, amelyek hatására kimozdult a vita a holtpontról. Még egyszer köszönöm az önzetlen segítőkészségeteket.

Kapocska Creative Commons License 2024.12.03 0 0 131370

"hogy melyik körbe kell beépíteni?"

Természetesen a szekunder körbe ,esetleges dugulás és a hcs-ben a

lerakódás miatt ami a hőátadást negatívan befolyásolja.

A szivattyú szívóágára nem valósi az aut légtelenítő!

A töltéskor lehet szerepe ,de üzem közben kizárandó (csapot elé).

A nyomóágba tegyetek egyet.

Előzmény: titulus (131368)
botsinkai Creative Commons License 2024.12.03 0 0 131369

É a kazánkörbe csak egy y szűrőt tennék, hogy az esetleg kóricáló (műanyag)sorjákat megfogja, más nem lesz ott.

A régi rendszer felől jövő dzsuvát kellene megfogni először egy y szűrővel, aztán egy mágneses iszapleválasztóval a hőcserélő előtt.

Szerintem.

Előzmény: titulus (131368)
titulus Creative Commons License 2024.12.02 0 0 131368

Sziasztok! 

Van egy eldöntendő vitánk a szerelőnkkel (és mivel nem jutottunk dűlőre, független véleményeket szeretnék gyűjteni). Készült a mai nap egy hőcserélős fűtési rendszer egy új kombi gázkazánnal a meglévő vascsöves rendszerünkhöz . Szerintetek jó helyre lett beépítve a képen látható mágneses iszapleválasztó? Konkrétan az a kérdés, hogy melyik körbe kell beépíteni? Nagyon megköszönöm, ha valaki segítene a véleményével. 

https://forum.index.hu/img/indafoto/nem_elerheto.png

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!