Most nézem, hogy ebben aceton van, az meg a műanyag részekkel nincs barátságban, ugy olvastam. Würth acetonmentes, de gondolom van még olyan. Ami olcsóbb annál.
Én sem értek a kinai fürészekhez-matekot meg jó régen,még a kommunista átkosban tanultam..még anno akkor az R négyzet szer Pi képlet volt.. kör terület,ugye..
Akkor,ha cm- ben számolsz,négyzetcenti értéket kapsz-ezt megszorzod a lökethosszal-szintén cm-ben,akkor kapod a henger térfogatát köbcenti mértékben..
Ám lehet,hogy már nem jól tudom,vagy azóta változott..de volt a D négyzet x Pi per négy képlet is..kör területre értve
Aztán,hogy ezek a kinai mágusok mit hogyan számolnak,még talán a csatornákat is belemérik..
Majd,ha lesz rá módom,meg fogom mérni az általam szétszedett gépek méreteit..csak kiváncsiságból..hogy mi az igaz,és mi a papir..
Tisztázzuk, hogy én nem értek a fűrészekhez, viszont térfogatot számolni 10 éves korom óta megbizhatóan tudok.
Hidd el, teljes mértékben megértettelek az előbb is. Az van, hogy a nevesebb alkatrész forgalmazók által 58-hoz is valónak nevezett főtengellyel 45,2-es dugóval is csak 50cm3-öt lehet kihozni. ( löket térfogat)
De akár így van, akár nem, a dugó 45-ről 45,2-re növelése az csak 0,4cm3 növekedés - a 31mm-es löketű főtengelynél.
Abban igazad lehet, hogy esetleg hozzáadják az égőteret is, az ugye kb. +10% - de akkor a 43cm3-ös gép az csak 39cm3 valójában?? Mert akkor ugye a 45-52cm3-öt is a hozzáadott égőtérrel kell érteni nyilván.
Azért, hogy a kérdést eldöntsük, bekérek a strausausztriától egy 68cm3 és egy 75cm3 gépet és le fogom köbölni égőtér nélkül és égőtérrel is és meg fogom mérni a löketet.
A távlati projectben szerepelt egy teljesítmény mérő építése a fűrészekhez - hát ezt előbbre hozom.
A Solar Energy csatornán beszél a srác arról, hogy nem mindegy milyen a dugattyú súlya, mert különböző méretű hengerekhez is használják ugyan azt a főtengelyt.
Emiatt az egyik gépnél ráz, a másiknál meg nem.
Ezzel nem nagyon szoktak foglalkozni, (úgy néz ki tapasztalatból beszél) akkor nem csak a lökethossz és a dugattyú átmérő a lényeg.
Amiatt van kavarodás, hogy a sima 52ccmre rá van hazudva, hogy 58as. Nekem is van olyan gépem, hogy büszkén vírit rajta az 58ccm matrica, de az 52blokk van benne.
Létezik a nagyobb, de ott más a főtengely (a felső csap is nagyobb) és ott 45,2mm indul a henger. De az se 58ccm.
Meg persze az oleo gsh 560/efco mth5600, ezek mind nagyobb köbcentisek.
Még egyszer leirom,hogy megértsd:ha egy a főtengely,és más a lökettérfogat,akkor a dugó átmérővel lehet variálni..ebben valószinűleg egyetértesz velem...?Aztán,hogy mekkora a növelt dugó,és azt honnan lehet venni-mivel nekem nincs kinais érdekeltségem-nem tudom..tehát ne kérd számon rajtam,hogy miért nem tudom a kinait..honnan és mekkorát..mennyiért..
Másrészt-nem mindegy,hogyan számolod a lökettérfogatot-van,ahol a száraz dugó átmérőből és a löket méretből-többi a matek..
Van,aki ugyanezt+a hozzá tartozó égéstér méretét is..
Meg hát ugye tudjuk,a kinai szereti a kinaisan nagy-meg még nagyobb-számokat..
Sőt,csak érdekességként-volt olyan gép,hogy csak ugy rámértűnk,és matekoltunk-és nagyobb volt a henger,mint amit megadtak..igaz,nem kinain..
Teljesen biztos vagyok abban, hogy igazam van. Ha egy főtengely mondjuk 31mm-es lökettel és 45-ös dugóval 50cm3 ad ki, akkor ahhoz, hogy ugyanezzel a főtengellyel 58cm3 jöjjön ki, 48,8mm-es dugó kellene.
Te tudsz ilyet a piacon? - mert én max 46-ost láttam.
Azért az utolsó mondatodat gondold át-mert nem biztos,hogy igazad van..
Azért,mert egy fötengelly kiszolgál több hengerürtartalmu motort-akkor ott a henger átmérőkkel játszanak..
Mondok példát:Stihl 029-56 ccm,MS 310 59 ccm,MS 390 64 ccm-és ugyanaz a fötengely..akkor mi is van?
Egyébként,ha egy eredetileg rövid löketű motorba hosszú löketű főtengelyt teszel-mint a nevezett Lada motornál-akkor igen,röviditett hajtókarok kellenek hozzá-kettőütemnél meg még ugye a vezérlés változása is beugrik,mint érdekesség..
Ez a nagyobb löketet adó főtengely - de csak egyféle magasságú henger ( a présvonal hengertalp távolság azonos) mindjárt könnyebben érthető lesz, ha gondolatban behelyettesítjük a zsugorhajtókaros 1300-as Lada motorral.
Ott ugye az volt a probléma, hogyan tehetjük be a nagyobb löketet adó főtengelyt úgy, hogy a blokkból a felső holtponton ne lógjon ki a dugattyú. Hát úgy, hogy a löketnövekedés felével megrövidítjük a hajtókart.
Az viszont biztos, ha egy főtengely egyarán jó a 45, 52, 58cm3 ös motorokba is, akkor ebből legalább kettő az kamu köbcenti. Egészen hihetetlen, hogy ezt senki sem tette szóvá, hogy még a nevesebb magyar forgalmazók is így forgalmaznak.
Bocs, ha kicsit nem pont idevaló a téma, de az a kérdésem, hogy mivel szoktátok megtisztítani a láncfűrészt, ha nincs kompresszorom? Legutóbb ecset rongy egy örökké valóság volt. Gondoltam féktisztítóra, de csak a Würthöst ismerem, az meg drága, hogy elpancsoljam kompresszor nélkül. Szóval hogy és mivel lehet egyszerűen és nem horror áron megtakarítani a gépet?
Na lemértem az 52-es főtengelyt és az 58-ast. Tökegyformák. majd lemértem a löketet. A képek alapján felső holtponton a hajtókar teteje 92,8mm-re van, a min löketnél pedig 62,15-re. A különbség 30,65mm.
Mivel a kör területe r négyzetxpi ezért a 45ös dugattyúval ez
22,5x22,5x3,14159 =15,9 cm2
Térfogat dugattyú felület x löket = 15,9 x 3,065 = 48,74cm3
Tehát 48 köbcentis az 52-nek és az 58-nak árult fűrész is.
Ha rám hallgatsz és nagyobb kell, vadász egy oleot vagy egy efcot. Használtam 50-70 közt kapni. Te mennyiből hozol ki egy nagyobbat? 35-40közt? Bőven megéri a plussz pénzt az anyagminőség ami az olasznál van.