A Samsung nálam 1 ócska optikai meghajtóval már 20 éve leszerepelt.
Szóval tőlük én már régóta nem veszek semmit.
Monitorban az ASUS, PHILIPS bevált.
A régi moncsimnál (az ASUSnál) a világítás ment tönkre kb. úgy jó 10 év után. De nem elsötétedett, hanem már nagyon "vibrált" benne a fénycső. (A régieket még nem LED-del szerelték.)
Nyugodtan lehet ekézni, de ha leírom, hogy Samsung 49" C49HG90DMR, 3840x1080, 32:9, HDMI, AMD FreeSync, Curved, akkor egyből sokkal tisztább lesz, mitől csíkos, ugye?
Van ez a szép nagy hajlított óriásmonitorom, olyan, mint 2 HD egymás mellett, imádás.
Erre újabban azzal szórakoztat (persze gari már lejárt), hogy hajszálcsíkos lesz függőlegesen. Kikapcs-bekapcs hatására a dolog vagy rendeződik, de néha nem.
Most kicseréltem a display port csatlakozást a géphez HDMI-re (amire én használom, annak tökmindegy). Most működik. A kérdésem az, hogy aki találkozott már ilyennel, az a "Hajrá, Mari néni"-n kívül tud-e valami biztatót mondani, vagy álljak neki másikat keresni addig, amíg még működik?
Egyébként a meghajtók már a gyárkapun is hibásan kerülnek ki: a gyártás során regisztrált hibákat az ún. P- (Primary) list tárolja. Amik menet közben keletkeznek, azokat meg a G- (Growning) list. Van olyan WD Gold-om, aminek több mint 15600 hibás szektorát helyeztem át a G-ből a P-be, viszont működik ahogy kell.
Műszaki :-D dolgok egyszer csak nem működnek örökké, vagy csak elhabolás közben beleakadt a katré a mellékági főszimmeringbe, ami keresztbe riccelte a párhuzamosan futó metszések raszterét. Ettől azért meg tud kavarodni rendesen a kereszthajtás kifutója az biztos.
Egyszerű: elfárad a mágnesezhető réteg. Persze vannak más lehetőségek is, pl. felületi hiba a tányérokon, vagy egyes típusoknál (pl. Seagate Rosewood-oknál) ott a delaminálódás. A 2.5" HDD-knek a kisebb fizikai méretük miatt nagyobb az adatvesztési képességük (a nagyobb adatsűrűségből adódik, adott esetben ráadásként megfejelve az SMR-el). Ez mellett a 2.5" tányérok nem csak kisebbek de vékonyabbak is, hogy elférjenek, ezért jobban sérülnek egy esetleges, a fejekkel való ütközés során. A legtöbb tányér alumíniumból vagy mágneses réteggel bevont üvegből készül, de a 2.5 tányérok általában üveg alapúak, mert így könnyebbek lehetnek (pl. egy 4 TB-os Spyglass WD40NPZZ-be 5 tányér és 10 fej van belezsúfolva).
"írás közben feldől egy ilyen, akkor ahogy a fej hozzáér a lemezhez, és azt ott fizikailag megkarcolja, és a karcoldás során keletkezett szennyeződés aztán tovább pusztíthat"
Így van mert amikor ütköznek a fejek a tányérok felületével akkor mind a fejek, mind a tányérok felületéből mikroszkopikus méretű forgácsok szakadnak le amik a meghajtó atmoszférájában, nagy sebességgel keringve óriási pusztítást tudnak végezni pillanatok alatt.
Korábban hallottam olyat, hogy ha pl. írás közben feldől egy ilyen, akkor ahogy a fej hozzáér a lemezhez, és azt ott fizikailag megkarcolja, és a karcoldás során keletkezett szennyeződés aztán tovább pusztíthat.
Ahogy már milliószor írtuk, hibázós diszket nem, azaz NEM csesztetünk mindenféle tesztekkel meg formázgatással, hanem azonnal mentést csinálunk róla a megfelelő eszközzel (mint mondgyuk a ddrescue, és igen, linuxon!), méghozzá lehetőleg imidzsbe, amiben utána már lehet mazsolázni meg rikóverizni!
Minden más csak felesleges erőlködés, és szinte kivétel nélkül csak növeli a károsodást!
Formázással nem megjavítja a hibás szektort csak kimappeli a fordítóban, amíg van felhasználható cseredarab a tartalék területen. A helyedben gyorsan találnék neki egy utódot és átmenteném ami fontos, aztán eltenném pihenni a polcra mert hátha az újonnan vett gyári hibás és megáll: akkor ez még egyszer kelleni fog, hogy újra le tudd menteni.