Keresés

Részletes keresés

tónibá Creative Commons License 2000.06.16 0 0 61
Kicsi-tigris!

A pasas aki irtott asszonta, hogy a helyzet súlyosságától függően természetesen lehet olyan szert is alkalmazni amit te írtál. Az irtáskor el kell költözni a pecóból 2 napra. Egyébként télleg csak akkor hatásos igazán ha az egész ház megcsináltatja.

Előzmény: tig_ris (60)
tig_ris Creative Commons License 2000.06.16 0 0 60
Még nem olvastam végig a topicot, de leirom mit tudok a dologról:

Én ugy hallottam hogy a pincékben kell elkezdeni, és a párás helyeken az irtást. Ha csak a lakást fujkálják, visszajönnek pikk-pakkra. Testvéremék irtattak anno, két napra ki kellett költözni a gyerekekkel. Ezért nem értem miért lehetne akár felnyalni a vegyszert....

tónibá Creative Commons License 2000.06.16 0 0 59
Üdv a Rettegőknek!

Két évvel ezelőtt vettem egy lakást a Nagykörúton(legfelső emelet). Kb. 8 hónappal ezelőtt fedeztem fel az első csótányt (4-5 centi,barna, nagy csápokkal) a fürdőkádban. Lezuhanyoztam forró vizzel, aztán a WC-be dobtam. Az idén kb. márciustól úgy két-három hetente csíptem el egyet-egyet mindig a fürdőszoba környékén. Aztán a múlt hónap tett be, az egyik héten vagy öttel küzdöttem meg, fürdő, slozi, aztán a konyha is!! Lépni köll, nincs mese. Szaknévsor. A harmadik telefonál egy kedves szakember elmagyarázott mindent. A csótány a legigénytelenebb élőlény a világon. A tévhittel ellentétben nem a kajamardékra gyön. A levegőben megtalálható mikroorganizmusokat bontja le, ezért található mindig - a párásabb levegő miatt - a vizes helységek közelében. A csótánnyal az a baj, hogy nincs olyan vegyszer ami a petéit el bírná pusztítani. Az írtás csak a meglévőket pusztítja el ezért köll megismételni azt kb. két hét múlva. Alant a Trilla aztat írta, hgy az irtás után 3 nappal felmosott. Akkor az irtás nem használ semmit. A kipermetezett szer - legalábbis amit nálam kipermeteztek - 3 hónapig működik, de csak akkor ha kint hagyod. Egyébként a pasas - aki irtott - asszonta, hogy a szer teljesen ártalmatlan az emberre, akár fel is lehet nyalni, viszont bármilyen bogár ami rátéved azonnal megdöglik.

stika Creative Commons License 2000.06.16 0 0 58
Kedveseim,
szerintem is a süni a tuti megoldás, már persze annak, aki a patkányt ideológiai okokból ellenzi. Nagyon kedves állat, egy kis tejen - meg persze csótányon - elvan. Egyre azonban fel kell készülni: téli álmot alszik. Nekünk is volt kettő gyerekkorunkban (Hermina és Tódor), ezt nem tudtuk, aztán összel beköltöztek a cserépkályha hamuzó részébe. Előtte újságpapírból meg rongyokból csinos kis fészket csináltak. Nem tudom ennek utánna kellene nézni, de lehet, hogy a csótány is téli álmot alszik? Vagy egyszerűen csak nincs, mint a légy meg a szúnyog?
Ripittyom Creative Commons License 2000.06.16 0 0 57
"Ejszaka talalkoztam egy termetes peldannyal 5-6 cm hosszu es 2 cm szeles...."
Az nem is olyan nagy. Egyes del-europaiak megnonek 8-10 centire es harom-negy centi szelesre is. Allitolag Csepelen is terjedoben vannak. Meddig nonek ezek? Elobb-utobb o fuj le teged... :-/
Előzmény: csipkerozsa (49)
- Draconius - Creative Commons License 2000.06.16 0 0 56
Farao, ezt komolyan gondoltad?

Szerintem nem szükséges ecsetelnem, hogy egy immár a domesztikáció ösvényére lépett, terráriumban nevelgetett elkényeztetett, jólfésült pufi kis kultúrpatkány nem hasonlítható össze a természetes kiválasztódás könyörtelen törvényeit ismerő csapzott szőrű vadálattal. Kb. akkor lehetne őket egy kalap alá venni, ha ugyan olyan szívesen látnád a szomszédék Pistikéjét a szobádban legózni, mint azt az ismeretlen szakadt csöves betörőt, aki miután rádtörte az ajtót, nyugodtan sétálgat a lakásodban. Végülis mindkettő ember...

Farao Creative Commons License 2000.06.15 0 0 55
Üdv a nagyérdeműnek.
Belekotyogok a dologba érintettség okából kifolyólag. A csótányt azért nehéz eltaposni , mert ez egy slim kivitelű bogár. Simán kirohan a cipő talpának bordái között. Hullámos talpú papucsban meg eleve esélytelen vagy. Csak ideiglenesen lehet kiirtani , mert hatalmas az egyedszám. Vissza fog költözni a szomszédból. Elsőrendű csemege mint mások is írták már , a kinthagyott kaja. Figyelem: a macska/kutya részére kitett kaja is. Ha valaki csak akkor szokta levinni a szemetet , ha a vödör már toporzékol az előszobában , akkor ugye hiába az írtás. A süni tényleg jó megoldás ha eltűrjük a lakásban mint háziállatot. Vigyázat a süni is éjszakai állat , mellesleg iszonyatos zajjal tud parkettán közlekedni. A rettegésről: Van akinek a bunjiyumping (tuti elírtam) az adrenalinturbó , sokunknak a csótány látványa. Pedig nem is félek a bogaraktól. Például tavasszal kikelt a tüzifából valami repülő 0,5X2,5 centis állatka. Egyszerre 3 mindig volt a szobába. Hót buta egy jószág. Röhej ahogy repül. Ha elvan valahol akkor hangos szárnypróbálgatásokkal jelzi hogy ott van. (zúg mint állat) Nem fél az embertől fénytől , meg lehet simogatni. Itt ült egy a billentyűzetemen , incselkedtem a csápjaival , majd szépen kívültettem az ablakon. Egy csótit sosem fognék meg. Engem a sebessége zavar. Nehogymá lehagyjon egy ilyen piciny jószág. Zavar hogy fél tőlem. A pók ugye nyugodtan ellehet a sarokban nem zavarjuk egymás köreit. De mikor egy ötcentis benga vadállat bóklászik a plafonomon.... A patkányos félelmet viszont nem értem. A patkány szép , barátságos , inteligens. Egyszer egy kolléganőm kapott egyet ajándékba játszásiból. Nagy volt az öröm az irodában , agyonsimogatták szegényt. Majd egy olyan tíz perc elteltével közölte az ajándékozó , hogy ez nem egér , hanem egy patkány !!! Érdekes módon a kolléganő azonmód sikítva elhajította szegénykét. Van valakinek más infója arról , hogy miért is rettegünk annyira a csótánytól ?
Üdv Beka63
Kükü Creative Commons License 2000.06.15 0 0 54
Szívd vissza... :(
Előzmény: PETYUS (53)
PETYUS Creative Commons License 2000.06.15 0 0 53
A többi kóborpéldány később fog odatalálni :-)
Előzmény: Kükü (52)
Kükü Creative Commons License 2000.06.15 0 0 52
Én már negyedik napja izzadó kézzel nézem meg a Megfoglak-B-imet, de nincs bennük...
Ma vettem észre, hogy a Bábolna Bio mintaboltja a munkahelyemtől 400 méterre van, be is ugrottam, és azt mondták, hogy simán lehet kóborpéldány is az az egy amit láttam...
Most ebbe kapaszkodom...
Advanced Lamer Creative Commons License 2000.06.15 0 0 51
Most láttam a Mimic: A Júdás Faj c. filmet.. előtte még elvoltam azzal az évi egy-két csótival, amit láttam, de azóta... atomot nekik! :/
Úton Creative Commons License 2000.06.15 0 0 50
Sziasztok!

Nálam (régi bérház) a nagy, fekete, komorképű, svábbogár névre hallgató típus az otthonos. Amikor jon a nyári meleg, ők is megjelennek, teljesen függetlenül a lukak tömködésétől (régen tiszta lik volt a lakás, ez a felújítás után elmúlt), és a mosogatás gyakoriságától.
Rengeteg szert kipróbáltam már, és tényleg a Bábolna Bio mérgei a legjobbak, mostanában Protect B-n élek (hiszen, gondolom, az én szervezetembe is jut belőle bőven).
Egy flakon olyan három hétre távol tartja őket, utána is gyilkol (reggelente, homályos szemmel fekete foltok az előszobán átderengő napfényben, söprű+lapát, ajtó kinyit, lehajít hatodik emeletről, erős kávé - eltaposni nem lennék képes, annyira undorodom tőle).
Viszont éjjel (gyakran fölkeresem a hűtőszekrényt ásványvízért ebben a hőségben) még egyet se láttam, csak mindig reggel, döglötten. Lehet, hogy ezek már így születnek?

Úton

csipkerozsa Creative Commons License 2000.06.15 0 0 49
Kellett ilyen topicot nyitni!
Ejszaka talalkoztam egy termetes peldannyal 5-6 cm hosszu es 2 cm szeles....
Előzmény: hugica (48)
hugica Creative Commons License 2000.06.15 0 0 48
Mi panelban vagyunk, a szemétledobóban rendszeres csótányirtás van, és külön lehet kérni lakásokra is. Akkor az igazi, ha a lépcsőházban minden lakásban irtanak, mert a csótány szeret az egyik lakásból a másikba átmenekülni :-/ Szintén fontos a rend, minnél nagyobb a kupi, minél több az ételmaradék, annál inkább jönnek, nem csak a csótányok, hanem hangyák, muslincák, egyebek. Nekem amugy beépitett csótányirtóm van: az egy-két betévedő példányt azonnal kinyirja a macskám :))
genetta Creative Commons License 2000.06.15 0 0 47
Én egy 16 emeletes, szemétledobós házban kerülgettem őket évekig, minden próbálkozás (permetezés, spray, stb.) eredménytelen volt, míg végül rátaláltam a csótánycsapdára (Megfog-lak). Az használt! Eltűntek, és vissza se jöttek. Rakj minden előfordulási helyre, falrések elé, csövekhez. Nálam bevált.
Ha már ilyen szépen összejöttünk, nincs valami praktikátok fülbemászók ellen? Pár hete megjelentek a (nem panel, 3. emeleti) lakásunkban, minden helységben előfordultak már, a falon szoktak rohangálni, és fogalmam sincs, honnan jöhetnek. Undorítóak, és ráadásul baromi fürgék. Mivel nem tudjuk, honnan jönnek, irtani se lehet, max. agyoncsapkodni őket egyenként (ha eltaláljuk), de ez nem túl hatékony...
leha Creative Commons License 2000.06.15 0 0 46
nem hímnős, de egyetlen keféléstől élete végéig rakosgattya a petéit : (

ki lehet irtani a házból. szüleimnek sikerült. egy 4 emeletes panelban laktunk (kicsi voltam még), és a papuccsal csapkodás, meg permetezős emberes móccer bevált.

a lénye, valóban az, hogy a kaját hozzáférhetetlenül elpakolni! rendet tartani (nem azért, mert disznóólban jobban érzik magukat, hanem mert könnyebb lefújni őket, ha előtte nem kell lerámolni a polcról)

a spray-k azé jók, mert hetekig hatnak a befújás helyén, ha fel nem mosod

Kükü Creative Commons License 2000.06.15 0 0 45
Elképesztő....
Előzmény: Nannics (44)
Nannics Creative Commons License 2000.06.15 0 0 44
ez komoly?!!!
Előzmény: micu (43)
micu Creative Commons License 2000.06.15 0 0 43
Egyébként további pozitív tulajdonsága ezen állatkáknak hogy sz*rnak is... És néha ott ahol esznek (azaz az elöl hagyott kaján, evöeszközön, tányéron). Ezért célszerü a kaját elrakni és sürün mosogatni.
Üdv:Micu
Nannics Creative Commons License 2000.06.15 0 0 42
Egészen rosszul lettem, ahogy olvasgattam a hozzászólásokat.
A bábolnai csótánycsapdára esküszik az összes ismerősöm, de ez is csak akkor jön be, ha az összes lakó használja, akkor viszont tuti. (régebben, még a 80-as években a mi lakótelepünkön gázos írtás volt, kiköltözés egy napra...)
Én úgy tudom, hogy a csóti hímnős, így társakat sem kell találnia, megy önállóan az egész. Meg még olyat is meséltek egyszer, ezt nem egészen értem, meg már nem is emlékszem egészen, hogy valahogy hónapokig kibírja mindenféle élelem nélkül, és az alkalmas pillanatban valahogy újraéled, és még azt is mesélték, hogy amikor agyonütjük, akkor a haláltusájában még gyorsan kinyomja a petéket.
Egyszer a folyosón láttam egy iszonyat óriási nagy és fekete példányt, sikítógörcs, első pillanatban a kloffolóért szaladtam be, de aztán rájöttem, hogy nem bírok ilyen közelségbe kerülni ezzel az állattal. Ezért újra beszaladtam, és egy spray-t fújtam, miközben öngyújtót tartottam elé, megpörköltem.

Amúgy az állatkertben van csótánysimogató is, ha valakit érdekel. :)

yol Creative Commons License 2000.06.15 0 0 41
hali,
ha yol olvasom, ez még nem szerepelt: minden kaját hozzáférhetetlen módon el kell zárni. ha nincs miért, lehet, hogy nem jönnek. nekem ez, +agyontaposás +spré bevált egy kb 60 éves, eléggé lerobbant, körfolyosós házban (már nem ott lakom :-))
ja és egy barátom szerint, aki a szojuzban volt koleszos, a sündisznó is remekül irtja. állítólag komoly tőke volt, egy üveg vodka ellenében lehetett egy napra bérbe venni a gazdától :-)
y
Előzmény: Kükü (-)
micu Creative Commons License 2000.06.15 0 0 40
Mifelénk is vannak ilyen aranyos kis jószágok. Eleinte próbáltam idomítani ?ket, hátha sikerül elérnem hogy felhozzák az újságot vagy levigyék a szemetet, de sajnos nem jött össze. Akkor jutottam az irtás gondolatára. El?z?leg felújítottuk a lakást, ennek keretében az összes rést betömtük, különös tekintettel a wc mögötti, és a csövek melletti részeket és a szell?ztet?t. Aztán a szük helyeken pl a gáztüzhely mögött bespricceltem csótányirtó spray-jel. Végül sikerült szereznem egy csótánycsapdát ami klassz kis ragacsot tartalmaz a közepén egy tablettával. Ez utóbbi leküzdhetetlen vágyat kelt a csótányokban a +közelítésre, ezáltal hamarosan ott parkolnak soroban a ragacsban. Ez meglehet?sen lecsökkenti a végsebességüket, s?t hosszú távon motorhibához vezet. Ezzel a módszerrel télen sikerült a számukat 0-ra csökkenteni. De mihelyt kinyitottam az ablakokat ismét megjelent egy-egy polgár. Úgy hogy most filózok egy szúnyoghálón...

Üdv:Micu

civil Creative Commons License 2000.06.15 0 0 39
Mivel koleszos vagyok, elég sokat találkozom csótányokkal. Érdekes, hogy az épületen belűl nem vízszintesen, hanem függőlegesen terjednek: három emeleten keresztül ugyanazok a szobák csótányosak, míg a szomszédok röhögnek... Az írtás nálunk nem ér semmit, egy-két példány meghalt röhögőgörcsben látván a szánalmas próbálkozást... A fürdőben mindíg van a kisebbekből, ezeket könnyű elkapni. Na de a nagyok... felbukkan a kajásasztal aljáról, elszalad , mi meg csihi-puhi, törünk mindent. Vettünk egyszer egy sparyt, kitakarítottuk a szobát, befújtuk a jellemző helyeket, kb egy hónap nyugi volt az eredmény. Amúgy folyamatos szórakozási lehetőség: ki tudja papuccsal eltaláni a plafonon mászkáló egyedet. Muszáj rendesen kinyírni. Láttam családi drámát: a csapdában ragadt szülő hátáról lemásztak a kicsik a többiek hulláján át...
Civil
- Draconius - Creative Commons License 2000.06.15 0 0 38
Csótány tényleg nincs, csak felsőbb emeleteken, ahová a patkány már nem jut fel. :)
Érdekes, hogy mindenki mennyire intelligensnek tartja a patkányt. A megrökönyödés utáni első hozzászólás ugyanis ez volt:
"Te, a patkány az egy értelmes állat. Egyszerűen írjátok ki neki, hogy Menj el !" :))
A pánikkeltés végett azért az állat habitusa alapján rögtön tudni véltük, hogy ez egy K-vitamint különösen nagy mértékban felhalmozó mutáció, ami gyakorlatilag rezisztenssé teszi a hagyományos véralvadásgátló szerek ellen.

Eddig csak egy példányt semlegesítettünk, ezért ha igény mutatkozik rá, "fogd és vidd"-rendszerben megszervezhetjük a csótányirtó patkányok hasznosítását. Hogy hová jöhettek vadászni, azt kérésre diszkréten e-mailben megírom. Szállás van. Többnapos szafarik szervezését is vállalom. :)

Draconius

eMM Creative Commons License 2000.06.15 0 0 37
És a díszpatkány még tisztais!remek háziállat! :-)
Előzmény: PETYUS (35)
zuzmo Creative Commons License 2000.06.15 0 0 36
Thailandon csemege sutve! Probald ki, meglepheted vendegeid!
inyenc.zuzmo
Előzmény: Kükü (-)
PETYUS Creative Commons License 2000.06.14 0 0 35
A patkány az még a piretrinnél is jobban irtja a csótányt, csak azért nem mertem javasolni, mert azt gondoltam, hogy problematikus a beszerzése. Ahol nem gond, ott örüljetek! Nagyon intelligens, tanítható, ügyes állat.
Előzmény: - Draconius - (32)
kaviat Creative Commons License 2000.06.14 0 0 34
:)))

.kav]4t r.e.b.

Előzmény: Kükü (1)
PETYUS Creative Commons License 2000.06.14 0 0 33
További adalékok:

Magyarországon a barna színű német csótány és a fekete konyhai svábbogár hasonló gyakoriságú. A lakótelepi házakban nem ritka, hogy mindkettő előfordul. Ha hagyják, akkor kb. 2-3 cm hosszúra tudnak megnőni, de fejletlen korukban csupán néhány milliméteresek, vagy annyi sem. A német csótány vékonyabb, de mindkét fajra jellemző a potroha végén lévő dupla tüske, és az állandóan tekergő vékony hosszú csáp.
A vörös csótánnyal ne ijesztgessetek!
Amelyik vörös, az az amerikai csótány, amelyet már néhány száz éve behurcoltak a hajókkal Nyugat-Európa kikötőibe, és onnan terjednek mindenfelé, de mertem remélni, hogy Magyarországon még nem jellemzőek. Ezek 5-6 cm-re úgy megnőnek, mint a pinty. A tengerészek úgy hívják őket: BAKULI.

- Draconius - Creative Commons License 2000.06.14 0 0 32
Sziasztok

Én csak azt tudom mondani, hogy semmi pánik. Pár napja egy patkánnyal néztem farkasszemet egy koliszobában. (Ezek is közismerten magányos állatok :)) A pofátlan dög fényes nappal mászkált előttünk, miközben tanultunk. A barátnőm majdnem sírógörcsöt kapott. (Az ő szobája volt...) Szerintem a csótány a jobb alternatíva. Mindenesetre sok szerencsét az irtáshoz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!