Pedig az. Ahhoz, hogy közlekedésben a láthatóság maximálisan teljesüljön, és ne a szembejövőt vakítsd szét, nem túl bonyolult alapverzióban megcsinálni és drágának se mondanám. Persze bizonyos körökben alap a márkanévmajmolás... A hátsó ledes világítás egyébként baromi sokáig jó.
De mindig tegyél fel egy tartalék békát is a kormányra, nyeregcsőre, biztos ami biztos. :)
Valaki látott már Alin olyan kapcsolót amit a bringakormányra lehet szerelni, felcsavarozni és kulturáltan is néz ki? Átalakítanám az elemes lámpámat kormányról kapcsolósra, de kellene hozzá valami nyomógomb és billenőkapcsoló is. Kivezetem az elemtartót, vagy külső elemtartót használok.
Eddig amikkel találkoztam azok nagyon gagyik voltak, ide valami esztétikus megoldás kellene, nem motoros batárság.
Én inkább a kövilágítás felkapcsolását szabályoznám értelmesebben. Mifelénk alkonykapcsolós, de olyan faszul van belőve, hogy amikor már vagy 1 órája minden autós lámpával megy, még a hardcore menetfényesek is átkapcsolnak tompítottra, és már nagyon nagyon anyáznál, hogy nem látod a gyalogosokat, na akkor kapcsolják fel. Mivel alkonykapcsolós, ezt stabilan hozza télen-nyáron. Legjobb októberben, amikor még fent vannak a falevelek is, de korábban sötétedik.
Az a pöcsköszörülős kategória, amikor Armstrongot játszanak egymás mellett városban, főútvonalon, ami mellett egyébként ott a kerékpárút is ahol kötelező lenne menniük.
Isten legnagyobb barma az volt aki SZÜRKE volánbuszokat vásárolt. Meg annyira édes, hogy az autók 2/3-a vagy fekete, vagy szürke (nem, nem ezüstmetál, hanem nevezzük úgy ahogy megérdemli: szürke). Mert mindenki vagy maffiózó, vagy láthatatlan szürke egér akar lenni.
Én nem egészen értem ezt az országútis témát, belőlük is látok bőven olyat, akin - főleg lakott területen kívüli, hegyi tekerésnél - még nappal is van világítás elől-hátul, és persze a városi bringásoknál is ugyanúgy megvannak a feketébe öltözött, zajszűrő fülessel, lámpa nélkül, sötétedés után kódorgók.
Magát a lámpakérdést sem értem teljesen, hogy miért van zsigeri ellenkezés.
Drága?
Pár ezer forintért már nagyon jókat lehet kapni. Két éve vettem 9e (első) és 7e (hátsó) Ft-ért saját akkuval rendelkező lámpákat, azóta is mennek, nem csökkent észrevehetően a kapacitásuk, kb. 4-5 munkanaponként töltöm, amikor bringával járok.
Nehéz figyelni rá, hogy feltöltve legyen?
Legtöbben azért nem megyünk napi 5-6 órát, legfeljebb hivatásforgalomban irányonként 20-40 percet, meg esetleg, nem mindennap egyéb dolgot intézni, szintén ilyen időtartamban. Hazaérsz, USB-kábelen felrakod a gépre, telefontöltőre, és pá.
Lelopják?
Hát parkoláskor le kell venni, mert sajnos tényleg lelopják. 2×10 másodperc, meg ennyi visszarakni.
A kötelezővé tétel egyetlen hibája, hogy megint adnak kivételeket alóla. A kerékpárút és kerékpársáv is találkozik normál közúttal, ebből különösen veszélyes helyek az út mellett vezetett kerékpárutak, itt is sokkal könnyebb észlelni valakit a tükörben, ha villog/világít rajta valami éles fény elől, mintha sem. Ráadásul a kerékpárút vége táblánál álljon meg a bringás, kapcsolni? Így tényleg életszerűtlen és baromság.
---
Ma esős, nyálkás, szutyok idő van. Kb. délután negyed hatkor (nappali megvilágítás mellett) végig kell gurulnom autóval a körúton. Dugó lesz, fogok állni benne, majd álló helyzetből készítek pár képet, mi látszik a jobb tükörben egy világító és egy nem világító sporttársból.
Én azért belefutottam már nyáron délután hatkor (órákkal napnyugta előtt) a 77-es út közepén nézelődő őzbe. De Ópusztaszer felé is láttam délben az úttesten átfutó őzeket. Szóval ha az autós erre nem készül fel és nem tudja kezelni, hogy más is van az úton - akkor inkább maradjon otthon.
A láthatósági ruházat is környezetfüggő, városban inkább a neonsárga/zöld, lakott területen kívül, kiváltképp erdős területen pedig a neonnarancssárga/piros árnyalatok a szembetűnőbbek, észrevehetőek.
Kerékpáros-övezetek kerülhetnek kialakításra. Ezt az úthálózatot a kerékpárok, a különleges kerékpárok és a rollerek használhatják szabadon, a gépjárművek csak célforgalomban, 30 km/h-val közlekedhetnek ezeken a területeken, a járda (ha van) itt csak a gyalogosoké."
Legyen az egész Belváros* ilyen kerékpáros övezet, kivéve a többsávos utcákat.
*Belváros ahol főleg a keretes beépítés a jellemző.
A kivilágítással az a baj,, hogy a kedves kerékpáros kolléga töksötétben, fekete öltözetben sem világítja ki magát, akkor hogy akarjuk, hogy nappal világítson.
Elvileg jó lenne, de technikailag, funkcionálisan nem fog menni.
Én csak a szemből villogót tiltanám be.
Amit hiányolok, de lehet, hogy a részletes szabályozásban benne van: Mi van azokkal a helyzetekkel, amikor a biciklis úttípust vált? Útról befordulhatok-e zebrára, átkelés közben átkanyarodhatok-e a közútra stb.
Nem tudom, hogy a láthatósági mellénnyel/ruhával mi a helyzet, de nappal szerintem többet ér, mint a világítás.
"megjegyzem, a legtöbb bringás lámpa napsütésben szart sem ér, semmi fény nem látszódik belőle, "
Kereslet-kínálat, a legtöbben fillérbaszó módon a "valami legyen, hogy ne büntessen meg a rendőr" mentalitással raknak lámpát. Az sem baj, ha lemerült, és már csak mécsesként pislákol, "ott van, világít, én mindent megtettem". Mivel van igény a semmire sem jó lámpára, ezért van kínálat is rá, szabályozás pedig nincs arra, milyen lámpát lehet a piacra dobni. A KRESZ ugyan ír arról, hogy 150 méterről láthatónak kell lennie, de szerintem még soha nem nézték meg egy kerékpár lámpáját illetően, hogy látható-e 150 méterről.
Nagyon sok, radarral egybe épített hátsó lámpát látok. Ezek erős villogásba kezdenek, ha hátulról közeledik valami. Ha tilos lesz villogót használni, ezek mehetnek a kukába?
Egyébként jelet is küldenek a GPS kütyünek, az meg mutatja, hogy jön valami. Mondjuk, én hamarabb meghallom az autót, mint észre vennék egy grafikus jelet a kormány környékén.
Szerencsére nappal jóval kevésbé aktívak a vadak az utak szélén, éjszaka pedig tompítottal gyakorlatilag mindenki relatív gyorshajt, mert az általa belátott út hossza kevesebb, mint a fékútja.
A példád azért is helytelen, mert az őz, vaddisznó értelmi képességei okán nem tudja felmérni, hogy az út veszélyes számára, ha nem látják meg időben - egy kerékpárosról azért merem feltételezni, hogy képes a számára veszélyes forgalmi szituációt vagy környezeti változókat felismerni, és eszerint cselekedni - pl. világítást kapcsolni. Persze, ha te a kerékpárosokat az állatok közé sorolod értelmi képességek terén, ez egy szabad vélemény, de nem biztos, hogy a kerékpáros topikban talál majd kedvező fogadtatásra.
Én teljes mértékben támogatom a nappali bringás kivilágítást.
Nem kell hozzá köd, hajnal, alkony, dzsuva, elég a verőfényben autózó ember becsillanó szélvédője, előtte 100-150 méterre meg a fák árnyékában a bringás. Ha van rajta egy erős fényű piros lámpa, látszik, ha nincs, akkor elég lutri, mikor veszik majd észre.
A villogó tiltását nem értem, napközben egyértelműen az erősebb fényerőn villogó, szürkülettől reggeli pedig folyamatos fény, kisebb teljesítményen a nyerő páros (szerintem).