Ez szép munka --gratulálok!---nincs semmi probléma az idők változásával.
Néha nem tudod hol köszön vissza az ősrégi technika ! Pl; Mobiltelefonok vevőegységei egyenes vevő a jobbak/drágábbak szupregek ! Jó néhány katonainak nevezett kézi rádióban is, S ezek szintézerrel , meg frekiugrással vezérelve.
Pár éve építettem FT8, CW és SSB vételre egy nagyon egyszerű, de mai mércével is elég jónak számító vevőt két NE602 keverővel, kvarcszűrővel, meg egy SI5351 szintézerrel. Ez egy qrp FT8 kitbe került, mert az eredeti vevője botrányosan rosszul működött. Beteszem a rajzát.
Mivel jól szórakoztam ezzel a csöves regeneratívvel, megpróbálok egy hasonlót csövekkel összehozni. A szintézer persze nem megy. Az első lokál jelet stabilra épített VFO-val oldom meg, a második egyszerűbb. Csak kétféle frekvencia kell, egyik a szűrö egyik, másik a másik oldalán, aszerint, USB vagy LSB a vétel. Egy ugyanolyan kvarccal megoldható, mint ami a szűrőben van, kicsit elhúzva.
Mivel az erősítés jóval kisebb, mint az ic-s Gilbert celláé, kell előerősítő és kf erősítő fokozat is. De így se bonyolult, mondjuk 1 RF előfok, 1 keverő, 1 kf, 1 második keverő, 2 db oszcillátor, további 3 meg hangerősítő.
Elemek, cserélni lehet. Ez csak játék. Az építés öröme, nosztalgia, nem rendes használni való rádió. Az 1910-az évek kapcsolási megoldása, az 1960-es évek csövei, 2024 technológiája... :-)
Az anód köri visszacsatoló tekerccsel működő regeneratív vevőt 1912-ben szabadalmaztatta Armstrong.
Ezek a csövek is nagyon érdekesek. Nem úgy néznek ki, mint a szokásos rádiócső, nincs rács a katód és az anód között. Csak rudak vannak, párhozamos vastag drótok terelik az elektronokat. Csak direkt fűtéssel gyártották, mert a működési elv nagyon vékony katód szálat követel meg. Egyfajta elektron optika. Katonai célra gyártották egészen 1990-ig.
Alakul a retro szovjet rúd pentódás regeneratív vevő... :-)
Terveztem neki szerelőlapot, a 3d nyomtató meg a CAD tervezés is érdekel.
Bajom volt a csövek mikrofóniájával. Úgy sikerült kiküszöbölni, hogy a kivezetéseket rövidre vágtam, és vékony szilikon szigetelésű vezetékekkel kötöttem be a csövet, és rezgés csillapító géllel ragasztottam fel a panelre. Így a panel vagy a doboz kocogtatására teljesen érzéketlen, csak akkor hallani, ha magát az üveget ütögetem.
40m-re építettem meg, jön az amatőr sáv meg felette a közeli műsorszóró sáv. A bal felső (még nem beszerelt) kapcsolóval egy további kondenzátort a rezgőkörre kötve a 7MHz alatti műsorszóró sávot is lehet majd venni vele.
Az üres ablakban egy oled frekvenciamérő lesz - mondjuk nem igazán csöves. :-)
Azt hozza, amit egy ilyen vevőtől várni lehet. Az esti órákban egy méter dróttal veszi az erősebb műsoszórókat, különösen egy angol nyelvű kínait. Ha begerjesztem, szépen veszi a morzét, meg hallom az FT8 virnyogását. Mivel még nincs se frekvencia mérő, se skála, ebből tudom, hol vagyok a tekerővel.
Mivel a forgó csak 25pF-es, és van még plusz 68pF a rezgőkörben, elég finoman lehet hangolni. A tekerő 1:6 arányban csökkenti az elforgatást, így gond nélkül rá lehet állni az adásokra.
Kedvet kaptam egy jobb vevő építésére ezekkel a csövekkel. Vagy direkt konverzióval, vagy kétszer transzponáltan, a kf egy kristály SSB szűrő, utána alapsávra lekeverve. A regeneratív is egyfajta direkt konverzió, begerjesztve így veszi a morzét, ssb-t. Persze így minden morze kétszer jön, alatta is, felette is. Ezt javítaná ki a szűrő, alapsávban sajnos csövekkel nem tudom kiszedni, ahhoz processzor és digitális IQ feldolgozás célszerű.
Keverni ezekkel a csövekkel nem triviális, azt hiszem, a lokál jelet a segédrácsra kötve (10V vagy nagyobb pp jelszinten) lehet valami szorzóhoz hasonló keverést elérni. Talán két csővel szimmetrikusan, a torzítások csökkentésére.
Tudja valaki, hogy ez mi lehet? Valami antenna? Nincs rajta semmilyen felirat. A koax vezeték típusa, ami belemegy a felirata szerint talán LL100, de ebben nem vagyok biztos.
Van esetleg valakinek kapcsolási rajza hozzá? Igen, tudom, mindent CSAK arra szabad használni, amire készült, meg veszélyes, meg elevenen el fogok égni stb. De akkor is kellene.
Jé tényleg. Pont jó irányba fényképeztem. Csak egész nap kukoricát törtem, alig volt már erőm összerakni is. Majd rámérek mennyit fogyaszt ha pörög. Elég gyengén veszi a lapot ha bedugom, még lapát nélkül is. Lehet az lenne a tekercs ami megmozdítja a kondival a motort?
Na abban maradtam, hogy mivel hazajött a kukorica, szellőztető berendezést összeraktam 2 új csapággyal és csókolom. Szép csendes lett, természetesen van pár pont ahonnal nem indul el, de ha szépen forog nekem meglökve is megteszi.
Nem bántottam a tákolt kalickát, nehogy még ilyen se legyen. Jövőre lehet megpróbálok egy kondit, de sztem biztos forgórész. Adattáblát nem találtam rajta. Állórész ilyen:
Hogyan lehet ezeket az egyfázisú asszinkron motorokat lágyindítani? Azt olvastam valahol, hogy az a módszer ami működik például toroid-transzformátoroknál itt nem használható, mert tönkreteszi őket. (Soros ellenállás, majd néhány tized másodperccel később egy relé rövidre zárja.)
Egy 20 mikrós van rajta. Az volt a feltételezésem nekem is, hogy akár az is beteg lehet, de nyunyuka meg ksanyi52 a trafósban meggyőztek róla, hogy forgórész hiba. Addig úgy éltem, mintha a forgórésznek nem lehetne baja.