vannak mas nyomozohatosagok, amiknek a jogositvanyait lehet boviteni.
az pedig teljesen mellekes, hogy ki vezetett, a tulajdonos fizessen minden egyes esetben. majd megtanulja, hogy odaadja-e ilyen havernak, vagy leveri az ilyen alkalmazotton.
ennek egyetlen bukfence van: mi van, ha lopott az auto?
autóérték: igen, ez tetszik...
csak mennyi az értéke egy 12 éves ladának vagy egy 30 éves trabantnak????, pl.
ez elég nehezen lemérhető.
Meg azzal jönnének, hogy "miért támogatják azokat a büdös elavult kétüteműeket, ócskaságokat???" (azontúl, hogy egy _jól beállított trabant nem füstöl, illetve 7 litert iszik... kíváncsi vagyok, hogy a terepjáró-csodák a sokliteres motorjaikkal mennyit isznak, mennyit szennyeznek..)
a vagyonbevallás szerintem kivitelezhetetlen:(
Úgyanis újgazdagék egy része (ügyesen kuporgattunk a 40ezres fizuból, hát így jött össze a 400 nm-es rózsadombi házacska, meg a cégecske) nemigen szereti, ha anyagi helyzetét firtatják, így elrendezi politikus barátaival a dolgot. Lásd vagyonadó: hogy mennyire iszonyat fel bírnak rajta háborodni. Meg mingyár elójön a rémhír, hogy szépen a szegénynép lakását is megadóztatják, s így szépen elvetődik a dolog......
azert kellene ilyen eroteljes, mert a dugok nagyon nagy reszet az okozza, hogy meg felig pirosban, narancssargaban is nekiindulnak sokan a keresztezodesnek. persze sokszor nem lehet atlatni, hogy most meg fognak allni, de ha mar allnak keresztben, es a masik sor kap zoldet, azok is rahuzodnak a keresztezo autokra, ahelyett, hogy megvarnak a rajtvonalon, amig tisztulni kezd az ut.
aki meg var, azt ledudaljak/anyazzak (szemelyes tapasztalat)
Mert nem éri meg nyomozóhatóságot fenntartani bírságok miatt. De az egyes pont az nagyon korrekt, ha kihoznak rá valami táblázatot, ami gyorsan applikálható (és nem kifogás az, ha céges az autó, esetleg bérelt).
lehet, hogy nagyon le fogtok dorongolni, de:
mi van akkor, ha
1. az auto ertekenek adott %a a birsag
2. (ez mar kicsit nehezebben behajthato) azonnali feljelentes megy, es a kereset adott %a a birsag. es nem csak az eppen aktualis adobevallas, hanem vagyonfelmeres alapjan
Ifjútitán Iszomagy Józsi a legújjabb apuci terepjárójával azzal vagizik majd, hogy minnél több cetlit összeszedjen, mert apuci úgyis elrendezi az egészet és különben is kirúgatta márt azt a rendőrt, aki kötekedett vele....
Ugyanakkor Trabantos Alulszituált István 4 havi benzinpénze ugrik az esettel....
Hát biztos sokan észrevesszük, hogy egyre rosszabb (nehezebb) a székesfőfaluban élni, de a legtöbb ember nem gondolkozik tendenciákban.
Rendőr szerintem minden nagy kereszteződésbe kellene, ha másért nem, hogy a koldusokat, ablakpucolókat elkergessék. Csúcsforgalomban amúgy se lehet menni, erre ott téblábol két-három hajléktalan. Nem szociális érzéketlenség, hanem egyszerűen nincs ott semmi keresnivalójuk, pláne nem minden nap újra és újra.
Egyébként tény, nem kell százezres büntetés először, de ha már egy hónapon belül harmadszorra pecsételnek fekete pontot a jogsijába, akkor kiszállás, jogsi egy hónapra el. Furcsa, de van akinek megér egy tziest egy piroson való áthajtás, és meg is tudja fizetni... Persze tudom, ha pontrendszer lesz, akkor minden harmadik embernek lesz tartalék pontgyűjtő füzetkéje...
> Minimum 100000 Ft bírsággal sújtani azt, aki behajt a foglalt kereszteződésbe.
Elég 5000 vagy 10000 Ft. De meg kell büntetni minél többet, minél többször - másként nem működik.
"Márpedig ez néhány éven belül az életszínvonal rovására fog menni (illetve már most is arra megy, csak nem vesszük észre)."
Pedig észrevehető.
"Min kellene változtatni?"
Mindenen. Sok elhangzott, majd ha végigolvasom, akkor kiegészítem.
Gyorssegélyként egy rendőr kellene időnként a Nyugati térre, forgalomirányítani. Minimum 100000 Ft bírsággal sújtani azt, aki behajt a foglalt kereszteződésbe.
"Elsősorban budapestiek véleményére lennénk kíváncsiak,"
Kiegészíteném azzal, hogy a vidékről Pestre ingázók is szívnek eleget, javasoljanak ők is.
"lehetőleg elvonatkoztatva a négyes metrótól,"
Igazad van, az politika.
Szintben nem, az biztos. Különben is, bilizünk :-) A holnap meginduló, hosszú 17-es nem menne - az egyik vágány érintetlen csak, a másik összekötése meg van bontva, vissza kellene építeni a váltót. Ráadásul amikor arra járok, sosem nézem, van-e felsővezeték (éjjel egykor nem ez a fő gondja az embernek :-) )
(Bocs, hogy ez autós téma, de a topikcím nem határolja kizárólag tömegközlekedésre a témát)
ez jó :-) egyébként erre mondtam én, hogy lassú a tömegközlekedés.. látszólag ugye a 4-6 sorra előzi a kocsikat a körúton. De mi van, ha valaki a körút melletti párhuzamos utcákat használja? máris nem gyors a villamos.. (főleg, mikor 1 megállóban 2 lámpát vár, ennek okát biztosan tudjátok, számomra csak az szűrhető le, hogy szerintük este 7 után már senki sem siet :-) Nem tudom az utcaneveket, a nagymező a bajcsytól "erre" micsoda, mindenesetre úgy szoktam menni, hogy: nagymező végig arra amerre a troli (70) jár, aztán egyenesen a csányi utcán keresztül, klauzál tér, klauzál u., korvin előtt jobb, bal, bal, jobb, valamilyen utca, mária utca, kinizsi utca - végigjártam a körutat kb negyedannyi idő alatt, mint a körúti csúcsforgalom. Egyébként erre is rájönnek a "forgalomszervezők", és a kisutcák lakói miatt ezt a módszert ellehetetlenítik, most nem jut eszembe hogy hol, de valahol az egyik ilyen lehetőségnél 2 sarok között megfordították a haladási irányt, ha pedig tömböt kerülsz, akkor "kivisz" a fő útvonalra, amit el akartál kerülni.
Most, hogy szakemberek között vagyok. Egy kérdés. De azt hiszem a válaszom is megvan rá... Mi értelme volt a Lónyai (vagy milyen) utcában 1. a busz megállót az utca közepére hozni (autók nem tudnak megálló buszt előzni, de a busz hamarabb jut vissza a forgalomba - ezt megértem) 2. egy kb 100 méteres szakaszt sorompókkal elzárni. Ez érthetetlen. Környezetvédelem (zajvédelem)? vagy mi? Arra tippelek, a 15-ös kapott védettebb utat, rövidebb menetidőt így. Eléggé meglepett. Ezzel egyidőben a nagycsarnoknál a kis utcák végéről eltünedeztek a kötelező elsőbbségadás táblák, de egyidejűleg nem jelentek meg a "forgalmirend változás" táblák. ez nagyon veszélyes. (jó, az egyik irányban kikerült egy "alárendelt kereszteződés", a másik irányból nincs.) Készült egy "fekvőrendőr" (inkább fekvő rendőrszázadnak nevezném), amit nem jelöl a szokásos "útegyenetlenség" tábla, sem sárgafekete csíkozás. Első alkalommal majdnem ottmaradtam. (Másodszor is, mert feledékeny vagyok:-)) Szóval ne vezessetek rutinból, itt bármi előfordulhat.
Másik kérdésem: a hídszerkezet esetleges elöregedésén kívül mi a fene indokolta a csepel szabadkikötő "kvassay" híd átépítését méregdrága 4 sávosra, ha a "legszűkebb keresztmetszet" a szabadkikötő-soroksári lámpa váltása.
Harmadik dolog: szerintetek mi értelme van olyan helyekre jelzőlámpás forg.szab.t telepíteni, ahol csak lassul tőle a forgalom. (Határ u - Gubacsi u,. és Szabadkikötő csepeli vége. Ez utóbbi még nem üzemel, de nyakamat a guillotine alá, hogy rosszabbodni fog.)
Hát a... milyenis, Török utcán keresztül kétségtelenül egsyzerűbb lenne átvinni a vágányokat, de akkor kimarad az értelmes HÉV-4/6-os összeköttetés. De tény, hogy ott elvi szempontok alapján (pl. ha nem lenne felújítás alatt a Margit körút) akár holnap is megundalhatna egy járat, ami a 17-esről az említett vágányokon át a Moszkvára menne, és onnantól a 18-as vonalán a Gellért térig, Móriczig, Eteléig...
Hamster
PS: aluljáró a Móriczon? Jó lenne, de biztso meg lehet másként is csinálni...
Na igen. Én ma fél 11 körül a Kosztolányitól a (minimum) Kálvinig, de inkább a Nyugatiig érő sort láttam. Az autósok menekülő útvonalként rámentek a Bartókon a sínekre, én meg (ellenkező irányba tartva a 19-essel) átkozódtam magamban, hogy az egyetlen működő útvonal is meghal perceken belül :-(
Igazad van, önmagában kevés. De egy kicsit propagálni is kellene a kerülő utakat, pláne, ha kész lesz a Könyves. És ha figyelemfelhívással, reklámozással nem megy, akkor esetleg tiltó-terelő táblákkal. Ha minden kötél szakad, az átmenő forgalom korlátozásával mondjuk a Nagykörúton belül. Valamit tenni kell, mert lassan több az araszoló autó(s), mint a hely.
Rákóczi út 1.: Meg kéne tanulni kanyarodni... Mazsolák ellen nincs orvosság, akárhány sávot is alkotsz egy baromi széles útra, azon is tudnak tökölődni. A forgalmat szerintem normális közlekedőkre (és most direkt nem autósokat írtam) kellene kialakítani, és nem olyanokra, akik azt sem tudják, hova akarnak menni, pláne, hogy merre. Ez egy kétmilliós városban nem megy.
Rákóczi út 2.: Szerinted kik autóznak a Rákóczi úton? Azok, akik ott laknak, és ott is van dolguk, csak a másik végén? NEM! Szinte mindenki, mert a pesti autós ismer ebben az 525 négyzetkilométeren három utat, és mindenhova azt használja. Kerülni nem akar, nem is tud, mert nincs helyismerete. Azért annál több lehetőség lenne körutazásra is, amennyit használnak. Ismerek olyan buggyant alakot, aki Rákoskertről Budafokra a következő útvonalon megy: Pesti út, Jászberényi út, Fehér út, Kerepsi út, Rákóczi út, Hegyalja út, Budaörsi út, majd Őrmező, Andor utca (ezt honnan ismeri?), Fehérvári út. Extrém... És nem azért, mert ott pár perccel hamarabb érne oda. Nem ismer más utat. Egyszer említettem neki, hogy Kőbányai út, és csak nézett ki a fejéből a lukon...
Egy-két biliben már szerepelt a 17-19 összekötés helyett a Moszkva felé terelt 17, spec szerintem logikusabb. csak egy vágánykapcsolatot kéne rendbehozni a Gellértig, onnan meg úgyis új pálya kell (bár asszem, én már nem fogok ezzel a vilivel az egyetemre menni - másodéves vagyok most). A 6-61 ("szuperhatos") Móriczi átvitelére ki mit gondolt? Aluljáró, megálló pont a gomba alatt, vagy felül menne át? Nekem az első szimpatikusabb (nyáron az aluljáróban hűvös van :-) )...
A biciklistákkal kapcsolatban teljesen egyetértek. A Rákóczi útról meg annyit, hogy önmagában a két sávra redukálás tényleg leszopatná az autósokat, de meg kéne végre építeni a teljes körgyűrűt, és akkor nem menne át a Belvároson Magyarország fele. A mérsékelt forgalmat aztán már jobban lehetne tömöríteni.
A kerékpáros az a Lajtától nyugatra is általában egy olyan állatfaj, aki azt hiszi, csak az övé a világ - egyszer gyalogosként, egyszer járműként, aztán meg abszolút szabálytalanként megy.
De láttam én már idősebb hölgyet kiöltözve színházba bringázni is (igaz, Karlsruhe-ban, ahol eleve a városszerkezet is nagyon kedvez a kerékpárosoknak, de a kerékpárutak is rendesen ki vannak építve).
A Rákóczival kapcsolatban: ha nem erre menne át Kelet-Pest, Kelet-Magyarország, Kelet-Európa, egész Ázsia, stb forgalma, a tolongás is kisebb lenne (pl. Buda felől csak az járna erre, aki a Keletibe megy, vagy a Fiumeire, az Örsre már a Hungárián menne), így már más fekvése lenne a dolognak. Sima villamost egyre kevésbbéhiszem, hogy értelmes dolog odatenni, mert annak a feladatát a normálisan haladó, gyakran járó buszok is el tudnák látni; egy gyorsvillamos/kváziföldalatti felszínre bújását a múlt hét után már (még?:) igen...
1. kerékpáros öntudat: tessék a szabályokat betartani. Hüvösvölgyi út, létező bicikliút mellett én kényszerülök veszélyes sávváltásra, a f*szfej (elnézést) meg nem tudja, hogy miért süketítem meg a légkürttel. A sok h*lyegyerek hajtáspajtás azt hiszi, másodpercenként váltogathatja a státuszát "egyenértékű, közlekedésben résztvevő fél"-ről "gyalogosan kerékpárját toló, látszólag rajta ülő személy"-re és vissza, így tilosjelzésen átszáguldhat, gyalogosokat boríthat fel - de fél perc múlva már "jogosan" háborog azon, hogy egyirányú utcában nem tűröm ha velem szemben jön és agresszív leszek (gázadás, kürt, feléje kormányzás). nem kell védeni senkit, itt bunkók az autósok, bunkók a kerékpárosok, a gyalogosok is, ez magyarország, ezek a magyar emberek. A bkv is azért elviselhetetlen sokak számára (számomra is), mert az emberek ilyenek.
2. ha már kifüstölögtem magam, tárgyszerűbben: Rákóczi út (a hetedik/nyolcadik kerületiről van szó, gondolom :-) közepén létesítendő villamos/zártpályásbusz területre mondta valaki, hogy ugyanúgy 2 sáv maradna autóknak. Igaz. 2 sáv maradna, de most 3 van! ugyanis a BUSZsáv nemcsak bkv+taxi, hanem jobbrakanyarodó egyéb gépjárművek számára is van! tehát most 2 sávban lehet menni előre egyensen 50-nnel, miközben a jobbrakanyarodó piros suzukis festett szőke hölgy állóra fékezve index nélkül ügyetlenkedik. Ügyetlenkedés nélkül is eltart 1 ideig a jobbrakanyarodás, a tébláboló gyalogosoknak ugyanis előnye van, így 2-3 kanyarodó autó akér 30-60mp-t is tököl, de szerencsére a buszsávban. Elképzelésetek alapján viszont a 2 maradék forgalmi sávból kellene egyet erre a tökölésre használni, a maradék 1 haladna folyamatosan.
Nézegettem képeket a régi Budapestről, na nem túl régiről, hetvenes évek... Mintha nem is ugyanez a hely lenne! Az utcák szélesek, elfér benne sok busz, troli, villamos, emberek... Lehet, hogy a pesti utcák tulajdonképpen szélesek, csak ez nem tűnik fel az egy, sokszor két sorban parkoló autóktól? Most még fontosabbnak látom a parkolóhelyek létesítésének és őrzésének (és a tiltott helyen parkolók megbüntetésének) kérdését: ha a kis utcában rosszul parkolnak, nem lehet mondjuk a Rákócziról gyorsan lekanyarodni, attól a Rákóczi forgalma is lassul, a busz máris nem tud haladni, mi meg villamos után kezdünk sóhajtozni azonnal... Az a baj, hogy normális (mennyiségű és minőségű) parkolóházak építése majd akkor fog bekövetkezni, ha már minden foghíjtelket teleépítettek irodaházzal... Akkor majd nem lesz más megoldás, mint a mélygarázs. Persze sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy egyik se lesz...
Nagyon tetszik, kerekebb, mitn az én verzióm. A térképet hogyan csináltad? Most menjünk szép sorjában végig rajta, az IMHOt/SZVSZt itt most írom le, egyszer, kéretik odaképzelni mindenhova :)
1, logikusabb és megvalósíthatóbb a te rövidebb verziód, ennek már jövőre így kellene lennie :(
1A villamosvégállomás a Flóriánon? Nem lassítana ez nagyot ahhoz képest, hogy nem járna túl sok előnnyel? 1B szintén... (Érdekes, még senkiben nem merütl fel, hogy a Salgótarjánin át bekanyarítsa valahova a Körúthoz)
4, Karolináig: forgalom nem akkora azon a szakaszon, de tény, hogy ott sokkal jobban elférne egy végállomás...
Hm, a 13-asod átvágna a Csepel Művek hült helyén, kétségtelen, hogy kellene oda egy összeköttetés, de mikor lesz ott híd, van rá terv azon felül, hogy sokak szerint már a Lágymányosi helyett is ez kellett volna?
11-14-est miért nem hoznád be Nyugatiig? Én egyre komolyabban érzem, hogy a Lehel-Nyugati közti távolság tel;jesen felesleges átszállás több tízezer embernek naponta...
17-est miért nem vinnéd el a Lágymányosi hídfőig? A Bogdánfy kanyar nem lenne sok, egyik iránybaKarinthy, másikba ez, egyenesen 4-es, ráadásul a Bogdánfy nem túl széles ehhez+a jelenlegi 2x2 sáv.
A 43-as és a Rákóczi úti villamosok úgy látszik kötelező kör :)
Érdekes, hogy én az 56-ost egyre kevésbbé hoznám el a Moszkváról, az annyira speciálisan csomópontról hegyre hordó járat, a Moszkva-Móricz peidg meglehet, hogy túl hangsúlyosan szerepel a terveinkben? (inkl. a sajátoméban is)
18-as miéééért nem a remizig? :)
Nna, első körben ennyi kérdés :)
Hamster, aki vasúti gépgyár tulajdonosa akarna lenni, ha ennyi villamos lenne a városban :)
Nem szolrulna ki, csak nem kerülne be oda, ahol nincs helye, és ahol a jelenlegi, most is szűk kapacitásokat kellene még jobban leszűkíteni... Egyébként, ha engem nem veszélyeztetnek (nem esik be a kocsi alá, nem üt el a járdán), akkor nem zavar, hogy ők gyorsabban akarnak szilikózist kapni, mint én...
Hamster, aki csak ligetben és vidéken szeret biciklizni, de szeret, ha nem is csinálja túl gyakran, csak hogy ez is tiszta legyen :)
Szerintem aki közlekedési eszközként használja a biciklit ebben a városban, az nem racionális okok miatt teszi... De az, hogy nem értem, hogy ezek az emberek miért sietnek meghalni, az nem jelenti azt, hogy be kellene tiltani, legfeljebb azt, hogy ahol nem megoldható, ott nem erőltetik, nem engedik... Pl. a Zuglóban Gödöllő felé tartókkal semmi bajom, az Andrássyn se hiszem, hogy kitelne belőle egy teljes sáv. Egyébként ha meglenne az újjáépített, széles budai alsó rakpart, és a "bilis" 9-es villamos, akkor a Fő utcán a közlekedést csak helyi közlekedési szinten szabadna megtartani, és ott elférne a bicikli is, pl, imho, stb :)