Boros Lajos nekrológjából valahogy kimaradt, hogy a szuper Bocskorral együtt, röhögcsélve tárgyalták ki közös reggeli műsorukban, hogy milyen módon lehetne kiirtani a bringásokat.
Igen eredeti ötlet volt a keresztbe kifeszített acélhuzal - úgy fejmagasságban.
A hajtókar-lánckerekeknél a csavarok száma, átmérője és pozíciója (osztókör átmérő) mennyire egységes? Régen foglalkoztam ezzel és úgy emlékszem, igencsak sokféle lehet. (Még réges-régen, a webshopok előtti időben történt, hogy a bicikli szervízben vettem egy hajtókar-kerérksor szettet. Pár év múlva tönkrement a lánckerék és a szervíz sem tudott hasonlót keríteni. Megint mindkettőt meg kellett venni. Ahogy látom, manapság azért már igen széles a kínálat.)
De ez csak akkor működik, ha a meglevő hajtókarra csavarokkal vannak rögzítve a lánckerekek, nem szegecsekkel, és az az alsó kategóriákban ritka madár.
Van jópár gyártó, akiknél lehet csak első hajtókar-lánckereket venni, nem kell a komplett hajtókart kicserélni. Ha sokat tekersz, érdemes átállni ilyenre, és esetleg betárazni pár hajtókar-lánckereket a jövőre való tekintettel.
Ahogy elindultam egy kis ideig nem jelentkezett, aztán minden folytatódott. Egyértelműnek látszik, hogy a nyeregcső csinálja a fesztivált, a megbolygatás utáni átmeneti csend erre utal.
Kösz, pont ezen gondolkoztam. A bicikliben 25-30000km van, de a láncot, kerekeket még 7-8000-nél cseréltem, mert a gyári igen gagyi volt, 3 év után elkezdett átugrani a lánc.
Persze a dolog nem jár egyedül: akkor az első lánckerekeket és a pedálokat is cserélni kell. Jó esetben a pedáltengelyt is, csapágyostul. Ráadásul hosszabb pedálom van (175mm). olyat nem könnyű találni. Szóval egy költséges generálozásba torkollik az akció.
Nem tudom, mennyit mentél már vele, de az a sor már erősen kopottnak látszik, főleg a belülről ötödik lánckerék, és valószínőleg a lánc is csereérett már. Ha belefér, én a helyedben vennék egy kazettás fűzött kereket, új kazettát és láncot (patent szemeset) is. Ha a kerékhez nem adnak felniszalagot és gyorszárat, azokat is érdemes újat venni.
Kösz. Persze ha biztosra akarok menni, akkor mégiscsak ki kell szedni. Az, hogy eddig nem hajlott el a tengely nem jelenti azt, hogy nem is fog. Ha jól értem, ha az ember egész kereket vesz, akkor a tengely is benne van. Az új pedig lehet gagyibb, mint a régi. Nyilván csak felnit venni nem jó ötlet. Én nem tudom szakszerűen küllőzni, műhelyben pedig sokkal többe kerül, mint egy egész kerék. Arról nem is beszélve, hogy egy új felnihez jó eséllyel a meglévő küllők mérete nem stimmel.
Bezsíroztad jól a nyeregcsövet, mikor összeraktad? Nekem az mulasztotta el a hasonló nyikorgást, kivettem, megtisztítottam és bő zsírral raktam vissza.
Állítottam valamicsét a váltótesten, most egész tűrhető a váltás.
Viszont előjött egy rohadtul idegesítő hang. minden pedálfordulatnál (a jobb oldali terhelésekor) hallok egy kis fémes pattanó hangot. Mintha valamivel megkoccintanák a nyeregcsövet. Korábban volt ilyen esetem, akkor az volt, hogy a nyeregtartó túl hosszú volt, legalább huszonöt centi mélyen volt benn a nyeregcsőben. Rövidebbre vágtam, és a hang megszűnt. Akkor. Most nem, vágtam még egy kicsit a csőből, de már a határon van. Néztem a pedálokat, a hajtómű csavarjait, a középcsapágyakat is kivettem, visszatettem, ugyanaz.
Megint megnéztem alaposabban azt a HG 400-as kazit, amit csak donornak használtam. Szóval eléggé elnagyolt a kiképzés, majdhogynem azt mondanám, hogy sorjás.
így ránézésre ez menetes, kazettásnál látszana a zárógyűrű ebből a szögből. Kazetta volt már 30, sőt talán 40 éve is, de a termékskála alján még mindig megmaradt a menetes megoldás, valószínőleg még mindig többet adnak el belőle darabra, mint kazettásat.
A kazettás főleg azért jobb, mert kintebb van benne a hajtás oldali csapágy és nem hajlik el a tengely nagy súly alatt. Ha ez nálad nem fordul elő, akkor akár maradhatsz a menetes racsninál is.
Na ilyen sem volt még. A küllő kiszakadt a felniből. Nem volt semmi ütés, nyomás, a küllő sem sérült, egyenes maradt. Feltehetőleg anyag-elfáradás.
Viszont egy kérdés: hogyan lehet kívülről, a kerék kiszedése nélkül megállapítani, hogy a lánckerék-sor kazettás vagy menetes? Én kazettásra emlékszem, viszont jó 8-10 éve szedtem szét, azóta elfelejtettem a részleteket. Az is megzavar, hogy az internetes oldalakon mindenütt a jelenleg használatos megoldásnak a kazettásat írják le, ez a modern, hatékony, a leíraások szerint a menetes a múltban volt használatos, Ugyanakkor a kerékpáros webshopok ajánlatában több kereket árulnak menetes aggyal, mint kazettással - és még olcsóbban is.