Nem tudom megmondani mennyit foglalkoztál az átállás lehetőségeivel de most hasra ütve csak azt mondanám, szinte semmit (elnézést ha durva tévedés a feltételezésem)
A bio vagy ökológiai gazdálkodásban el kell felejteni a "hagyományos/tapasztalati" megközelítést (kivéve a kár és kórokozók életritmusát mert azt a bioban még fontosabb ismerni). A növényt nem védjük hanem ápoljuk és segítünk neki az ellenálóképességének, stressztűrésének fokozásában szisztematikusan indukált rezisztencia fokozásával. Felkészítjük és nem gyógyítjuk. Nincs egy mindenre érvényes receptúra mert mindenkinél más és más az "adottság" (valakinél agyagos a föld míg a másiknál homok van, valaki kertje körbeépített magas házakkal míg a másiknak a dombtetőn van a kertje és így tovább...)
Gyakorlat alapján elmondhatom több "odafigyelést" és "akciót" kíván ez a gazdálkodás és persze (nagyon) nem olcsóbb!!!
Algák, kőzet-őrlemények, Flavonoidok, mikro és nyomelemek, réz, kén, "gomba a gombának farkasa", növényi kivonatok és az egyszerű anyagok állnak rendelkezésére a gondos gazdának.
Ha most indul a "vállalkozásod" válassz rezisztens fajtákat de egy meglévő ültetvényhez kell a kitartás, azonban kivitelezhető. (cserében a biodiverzitás mellé a permetező "hurcolása" megerősítí a core-izmokat)
Egy sima rézoxiklorid+kén kezelés hektáronként kb bruttó 35-40 ezer (már ha nem teherautószám veszed a szert, és szállítod repülövel, mint a Szervezkedö topictárs), és ebben még nincs benne a tapadásfokozó, biostimulátor, keserüsó, vagy egyéb extra, amit egy bio permetléhez adni lehet.
hát, hogy "klaszter-rendszerbe rendezték" meg "energetizálták". Magyarul megmondták a molekuláknak, hogy hogyan mozogjanak és csoportosuljanak. Ha elhiszed, hogy ezt sikerült a kutyulóknak elhinni, akkor nyugodtan használhatod a szert, ha nem hiszed, mert nem hiszel a homeopátiában és a hasonló áltudományos humbugokban, akkor szerinted is sima pénzkidobás és a vevök becsapása.
(a csemegeszölös topicban volt már szó róla, gyak ez (vagy legalább is az eredeti, amiröl ezek lopták az ötletet) egy igen gyenge hypo-oldat)
Ilyen esetekre az előbbre lévő tőkéken a fürtöket le szokták takarni, és csak száradás után leszedni a takarást. Aleternatív bevállalni a nem permetezést.
Ja, kivéve, ha előáll a mostani bolond helyzet. Lefújtam rézzel a szőlőt, teljes nyugalomban, hiszen aug 15-20 között szokott érni. Kiszámoltam, az ÉVI aug 4-én jár le, így ha előbb is kerül az érés, még jók vagyunk.
Erre az elmúlt 4-5 napban rohamos színeződés indult be. Ha nincs szerencsém, az ÉVI lejárta előtt lerohad a legjobb csemegém.
A káliszappanos permetlé hasonló eredményre vezethet.
Véletlenül se mondom, hogy ezt kell csinálni, de én így csinálnám (azaz feleösséget nem tudok vállalni egy esetleges perzselésért, ezért se adok szívesen konkrét permetezési tanácsot senkinek, mert ha gebasz van akkor jön a mutogatás meg a szidalmazás):
200 töke az 400 m2, kb 80 l permetlé kell, hogy tényleg csurogjon, a töménység 0,1-0,25% közötti (inkább a felsö határérték felé menni, mintsem az alsóhoz, azaz 100 l-hez kb 2 l káliszappan). ha a leveleken nincs fertözés, akkor esetleg célzottan csak a fürtökre kellene veretni, akkor kb a fele is elég lehet, de a "fürtökre" azt jelenti, hogy a csettegetö háti permetezövel be kell bújni minden egyes levél mögé, hogy minden fürt valósággal fürödjön a permetlében. célszerü este napnyugta körül csinálni, amennyire lehet, kerülve a direkt napsugárzást. Tudom, kényelmesebb hajnalban csinálni (én a traktorommal csak akkor tudok, este szürkületben életveszélyes a mikroteraszokon lavíroznom), de este lassabban száradnak a levelek, így nem alakulnak ki olyan könnyen koncentrált permetcsomók a levélen.
azt viszont tudom, hogy a 2000 l/ha-s káliszappanos permetlé használ, mert apám csinálta anno (kb 50 éve) és sikerült a lisztharmat fogságából megmentenie az egész ültetvényt, amikor már más szerek nem segítettek.
Csak azért kérdezem, mert Hatvan/Gyöngyös irányában járok a hétvégé(ke)n...
Van egy kis maradék SteriClean Plant amivel fertőtleníted a fürtzónát majd egy kis idővel később adsz neki narancsolaj/Vitisan/kén kombót és garantált a siker. (ráadásul még sz.rothadásod sem lesz idén ;-) )
Ha érdekel... harminc,kettőhuszon9,nulahat,hatvan9 a többit meg meggavariljuk...
Nem kifejezetten bortermelő vidék, az egri borvidékhez van viszonylag közel.
Csak saját ill. családi, baráti, ismerősi mértékű fogyasztásról van szó a méret is ennek megfelelő kb. 150-200 kordontőke, én pedig lelkes amatőr vagyok, ezért is sajnálnám ha kárba veszne eddigi fáradozásom.
Tudom, hogy a kén és a napsütés veszélyes kombináció, de hát a lisztharmat ellen a Tihovitot mindenki ajánlja.
Közel sincs akkora területem így könnyebb a dolgom, valószínűleg ezt fogom csinálni. Gondolom, ha máshol nincs tünet főleg a fürtzónára kell koncentrálnom.
Sosem tanácsolnám senkinek, hogy emeljen a felszívódó szerek dózisán, de amikor nekem kimardt egy darab és azt vettem észre a permetezési naplóban hogy lassab egy hónapja nem permeteztem, nekem ezt tanácsolták.
Alapvetően nem a meleg a veszélyes hanem ha a nap is süt, illetve kénnel, lombtrágyákkal vigyázz, az égethet!
Hajnal négytől ha elő vagy készülve mindennel akkor 4hektárt kényelmesen be lehet fújni - szerintem.
Lisztharmat ügyben kérnék tanácsot, mert minden igyekezetem ellenére nem bírok vele.
Kb. egy hete permeteztem. Lisztharmat ellen a permetlébe Topast és Tihovitot tettem, mert helyenként láttam a kezdeti fertőzés nyomait. A lombfal a fürtzónában szellős, a tőkék alja gyomtalan, száraz, a levelek semmilyen fertőzés nyomait nem mutatják. Mindezek ellenére a ma estefelé tett ellenőrzésem alkalmával a fertőzés terjedését állapítottam meg.
Egyébként minden évben a főellenség nálam a lisztharmat, még a terasz árnyékolására szolgáló Zala Gyöngyén is találtam az idén, aminek soha semmilyen baja nem szokott lenni. Ezt a fertőzött fürtök Folicu Solo és Tihovit kombójával, lemosásszerű permetezéssel sikerült megállítani.
A Folicur még érésig beleférne, de ha van jobb ötletetek, szívesen fogadom.
A helyzetet nehezíti, hogy még ma este negyed tízkor is 27 C fok volt, hajnalban pedig nagyon hamar eléri a hőmérséklet a 25 C -t és félek az égéstől.
Tegnap este ettünk több darabot is és tényleg finom. Ajánlom jószívvel mindenkinek. Nálam szerintem porzóként lett választva a többi fajta miatt, de teljes értékű finom gyümölcsösű.
Ha van valami almás topic akkor ha kéred ott teszek fel képet, itt nem szeretnék offolni. Röviden nem nagy durranás szerintem. Fotón jót mutat ha csinálok holnap, de az állaga kásás - elképzelhető amiatt hogy hamarabb kellett volna leszedni. Nem tudom hogy mennyire lenne ellenálló ha nem permetezném.