Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27573

Nagyon hamar feladod ;-)

 

Nem tudom megmondani mennyit foglalkoztál az átállás lehetőségeivel de most hasra ütve csak azt mondanám, szinte semmit (elnézést ha durva tévedés a feltételezésem)

 

A bio vagy ökológiai gazdálkodásban el kell felejteni a "hagyományos/tapasztalati" megközelítést (kivéve a kár és kórokozók életritmusát mert azt a bioban még fontosabb ismerni). A növényt nem védjük hanem ápoljuk és segítünk neki az ellenálóképességének, stressztűrésének fokozásában szisztematikusan indukált rezisztencia fokozásával. Felkészítjük és nem gyógyítjuk. Nincs egy mindenre érvényes receptúra mert mindenkinél más és más az "adottság" (valakinél agyagos a föld míg a másiknál homok van, valaki kertje körbeépített magas házakkal míg a másiknak a dombtetőn van a kertje és így tovább...)

Gyakorlat alapján elmondhatom több "odafigyelést" és "akciót" kíván ez a gazdálkodás és persze (nagyon) nem olcsóbb!!!

 

Algák, kőzet-őrlemények, Flavonoidok, mikro és nyomelemek, réz, kén, "gomba a gombának farkasa", növényi kivonatok és az egyszerű anyagok állnak rendelkezésére a gondos gazdának.

 

Ha most indul a "vállalkozásod" válassz rezisztens fajtákat  de egy meglévő ültetvényhez kell a kitartás, azonban kivitelezhető. (cserében a biodiverzitás mellé a permetező "hurcolása" megerősítí a core-izmokat)

Előzmény: mzdude (27571)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -17 0 27572

Egy sima rézoxiklorid+kén kezelés hektáronként kb bruttó 35-40 ezer (már ha nem teherautószám veszed a szert, és szállítod repülövel, mint a Szervezkedö topictárs), és ebben még nincs benne a tapadásfokozó, biostimulátor, keserüsó, vagy egyéb extra, amit egy bio permetléhez adni lehet.

Előzmény: mzdude (27571)
mzdude Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27571

Igazából azon akadtam fenn, hogy jó volna kicsit a bio felé mozdulni, de ha ilyen szereket lehet kapni aranyáron, akkor inkább kösz nem.

Előzmény: IsKol (27567)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -17 0 27570

meg egy leheletnyi hypo bele, kizárólag csak a szaga kedvéért.

Előzmény: IsKol (27569)
IsKol Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27569

Nem-Nem!

 

A sós víz ingyen van, csak a kaszkádért, az ionizátorért és a fluxus kondenzátorért kell fizetni, de arra meg ott van Mastercard.

Előzmény: van_Persil (27568)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -16 0 27568

sós viznek azért pöttyet drága...

Előzmény: IsKol (27567)
IsKol Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27567

Min akadtál fenn?

 

5 liter? Az nem olyan sok főleg, ha 20%-ban használod ;-p

 

Van egy tecsős videókészítő akinél az elmondása szerint fél áron is megrendelhető...

Előzmény: mzdude (27564)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -17 0 27566

*a kutyulóknak megcsinálniuk

Előzmény: van_Persil (27565)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.17 -17 1 27565

hát, hogy "klaszter-rendszerbe rendezték" meg "energetizálták". Magyarul megmondták a molekuláknak, hogy hogyan mozogjanak és csoportosuljanak. Ha elhiszed, hogy ezt sikerült a kutyulóknak elhinni, akkor nyugodtan használhatod a szert, ha nem hiszed, mert nem hiszel a homeopátiában és a hasonló áltudományos humbugokban, akkor szerinted is sima pénzkidobás és a vevök becsapása.

(a csemegeszölös topicban volt már szó róla, gyak ez (vagy legalább is az eredeti, amiröl ezek lopták az ötletet) egy igen gyenge hypo-oldat)

Előzmény: mzdude (27564)
mzdude Creative Commons License 2024.07.17 0 0 27564

Nézegetem a bio/öko szereket, és most egy kicsit fennakadtam ezen:

Greenway+99 AGRO 5l | T15348 - Gazdabolt.hu

 

Hatóanyag: NaCl. Magyarul: konyhasó.

Oldószer: Az oldószerként használt vezetékes víz, egy egymásra épülő technológiai sor által, klaszter szerkezetbe rendezett, többszörösen tisztított, ionizált, energetizált, előkezelt vezetékes víz.

 

5 liter 16.000 forint.

 

Ez most komoly? Mit nem vettem észre?

van_Persil Creative Commons License 2024.07.14 -17 2 27563

Ilyen esetekre az előbbre lévő tőkéken a fürtöket le szokták takarni, és csak száradás után leszedni a takarást. Aleternatív bevállalni a nem permetezést.

Előzmény: mzdude (27562)
mzdude Creative Commons License 2024.07.14 0 0 27562

Ja, kivéve, ha előáll a mostani bolond helyzet. Lefújtam rézzel a szőlőt, teljes nyugalomban, hiszen aug 15-20 között szokott érni. Kiszámoltam, az ÉVI aug 4-én jár le, így ha előbb is kerül az érés, még jók vagyunk.

Erre az elmúlt 4-5 napban rohamos színeződés indult be. Ha nincs szerencsém, az ÉVI lejárta előtt lerohad a legjobb csemegém.

Előzmény: van_Persil (27560)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.13 0 0 27561

Nem kell külön mondani,de vannak szőlők akiknek a zsendülése még odébb van.

Előzmény: van_Persil (27560)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.13 -17 0 27560

Bocs, de zssendülö, érésben lévö szölöt nem permetezünk, ez alap, azt hittem ezt nem kell külön mondani.

de amúgy:

Előzmény: zsorsz (27559)
zsorsz Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27559

Az ízt nem befolyásolja?

Előzmény: van_Persil (27555)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.12 -17 0 27558

garancia azértsajnos nincs rá, hogy mindenkinél minden körülmények között müködni fog, de ez igaz minden permetezési technológiára

Előzmény: IsKol (27557)
IsKol Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27557

Jó tudni! Köszi!

 

Eddig csak facsemeték friss hajtásait megtámadó levéltetveknek készítettem "merő jóindulatból" egy 2 literes zárható vödörben 2%-os oldatot.

 

Belenyomom és megpacskolom a hajtásokat majd lezárom a vödröt és elteszem. Ha kell 3-4 hét múlva megismétlem...

Előzmény: van_Persil (27555)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27556

Köszönöm a hasznos leírást.

Időközben beszéltem Iskollal, aki a tiédhez nagyban hasonló eljárást javasol, megbeszéltük a részleteket.

Szerencsés vagyok, hogy ilyen jó társaságba keveredtem.(-:

Előzmény: van_Persil (27555)
van_Persil Creative Commons License 2024.07.12 -17 1 27555

A káliszappanos permetlé hasonló eredményre vezethet.

Véletlenül se mondom, hogy ezt kell csinálni, de én így csinálnám (azaz feleösséget nem tudok vállalni egy esetleges perzselésért, ezért se adok szívesen konkrét permetezési tanácsot senkinek, mert ha gebasz van akkor jön a mutogatás meg a szidalmazás):

200 töke az 400 m2, kb 80 l permetlé kell, hogy tényleg csurogjon, a töménység 0,1-0,25% közötti (inkább a felsö határérték felé menni, mintsem az alsóhoz, azaz 100 l-hez kb 2 l káliszappan). ha a leveleken nincs fertözés, akkor esetleg célzottan csak a fürtökre kellene veretni, akkor kb a fele is elég lehet, de a "fürtökre" azt jelenti, hogy a csettegetö háti permetezövel be kell bújni minden egyes levél mögé, hogy minden fürt valósággal fürödjön a permetlében. célszerü este napnyugta körül csinálni, amennyire lehet, kerülve a direkt napsugárzást. Tudom, kényelmesebb hajnalban csinálni (én a traktorommal csak akkor tudok, este szürkületben életveszélyes a mikroteraszokon lavíroznom), de este lassabban száradnak a levelek, így nem alakulnak ki olyan könnyen koncentrált permetcsomók a levélen.

azt viszont tudom, hogy a 2000 l/ha-s káliszappanos permetlé használ, mert apám csinálta anno (kb 50 éve) és sikerült a lisztharmat fogságából megmentenie az egész ültetvényt, amikor már más szerek nem segítettek.

Előzmény: IsKol (27554)
IsKol Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27554

Csak azért kérdezem, mert Hatvan/Gyöngyös irányában járok a hétvégé(ke)n...

 

Van egy kis maradék SteriClean Plant amivel fertőtleníted a fürtzónát majd egy kis idővel később adsz neki narancsolaj/Vitisan/kén kombót és garantált a siker. (ráadásul még sz.rothadásod sem lesz idén ;-)  )

 

Ha érdekel...  harminc,kettőhuszon9,nulahat,hatvan9 a többit meg meggavariljuk...

Előzmény: Falusi1 (27553)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27553

Nem kifejezetten bortermelő vidék, az egri borvidékhez van viszonylag közel.

Csak saját ill. családi, baráti, ismerősi mértékű fogyasztásról van szó a méret is ennek megfelelő kb. 150-200 kordontőke, én pedig lelkes amatőr vagyok, ezért is sajnálnám ha kárba veszne eddigi fáradozásom.

Mint tudjuk egyébként sem a méret a lényeg. (-:.

Előzmény: IsKol (27551)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27552

Köszönöm a tanácsokat.

Tudom, hogy a kén és a napsütés veszélyes kombináció, de hát a lisztharmat ellen a Tihovitot mindenki ajánlja.

Közel sincs akkora területem így könnyebb a dolgom, valószínűleg ezt fogom csinálni. Gondolom, ha máshol nincs tünet főleg a fürtzónára kell koncentrálnom.

Előzmény: szervezkedő (27550)
IsKol Creative Commons License 2024.07.12 0 0 27551

Mekkora ültetvényre ás hol kellene a "ötlet"?

Előzmény: Falusi1 (27549)
szervezkedő Creative Commons License 2024.07.11 0 0 27550

Sosem tanácsolnám senkinek, hogy emeljen a felszívódó szerek dózisán, de amikor nekem kimardt egy darab és azt vettem észre a permetezési naplóban hogy lassab egy hónapja nem permeteztem, nekem ezt tanácsolták.

Alapvetően nem a meleg a veszélyes hanem ha a nap is süt, illetve kénnel, lombtrágyákkal vigyázz, az égethet!

Hajnal négytől ha elő vagy készülve mindennel akkor 4hektárt kényelmesen be lehet fújni - szerintem. 

Előzmény: Falusi1 (27549)
Falusi1 Creative Commons License 2024.07.11 0 0 27549

Lisztharmat ügyben kérnék tanácsot, mert minden igyekezetem ellenére nem bírok vele.

Kb. egy hete permeteztem. Lisztharmat ellen a permetlébe Topast és Tihovitot tettem, mert helyenként láttam a kezdeti fertőzés nyomait. A lombfal a fürtzónában szellős, a tőkék alja gyomtalan, száraz, a levelek semmilyen fertőzés nyomait nem mutatják. Mindezek ellenére a ma estefelé tett ellenőrzésem alkalmával a fertőzés terjedését állapítottam meg.

Egyébként minden évben a főellenség nálam a lisztharmat, még a terasz árnyékolására szolgáló Zala Gyöngyén is találtam az idén, aminek soha semmilyen baja nem szokott lenni. Ezt a fertőzött fürtök Folicu Solo és Tihovit kombójával, lemosásszerű permetezéssel sikerült megállítani.

A Folicur még érésig beleférne, de ha van jobb ötletetek, szívesen fogadom.

A helyzetet nehezíti, hogy még ma este negyed tízkor is 27 C fok volt, hajnalban pedig nagyon hamar eléri a hőmérséklet a 25 C -t és félek az égéstől.

szervezkedő Creative Commons License 2024.06.28 0 0 27548

Tegnap este ettünk több darabot is és tényleg finom. Ajánlom jószívvel mindenkinek. Nálam szerintem porzóként lett választva a többi fajta miatt, de teljes értékű finom gyümölcsösű.

Előzmény: Ali-bá (27546)
zsorsz Creative Commons License 2024.06.27 0 0 27547

Köszi!

Ali-bá Creative Commons License 2024.06.27 0 0 27546

Ha nem is Jonathán, de jó nyári alma az Éva. Időben szedve nem kásás.

Előzmény: zsorsz (27543)
szervezkedő Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27545

Ha van valami almás topic akkor ha kéred ott teszek fel képet, itt nem szeretnék offolni. Röviden nem nagy durranás szerintem. Fotón jót mutat ha csinálok holnap, de az állaga kásás - elképzelhető amiatt hogy hamarabb kellett volna leszedni. Nem tudom hogy mennyire lenne ellenálló ha nem permetezném. 

Előzmény: zsorsz (27543)
Falusi1 Creative Commons License 2024.06.26 0 0 27544

Éppen nekem is ez jutott eszembe, köszönöm a megerősítést.

Előzmény: szervezkedő (27541)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!