"A" minden OK
"B" erős sérülés az autón, ami érinti az azonosítójeleket is, de bűncselekmény gyanuja kizárható
"C" papírok adatai nem egyeznek az autó adataival (általában hatósági elírás)
"b" meghamisított azonosítójel (alvázszám vagy motorszám)
"c" hamisított okmány
ennyi
lehet őket kombinálni is, pl. egy hamis okmányokkal rendelkező, átütött motorszámú autó "bc" minősítést kap
Ha a C kategória elírásból adódik akkor mi van?
Alvázszámban egy "S"-betüt "5"-ös számnak néztek, ez volt az egyik hiba, a másik pedig hogy a hengerűrtartalom 1336 helyet 1341 cm3. Most mi fog történni?
Az értékcsökkenés, akkor következik, amikor nincs értelmes magyarázat arra, hogy miért AF-es az autó, ilyenkor lehet következtetni, arra, hogy valaki nagyon olcsón jutott hozzá, ezért nyomott ára van az autónak...
A leggyakoribb a bömösöknél, tuti lopottak, és legalizálva lettek...
Ugyanez a Golfoknál is divat...ott van aztán értékcsökkenés, mivel tul nagy a választék, miért venne bárki is gyanusabbat az átlagnál???
Mar lentebb leirtam, hogy az AF-es motorszam nem csokkenti az auto erteket szerintem, sot noveli!
Motorcsere! :)
"A forgalmiban: AF+eredeti motorszam+AF egybe irva van benne." -
Ez nem mindig igaz!
Sok amerikai auton gyarilag nincs is motorszam.
Hallottam olyat, hogy a motorszamot keresve, beirtak a blokkon talalhato egyetlen szamsort: 18436572 - ez pedig a gyujtasi sorrend :)
Az enyemen AF-esnek kellett volna lennie, mikor vettem, de nem volt.
Ezek utan kaptam egy zsir uj AF-est.
Az AF-es szambol meg azt is meg lehet mondani, hogy hol kapta az auto.
Az elso AF-esem gyori volt, a mostani viszont budapesti.
Nem tudhatod.. hallottam olyat hogy a rendőrség tulajdonában van Eclipse is..
nem tart semmiből nekik legalizálni a telepről egy autót.. ők megtehetik...
"Ez a csoport vizsgálja az igazoltató rendôröket is, lopott kocsikkal járják a várost, tudva hogy hol van traffipax, s szándékosan belehajtanak, aztán meg megpróbálják lefizetni a zsarukat. A kocsik be vannak mikrofonozva. "
És ki az a barom rendör, aki arra gondol, hogy a revizorok, egy Chevrolet Corvette-el akarják beszivatni???:-))))
Amikor vettem az uatomat elmentunk eredetiseg vizsgalatra, ahol is nem ment at a leendo autom, mert meg volt serulve a motorszama; el kellett vinnie a tulajnak leAFeztetni. Persze en is visszavonulot fujtam, hogy igy mar nem nagyon kell - de aztan el kezdtem nyomozni. Kiderult, hogy az AF-es motor nem jelent semmit, forgalmi erteket sem csokkenti az autonak.
Vegigjartam vagy 10-15 fovarosi autokereskedest (koztuk automaffiagyanuasakat is :) es ott erdeklodtem, hogy mi van ekkor. Ok is elmondtak, hogy az AF motorszam nem gond, sot nyugaton altalaban fel sincs tuntetve a motorszam a forgalmiban, annyira nem erdekli oket.
Az AF alvaz, mar gazos - tobbnyire lopottak; gond lehet vele a hataron. Igy az AF alvazos auto erteke altalaban felaron mozog.
Vegul igy megvettem az autot. Technikailag ugy zajlik, hogy kapott egy engedelyt, majd egy kis tablat felerositettek a motorra az AF szammal. A forgalmiban: AF+eredeti motorszam+AF egybe irva van benne.
Van egy autóm AF-es alvázszámmal, és egy halom rendőrségi papírral. (ld Nissan topic :) Mi a véleményetek, az eredetvizsgálaton milyen minősítést kapok?
udv,
latcz
hi......
listát a legtöbb autól lapban találsz...pl a képes autós expresszben mindig van legalább 1-2 teljes lista bp-en es vidéken is....
....sok szerencsét.... gbrl
Tud valaki egy listat (URL-t), amibol kiderul, hogy Bp-n merre vannak eredetvizsgalo helyek? Nekem a kozelseg a legfontosabb jellemzo, mert az ujra forgalombahelyezeshez kell a vizsga, de addig ugye nincs rendszam, papir.
Masik: ezeknek a vizsgalatoknak az ara meghatarozott, vagy mindenki annyiert csinalja,
amennyiert akarja?
KLOzetor, nálatok pl. egy 1984-es 250cm3-is motorkerekpar vizsgalata mennyibe kerul?
Az, hogy a papirokat nem kell nezni, (mert nincs) az olcsobba teszi a dolgot?
A korábban említet rendőrlebuktatókról már én is hallottam. De ennél még tovább is mentek:
A nyírségben két németül beszélő nyugdíjas, német verdában. Megállították és megbírságolták őket az akkor szokásos két rugóra, de nem adtak cetlit. Tíz perc múlva hívták őket, hogy ugorjanak már be a kapitányságra leadni az egyenruhát. És engem is, ahányszor zsebre bírságolnak, mindig gondosan kérdezgetnek, hogy mi a meló, mit csinál a cég stb. Persze egy belső elhárítás simán venné ezeket az akadályokat. Ha jobban megfizetnék a fakabátokat, akkor még emberek is jelentkeznének oda, sokat ugrana a minőség egypár év alatt.
Megkerdeztem:
A - minden OK
B - nem olvashato valamelyik szam AF
C - hatosagi eliras
b - lopott
Mivel nekem nem volt motorszamom, a forgalmiban meg el volt irva az alvazszam (VIN) en BC-t kaptam.
Kulfoldre utazasnal az AF-es alvazszam(+ motorszam?) jelent gondot, de maga a motorszam biztosan nem.
Amerikai kocsiknal gyakran nincs is egyedi motorszam, sot annak is orul az ember, ha a papirok megvannak...:)
Azt hallottam több emberkétől, hogy az AF-es motorszám csökkenti az autó értékét, nehezebb eladni, mert "gyanús" . És állítólag van valami probléma a külföldre utazással kapcsolatban is (gond a határnál?)
El tudná mondani valaki, hogy pontosan mit jelentenek a betűjelzések az eredetvizsgálatnál?
Bizzunk benne, hogy elfogadjak, de ha nem akkortalan segit:
Nekem egyaltalan nem volt motorszamom.
AF-es volt, csak elhagyta rola az elozo tulaj.
Ha mas gaz nincs az autoval, akkor kapsz egy olyan minositest -BC ha jol emlexem- , hogy a forgalmiban szereplo dolgok nem egyeznek az autoeval, de buncselekmeny gyanuja nem all fenn, valoszinusitik a hatosagi elirast/tevedest, plusz egy AF-es motorszam igenylo lapot. Ezzel -meg 2 napi hideg kajaval- kell bemenni az illetekes kap.ra (nekem a Fehervari utra).
Ott leszurkolod az 1500 Ft-ot egy olyan papirert, amivel a gepjarmufelugyeletre kell menni -Mozaik sztrit- es ott 800 Ft elleneben utik az uj AF-es szamot.
En egyebkent ismeroshoz vittem eredetvizsgara, de csak annyi volt a plussz, hogy gubanc eseten nem szolnak a yardnak, hanem elhajtanak.
Megvalami!
A rendorsegen kapott papirt nezd at, meg mielott elmesz, mert ezek a f@szok nem kepesek egyik papirrol a masikra atmasolni meg egy alvazszamot se!
Igy lettem en Camaro-bol Camero es az alvazszamom egyik karaktere S-bol 5-os lett, vagy forditva :)
Ez nem egyedi eset, mar mastol is hallottam hasonlokat!
Miert csokkentene az AF-es motorszam az auto erteket?
Nekem egy Citroen Bx dízelautóm van. A forgalmija szerint 89-es évjáratú, én 93-ban vettem. Azóta háromszor vizsgáztattam, semmi gond nem volt vele. A problémám a következő: a motorszám (az összes PSA dízelmotoron) nem a motorblokkba van beleütve, hanem egy fémezett müanyag vagy papír(mindenesetre viszonylag puha és sérülékeny anyagú) táblácskába van beleütve, ami fel van szegecselve a blokkra. A beütött számok gyárilag be voltak festve, de ez az évek során a motormosások és az idő vasfoga miatt lekoptak. A beütés is egyre nehezebben látszik (puha anyag). Én persze el tudom olvasni, de ha valaki nem akarja, az azt mondhatja, hogy nem olvasható. A motor gyári, nem volt cserélve, amikor megvettem teljesen olvasható volt a száma is, semmi gond nem volt az átiratással, vagy a vizsgáztatásokkal. De most félek az eredetiségvizsgálattól. Ha akarnak akkor kekeckedhetnek. Mi a helyzet ilyenkor? Kénytelen leszek elfogadni az AF-es motorszámot? Ez csökkenti az autó értékét (amúgy sem túl magas). Vagy esetleg roszabbul is járhatok? Ez minden öregebb PSA dízelesnek problémája lehet. Ha jól láttam, van vizsgáztató topictársunk is, szeretném, ha hozzászólna! De persze minden véleményre kíváncsi vagyok.
Nekem egy Citroen Bx dízelautóm van. A forgalmija szerint 89-es évjáratú, én 93-ban vettem. Azóta háromszor vizsgáztattam, semmi gond nem volt vele. A problémám a következő: a motorszám (az összes PSA dízelmotoron) nem a motorblokkba van beleütve, hanem egy fémezett müanyag vagy papír(mindenesetre viszonylag puha és sérülékeny anyagú) táblácskába van beleütve, ami fel van szegecselve a blokkra. A beütött számok gyárilag be voltak festve, de ez az évek során a motormosások és az idő vasfoga miatt lekoptak. A beütés is egyre nehezebben látszik (puha anyag). Én persze el tudom olvasni, de ha valaki nem akarja, az azt mondhatja, hogy nem olvasható. A motor gyári, nem volt cserélve, amikor megvettem teljesen olvasható volt a száma is, semmi gond nem volt az átiratással, vagy a vizsgáztatásokkal. De most félek az eredetiségvizsgálattól. Ha akarnak akkor kekeckedhetnek. Mi a helyzet ilyenkor? Kénytelen leszek elfogadni az AF-es motorszámot? Ez csökkenti az autó értékét (amúgy sem túl magas). Vagy esetleg roszabbul is járhatok? Ez minden öregebb PSA dízelesnek problémája lehet. Ha jól láttam, van vizsgáztató topictársunk is, szeretném, ha hozzászólna! De persze minden véleményre kíváncsi vagyok.
mEdvE!! Bár tudom a topic-ba nem illik belepiszkálni,mégis úgy érzem ki kell,hogy javitsalak.Ugyanis nem EREDETVIZSGÁLAT hanem EREDETISÉGVIZSGÁLAT.Ez nem mind1!!!Egyébként szerintem (neked,nekem,nekünk)reszelnek.Ezt persze csak akkor érthetjük meg,ha jókor és jó helyre visszük autonkat.
Na az eredetvizsgalat utan az autom 2 evet oregedett..
1994 vagy 1992 vegulis szinte mind1.. ;))
Azert jo, hogy a 1992-es autot 94 6. hoban vettek autoszalonban uj autokent, 1993 es 1994-es alkatreszekkel telepakolva...
Dehat ez nem erdekel senkit, a szamitogep a vizsgalaton azt mondta hogy 1992-es az auto, es kesz.. Es hiaba latjak hogy ebben a kocsiban ahol evszam van ott 93 vagy 94 nem tehetnek semmit..
fargo:
Attól tartok, ez így nem igaz. Amikor fölállították a rendőröket ellenőrző csoportot, szó volt arról, hogy fedett autóval civil papírokkal provokálni fogják az eljáró fakabátot, de vágül úgy döntöttek, hogy a provokálás jogszerűtlen, így csak az amúgy is közismert sötétkék Suzuki Sedánból megfigyelik a közútiellenőrző rendőrt, majd előjönnek és kikérdezik. Ugyanígy kapitányságokat is szúrópróba szerűen ellenőriznek.
Eclipseboy_ !
A javitott újrafényezett elem nem gond, kivéve persze ha nem a tűzfal az pl., de korábban sérült kocsi simán kaphat nagy A minősítést. Ha az autó sérülése olyan mértékű volt, hogy sérült az alvázszám hordozólemeze is, akkor még mindíg nincs gond, max kapsz egy AF-et. Ha bűncselekményre utaló nyom található akkor valószínű lefoglalják a verdát, és a rendőrségi eljárás után vagy visszakapod vagy nem.
Ha a hordozólemez ki volt véve a kocsiból tuti lebukás, az átütés méginkább alvázszámra motorszámra egyaránt.
Van a rendôrségnek egy csoportja, akik két hete egy elég gázos lopott autóval bementek a Mozaik utcai eredetvizsgáló céghez, s némi készpénzzel nyomatékosítva utaltak rá, hogy nem kellene olyan mélyen kutakodni a motortérben. A kocsi simán átment.
Ezt megismételték a délutáni műszakkal is, az éjszakait már nem volt pofájuk próbára tenni. Viszont jártak több más helyen is, hasonló eredménnyel. Tök ciki.
Ez a csoport vizsgálja az igazoltató rendôröket is, lopott kocsikkal járják a várost, tudva hogy hol van traffipax, s szándékosan belehajtanak, aztán meg megpróbálják lefizetni a zsarukat. A kocsik be vannak mikrofonozva.
Én egy eredetiségvizsgáló vagyok! Ha valami info kell kérdezzetek !!! Hova vitted a kocsid? Egyébként 2002 dec 31-ig minden forgalomban lévő gépjárműnek rendelkeznie törzskönyvel, amit ugye eredetiségvizsgálathoz kötnek!
Nem tudom miért kell megvenni eredetvizsga nélkül.. amikor én vettem a verdát akkor elhozta a srác.. együtt leruccantunk az eredetvizsgára.. amíg túrták az autót addig mesélt róla.. utána vissza haza.. és csak utána fizettem ki :)