Én bennem a Rickenbacker gitárokkal kapcsolatban van ilyesmi érzés. Soha nem próbáltam ki ilyen hangszert, így fogalmam sincs arról, hogy milyen a hangja, milyen rajta játszani, stb.
Rockgitár fan vagyok, és ezzel a hangszerrel egyszerűen nem tudok "azonosulni", nem tudom elképzelni magam kezemben egy ilyennel (pedig lehet, hogy jó gitár). Mondjuk a Beatles-t sem szeretem, lehet, hogy a zenei hatások ilyen erősek a hangszer megválasztásánál...
Ismered az Atec honlapját? A www.atecaudio.com címen (asszem, hogy ez az) van egy link a magyar oldalra. Igaz itt csak Gibsonok, Kramerek, meg Epiphonok vannak, na meg stúdiótechnika. Egyébként az én gityóm is koreai, és állítom jobban szól mint némelyik japán modell. Persze qrva nagy szerencse kell egy ilyenhez.
Tessék, most mondja meg valaki, hogy miért nincs a magyarországi hangszerimportőröknek, meg nagyobb boltoknak (magyar nyelvű) honlapja??? Esetleg árlista??? (Hál' isten azért még nem tartunk ott, mint az USA-ban, ahol az árképzés elve, hogy mennyit néznek ki belőled!!!)
Fel kellene ismerni, hogy az internet manapság roppant fontos a kereskedelemben is, mert ha venni akarok valamit, elöször körülnéznék a neten, hogy egyáltalán mit érdemes megnézni. Ugyanis az még mindig olcsóbb, mint napokat eltölteni a boltok végigjárásával.
Nem kell brutálisan nagyot vakítani vele: csak kéne egy fotó, meg mellette egy rövid leírás és ár. Ennyi. Szerintem maguknak is meg tudnák csinálni...
Nem akarlak kiábrándítani, de a Made in Japan felirat nem jelent semmit, a 199.900 Ft meg még annyit sem. Komolyan, kérdezz meg valakit aki ért hozzá. Semmi baj nincs azzal ha Koreában készül, csak azt akartam mondani, hogy tényleg lehet hogy még egy helyen is ...
Nekem RG 240-es Ibanezem van 1990-es modell. Szerintem tök jó a faanyag és Schaller Floyd Rose II eredeti tremoló van benne.
Nekem is Made in Korea jellegű gityóm van, de nekem nincs semmi bajom vele.
Most már a legtöbb gityó cég, meg minden más cég inkább gyártat ott, mivel sokkal olcsóbb neki.
Szerintem ha a cég adja a nevét a modellhez, akkor szerintem a minőségi követelményeket is elég magasra rakja, elég csak a magyar rabszolgagyárak minőségrendszerére gondonli, szerintem ott is ugyanaz megy.
Meg hát ki kell fogni egy jól beállított hangszert, persze olcsón, és örülni neki ezerrel.
Elég csak az Armageddon egyik jelenetére gondolni, amikor az orosz csávó azt mondja ő ért az amerikai rendszerhez is, mivel azok is a Távol-Keleten készülnek.
Szerintem ez nem vicc.
Egyébként ha megnézitek egy bizonyos árkategória alatt a márkás hangszereket (Made in Korea), elég hasonló dolgokat lehet látni... Pl. több gitár tremolója ránézésre hajszál pontosan megegyezik, csak más a felirat, nagyon hasonló pickupok, stb. A mai tömeggyártás mellett nem lennék meglepve, ha ezek mind ugyanabban a gyárban készülnének.
Mellesleg aki azt mondja, hogy koreai=szar, az szerintem nagyon téved. Én láttam már ilyet is, olyat is. Nincs általános szabály. És azt sem szabad elfelejteni, hogy mondjuk 100 rugóért nem lehet "Handmade in USA" gitárt kapni. Valamit valamiért...
Én is RG szériás Ibanez használok, és nem adok neked teljesen igazat. Szerintem ezek az Ibanezek elsősorban rockra alkalmasak. Kormos Janó úgy láttam S szériát használ (jól láttam? Az a fekete...), az inkább jazz-rockra alkalmas, a formája is ezt sugallja.
Kormos Janóhoz több évig jártam órára a Postásba, és az, hogy mit hoz ki a gitárból, szerintem teljesen független (nagyjából) a márkától vagy a típustól. A régi, fehér Charvel gitárján is lejátszott mindent, meg a zeneiskola noname fémhúros akusztikus gitárján is - egyszerűen arról van szó, hogy ő egy nagyon technikás és zeneileg is rendkívül képzett emberke. Egyébként élőben - a Fusio Quartet-tel többször is láttam - elsősorban torzított hangszínen szólózik, tehát indokolt egy rockos instrumentum.
Félreértések elkerülése végett: én nem akartam/akarok egy Jackson vs. Ibanez vitát kirobbantani. Szerintem is mindkettő nagyon király instrumentum, csak kinek ez tetszik/fekszik jobban, kinek az. Ez olyan, mint valakinek a Ferrari, valakinek meg a Corvette tetszik, attól még mindkettő nagyon állat verda. Viszont szerintem JamesTKirk tévedésben van a szériamodellek gyártási helyét illetően: a Jackson egyáltalán nem gyárt gitárt Koreában. Egy ideig a Performer sorozat ott készült, egészen pontosan a megjelenésétől (1997) 1999-ig. Azóta ismét Japánban készülnek a Performerek is. Rájuk is van írva: Made in Japan. Ez azért nem mindegy. Nagyon meglepődnék, ha az én DR-3-asom, ami 199.900 Ft-ba került (tavaly októberben), koreai lenne. Az nem ez az árkategória sem.
Kedvencsrácok!
IBANEZ rulez. Szintén Ibanezt nyűvök. Az Ibanezek egyébként hihetetlenül unniverzális gitárok, szerintem minden gitárjukat szinte minden stílusban lehet használni. Nézzétek meg a Kormos Janót mit hoz ki egy rock-modellből. A Jacksonok egyébként tökéletesen használhatók rockra és metalra, de félő, másra nem nagyon.
Ja, írtok itt a nagy gitárlegendákról. Ismeri itt valaki egyáltalán Mike Sternt. Hát az már valami...
Nekem van Jackson ÉS Ibanez gitárom is (utóbbiból akusztukus is van), akkor most mi van. Skizofrén vagyok ?
És szerintem ne keverjük össze a Custom Shop ill. egyedileg készített gitárokat egy "sima" alapmodellel, mert azok nagyon hasonlóak, mindkettő egy helyen készül (Korea).
Mindazontáltal egy alapmodellből - ha jó fából van - szerelvény és pickup cserével nagyon jó gitárt lehet készíteni mind a kettőből (én is ezt csináltam).
Azt írod " de mégis van bennük valami ami nem tetszik, valami visszataszító".
Ha megnézed Marty Friedman 7húrosát, akkor talán az ára lesz egyedül, ami visszataszító:)))))
Nyak témához. A mozog anyak, meg a hajlik a nyak nem ugyan az!!! Ha mozog, akkor gyorsan vidd hangszerészhez. Ha csak hajlik minden OK. Minden húros hangszerrel, így a klasszikus gitárral is lehet úgy "tremolózni", hogy a testét finomnan megtámasztva a nyakát hajtogatod előre hátra. Persze klasszikus gitárnál, meg egyébb csak fából lévő hangszereknél ez minimális hajlás, és hangmagasságot jelent, de határozottan hallható. (és határozottan nem javasolt kalsszikus és egyébb akusztikus hangszereken)
Az elektromos gitárokban, és a fémhúrosak (akusztikus is) 90 % ban úgy készülnek, hogy egy fém feszítő pálca is van a nyakban. Ennek sokkal nagyobb a rugalmassága mint a fának. Evvel lehet a húr nyak egyensúlyt beállítani. Fémpálcás gitároknál sokkal intenzívebb a nyak tremolózási lehetőség. De ekkor sem mozog a nyak, tőbben fixen áll csak hajlik.
Tapasztalat szerint legintenzívebb a nyak tremoló az Ibanez és egyébb vékony nyakú gitároknál. Van pl egy Big sound nevű echte korean márka, strato másolat. Na annál majd egy egész hangot lehet tremolózni anélkül hogy a nyaknak bármi baja lenne. Én már láttam élő koncerten Les-Pault nyak tremolózni. Kicsit fájt a lelkem hogy így gyötrik azt a nemes hangszert, de az zokszó nélkül kibírta.
Szóval elvben szigorúan ellen javallt a nyak nyomogatása, huzogatása, de ha finoman csinálod nem lesz belőle baj.
Természetesen megbocsájtok, mert nem szeretek haragban lenni senkivel, különösen nem gitárosokkal. Ritka is manapság az olyan ember, aki belátja saját tévedését, és nem még neki áll feljebb. Én is durva voltam egy kicsit, de Music Man-nek teljesen igaza van abban, hogy tudja ez érinteni a "gitáros lelkületű embert", ahogy ő mondja. Egyébként valóban: az Ibanezek meglehetősen hasonlítanak a Jacksonokhoz, csak kinek ez, kinek az tetszik jobban, kinek meg egyik sem, hanem valami teljesen más. Stílustól függ. Egyszóval: kezet rá jpm, felejtsük el ezt a kis affért!
Tényleg bocsánatot kérek.
Nem akartam megsérteni senkit, ez egy elhamarkodott kijelentés volt.
Ízlések és pofonok, ahogy azt MM is mondta.
Szerintem a Jackson gitárok technikailag tökéletesen ki vannak építve, de mégis van bennük valami ami nem tetszik, valami visszataszító. Én részemróőlIbanezes vagyok (fura, mert az IBZk valamiben hasonlítanak a Jacksonokshoz)
Mégegyszer bocs...
Az előttem szólónak teljesen (Inorbert) igazat kell, hogy adjak. Ugyan ezt a dolgot már korábban leírtam, de most leírom mégegyszer: mindannyian különböző stílusokat szeretünk és játsszunk, más gitárosok voltak ránk hatással, más a cuccunk is, mások az anyagi lehetőségeink is, más az ízlésünk, az esztétikai érzékünk, bla-bla. stb. Ebből következik, hogy ahány gitáros, annyiféle gitárban látja a neki való, ideális, optimális, álmainak vágya hangszert. Ez rendkívül szubjektív dolog, és körülbelül annyira, mint hogy melyik a legjobb kocsi, vagy ki a világon a legszebb nő...
Egy igazi gitáros lelkületű embernek amikor leszólód a cuccát, az kb. felér egy "de sz@r az autód, öreg!" vagy "a nőd egyszerűen randa, na!" típusú beszólással. Persze mindenkinek lehet (és kell, hogy legyen) véleménye mindenről, de azért ne sértegessük, meg hergeljük egymást; mert ami az egyiknek poén, az másnak esetleg bántó lehet.
Ez a fúj Jackson beszólás nagyon b*ssza a csőröm!!!!! Én pl. soha nem vennék más márkát, mert szerintem ez a legállatabb gitármárka, amit valaha kitaláltak. Most egy DR-3-asom van, és tökéletesen meg vagyok elégedve vele. Tetszik még az Ibanez, ESP, és még sok minden más is amik szintén qrva jó gitárok. Ismered Te egyáltalán ezeket a gitárokat? Tudod, kik használnak ilyet? Szerintem meg a Jackson LEGALÁBB olyan jó gitárokat gyárt, mint az EBMM! De akkor sem mondom rá, hogy fúj meg szar, stb. mert az is nagyon jó. Ennyi.