Nyomásfokozás szerintem itt nincs. Viszont az a cél, hogy gyors nyomáslökésre mozogjon mindkét dugattyú azaz menjen az olaj, míg a hullám után idővel álljon vissza a kiindulási helyzet. Ehhez valami kis áteresztésű rés kell, ami lehetővé teszi a lassú kiegyenlítődést eldugulás nélkül. Nos erre szolgálhat ez a "prellező" kis dugattyú.
Pontosan. Még annyi hogy a működéshez legalább 15 bar nyomás kell, a tehermentesítés az 0.7 bar ( bármit is jelent ) és valahol írták még, hogy két injektálás között legalább 1 percnek kell eltelni hogy vissza tudjanak állni az adagolók.
Nincs kar, az csak a szivattyún van. ( A szögletes doboz a karral. ) Ilyen dugattyús adagoló szerkezet az elosztó mindegyik ágában van, ezzel lehet egyedileg beállítani az olaj mennyiséget kenési pontonként.
Szerintem tud, máshogy nem tudna bejönni olaj. Viszont ha a rugó tolja a nagy dugattyút az nekiütközik a kis dugattyú végének és elzáródik a nagy furata, ezért nem jut olaj a nagy másik oldalára.
Azaz várjunk csak, ha elzáródik a furat, akkor menő a nyomás és eltolja a kis dugattyút, akkor kinyílik a furat és megszűnik a nyomás, és ez ismétlődik. Ez akár jó is lehetne, csak a kis dugattyú nem tolható nyomással vissza mert a másik oldalán is nyomás van. Az csak mechanikusan mozdítható, akkor viszont elzáródik a nagy furata... szóval még mindig nem értem.
Megnyomod a kart, összepréselődik odabent, majd elengeded a kart, a rugó odabent visszanyom mindent, ettől lecsökken odabent a nyomás, és az ajakos tömítés kinyílik, és maga mellett átengedi az olajat. Odabent megint lesz olaj, ami a következő pumpálásra megy ki.
Rejtvény: Központi olajozást szerelgetek a marógépemre, ahol Delimon zem 533 adagoló szelepeket használok (azt tudtam venni). Viszont nem bírtam rájönni a szelep működésére. Amit tudok: Elvileg az ütköző határozza meg az egy pumpálásra adagolt mennyiséget, azzal hogy mennyit engedi előre tolni a nagy dugattyút. Ezt még érteni vélem, megnyomom a pumpát, a bejövő olaj nyomása előre tolja a rugó ellenében mindkét dugattyút, és kimegy a kívánt mennyiségű olaj. Ezután mi történik? Lecsökken, vagy megszűnik a bemeneti nyomás, és a rugó visszatolja a dugattyúkat valahogy. Ok de hogyan? Hogy kerül a hengerbe egy új adag olaj, és az miért nem megy el a kimenetek felé? A pumpálás után a szivattyú felé nem megy olaj egy visszacsapó szelep miatt. Nem értem a kis gumi ajakos tömítés szerepét, és a két dugattyú közötti "szelep" szerepét. Lehet hogy ezen a szelepen szivárog át az olaj szép lassan?
A szerkezetről most csak külső képem van, illetve leskicceltem a belső felépítés lényegi részét.
Ezek a karboncsövek erősebbek mint az acél, de drágábbak mint az arany. Nyilván egy versenyautó más liga, a hétköznapi életben nem alternatíva teherviselő elemnek.
,,Hűha! Magam gyáva vagyok, nagyon nem mernék használni autó kormányműben, alu fogaskereket, ragasztott karbon csövet, és pláne nem alu bordás tengelyt. Ne vedd kötekedésnek, de szerintem ez veszélyes dolog.''
Pedig lehet ezt fokozni, az egész kerékfelfüggesztés ragaszott karbon csövekből van.
A második képen a felfele álló rúd végén (bent a kasztniban) van egyébként az az állítható titán stabilizátor rugó, amit az 51233.hsz.-ban mutattam.
Nem tudom hogy gyártják az alu rudakat. Alu rúdanyagból (60mm) levágott anyag. Online "vasudvarban" vettem. Meg is reklamáltam (kapok helyette másikat).
Nekem is nyeklett amíg sima karos volt. ( Ha megfordítottam a recézés előtolási irányát akkor vagy egy ujjnyit lemaradt a kar ) Ezért készítettem két támasztó lapot amik oldalról vezetik a karokat, nos azóta jobban használható a recézőm.
Ilyennel találkozott már valaki? Esztergáltam egy alu alkatrészt, és az utolsó simításoknál vettem észre, hogy belül el van repedve az anyag. Már plusz 1mm-t kiszedtem, de nem tűnt el a repedés. A külső átmérőn nem látszik semmi.
Az érdekes még, hogy a repedés szabályosnak tűnik. Olyan parabola alakú.