A San Marzano egy nagy család. Én ugyan finomat meg nem találtam köztük, nem is tartom már évek óta. Mind ugyanolyan ízű es állagú mint a Roma csak nagyobb.
Én aszalni is a finomat szeretem. A roma nem ízlik. Van egy San Marsano típusú pari, azt szoktam, de most nem vetettem, mert a 10 ujjúban reménykedek. Azt ígérik, finomabb a SM-nál.
Én mindig tartok 2 tő Roma paradicsomot. Enni nem finom, de aszalni tökeletes, keményhúsú kevés lével. És többnyire elég sokat terem, bár voltak évek amikor valami nem jött össze és más fajtákat kellett aszalni.
Nagyon elegem van már a sóskából. Ahogy levágom a felmagzott szárakat, rögtön elkezdenek nőni újra. Most akkor minden évben az lesz, hogy áprilistól októberig vághatom le az 500 felmagzott szárat kéthetente? Nincs valami módszer, amivel csökkenthető a felmagzás? Még csak nem is locsolom gyakran, de rögtön felmagzik újra.
Igen, köszi, de én nem akarok olyat, az a helyzet. Novemberben elültettem a Rajnai törpét, februárra az sem törpe volt, mert már 70-80 cm-nél tartott (a föld felett mérve), kénytelen voltam neki kihúzni egy rácsot, de nagyon ronda volt, nekem nem tetszett.
Most egy 150-es karó van a pari mellett, meglátjuk, mire elég.
Az említetteket ismerem, Romát nem vennék többet én se (azért vettem a mini San Marzanot, ehelyett, de ez nem mini, ahogy elnézem, vagy nálam nő minden túl, hiába, jó sok komposzt van a magaságyásban), de azért van most nekem több másik bokorparim is: Vilma, Snegirjok és Blaue Zimmer is.
Nem lecsüngetésre gondoltam, hanem a szár alsó részét lehet megrogyasztani kicsit.
Nekünk az összes fajtánk magas, ezek ízlenek, beváltak.
Egyszer volt Manó, az nekünk túl savanyú. Volt Vilma is, az balkonparadicsom, pici tömzsi, de csak átlagos ízű, jelképes mennyiségű paradicsom terem rajta és borzasztóan atkásodott.
Determinált már csak díszparadicsom van,Fuzzy Wuzzy, az csak nemrég kelt ki a tavalyi növény cserepében. Az egészen alacsony, nagyon bokros és fehéren bundás, szép, csíkos, csúcsos termésekkel. A neten mindenütt finomnak írják, de a valóságban teljesen ízetlen, szóval az nálunk csak dísznövény, tavaly egy bogyót se ettünk meg róla.
Azt még megpróbálhatod, hogy távolabb leszúrsz még egy karót, a két karó közé zsineget kötsz és azon vezeted tovább vízszintesen.
Ha mini volt a tasakon a nevéhez írva, akkor a termése lesz mini, maga a növény folyton növő. Én kerestem 1-2 éve ezt a fajtát, de nem kaptam. helyette találtam a 10 ujjút. nem mini a termése, de nagyon tetszik az alakja, és hogy kifejezetten jó ízűnek írják. Állítólag finomabb mint a San Marsano.
Igen, van mellette karó most is, még nem nőtte ki, de láthatóan szeretné majd, mert a kiültetés óta annyit nőtt, hogy úgy néz ki, hogy nagyon magas akar lenni. Méghogy "mini".
Most 60 cm magas, és 2 hete van kint a magaságyásban.
Nem tudom, hogy determinált-e. Fogalmam sincs, azt nem írták ott, ahol a magot vettem.
Nem akarok kétméteres karót, az is túl nagy, én kisebb paradicsomokat szeretnék, de ez itt megbolondult és úgy tűnik, hogy nagyra akar nőni. Ezért kérdezem, hogy mi van, ha letetejezem.
Még sose volt ilyen paradicsomom, én kis bokorparadicsomokat szoktam termeszteni. Egyszer, anno, még nagyon kezdő voltam, vettem egy koktélparadicsomot és nem tudtam, hogy az is sok méter magasra képes nőni. Leszúrtam mellé egy karót, amit aztán kinőtt, és lehajlott a szára, egészen a földig lógott, de annyi édes paradicsomot soha nem ettem, pedig nem csíptem le a hónalj-hajtásokat (nem is tudtam, hogy kell), és csak néha kapott vizet.
De most nem szeretnék ilyet, bár az is egy lehetőség, hogy ha túlnövi a karót, akkor lecsüng egy darabig.
Nálunk ez abból adódott, hogy az üvegház alapjának kiásásakor keletkezett egy hatalmas földkupac, amit nem volt kedvem széttalicskázni a kertben. Így tudtuk kulturált formára hozni a kupacot.
Szóval ez nem valami spéci dombágyás mindenféle rétegekkel, hanem az egyébként is ott lévő föld lett belelapátolva. Aztán ugyanúgy kezelem, trágyázom, mint a többi rendes ágyást.
Egyébként kényelmesebb művelni és kevesebb csiga találja ott meg a növényeket, ez mindenképpen előnye. Öntözni viszont többet kell, mint a többi ágyást. A paradicsomokat a szezon nagy részében a földön állva is elérem, csak néhány extrém nagyra növő fajtáért kell nyár végétől kepeszteni.
Az egekig nem tudod, de egy kétméteres karóval azért elég magasra nőhet.
Nekünk is vannak magaságyásban folytonnövő fajták, és egész jól elvannak. Az egyik ágyáshoz a férjem csinált acélból jó magas támrendszert, az tartja a zsinegeket, amire a szárat tekerem, de a másikban csak karó van, és jó pár fürt úgy is ráfér a paradicsomokra. Mondjuk én aztán tovább tudom vezetni egy zsinegen a másik ágyás felé, de a legtöbb fajta anélkül is elfér a karó mellett.
Nagy fóliákban le szokták engedni a paradicsom szárát. Ahol már nincs levél, azt a részt óvatosan lejjebb lehet engedni.
Amennyi virágot látsz a visszacsípésig, annyi termés lesz. Mivel visszacsíped egy bizonyos magasságban, nem tud több virágfürtöt hozni. Úgy gondolom, még nem érdemes visszacsípni. Amilyen mély a magaságyásod, olyan mélyre nyomjál le kis karót. A magassága elgondolásod szerint, milyen magas paradicsomot képes megtartani. Ha úgy látod később hogy nem tartaná meg, ellentétes irányba is teszel majd karót, hogy a 2 között legyen a pari.
Ha determinált fajta, akkor az oldalhajtásait meghagyod, így terebélyesebb lehet mint a folyton növő fajták amiket csak 2 szálon nevelünk.
Jövőre kipróbálom, köszi. Ezt a magot Olaszországból vettem az Etsy.com-on, ki is csírázott, szépen nő is, csak nem annyira mini, és nekem magaságyásban van, így nem tudom az egekig növeszteni.
A nagy leopárd volt? Nekem anno, évekkel ezelőtt voltak a vízórában lent, onnan jártak felfelé, de aztán leszórtam az egészet mészporral és megszűntek. Évről évre újra leszórom.
Én is undorodom tőlük, egyedül az éticsigát merem megfogni, azt is a házánál fogva. Olyankor a csiga behúzódik a házba, és csak a dobozban ébred fel, majd kikerül az erdőbe.
Még mindig nem szóram ki a korpát, mert éjszakánként esdő van. Reggel láttam egy félelmetesen óriási csigát. A hideg kiráz tőlük. Egyedüli élőlény amitől irtózom.
Visszacsípheted a hegyeit, így tudod a termésmennyiséget is szabályozni. Csökkenteni.
Én is kiváncsi voltam egy időben a mini-San Marzanora, de nem tudtam beszerezni. Most viszont vettem egy olyan fajtát, ami állítólag felülmúlja azt ízben. Ez a "10 Fingers of Naples". Már nőnek rajta a paradicsomok, izgatottan várom az érést.
Majd megmutatom, és mutasd meg te is a tied ha érik.
Tanácsot szeretnék kérni, azért is jöttem most: vettem mini-San Marzano magokat, és nagyon jól fejlődik a növény, kicsit túl jól is, túl fogja nőni azt a magasságot, amit én szeretnék.