"Utoljára 2015-ben láttam, hogy arra a környékre nem a tartályparkba tartó vonat érkezett."
Pedig volt néhány alkalom azóta...Ócskavasat, még ha ritkán is, de rakodnak. Más kérdés, hogy már ezek jelentős részét is a Dorozsma állomás túlsó (Budapest felőli) végén kiágazó, a nyugati ipari negyed hátsó részébe vezető iparvágányokról szolgálják ki.
De, Dorozsmán már rakodnak egy jó ideje, régebb óta is mint Rókuson. Csak az ottani rakodó/terminál terület már magántulajdonban van, ugyanis a PSP ott nyitja meg a saját intermodális terminálját, a korábbi RoLA helyén, illetve kibővítve azt. Heti minimum 3 rakott vonat érkezik oda kirakásra - gondolom az is nagyrészt sóder - így ez kvázi az első, vagy ha úgy vesszük, nulladik feladatköre az újdonsült terminálnak.
A külső csillag mögötti ex-házgyári (volt DÉLÉP-telepi) iparvágányon már nagyon régóta nem is tudnának rakodni, főleg hogy a még bejárható szakasz leghátsó része már szintén magánkézben van: a Tanker Hungary Kft.-nek van ott a regionális üzemanyag-elosztó telephelye, ahol így állandóan tartálykocsik parkolnak.
Kijjebb meg egyből a Budapesti úti kereszteződés jön, a Dorozsmai út mellett meg már szintén nincsen rakodási lehetőség, ott max a helyi ócskavastelepekről lehet feladás.
Az autógyárnak még jó darabig nem lesz saját iparvágányhálózata, de még leágazása sem. Szerintem ezeket is csak valamikor a gyártás megindulása előtt fogják üzembehelyezni.
Nem ma volt az első nap. Múlt héten már volt két szerelvény a Nohabbal. De, valóban ma volt először olyan, hogy két szerevény, két gép is volt, a IV.-en várakozással. Nem pont ezért, de autógyár, delta, stb., lehet azt a visszafejlesztési tervet, vissza kellene fejleszteni valamelyest Rókusra nézve. Legalábbis én hagynék némi tartalékot. Amit egyszer véglegesen elbontanak, annak a helyére új nem nagyon jellemzően épül.
A dorozsmai úti rakodásról nem tudok, pedig ésszerű lenne.
Megjegyzés: Utoljára 2015-ben láttam, hogy arra a környékre nem a tartályparkba tartó vonat érkezett. Akkor fát rakodtak pár Eas-ba, az oldalukon lévő szállítólevél azt a helyet "szükségrakodó" névvel illette. Feltételezem azért, mert az nem egy pedigrés rakodóhely, tán' nem is szerepel a VPE-s dokumentekben.
Dorozsmán vagy a külső Csillag mögötti Dorozsmai úttal párhuzamos vágányon nem fognak rakodni követ, sódert és egyéb Eas-rakományt? Legszebb lenne persze, ha a saját vágányukról kiszolgálni őket, ha már meglenne.
A nyár érkeztével a rakodóra visszatért az élet. A következő időszakban a kínai autógyár építéséhez anyagot szállító vonatok érkeznek majd a rakodóvágányra. A küldemény sóder, murva, meg olyan dolgok, amelyek gondolom egy autógyár alapozásához kellenek. A küldemények körül a 20-as Nohab és egy Train Clinic feliratú román mozdony tevékenykedik. A kocsik fele cseh lokotransos Eas, a másik fele H-MÁVRT és H-MNOS Eas. (Igen, tegyék csak vissza a MÁV-logót az Eas-ok oldalára!!!)
Feltúrtam a feljegyzéseimet, hogy mikor láttam tehervonatokat rakodni Szeged-Rókuson. Szóval volt itt többször is jelentős mozgás, de azok mind vasútépítéshez kapcsolódó rakodások voltak. Utoljára 2013 vége felé történt, hogy a vasútépítéstől független küldemény landolt a XIX. vágányon, ami ezért egy 10 és fél éves szünet.
Amennyiben két meglévő üzemet köt össze a TT, egy harmadikkal, akkor aláírom, hogy háromféle rendszer van. Amennyiben egy teljesen új épül, miért nem lehet törekedni arra, hogy a már meglévő, működőtől, lehetőség szerint, ne nagyon különbözzön alapjaiban?
Szabadkán lenne értelme villamost építeni? Nincs pályaudvr rossz helyen és most, hogy már a piacnál is megállnak a vonatok egész jól feltárja a vonatot.
Ami például érdemben más rendszer lenne: ha Szabadkán végül tényleg épülne kapcsolódó villamosvonal, annak nagy eséllyel valamilyen helyi építési, szabályozási rendszerhez kéne igazodnia (jelenleg Szerbiában csak Belgrádban van egy 1000 mm-es nyomtávolságú villamosüzem).
E mellett ott a szerb vasút is a saját utasításrendszerével, vagyis egy mindkét városban saját szakasszal rendelkező tramtrain 4 üzemet érintene.
Szerintem csak felesleges zavarkeltő tényező. De igen, ettől még valóban nem más az üzem. Ettől függetlenül a a 3 féle rendszer hivaatkozás nem egy helyen fordul elő.
XD Valóban, így ránézésre ugyanaz. de a jelentésre sajnos nem. Vásárhelyen, mutass egy nem kitérő állást. Nézd meg ugyanezt Szegeden. Nem irigylem a TT vezetőket. Szegeden a nem kitérő állás (átmenő), az egyszerűen egyenes. Vásárhelyen meg ha "átmenőn" egyenesen mész akkor is kitérőt mutat, pl. jobb vg., jobbra, bal vg., balra. Hiába egyenes az áthaladás a váltón, bal vg-ra.
Évtizedekkel ezelőtt volt már ilyen a 18-as, 22-es vonalakon.
Ellenben az algyői peronmagassághoz kialakított ajtók (amik máshol nem akadálymentesek, cserébe itt meg csak ezek használhatók) kifejezetten szerencsétlenek.
Csoda, hogy sikerült azt meglépni, hogy menesztés nélkül is elmehet sőt kalauz nélkül is az egyetlen nagyvasúti állomáson. Fura is lett volna, hogy a minden megállóban még a zsúfolt belvárosiaknál is, ahol sok az utas, és a forgalom képes önállóan elindulni, de egy nagyvasúti széles peronosban meg nem. Pedig voltak vészmadarak. Ahogy most is van mikor az S76 kalauz nélkül megy pontosabban van kalauz rajta ( jegyvizsgáló) de csak jegyeket ellenőriz.
Kétfélét elég lett volna, ha, az új építésű részen (Vásárhely) ugyanazt a rendszert, tematikát használják mint Szegeden. De ez még véletlen sem sikerült, csak azért sem....
Itt most mire gondolsz? Hódmezővásárhelyen villamos infrastruktúra van, ennek megfelelő szabályozási környezettel.