Keresés

Részletes keresés

Zak Creative Commons License 2000.05.23 0 0 43
Jé, ez még másnak is megvan? :-) Aszittem unikum az enyém... :-)))
Előzmény: Sam R.A. Banesh (15)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.23 0 0 42
Szedő Tördelő,
köszönöm, hogy ajánlottál szakkönyvet és megnézésre méltó oldalakat is.
r_b.
Előzmény: Szedő Tördelő (38)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.23 0 0 41
Sam,
remélem a kékes habokban fürdő, piros autó megrendelőjénél abszurd viccel nem próbálkoztál. Az az érzésem nem értette volna. :o))
"Szerkesztők kézikönyve (?)" = Gyurgyák János: Szerkesztők és szerzők kézikönyve (Osiris Kiadó, 1997, 1980,- Ft.)
r_b.
Előzmény: Sam R.A. Banesh (36)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.23 0 0 40
Herold,
"Mindkettőt elég súlytalannak tartom szakmai szempontból."
Az érdeklődő laikusnak azért hasznos. Szerintem arra is alkalmas, hogy az operátort bevezesse a betűmívesség világába, aztán lehet továbblépni. (csak az egyiket ismerem, ezt annak alapján mondom)
r_b.
Előzmény: Herold (26)
Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2000.05.23 0 0 39
Tényleg, ki használ typométert?
Úgy tudom, az utolsó kettőt én vettem meg a Rotring boltban. :)
Előzmény: Kis Ádám (37)
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.05.23 0 0 38
A következőket tudtam meg:

Jelenleg kapható a Nyomdász Szakszervezetnél (Gutenberg Műv. Ház) Garai Pétertől az Ismerkedés a nyomdászattal című könyv. Kiadnak még majd valami offszet mesterfokon, vagy nem tudom, de ilyesmi témakörben egy könyvet.
Nyár végén lehet érdeklődni tanfolyamokról.
Alap (48 000 Ft körül)
tervező-szerkesztő (72 e körül)
tipográfus (72 e körül)
mester tipográfus (65 e körül)
Ezek a régi mesterszedő vizsgáknak felelnek meg. Persze mindegyik más szintet képvisel. Azt mondják, hogy előtte valami felvételi szerűség van/lesz megállapítandó, melyik szintre mehet az ember.
Régebben (én sajna nem jártam ide) elég sok rajzolás volt, betúk, egyebek. Ja, és telefon: 266-0065.

Valaki kérdezte az iskolát, mármint a Tótfalusit. Na, ott nincs rajztudásfelmérés. Ami jogos, mert bezier görbéket bárki tud szerkeszteni.

Előzmény: Sam R.A. Banesh (36)
Kis Ádám Creative Commons License 2000.05.23 0 0 37
Köszönet a témafelvetésért!
Magam könyvkiadó volnék, és meglehetősen régen alkalmazom a számítógépet szedéshez-tördeléshez. Kezdetben TEX-et alkalmaztunk (elnézést Mr. Knuth, nem tudom az E betűt az előírásnak megfelelően lesüllyeszteni), a számítógépen operátor dolgozott, viszont ott állt a háta mögött a műszaki szerkesztő, és a fejére csapott a picometerrel, ha nem olyan volt az eredmény, mint amilyent ő előírt. Később azonban ráfanyalodtunk a TEX-nél kisebb tipográfiai tudású, azonban könnyebben kezelhető eszközökre.
Egy dologról eddig senki nem beszélt, pedig szerintem komoly probléma. A DTP-alkalmazások és a szövegszerkesztők mindegyike rendelkezik potenciális tipográfiai képességekkel, melyek jól hasznosíthatók, azonban ehhez szaktudás és ízlés szükséges. Sokszor éppen ez a baj, hogy a laikus (?), amatőr (?) tördelő nem tud jól élni a rendelkezésére álló eszközökkel.
Kis Ádám
Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2000.05.23 0 0 36
Könyvek: a Stílusgyakorlatok nekem tetszett, bár bevallom, nem olvastam végig. :)
A Radics-Ritter Laptervezés, tipográfia nekem hagyományosan a kedvencem. Van itt egy (Misz)Tótfalusi Kis Miklós könyv, de ez inkább művészettörténeti dolog. A Szántó Tibor féle betűkönyv tankönyv volt a dekorsuliban, végülis nem rossz. Megvettem egy német nyelvű sorozatot, a Novum Press kiadványokat, ezek inkább mintakönyvek, bár van köztük szakmai-elméleti kiadvány is (ezeken sem rágtam át még magam).
Valakinek kölcsönadtam, így nem tudom a szerzőjét, de jónak tűnt a Szerkesztők kézikönyve (?). Ebben például végre írnak a szennycímlapról és elhanyagolt társairól.
Az újonnan megjelentekben nincs nagy bizodalmam, félek, többségük a Hogyan legyünk milliomosok szintjén mozog, de ha tudtok kompetens kiadványról, azt leírhatnátok.
Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2000.05.23 0 0 35
Bendegúz, örülök fonetikai affinitásodnak. :)

Ha jól emlékszem, a biztonság kedvéért én fehér alapról indultam, hogy legalább az ne rontson már semmin. A kéket pedig valószínűleg a "valósághűség" és nem a harmónia miatt kérte. :)
A bogár - natürlich - hogy piros volt. :)

Előzmény: r_bendegúz (24)
pataporc Creative Commons License 2000.05.23 0 0 34
Tisztelt joy!
Köszönön a ktitikát, magamra vettem. Az én lomposságom azonban (talán, még) nem tartozik a kultúrarombolás körébe (neten mellesleg nem kötelezo ékezeteket használni)...Mindegy.
Az engem is felvillanyoz, hogy ennyi ember érdeklodik a tipográfia iránt (szörnyu nehéz így gépelni). Akkor talán lépjünk elobbre: ha vaki ismer tipográfiával foglalkozó oldalakat a neten, legyen olyan kedves és linkelje be! Megvitathatnánk. Köszönöm!
Előzmény: joy (31)
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.05.23 0 0 33
Hát igen, a web! Ez egy kicsit nehéz feladat a szedőknek. Itt csak két fix oldal van: a felső és a bal. A többi a felbontástól függően változik. Aztán a színkezelés is. Egy egészen más gondolkodámódot kíván. Aki szép weboldalakar akar látni: http://www.designer.com/links/design_inspir.htm
Ez viszont már kicsit off-topic, bár belefér.

Klim:
Állítólag megtörtént. Volt egy szedő, aki megcsinált egy hirdetést, de a megrendelő átjavította. A szedő dühös lett és megcsinálta pontosan azt, amit kértek. Ez sem felelt meg. Erre a szedő még dühösebb lett és így szólt:
- Nézze én kétféleképpen tudok dolgozni: jól, vagy úgy, ahogy a megrendelő kéri.

Előzmény: pataporc (28)
Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.05.23 0 0 32
Tudod, az a baj, hogy tényleg nem szakma. Pönt ugyanez a véleményem a kiadványszerkesztőségről. Ez nem jelenti azt, hogy én Nagy Lajost ne kedvelném, engem is tanított még régen. A tanterv rosszul felépített. Nem lehet egy szakmát bizonyos programokhoz kötni. Ez azt jelenti, hogy persze meg kell tanulni a piac által követelt programok ismeretét, de nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az elméleti (és persze gyakorlati) alapokra. Ez pedig a tipográfia, a betűmívesség.
Így a végzett diák a számítógépet eszköznek tekinti, ahol a gondolatokat megvalósítja. Nekünk mindegy, hogy pénzjegyet, vagy névjegyet készítünk. Egyformán szépen kell megcsinálni.
Mivel én a topic elsüllyedésére számítottam, meglepődve tapasztalom a tanulási igényt.
Megígérem, hogy utána fogok nézni: hol és milyen körülmények között lehet a könyvekhez hozzájutni, vagy megvásárolni.
Az említett német nyelvű könyv a betűtervezéssel foglalkozik többek között. Annak idején Korger Kapr mellett Lipcsében tanított.
A CorelDRAW egyébként kedvencem. Tényleg egy szedőtermet helyettesít. Már az első kiadás óta használom. Annyi lehetősége van, hogy a kezdő elvész közöttük. Képzeljük el, ha egy szórólap bitképes felhajtott sarokkal, verzál valami script betűvel árnyékolva középre zárva készül. Mellé Bodoni (balra), Futura (jobbra), Baskerville (középre), Chalk (balról behúzva), Bauhaus (középre), mindez torzítva, elforgatva és döntve, árnyékolva. Mert örül a gyerek a sok lehetőségnek. Hány betűt használtok rendszeresen? Úgy 20-30 körül max. Persze nem egyszerre.

Herold:

Vannak ám betűszedők, akik nem annyira hülyék, mint gondolnád. Talán még meg is tudják a wincsikét formatálni.

Előzmény: kerekperec (27)
joy Creative Commons License 2000.05.23 0 0 31
T "pataporc"!

Remélem, nem ezzel a módszerrel dolgozol, és terjeszted a HU. kultúrát? Az MsWord 3.1_hu is magyar ékezetes!

Előzmény: pataporc (19)
joy Creative Commons License 2000.05.23 0 0 30
Bocs!
Szokásomtól eltérően most előbb írok, azután olvasok. Csak a nyitót olvastam el.

Sok igazság van abban, amit írsz, de:
"Legyen jó színes az újság, aztán kész. Névjegyek, meghívók? Minél giccsesebb, annál jobb. Mert mindenki ezt igényli."
Ez nem igaz! Az olvasó nem lettek igénytelenek, a pénzhajhász kiadók, igen! Akik névjegyet készíttetnek, azok között már valóban akad kertitörpe agyú...

Az újságokról: Szintén nem az olvasó tehet színvonaluk romlásáról, hanem akik készítik! Mi földi halandók kénytelen-kelletlen megvesszük, mert valami tívín kívüli infó is kell. Azért van egy-két lap, amely nem fotóregény színvonalú.

Előzmény: Szedő Tördelő (-)
klim Creative Commons License 2000.05.23 0 0 29
Sziasztok.
Én is grafikusként dolgozom, ezért veszem a bátorságot, hogy belebeszéljek a topicba.
Tény, hogy rengeteg gagyi munkát lehet látni, de ezzel szvsz nem csak az a gond, hogy rondák, hanem az, hogy aki elkészítette az meg is magyarázza a megrendelőnek, hogy az miért szép és jó. A vevő pedig úgy érzi, hogy a grafikus ért hozzá, ezért ráhagyja...
Vagy(!) belepofázik, és a jó munkát elbaszatja! Az ember pedig sajnálkozik, próbálkozik, de ráhagyja, mert szüksége van a munkára, illetve a pénzre.
Szóval lényeg ami lényeg: jó munkához jó megrendelő (IS !!!) kell.
A nyomdákról nem is beszélve... Most kaptam egy könyvet, aminek én terveztem a borítóját..., hát én nem is tudom, hogy minek csináltatom drága pénzért a proof-ot. Köze nem volt a színeknek egymáshoz. Na de ez már más téma.
Legyetek jók,
Klim
pataporc Creative Commons License 2000.05.22 0 0 28
Szanto Tibor: A betu - ez inkabb betutorteneti azempontbol erdekes, kivonatos, amde igen hasznos olvasmany, illetve van egy Tipografia a weben cimu kiadvany a webes trendekrol. Majd megnezem a cimet, de erdemesebb kolcsonkerni, mert pokoli draga...
Előzmény: Herold (26)
kerekperec Creative Commons License 2000.05.22 0 0 27
Szedő Tördelő!

Hékás, ugye az nem volt komoly hogy aszondod: "Tényleg nem tartottam szakmának a fényszedést"?
Akkor mi a francot tanultam négy évig (illetve csak három + egy év kéziszedés) a nyomdaipari iskolában? Ne keseríts el, légy szíves!

Herold Creative Commons License 2000.05.22 -1 0 26
Gondoltam, hogy nem fog tetszeni mindenkinek a hozzászólásom.

Viszont ha már a tanulni vágyó szakmán kívüliekről volt szó: nem tudjátok, hogy lehet hozzáférni a szakma tankönyveihez? Főleg tipográfia érdekel, meg minden, ami a tördeléssel kapcsolatos. Két könyvről tudok, amely a tipográfiával foglalkozik, az egyik a már említett „A tipográfia mestersége számítógéppel”, a másik Siklósi Attila „Mindennapi tipográfiánk” c. könyve. Mindkettőt elég súlytalannak tartom szakmai szempontból.

pataporc Creative Commons License 2000.05.22 0 0 25
Hopp Herold, ez eros volt. En is szamitogepen grafikazom, de ez a dolog masrol szol... Vannak olyan regi, magas nivoju, patinas szakmak, amik kihalofelben vannak, mert tulsagosan ido/anyagigenyesek, es mert a sporolast es a gyorsasagot szem elott tarto megrendelok inkabb az olcso, de igenytelen megvalositast valasztjak helyettuk. Peldaul a tipografia most hatartozottan melyrepul.
Meg egy sztori (bocs! Kitertem!) Samnek: csucslogoterv egy grafikus agyabol: inakbol osszefonodo kar (amolyan racsszerkezet), kitart tenyerben vegzodve, ebbol kino egy lagyan hullamzo margareta, amely szirmait kis szivecskek alkotjak!!!! Es ezt nem en talaltam ki!!!!
Előzmény: Herold (21)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.22 0 0 24
Sam,
"igaza van, a zuhany tényleg nem így fröcsköl, de mi mind a ketten tudjuk, hogy _a kisautók pediglen nem fürdenek kádban_" - :oD ezt _szemrebbenés_ nélkül közölted a megbízóval? Milyen színek szerepeltek még a kiadványon, meg főleg a logón, hogy kékesebb fürdőhabban pancsoló autót kívánt?
r_b.
Előzmény: Sam R.A. Banesh (20)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.22 0 0 23
Herold,
nem a _tehetséges_, hanem a kutyaütő "szakmabeliekről" szól a topic. Továbbá nem az eszközzel van baja a topikgazdának, hanem azzal, hogy olyanok garázdálkodnak vele, akik a szedés, tördelés alapjaihoz sem konyítanak és hátul álltak a sorban akkor is, amikor a szemmértéket és színérzéket osztogatták.
tisztelettel
r_bendegúz

All,
ha módotokban áll (lapolvasó v. csatolás), hozzatok példát az általatok szépnek, sikerültnek tartott küllemre. Szívesen megtekinteném. (Rusnyát ne, mert még eltanulják!)
r_b.

Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2000.05.22 0 0 22
Kedves Új Idők Heroldja, ezt azért még megrághattad volna egyszer. :(
Herold Creative Commons License 2000.05.22 -1 0 21
Vesszenek a tehetséges designerek, éljenek a fejlődéshez alkalmazkodni képtelen, a számítógéphez semmit sem konyító ólomszedők, igaz?
Előzmény: Szedő Tördelő (-)
Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2000.05.22 0 0 20
Igen, a megrendelőkön is sok múlik. Elég kevesen vannak, akik hagyják az embert élvezkedni a melón. Mentségükre szóljon, hogy minden azonnal kell, nincs idő cizellálásra.
Gyakran előfordul, hogy nem csak az "összerakás", de a szerkesztés is a feladataim közé tartozik. Ez számomra megnyugtató, hiszen a legtöbb marketingesnek halvány lila fingja sincs egy logikusan felépített kiadványról, nemhogy magyarul tudna fogalmazni, esetleg helyesen írni! Ebben az volt a kedvencem, amikor egy hölgyemény kikérte magának, mikor kérés nélkül kijavítottam a _mindíg_jét mindigre, hiszen az úgy volt jó. :) Én viszont nem szívesen adok ki a kezemből nemcsak hogy helyesírási hibáktól, de fogalmazási bakiktól hemzsegő dolgot sem.
Van még egy kedves sztorim, a fafejűség non plus ultrája. Telepítendő autómosó rendszer, az első bemutató anyaga siralmas, igazi koreldrós példány. Logóként elrajzolt, neoprimitív Volkswagen bogár, amint éppen zuhanyozik. :)))
Az ürge elmondja, ez mennyire nem tetszett neki, ezért kell egy új. Dícsérem az eszét, ízlését, hogy végre van, aki valami igényeset akar. Két percen belül kiderült, ugyanaz kell, csak rajzoljam újra. :) Nomindegy, ismerős küldte, uccu neki, legfeljebb nem teszek rá logót. Készült is egy rajzocska, feljavítottam a kisautót, rendes színek, valami rendszer a címekbe és a szövegbe, dolgok állnak dolgokkal, betűfokozatok oké, jön a muki. Khmm-khmm, jó lenne, de a zuhanyrózsából nem úgy jönnek a vízsugarak, mint a valóságban, át kellene rajzolni. Mondom neki, ez egy karikatúra, itt nem működik a fizika. Dehogy ígymegúgy. Azt hittem szivat. Mondom neki, igaza van, a zuhany tényleg nem így fröcsköl, de mi mind a ketten tudjuk, hogy _a kisautók pediglen nem fürdenek kádban_. Fel se vette, csak még arra megkért, hogy a fürdőhab legyen egy kicsit kékes. Ezek után egy szó nélkül követtem az instrukcióit. A végére odalett az olvasási rend, lett egy-két új színünk és betűtípusunk, azok is asszem öt különböző méretben. Film, nyomás megvolt, számla, aztán véletlenül letöröltem az egészet. :(

Noszóval, amíg a dear customer-ek nem szállnak magukba, és nem látják be, ők mihez értenek és mihez nem, addig azoknak is kevés esélyük van a szépre, akik odafigyelnének.

Hüm, bocsesz, ez jó hosszú lett, de ezen mindig felhúzom magam, ha eszembe jut.

pataporc Creative Commons License 2000.05.22 0 0 19
Sziasztok, engedjetek meg, hogy egy szamitogepes grafikus is belekotyogjon a temaba...
Anno a Kirakatsuliban mi is tanultunk betutortenet, tipografiat (alapok: Szanto Tibor konyve + vegigkormoltuk a fontosabb torteneti betuket), es engem is lesujt az, ami manapsag a DTP es a szamitogepes grafika korul tapasztalhato. Voltam jelenkezni nemreg egy tekintelyes kuncsaftokkal rendelkezo studioban, ahol a probanapomon a szemkozti DTP-s gyerkoc eppen egy meghivot allitott ossze: monitoron eloallitott virtualis arany hatteren szoszmotolt Kid tipusu betukkel...!!!!!!!!!! (ismeritek? Iszonyatosan gagyi gyerekbetu...) Ekkora baki lattan kisse elszegyelltem magam - Kolcsonos egyetertessel nem mentem vissza tobbe oda... Es a megrendelok is tovabb nehezitik a helyzetet: tapasztalat, hogy a giccsre harapnak, (izelito: Chi. magazin), es az ember hiaba szallit jo terveket, nem tudja oket eladni. Egyszoval korben forog a dolog es amig a nyomtatvanykultura radikalisan meg nem valtozik, addig nincs sok esely arra, hogy grafikusi berkekben javuljon a helyzet.A honlapozas a legveszesebb, errol bovebben irhatok, ha valakit erdekel. Eszmeletlen, hogy vegzett grafikusok kezei kozul milyen munkak kerulhetnek ki...
En szemely szerint a kalligrafiaban lennek erdekelt, de csak egy helyen tudom ertekesiteni a tudasom: egy egyetem diplomait irom kezzel immaron 4 eve. Na, az jo dolog.
Előzmény: Szedő Tördelő (10)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.22 0 0 18
- A nyomdaipari szakközépiskolába milyen szempontok és tudás alapján válogatják a tanulókat? Vizsgálják például a rajztudást, szín- és arányérzéket?
- Annak, hogy a koreldrósok tarolnak a szakmában az is oka, hogy a megrendelők zöme is igénytelen. A Sam "kedvenc" névjegykártyájára hajazó küllem tetszik nekik és _bármi_ áron (elnézést özv. Bármi Áronné tasztaltárstól :o) ) az olcsóságra törekednek.
r_b.
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.22 0 0 17
Sam, Szedő Tördelő,
elhúzzátok a mézesmadzagot, aztán közlitek, hogy legfeljebb antikváriumban (vagy ott sem) lelhető fel a könyv. :o) Azért felvésem a noteszembe, hátha vannak még csodák. (A Virágvölgyi előző, a Tölgyfa '98 által kiadott kötetét is hiába kerestem tavaly óta, egészen mostanáig. Vadászlistámon van még: Kolossa Tamás - Szilágyi Tamás: Színes nyomda az íróasztalon avagy DTP mindenkinek; Print Consult Kft., 1996, 1990,- Ft)
A Stílusgyakorlatokra fáj a fogam, de húzós az ára.

"a betűkeverés, betűhasználat elég nehéz eset. Egyetlen szakkönyv sem ajánl rá receptet." - az már nem a tanulható része a mesterségnek, hanem a tehetség, rátermettség, érzéke van hozzá fogalmába tartozik, meg gyakorlat is kell hozzá. Ha ehhez is mindenki értene, akkor most nem lenne okod morcogni a koreldrósokra.
tisztelettel
r_bendegúz

Szedő Tördelő Creative Commons License 2000.05.22 0 0 16
Hm. Most majdnem azt írtam, hogy könyvből nem lehet megtanulni. (Ami úgy egyébként félig igaz.)
Igen, Virágvölgyi könyve egy-két dolgot felfed. Megjelent még egy (talán amerikai) szerző könyve azt hiszem Stílusgyakorlatok címmel. Otthon megvan, mert gyűjtöm a szakmai könyveket.
Aztán antikvár könyvként talán kapható a "Laptervezés, tipográfia". Vagy szintén régi Hildegard Korger Schrift und Schreiben csodálatos könyve.
A gond a többi résszel van. Ezekhez kell a gyakorlott "öreg" igazából már nem is kellene az idézőjel (amit írtam az nem idézőjel), mert tényleg öregnek számít a szedői múlttal rendelkező korosztály. Pl. a betűkeverés, betűhasználat elég nehéz eset. Egyetlen szakkönyv sem ajánl rá receptet.
Azt szeretném leszögezni, hogy a fejlődni, így tanulni vágyó szakmán kívülivel nincs problémám. A friss szakmunkással, aki igen nagyra tartja magát, és senkire sem hallgat (nemhogy olvas) viszont már van.
Előzmény: r_bendegúz (12)
Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2000.05.22 0 0 15
Radics - Ritter: Laptervezés, tipográfia.
Sajnos nem lehet kapni már antikváriumban sem, az enyémet meg a világ minden kincséért sem adnám ki a kezemből. :)
Előzmény: r_bendegúz (12)
r_bendegúz Creative Commons License 2000.05.22 0 0 14
Dr. Zolcsi, ( ;o) ha már le-menőügyvédeztek, akkor ez a megszólítás kijár)
"Ott nem tanítják, hogy a névjegy információt hordoz, és könnyen olvashatónak kell lenni?"
Minden bizonnyal tanítják, de a tanítvány eleresztette a füle mellett.
"Bodoni" - vajh miért a Times terjedt el fő betűtípusként és miért nem a Bodoni? Pedig ez utóbbi a Times-nál is jobban olvasható.
"Névjegy" - a sok koreldrós nyomdai vállalkozás között nehéz olyat találni, amelyik hagyományos eljárással (szitázás) is készít névjegyet és árválkodik nála egy igazi betűszedő képzettségű alkalmazott is (nekem még nem sikerült).
tisztelettel
r_bendegúz
Előzmény: Zolcsi67 (11)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!