A dőlésszög optimuma attól függ, hogy mire akarja az ember optimalizálni.
Max megtermelt mennyiséghez érdemes figyelembe venni, hogy a nap beesési szöge szinuszosan változik, meg hogy a téli napokon eleve kevesebbet van a Nap a horizont felett (így az kisebb súllyal nyoma latba, mint a nyári/tavaszi/őszi napok). Szumma szummárum: nem simán csak a fele lesz az optimum szög, de ezt biztos tudjátok.
A 3 euró csak a havi díj , mellé minden betáplált , majd visszavételezett kWh után még RHD-t kell fizetni , ami 6 eurócent 1kWh-ra . Nekem így is megéri . :-)
Nem kell tobb, ez a lenyeg, h megtermelje amit elfogyasztasz :-) En lehet tullottem picit a celon, raadasul a gyerekek elmennek hamarosan a haztol, rogton kevesebb hajszaritozas is lesz, mert leanyok :-))) Esetleg, ha meg lesz penzem egy elektromos hasznalt autora az meg megerheti, amig meg nem adoztatjak a mocskok, valamint ha olcsoban kijovok mint a dizeles skodammal :-)
De nekem mindossze 1.5M-be kerult ez a 8.5-os rendszer 10kWh-s huawei bent felrakott inverterrel , es nagyon jol teljesit eddig joval 10 000kWh felett per ev.
Én nagyon meg vagyok elégedve a HMKE-vel , pedig fizetek érte , hogy a hálózatot használhassam mint virtuális akkumulátort . A telepített 3,04 kWp a 3 kW-os inverterrel termelt a mai napig 6938,4 kWh-t 2022 május 13-ától . A ház energiaigényét fedezi . Kell ennél több ? :-)
Igazabol mar ugy nem erdekel, mivel az eletemben meg 1x mar nem telepittetek napelemet, de jozan esszel gondolkodva amikor lentebb jar a nap akkor jobb a magasabb szogu teto. Nyaron meg pont az alacsonyabb, de ott meg ott van a nagy meleg ami nem kedvel a silicium. Sot meg azt is lehet mondani, ha jol belegondolok, nagyobb tetoszoggel kevesebb hő éri a napelemeket nyáron
Járj utána , hogy nyáron a Napfordulókor milyen magasan van a Nap a horizont felett , valamint télen úgyszintén a Napfordulókor . Ha megvan , akkor add össze a két szög értékét és oszd el kettővel . Az az optimális szög a napelemeknek .
Nálam 5 kWp-ról 280 kWh jött le, ehhez képest jó. :) Gondolom, viszonylag magas (meredek) tető, nálam azért kevés, mert alacsony (valami 30 fok körül). 18,51 kWh volt a legjobb nap.
Azt hittem, elég érthetően leírtam. :-( A téli hónapok fogyasztása jóval kisebb. Nincsenek áramfogyasztó kinti munkák, benn is csak azt végzi el az ember, amit feltétlen muszáj. Hűtők, TV, világítás, mosás, vasalás, néha a villanysütő összességében nem sok még ilyenkor se a napelemek termeléséhez képest. Nagyon rövid ideig volt 0 hótakaró vagy egyéb ok miatt.
Nálam gyakorlatilag ugyanekkorák a termelések. (Picit több picit nagyobb mezőről.)
A korábbi éveket lehet, hogy hozza, de (az idei) januárhoz képest nem túl fényes eddig. Az időkép egész hónapra nem jósol igazi napsütést, a kis felhő 1-2 napra már a jó kategória.