HÉTHÚRÓS
A Héthúros témához hozzászólva az Ibanezen és a Fernandes-en kívűl csinál még valamelyik cég 7 húros gityókat? A Fernandes-é sem lehet rossz, ráadásul az Sustaineres is.
Találkozott vele valaki testközelben?
MÁSik kedvencem a JEM, ITT van róla és a héthúrosokról sok-sok infó+kép.
Don Roberto da Capo Tudtam, hogy tetszeni fog :))))))
Továbbra is Da Capo 4ever!!!
MuzX Én próbáltam egy elég gyilkos hangolást a'la Steve Vai (Bad Horsie , Ooo), valami ilyesmi volt, hogy:
CGCFAC
Mondjuk jobban eset volna egy vastagabb húrkészlet, de igy is brutális volt, meg persze semmit, nem találtam rajta:)))))
Tudsz küldeni valami "jófajta" Pat Metheny hangszerről képet.
Egyébbként mostanában lesz Pat Metheny koncert Bp.-en !!!!!!
Emberek, használ valaki itt a "szokásostól" eltérô hangolású gitárt?
Úgy értem, olyat, ahol valamennyi húr egyforma hangközre (kvartra) van hangolva a következôtöl. Csak érdekességképpen kérdem, mert annak idején a gitártanárom így csinálta.
Azt mondta - és szerintem igaza volt - igy sokkal logikusabb, mert könnyebb bármit transzponálni máshová. A megszokott hangolás inkább csak azért van, hogy a kezdôk könnyebben tanuljanak, és az alapakkordokat elsô fekvésbe így a legegyszerűbb lefogni... szerintetek?
(bocs, ha hülyeségeket beszélek, én csak ilyen prosztó szinten maradtam hogy Dire Straits, meg Clapton, meg ilyesmi, gondolni se mernék egy DT-vel próbálkozni, assetuttam, komolyan szükség lehet 7 húros gitárokra... de ha már itt tartunk, Pat Methenynek van néhány érdekes spéci hanszere...)
Bocsesz. Csak egy bőgős lennék innen a sarokról, úgyhogy csak bitorlom a helyet, megkövezés később, please... (enyhítő körülmény: 10 évig gitároztam a tábortűz mellett, hehe ez nem igaz, egy HR bandában).
INCHO:
Honnan a fészkesből kerítetted elő ezt a totál gázálarc Dream fotót?????!!! Majdnem megpadlóztam a röhögéstől, amikor megláttam, pedig a szombat esti szülinapi ünneplés után (Ballantines + 53 mazsolás házipálesz gyilkos duettje) még az egér tologatása is komoly erőfeszítésbe kerül.
HÉTHÚROS GITYÓK:
Kornéknak és társaiknak full felesleges, de Vainál és Petruccinál tényleg indokolt. (Aki nem hiszi, az próbálja lenyomatni a Dream T-től a Lie-t, a Mirrort és társait 6 húron. Gitárosunk is most gyűjt egy Ibanez héthúrosra.
Üdv mindenkinek, meglepôdve láttam, hogy ilyen rovat is van :)
Én már öreg amatôr vagyok :), de sajnos még így is elég lámer maradtam... meg kissé konzervatív talán? Eddig elérhetô árú multieffektben nem hallottam olyat, ami igazán tetszett volna minden szempontból, én megmaradtam a jó öreg "villanyvasútnál", még ha zajosabb is talán :)
(AMúgy a cuccom: Yamaha RGX121D, Laney Hardcore 50, Ibanez Tube Screamer, Boss Dynamic Filter, Boss Graphic EQ, meg egy számomra ismeretlen japán Digital Delay, annyira újonnan vettem, hogy most még a nevére se emléxem :) )
Na, ha lesz idôm, nekikezdek végigolvasni a topicot, mert az elsô oldal alapján is nagyon érdekesnek tűnik!
Na, lehet, hogy eszmeletlen nagy hülyeséget kérdezek, akkor bocs.
Szoktam otthon olyannal szórakozni, hogy csinálok felvételeket, dobgép, gitár, mindezt számítógéppel veszem fel. Hát mondanom sem kell, hogy a gitárhang vonalból eléggé shit, van ugyan egy gagyi FX procim, amiben van amp simulator, de nem sokat segít rajta.
Szóval azt szeretném kédezni, létezik -e szoftveres amp simulator, és ha igen használható -e, és hol lehet hozzájutni.
Vagy pedig ez egy sült baromság, lámer vagyok, és inkább gyüjtsek egy VG-8-ra, vagy egy mezabugira, amit bemikrofonozok? (utóbbi megoldás nem lenne rossz, csak got no money)
GuitarGod és a kedves Riverája: Köszi az ismertetőt/elkeserítőt.
Egyszer hallottam egy 60W-os Rivera kombót, elég állatul szólt.
Meg olvastam a Zenészben egy 30W-os kombóról, de amikor megláttam az árát
( majdnem 300e HUF) , kicsit lementem hídba :(((((((
Úgyhogy erről is csak álmodozom, mint a "Mezáról".
Mindenki: Mi a véleményetek a héthúros gityókról???
Mostanából jól leszólják, hogy divathangszer, de szerintem Petrucci, Vai elég király témákat veretnek rajtuk. ( De a Kornos csávóknak tényleg felesleges, nyomjanak lehangolt hathúrosokon, meg persze a 7húrost adják nekem:)))
Illusztráció ( legyen min megint csőpőgni/kiakadni )
1998- ban ismertem meg a riverámat... akkor még nem sejtettem, hogy.... békaemberekkel fogok találkozni...
namindegy:
Szal ez egy FS-5- ös típusú, csöves, 100W-os erősítő (fel+hangfal) fém védőráccsal, rengeteg pottal, lábkapcsolóval, EL-34-es nagy ill. ECC-83as kis csövekkel, amelyekről azt kell tudni, hogy hogy a legdögösebb british crunch hangot produkálják... egyébként nagyon hálás dolog Riverával blues zenét jáccani... kben meg jól főz, és az ágyban is jól teljesít, úgyhogy apszolút mekvagyok vele elégedve :)
napááá:
GG
Ui.: amúgy a topic elején említett 50Wos erősítő még mindíg eladó, de emilen érdeklődjetek...
Na ez pl reális meglátás. Egy szett márákás PU kiskereskedelmi áron kitesz egy szimplább gitárt szimplább felszereltséggel. Mert ugye a gitárgyártó nagy tételben veszi az összes alkatrészt, így le tud alkudni egy csomót, meg nem is mindíg a legdrágább hardvare-rel ruházza fel a kommerc modelljeit.
Van egy régi mondás: Ami szép az majdnem mindiíg jó is. Ez Nőre és Gitárra fokozottan igaz :-))
Nem tudnátok annak a rackes kapcsolásnak olvashatóbb másolatát bemutatni, vagy a forrást ahol elérhető. Sok derótot láttam már életemben, de ez kicsit mellbe vágott :-))
God! 20-30 egy jó pickup? Akkor ha lecseréltetem mind a kettőt, akkor kijön az egész gitár ára :( [mármint az akkori, bevezető ár] Akkor inkább maradok a mostaninál. Esetleg megpróbálom a kiöntést...
Mégegyszer köszi a tippeket!
vince: Azt meg nem tudom mondani, hogy milyen fából van a gityóm, de az biztos, hogy gyönyörű.
Szal ujra tiszteletemet teszem...
a pikápokról: az enyém gityómon két humbucker van, az egyik a Washburn N2esek jellemző W600asa, a másik Bill Lawrence-féle L500 as a híd felőli oldalon. Elvileg jól szól, gyakorlatilag gerjed, de szerintem minden erölködőn vannak olyan potok, amivel annyira kiszűrhető a gerjedés, hogy ne törjenek ki az ablaküvegek. Ezt a leírt módszert (327-es vince féle beszólás) telleg csak akkor érdemes, ha hozzáértő kezek végzik, legalábbis állatira szét lehet b*szni egy hangszert, ha kisérletezünk rajta (lásd én régi gitárom, de legalább szert tettem némi tapasztalatra). K.ben a technikáról még nem hallottam, lehet, hogy kipróbálom a Jim Harleymon. Mindenesetre, kedves vince klassz , hogy ezt beírtad.
Amugy menő ez a Petrucci-féle cucc. Ugy érzem, magamévá kellene tennem (mármint nem Petruccit). de sajna az még a távoli jövő. Azér' a Riverám se kutya....
napááá:
GG
ui.: majd lekközelebb írok valami tartalmasabbat :|
Ebböl is látszik milyen marha öreg szenilis vagyok én már :-))
Amikor az Oroszlánokat etettem én is, és vettem tőlük egy DiMarciót még 12 ért nyomatták (11900)
Pick up kiöntés: Én úgy tudom, nem egy nagyon bonyolált dolog, de van hangszerész is aki vállal ilyent. Valami olyasmiről szól a dolog, hogy (nem tudom szereltél már le, és szét Pick-up-ot) de a házból, védőből legtöbbször nagyobb szadi nélkül kijön a teketcs (vagy tekercsek. Olcsóbb kóreainál egyenesen szétesik, lásd tesó basz gitárja, amin gyárilag ganyé volt. Szóval ha szétjön valahogy (konzevrnyitó, dinamit stb :-)) akkor láthatóvá válik egy (vagy 2) vasmag köré tekerve derót, és általában az egész szigszallaggal megtekerve. Na erre hallottam azt, hogy esetleg a vasmagon zizegő drótok is kellemetlenkedő áramkákat ibdíthatnak be, ezért célszerű valamival fixálni őket. A viasz azért barátságos, mert 1 nem olvasztja meg a gyári szigetelést, 2 ha később még is le akarod robbantani a tekercsről köbyebb mint bármely ragasztót vagy gyantát, 3 olcsó. Szingle PU-nál ez a művelet úgy néz ki: a műanyag lóversenypálya alakú tokot félig töltöd olvasztott anyaggal, majd gyorsan belenyomod a tekercset. A kifolyó fölösleget kultúráltan eltávolítod. Humbucinál, lehet hogy bonyoláltabb, mert ott több féle tokozás van. A két tekercs egy nagy műanyagtokban, a kettő külön tokban, és még rá egy fém védő lap, Külön tok felépítő keret. A lényeg ugyan az. Ha szét lehet szedni, akkor a műanyag tokot kell kitölteni a rezgés csillapító matériával.
Csodákat azért ne várj tőle, de javít a gerjedésen az biztos.
Új PU: hát szerintem márkától függően 15-20 lepke. használtan biztos olcsóbb, de az meg rizikós marhára.
Különben milyen fából van a gityó? Azon hogy a noname gitár nem gerjedt nem csodélkozom, viszont torzító nélkül natúrban biztos sokkal szarabb szárazabb, laposabb hangja volt.
Köszi az infókat, de én mégis a pickupokra gyanakszom. Hajdanán ugyanis játszottam egy házilag bütykölt erősítőn is, és ott is gerjedt. A legszomorúbb az egészben, hogy a banda másik gitárosa egy 20e Ft-os noname gitáron, szintén Metal Zone-nal játszott ugyanazon az erősítőn, de neki nem gerjedt. Én meg szívtam a Samick-kel...
Marc.: miért tőlem kérded? Más itt a nyelvész...
(gitárász TM!!!)
ja, ez új szó... (altaKazinczy)
mit szóltok: nekem egy Jackson PS-2 hátsó duplája (persze csak az az egy
dupla rajta, de így jobban szól a mondat) gerjed be, ha úgy akarja, nem
kell-e ettől berosálni???
Mi is az a VIASZOS trükk? Mert házilag még nem hallottam a pikáp "beöntéséről"...
de jól hangzik..
addig is, lenne vki olyan jó, és küldene Petrucci motyeszéről képet?!
Olvasva a topic régebbi oldalait, meg beszélve emberkékkel, úgy tűnik, hogy sok embert foglalkoztatnak a Craftsman by M.T. gitárok minőségi kérdései.
Ez érthető, mert az fogy. ár tényleg a megfizethető kategóriába tartozik. Szerintem jó lenne, ha valamelyik erre hivatott újság (pl. Zenészmagazin) esetleg közölne egy részletes, több típust érintő tesztet a gitárokról. Azt hiszem ez tényleg tömeges érdeklődésre tarthat számot.
próbáld ki más "környezetben" is a rendszered egyes elemeit, így kiszűrhető, melyikkel van a baj. Ha nincs ismerősöd, akinek a cuccán tesztelhetnél, akkor javaslom, hogy menj el egy hangszerboltba azzal az ürüggyel, hogy erősítőt szeretnél venni, és vidd el magaddal a gitárod meg effektet. Ez ugyan nem szép dolog, de okosabb, mint venni x ezerért pick-upot, meg pedált, miközben lehet, hogy az erősítő beteg. Nekem is volt Vermonám, igaz olcsó volt, de nem volt gondtalan vele az élet.
Az az igazság, hogy Metal Zone önmagában akármilyen gitárral, erősítővel elég jó gerjedést csinál. Ez amiatt van, hogy túl "sűrű" a hangzása, a magas hangokat nagyon kihozza, és az amplitudo emiatt elég egyenletes. Mellesleg én nem igazán kedvelem a kütyüt. Túl kásás, "zümmögő" hangja van. Persze az Ibanez Heavy Metal-nál (asszem így hívják) mindenképpen jobb hangzást lehet vele előállítani. De ha MZone-t használsz ajánlatos az erőlködétél minél messzebb és lehetőleg neki háttal állni.
Magában csak a pick-up-ra kenni minden gerjedést, nem lehet. Az egész rendszert kell alaposan átnézni. Mert ugye ha a gitár test enyhén nedves kartonlapból lenne préselve, akkor nem lenne az a torzító, és hangfal hegy ami be tudná gerjeszteni.
Lehet, hogy evvel a torzitóval nem szeret együtt zümmögni, mert a tul nagy torzitas tul nagy kompressziot is hoz, ami konnyen gerjedest jelent. Nekunk sokaig volt egy gitarosunk aki nagyon szerette a kompresszorat, es ha csak lehetett tökig csavarta. Nem tudtal olyan gitart, es pick-up ot adni neki amit 0,5 percen belül be ne gerjesztett volna. A koncertek kész kínszenvedések voltak neki. Mert vagy nem hallotta magát vagy folyton a gerjedés határon himbilimbizett. Egy aprócska mozdulat hatra, vagy csak egy nyolcad fordulat, máris sípolt a cájg.
Pick-up sebészetről már hallottam én is. Sokan esküsznek a kiöntésre, hogy a tekercs fixen maradjon. Pl gyertyával.
Én azt mondom lehet a baj pick-up is más is. Komplexen kéne a kérdést kezeleni, és nem azonnal kihajítani egy humbucit, ami lehet hogy nem is hibás a gerjedésben.
A következő konfigurációval rendelkezem:
- Samick gitár (Gibson Les Paul másolat)
- Boss MT2 Metal Zone torzító
- Vermona 150k combo (15 Watt)
Ha benyomom a torzítót (1/4-es erősítéssel), akkor már 1/2-es hangerőnél begerjed a cucc. Mi lehet ennek az oka? Én a pickupokra tippelek. Mennyibe kerülhet kb. két Humbucker?