Erre írtam hogy ha durva, lépcsős szabályozás kell akkor shelly3em + shelly okoskonnektor. Csinálsz scene-t és kész.
Másik, profibb megoldás ha okosdimmert vezérelsz ezen adatok alapján, de erre gyári megoldást nem találtam. Erre gyártottam egy ismerősnek 3 fázisra 3 dimmert. Nála is egy 3em nézi az energia forgalmat, és a dimmerek egy villanykazán 3 fűtőbetétjét szabályozzák. Napi 1-2Kwh csusszan csak vissza a hálózatba nála, a többi elfűtődik.
De ez nem gyári megoldás, meg is szólták itt a nálam okosabbak...
Nem is biztos, hogy akkora gond a szimmetrikus inverter termelés. Mint azt a deye és hasonlók marketing kampánya állítja.
-----------
Sok véleményt lehet olvasni arról, hogy a Huawei mennyire lesz roszabb
az aszimmetrikus működésre alkalmas inveretekhez képest a bruttóban.
A saját 10KTL alapú rendszerem mérési adatait elővettem (180 ezer mérés).
Kiszámoltam mennyi lett volna a tavalyi év költsége, ha bruttóban számoltam volna el a szolgáltatóval. Elsősorban arra készült a modell, hogy a szimmetria probléma hogyan van hatással a díjakra.
Az én esetemben legalább 7,4% díjhátrány jött ki a szimmetriahiány miatti energiaáramlások költségeként.
Ez azt is jelenti, hogy a bruttó díjemelő hatásának ez csak töredéke. Én nem rohannék új invertert venni akkor se, ha a szaldóm lejárt volna.
Aki most lép a havi bruttóba, annak még régi (10 évnél régebbi) ad-vesz villanyórája van. Ki tudja, hogy az hogy mér? Legbiztosabb abba a fázisba beavatkozni, amelyik visszatáplál. Van olyan háztartásom, ahol 3 fázison 2 db egyfázisú rendszer (kelet - nyugat) működik. Létesítésekor még nem volt elérhető a 2 munkapontos inverter, és nem volt előírás a 3 fázisú inverter sem.
Az éves kWh szaldó esetén nem kell arra a fázisra kapcsolni.
Sőt, A bruttóban sem kell, ha az a közlöny értelmezés a helyes, hogy 3fázis vektor eredő szerint lépteti az elszámoló regisztereket 2024-től a mérőóra.
A villanyóránál kell egy szerkezet, ami a visszatáplálást (a 2.80 növekedését) jelzi. Nem olyan egyszerű, mert fázisonként kell figyelni, és a bojlert a visszatermelő fázisra kell kapcsolni. Lassítva kell az egész folyamatot vezérelni. Különösen, ha mechanikus reléket akarunk használni.
Ha az óra mögé bepakol egy modbuszos ad-vesz mérőt, akkor le tudja kérdezni a pillanatnyi fogyasztást/visszatápot egy Pi-vel és SSR-el gyorsan tud kapcsolni rezisztív terhelést.
Kvázi real time. Kérdés, hogy van-e értelme ezzel szórakozni. Hobby projektnek jó. De a 1500W fűtőbetét nagy lépés, tudna csinálni 5x300W-os betétet, valami külső házba.
Hiába akarja csak a fölösleget bojlerba rakni. A fogyasztás és a termelés is folyamatosan változik. A pontos szabályzáshoz nagyon finom mérési módszer kell. Vagy mindig elmegy vagy föl, vagy le. Csak azt kell eldönteni, hogy a ráfordítás mennyire lesz arányban a megtakarítással.
"szerintetek létezik olyan kapcsoló, ha kifele menne az áram, akkor indítsa el valami a bojlert? "
Ezt szerintem a villanyóránál történő mérés nélkül nem tudod megtenni.
Az inverter nem tudja mennyi fogy el éppen házon belül.
Gondolom a kérdezőt az foglalkoztatja ami mindenki mást: ami tud fogyjon el helyben értelmes fogyasztásra, de a felesleget az 5Ft-os betáplálás helyett a bojlerben elfűtené.
Miért kellene kütyü a villanyóra után? Az inverterből csak akkor és annyi AC áram folyik ki, amennyit megtermel. A lakás fogyasztása általában minimális, ha nagyobb fogyasztó megy, legfeljebb lekapcsolja a bojlert. Nálam pl. gyakori jobb időben a 2 kW fölötti termelés, amit soha nem használok el lakáson belül.
hát maguktól azért nem, mert kell egy kütyü a villanyóra után hozzá. Annak pedig szép ára van ráadásul.
Szerintem praktikusabb az okosotthonos cucc, sokkal sokrétűbb szabályozást tudsz csinálni, időzíteni a dolgokat. Elég erősen el fognak terjedni ezek a bruttóval úgy érzem...
Legegyszerűbb egy áramrelé az inverterből kijövő AC vezetékre. Méretezéssel az is elérhető, hogy bizonyos áramérték fölött kapcsoljon be. :-) Ha kisfogyasztású Reed reléssel oldod meg, egy ezt követő elektronikával késleltetéssel megoldható, hogy ne csattogjon agyba-főbe 1-1 kisebb felhőre.
Hogyan hasznosítja a rendelkezésre álló napenergiát az inverter a ház aszimetrikus fázishasználatakor ViszWatt korlát illetve szigetüzem esetén? - ha csak szimmtrikusan képes termelni - ha aszimetrikusan is képes termelni
"Az aszimetrikus termelés csak a ViszWatt korlát és a szigetüzem esetén érdekes."
Ezt megindokolnád? Szerintem senkit nem érdekel, ha otthon 3 fázis esetén csak egy fázist terhelek (amin van az egyfázisú inverter), ha nem táplálok kifelé.
Mikor legelőször került szóba a hidrogén üzemanyagkénti hasznosítása, már akkor a felsorolt tárolási lehetőségek között szerepelt a különféle fémhirdidekben "felitatott" tárolás. Az évre már nem emlékszek, mert már olyan öreg vagyok. :-( Vagy csak az volt régen? :-)
Off: Valamikor teljesen véletlenül idéztem erről a lapról cikket. A modik egyből ki akartak átkozni. :-( Alig tudtam visszakönyörögni magam, indokolva, hogy soha nem szerepeltem egyetlen politikai topicban sem.