Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
A "határőr"Ifa-egy terepes,ponyvás,lehajtható platóoldalú,platón kihajtható ülésekkel szerelt négyes Ifa.Rövid hidak,difizár,szervo kormány,esetenként tetőn kihajtható ajtó,de sem kerékpumpáló rendszer,sem gajjtörő rács nem volt rajtuk.Ahol dolgoztam.ott FO 81-30 és 81-79 közti számokkal voltak-a 81-61 az ballon gumis billencs volt
Rendszerváltás után az NDK sereg maradékából jött be ilyenhez hasonló Ifa,merev oldalfalú,kicsit kisebb platóval,tető buvónyilással,buci gumival,lámpák előtt bozót védő ráccsal..de az egyedi eset volt..
Visszatérve a Csepel képre-majd jön Trizs kolléga,azt helyre teszi a HT-HP dolgokat..aki belűlről is látta a rendszert,talán több infót tud róla.A rendszámról magam által-ahol én voltam,ott HT-rendszám volt jellemző,a miénk egy elég magas számú-54 91 volt,ott csak alacsonyabb soruak voltak inkább-viszont volt a nem lehajthatós oldalfalú platósból pár magas-kb 70-es sorú példány is.A javitósoknál láttam HP rendszámuakat is-nem láttam eltérést a gépeken kivűlről,ami a HP rendszámra adott volna magyarázatot..
HP rendszám volt a platós Zileken,az én Dizilemen is-HP 55 75-meg az Aviákon is..
1989-ben Nagyatádon voltam sorkatona , az ütegünkben 6 db D-344 Csepel teherautó volt , 4 db HT-s rendszámmal ,2db viszont HP-s rendszámmal. Mindegyik platós teherautó volt.
Ez egyértelműen D-344 (bár a marmonkannákat nem értem, mert szerintem a pótkerék fontosabb), viszont vajon miért lehet HP-s. Az mondjuk D-352-re jó lenne, de D-344-re furcsa.
A kép Budapesten, az akkori Lenin körúton (1950-90 időszakban, ma Erzsébet körút) a Dohány utcánál, a Horizont mozi (a mai Horizont Coffee) előtt készült.
Jellegzetesek a manapság is ugyan így kinéző oszlopok és az íves "mennyezeti" rész.