Határátkelőkkel kapcsolatban lenne egy kérdésem: eddig minden évben teljesen változatos időtartamokat álltunk és vártunk a montenegrói határátkelőkön befelé és kifelé is: 10 perctől 3 óráig volt minden. Van tuti tipp, hol érdemes nyáron az országba lépni (lehetőleg Bosznia-Hercegovina irányából), ahol nincsen többórás sor? Vagy ilyen "jolly joker" Montenegró kapcsán nem létezik?
Fele igaz amit írtál. Beteg lettem 30.án mikor átmentünk Trebinjébe. Visszamentünk a szállásra és Jan. 1ig ágyban voltam izgultam hogy a határokon nehogy kiszúrják és karantén. Megúsztam. Szívás volt így hazavezetni 850kmt 1 seggel.Bekopogott 31.én a szállásadó hogy nem lát minket mozogni minden ok e. Adott 1 üveg bort szilveszterre. Ez jófajta szerinted? Szerencsére azért nagyrészt megnéztük amit akartunk.
Már tiszta ideg voltam hogy téged láttalak Sutomoren a strandon úszni a napokban, ami után megfáztál, kórházba kerültéla majd tultartozkodas miatt már Podgoricán ülsz szabs. elzártként, ahonnan csak papírok nélkül tudtál hazaszökni. Napok óta azért vagyok stresszben hogy tiltott határátlépés miatt nehogy megfogjanak a magyar határon!
:-))))))))
Brutál karácsonyi tűzijáték volt a napokban.
Amikor nincs szél és eső, előfordul egy egy rozmár a parton és úszkálnak a vizben.
Tegnap reggelre "megporcukrozták" a tenger melletti magasabb csúcsokat.
Átszoktam a telefonos képekre, Lightroom csodákra képes. Sosem lesz olyan, mint a türkös, cserébe mindig nálam és pár perc alatt kész, lehet küldeni a családnak. Több értelme van számomra, mint fotózni és sosem visszanézni.
Amit telefonnal lőttem azok elég gagyik lettek így azok nem kerülnek fel. Amit meg a tükörreflexessel lőttem azok meg időhiány miatt nem lesznek lát6óak. Még az 1 évvel ezelőttiek is az SD kártyán. Hát így.
Az idei évre négy foglalásom van. Az idegenforgalmi adó lebontása euróban nekünk.: Tivat 0.9 euró, Kotor 1.2 euró, Siófok 1.3 euró, Siófok másodszor 1.5 euró/ éjszaka/fő. Ez egy természetes dolog. Tavalyi évben nem is találkoztunk a tulajjal. Lefotóztuk a személyit és azt a helyet, ahol beléptünk az országba és watsappon elküldtük. Ennyi.
Mikor először voltunk kint (Lepetane) akkor a szállásadó néni (kisebb apartman ház) elkérte az útleveleinket. Én azt hittem azért nehogy meglépjünk fizetés nélkül, mert olyan 15-16 napra foglaltunk. Pár nap múlva át akartunk menni horvátba, kértem vissza és ideadta. Mikor este visszaérkeztünk a szállásra vissza akartam adni az útleveleket, de mondta nem kell. Kinyaraltunk maginkat és lám a határon (Bosznia felé léptünk ki) jön egy civil és valamit nagyon magyaráz, mutogat. Hát a gyerek angolul értette meg vele magát, hogy azt a papírt kéri amit a szállásadó ideadott, mikotr elbúcsúztunk. Még jó hogy nem dobtam ki. Na az volt valami bizonylat, hogy be lett fizetve az idegenforgalmi adó.
Ezt én nyáron délelőtt beadom az irodába egy borítékban, (okmányok+ pénz) és valamikor délután csak belépek érte. Ha sor van, akkor is odalépek az ügyintézőhöz, az meglát, átadja a borítékot, amiben benne van minden+ a visszajáró.
De megsértődtem)))) mivel én arra gomboltam hogy csak hotel és apartmani csinálja meg helyetted a bejelentkezést. Magánszallason neked kell elmenni befizetni és szopni vele... Hatalmas cumi volt ma Kotorban.Amirol azt írja az internet hogy lehet ott már tök más volt van.1 hivatalba elküldtek ott mondták 5ös ajtó. Az zárva volt. Vártunk 10 percet. Utána kimentünk és kiderült majd januárban lehet ezt már csak elintézni.Kikuldtek a postára.Kiderult ott nem intéznek ilyet hanem pár házzal odébb.ott sima ügy volt. Viszont 1€ naponta.Remelem holnap a 6aron Bosznia felé nem szivatnak meg valamivel.zöld kártya van.Neretvai mandarint a szálláson hagyom nehogy csempészésért lesitteljenek.ugyanis ennyi kg már tiltott. Trebinjébe atugrunk. Ma kb 20fok volt tegnap is a partokon.Képek majd lesznek.
Ennél csak egy több ezer "szakértő" taggal rendelkező csoport a tutibb a Facebookon, amiknek legtöbbje, igazi hülye mágnes, látva nyáron a komolyabbnal komolyabb kérdéseket/"problémákat", illetve az azokra érkező válaszokat.
Én ha leírom a tapasztalatomat valamiről, akkor azt őszinte jószívvel teszem. Minden erdek nélkül. Elfogadom ha az internet edugott bugyraiban mindenféle hülyeséget találsz, de mint lakos, mint szállásadó, mint ingatlanok tulajdonosa, hidd el sokkal több dologban van aktuális gyakorlati tapasztalatom, mint amit leírok ezen a forumon. Meggyőzni, vitatkozni senkivel sem szeretnék arról kinek miben van igaza vagy miben nincs.
Mivel ügyeskednek, mutyiznak egy csomóan, ezért én az elmúlt kb 10 évben talan 3-4alkalommal írtam a regisztráció fontosságáról és menetéről, de senki sem szeretnék arról meggyőzni hogy ezt tényleg igy van e!
Mivel sokan tapasztalták, ezt sosem kérték a határon, felesleges is ennyit foglalkozni az egésszel!!!!!
Dubrovnikban vagyunk. Ma este néztük meg marhajo karácsonyi kivilagitas van holnap még világosban fogjuk. A hegyen meg lehet állni onnan néztük a naplementét mocsok meleg volt ma. Mesélj mikor fog esni Kotorban? Nem 31.én?
A szerbeknek, de Mostarban horvátok is élnek és nem nagyon diszkrétek általában. Van, ugye, egy nagyon ronda aránytalan katolikus templomuk, csak hogy magasabb legyen mint a mecset.