A Danuvia gyártmányok barátainak legnagyobb és legrégebbi netes találkahelye, legyen az motor, óra, kitűző vagy lakat :)
Tanácsok, túrák, börzehírek, csevegő, alkatrészek, pénteki csajok...
Kínai Simson hónapokat áll, aztán pöccre indul. Gyerekek nyúzzák, tanulnak motorozni néha.
Szovjet boxer megvan. Végre minden összeállni látszik motorikusan. Már az olajat sem eszi, indul pöccre, a karbu is kellemesen van beállítva, értelmezhető a fékje és alig folyatja az olajat. Nemigen nyúltam hozzá az ősszel.
Most Velosolexet raktam össze, újítottam fel motorikusan. Olyan lassú, hogy motoros ruhába beöltözve nem fázom rajta. Már 100 km-t járattam. Kerékpárutakat szereti.
Az egész első lemez villa újragyártott. Nem is volt meg, reménytelen ügynek tűnt. Aztán mégis találtunk egyet, arany árában, de egy rozsdás görbe vacak volt. Múzeumi gépre kiegyengetve, hegesztve, festve elment volna, de egy métert nem mertem volna vele motorozni, márpedig ez a gép nem szobornak készült. Most minden méret milliméterre stimmel, rugózik, fékez ahogy kell, de új az egész. Amikor ezt elmeséltem egy ismert veterános gurunak húzta a száját, "akkor ez replika?". Pedig nem megy másképp, rengeteg újragyártott alkatrész dolgozik egy kilencven éves motorban. Nehéz ügy ez, kinek mi az eredeti...
Az ösztönzés hatására én is beöltöztem és elmentem megtankolni a V-Strom 250-et, mivel 400 km után már éppen fél tank alá mentem, és nem akartam nem tele tankkal várni a tavaszt. Délután 3-kor 10 fok volt, jelentem ezen a rövid távon meg is izzadtam... :-)
Egyébként még sose motoroztam december 31.-én... :-)
Évről évre nagyobb ez a rendezvény, ma már teljesen megtelt a Pólus hatalmas parkolója, jó látni, hogy ennyien veteránoznak!
Az R16 kínai karburátorokkal fut, sokat állíthattuk, fúvókáztuk jónak tűnt, de a reggeli hidegben elég makrancos volt, nem ehhez a hőmérséklethez képzeltük el, aztán pár perc után magára talált. Hazafelé még megtankoltunk a jó olcsóból, aztán elraktuk az öregeket, árjuk a jó időt!
A Bervánál talán volt valami bowden összefogó, legalább a váltó bowdennek.
A Pannóniánál, Danuviánál is pl a gázbowden a vázhoz volt fogatva. A képek így-úgy restaurált motorokról vannak, úgyhogy a helyzet szerintem nem olyan vészes.
Most tanulmányozgatom a saját fényképemet. Tessék megnézni! Már alapállásból miben különbözik a Berva és a Simson? Pl a bovdenek elvezetése. A Simsonon a bovdenek a kormányról a váz mellé vezetve jutnak el a működési helyükre, nem libegnek a szélben. Ugyanez a Berván szanaszét lóg gyárilag. Egyébként ugyanez az elv(telenség) jellemző sok Danuviára és a Pannóniára is és ezért vezetem én a saját Danuviámon a bovdeneket a tank alatt a porlasztóhoz, a kuplunghoz, közben a vázhoz rögzítve.
Csapszegre nem tudok. Tűgörgős kosarat itt a szomszédban, Érden vettem a csapágy boltban. Ha nem találsz a közeledben, add meg a szükséges méreteket és megkérdezem nálunk!
Szereltem a mágneses gyújtást a kétbetűsön,forgatom a lendkereket,oda-vissza,játszadozom,észrevettem furcsa hangot,mikor a dugó átfordul és indul lefelé.Belehajtottam egy hosszú gyertyát azt is kitoldva,hogy leblokkoljam a dugót.Hajtom a főtengelyt,elég nagy holtjáték van a dugónak.Hirtelen leizzadtam,idegeségemben.Levettem a hengerfejet,hengert,dugót.Hát,elszomorodtam.Sztroboszkóppal állítottam be a gyújtást 3mm-re,nem sajnáltam a benzint neki (az utolsó előtti rovátkába van a lemez).A gyertyakép jó,szoktam nézni,soha nem volt világos,őzbarna volt mindig.A gyertya hőértéke olyan amilyen kell hogy legyen.8 ezör km után ez várt.Igaz,volt egy dugószorulás,még a legelején,generál után,akkor adtam neki több benzint.Azóta bekapja a 4,5- 5 litert,de nem sajnálom.A főtengely hibátlan,a hajtókarban amit látni,szerintem nem vészes,tükörsima,a köröm nem vesz észre semmit.Tettem bele egy másik csapszeget,tűgörőt,semmi luft nincs.A csapszeg szerintem,extra szar minőségű anyagból van.A dugó állítólag Berta,de nem dobozban kaptam.Annó,beépítés előtt,fotóztam,feltettem az MZ fórumra,a szakik szerint Berta.A henger jó,vannak benne kissebb karcolások,nem vészes.Veszek egy ugyanilyen méretű dugót,minőséges csapszeget,ha találok,meg egy tűgörgőt,és hajrá.Semmilyen furcsa hangot nem hallottam a blokkból,ment mint a vaddisznó,nem csörgött-zörgött,alapjáraton szépen ketyegett.Meglettem volna ez a gubanc nélkül is :(
Igen, ebben is igazad van. Nem vitatom ezt sem, egy átlag motorkerépárgyárat vagy márkát lehetetlen letrehozni. Kell a történelem mögé és a többi az általad említett dolog, szervíz hálozat stb. De a 2000es évek elején még lett volna hely beszállni a mai elektro motorizacióba. Amit akkor elvetettek volna az ma érne be, 20 évvel késöbb, de nem volt olyan aki itt "jövőbe látó" lett volna. De az igaz, hogy egy 100+1 -dik márkát nem lehet behozni a piacra.
A mai világban (tömeg) motorkerékpárt gyártani csak nagy mennyiségben érdemes, mint ahogy autót is.
Van ma magyar autógyártás? Szerintem csak magyar beszállítók vannak.
Ami ma Magyarországon van, az nyilván külföldi tulajdon, mert akiknek már létezik a világot átfogó kereskedelmi és szerviz hálózata, az a befektetését, termelését a kedvező gazdasági környezetbe telepíti.
Magyar(országi) motorkerékpár gyártás csak akkor lesz, ha pl. egy kínai cég úgy dönt, hogy ide motorgyárat telepít... Ennek pedig csak egy indoka lehet, mégpedig az, hogy mint a BYD, így akar bejutni kedvező vámtarifával az EU-ba. Ez a szomorú igazság! Aztán lehet majd ötletes hazánkfiainak Pannónia vagy Danuvia matricát ráragasztani! De ezzel le is tudtuk magyar motorkerékpár gyártást.