Adok pár telefonszámot, beszéld le velük az alulméretezett klímát...
Ezt a baromságot honnan veszed, hogy a kompresszornak nem jó, ha ki be kapcsolgat? Amúgy láttál már egy szervíz leirást, hogy hogy működik a programja? Hallottál már az olaj visszahordásról, mint üzemmód?
Miben haláloznak el a kompresszorok, szedtél már szét egyet?
Elképzelem, amint 200-as cső van a lakásban, helységenként..
Ekkora blamát.
Tervezni kell...
Elszívás és befújási pont attól függ, hűtés vagy fűtés van vele.
Szivesen mondok címet, a tulaj csinálta a fűtést.. Meleg befújás fent, klíma beltéri 3,5 méter magasban.
Na legyünk konstruktívak. (Csak a mihez tartás végett, én laikus vagyok a témában, 1,5 hónapja fűtök légcsatis klímával, saját építésű légtechnikával, ennyi közöm van a dolgokhoz)
Önmagában a felsőszintet "belégtechnikázni" nem probléma. Kérdés mekkora belmagasság van, el lehet-e alatta helyezni csövezést, beltérit.
A teljes ház kifűtése levegővel problémás lehet a galéria belmagassága miatt, ugye a földszintre gyártott meleg is fel fog szállni ott, és 5-5,5m magasról lecsalogatni, na az szép feladat. Viszont a tetőtérben jó idő lesz. (Az igazi talán valami kombó lenne, földszinten padlófűtéssel, fenn légtechnikával.)
Sorban a kérdéseid.
1. Klímát talán alulméretezni érdemes, jobb az a kompresszornak, ha nem ki-be kapcsolgat, hanem inkább pörög jobban, folyamatosan. A tetőteret fűteni cirka 10kw-os kellhet, esetleg egyel kisebb, tehát 7-8kw. Kérdés mi a terv, kukáznád-e a központi fűtést, vagy az is megmaradna. A logikus az, ha megtartod a gázt is, aztán mondjuk minusz 3-4 fokig elég a klíma, erős hidegekben meg dolgozzon a gáz. A nehézség annyi, hogy nyári klímázáshoz fele teljesítmény is elég, mint fűtéshez, és akkor most mihez méretezzen az ember.
2.Csőátmérők: 200-asnál kisebb átmérő nem nagyon kellene. A gyenge hőszigeteléssel az a baj, hogy nagy a hőveszteség, amit csak sok levegő befújásával lehet kompenzálni. Kisebb átmérőn fújva lehet hangja a rendszernek. Befúvás-elszívás kb azonos keresztmetszeteken kell történjen, tehát ha mondjuk 5x200mm a befújás, akkor az elszívás is hasonló, tehát kb 3x315, 4x250, amit éppen el tudsz helyezni. Egy megfelelő keresztmetszetű gipszkarton kürtő is tökéletesen megteszi.
3-4.A komfort szempontjából mindegy teljesen mindegy, hogy hogyan fújod be a levegőt, tehát kerek anemosztáton, vagy valami sávbefúvós dobozon, a lényeg a padlószinti elszívás lesz. Nálad amúgy adná magát szinte mindenhol, hogy az ajtók felett vízszintesen fújni és alul ajtószellőzőkön pedig távozhat a levegő.
Amit meggondolnék: Erőteljes radiátor túlméretezés, alacsony hőfokon járatás, szerintem fölösleges a hőcserélő... (illetve megvizsgálnám miért van betéve) a rajta keletkező hőlépcső rontja a kondenzációs kazán hatékonyságát.
Magam részéről nem adnám fel a radiátoros fűtés kényelmét, légcsatorna brrrr... klíma is huzatos, kényelmetlen.
És azt megszabad kérdezni, hogy mi tartalmaz a Daikin ajánlata? Komplett valami(szerintem ez kizárt) vagy csak valami gépezet beüzemelve, légtechnika pedig a te reszortod?
A jelenlegi fal U értéke 0.66 W/m2K. Ezzel az értékkel az összes felületi hőveszteség 270 W/K. 34 dT-vel 9170 W. Ehhez jön a filtrációs veszteség 7327 W. Ez összesen 16.5 kW.
Jelenleg az éves energiaigény (számítás alapján): 29.5 MWh (24 MWh - ház hővesztesége, 5.5 MWh - HMV)
Ha 15 cm EPS-el megtoldom a mostanit, akkor a fal U értéke 0.19 W/m2K lesz. Ezzel a az összes felületi hőveszteség 180 W/K. 34 dT-vel 6153 W. Ehhez jön a filtrációs veszteség 7327 W. Ez összesen 13.5 kW.
Ezzel az éves energiaigény (számítás alapján): 23.4 MWh (17.9 MWh - ház hővesztesége, 5.5 MWh - HMV)
Ezt kb. 2500 m3 gázból lehetne megoldani. Azaz nem vagyok 1700 m3 alatt!!!
A plusz szigetelés kb. 6 MFt. lenne (plusz párkányok, ereszlécek - 1M), és akkor még a nyári túlmelegedés nincs megoldva.
A múlt év (2022/23) enyhe tél volt. A gázfogyasztásom 2200 m3/év alatt volt. Ergo lehet, hogy egy plusz szigeteléssel és a HMV tartály (200l) megtoldása fűtőszállal 1700 m3 alá vinné a gázfogyasztásomat.
Hogy lenne megoldva az emeleti hálószobák nyári hűtése?
"A 2 szintre pedig elég lesz 1-1 klíma hűteni." - nem egy szofisztikált megoldás. Mindenki nyitva tartja a szobája ajtaját?
A nehezén túl vagy, ettől már csak finomabban fognak oltogatni. Amúgy igaza van az iqbetyárnak, az a saccra 4-6 millió jobb helyen lenne a hőszigetelésben.Remek cucc a légcsatis klíma, de jobb előbb szigetelni.
Adva van egy 2 szintes, emeleti tetőteres, galériás családi ház. B30 falazat, 4 cm EPS-el. Fagerendás, gipszkartonos födém, fogópárok közötti szigeteléssel. Kb. 17 kW hőszükséglet (földszint 10 kW, emelet 7 kW). Kondenzációs gázkazán, radiátoros fűtés. Alsó, felső szint külön vezérelve (külső hőcserélő, 2 db külső szivattyú, 2 termosztát). 1700 m3 gázba nem férek bele. Napelem (8.91 kWp) telepítve. Kb. 5000 kWh felesleggel éves szinten. Fűtés lenne a fő szempont, de mivel elég melegek kezdenek lenni a nyarak, ezért a nyári klimatizálás is szempont. Szóval klíma felé mennék el.
A felső szintet akarom klimatizálni. A felső szinten 6 db (2 egész - 20 nm/szoba, 4 félszoba - 10 nm/szoba) hálószoba van közlekedővel.
11 db árajánlatom van. Ebből 5 db vagy nem ajánlja, vagy nem tudja megvalósítani a légcsatornás klimatizálást.
A legegyszerűbb lenne, ha minden helyiségbe oldalfali split klíma lenne. Mindenki tisztában van az előnyeivel, hátrányaival.
Ennél 2x drágább lenne a parapetes klíma. Viszont ideálisabb lenne fűtésre.
A légcsatornás klímával kapcsolatban szeretném megkérdezni a következőt.
1. Mennyire szokták túlméretezni a készülék teljesítményt (fűtetlen padlástér)? Minden légcsatornás készülék fűtési teljesítménye nagyobb, mint hűtési teljesítménye (persze a hatásfok meg fordított) - Van 2 x 6.1 kW - két gép ajánlat, 8.6 kW, 9 kW. Van aki 2 gép és 13 kW teljesítményt ajánl. Tudom, hogy -10 oC-n (pdesigne) egy 8.6 kW-s gép csak 4-5 kW fűtési teljesítményt képes leadni.
2. Csőátmérők? (befújás 125 mm, 150 mm, 200 mm, központi elszívás 315 mm, vagy több kisebb elszívás)
3. Légszelep vs. légrács? Légszelep (tölcséres) szépen elteríti a meleg/hideg levegőt a mennyezeten - erre azt mondják, hogy nem fog az adott szobában kialakulni egyenletes hőmérséklet fűtésnél. Légrács 2 soros - egyenletes hőmérséklet fog kialakulni (fűtés), viszont a hideg levegő meg nagyon le fog esni.
4. Befújók, elszívók elhelyezése. Van aki minden szobába csak befújót tenne, és mellete csak egy központi elszívó lenne (közlekedő), de az is a mennyezetben. Van aki még a kis, félszobába is tenne befújó mellé elszívó ágat. Van aki kivágatná az ajtók alsó 1 cm-t.
Attól is félek, hogy fűtéskor a hideg levegőt nem fogja tudni egy központi, mennyezeti elszívó elszívni, mert a galéria miatt a hideg levegő le fog vándorolni a földszintre.
Felfagy a jég, és ledarálja a ventilátor lapátokat. Meg persze nem tud fűteni, mert annyira felfagy a jég a hőcserélő mindkét oldalán. Egyre kevesebbet fűt, és egyre kevesebbet olvaszt le.
Amúgy mi történik, ha mégis teljes keresztmetszetben elfagy a cső? Bocs, ha laikus a kérdés, de ez az első évem klímával. Filóztam rajtam, hogy szigetelem stb., de végül nem csináltam semmit. A szakasz viszonylag rövid, 1m 20cm lehet.
De akkor is ott a leolvasztott +pár fokos víz, az leolvasztja az előzőből maradt jéghártyát a csőből.
Szerintem 10-ből 9X felesleges pénzkidobás az elvezetések fűtögetése, meg a tálcafűtés is. Persze garit senki nem vállal e-nélkül, úgyhogy van/lesz a villanyt meg úgyis az ügyfél fizeti.