Ezt nem értem. Ezt a booking vagy közvetlenül a szállás írta? Kérd meg őket, az érkezés napján végezzék el ők a regisztrációt. Írd meg nekik, nem beszélitek a nyelvet illetve eddig minden szálláson a tulaj elvégezte ezt. Tél van. Biztosan k*rva sok vendégük van és egyszerűen nem érnek rá!
:-)))))
(Az általam ismert helyeken mindenki úgy csinálja, első nap elkéri az igazolványokat, leadja az irodában, majd amikor a vendégek hazaérnek az első pancsolásból, akkor visszakapják a személyiket+a pontos összeget egy cetlire felírva.)
They can't ask for the tourist tax because it should be paid after you check-in the hotel and you can only pay it cash by going to tourist office with your passports
Képzeld ezt írta. Ne bassza már meg hogy nekem kell elmenni ezt befizetni különben megbüntetnek?
Ezt nem belépéskor kérik, hanem ha az országban bármikor megállítanak közúti ellenőrzés céljából, illetve amikor kilépsz. Ha tranzitálsz, akkor egyértelmű hogy belefersz a 12/24 órába. Ha többet tartózkodsz, akkor egyértelmű hogy valahol megszálltál.
Engem egyszer télen vonaton "fogtak meg". Bartól Podgoricáig vallattak a rendőrök. Minden csomagomat kipakoltatták hiába magyaráztam csak 3napot voltam és autó híján 2x voltam Barban, de egyszer be voltak zárva, egyszereg nem működött a számítógépes hálózatuk.
Hangsúlyozom, nekem ez mindig ingyenes volt, de mivel egyszerre csak 30napot lehetett kiállítani, ezért volt amikor kicsúsztam az időből.
Nem szeretnék senkit sem meggyőzni, sem arról hogy ez az egész fontos e vagy nem, szimplán a saját tapasztalatomat osztomeg veletek és a szabályokról tájékoztattam azokat akik nem ismerték.
belépéskor, amikor kérnie kellene a szállásigazolást, nem nagyon tudja lekérdezni, hogy mikor fogok kilépni az országból, és kell-e nekem szállás Montenegróban (hacsak nincs időgépük, de szerintem nincs)
A kilépés és a belépés barmilyen okmánnyal történik dokumentálva van az esetek 99%ban. A nyári nagy tumultusban előfordulhat hogy nem olvassa be az okmányodat, de elvileg ezt meg kellene tennie és legfeljebb kiléptetéskor nem teszi be az olvasóba.
A határokon helyi és nemzetközi adatbazisokkal összekötött rendszer (rendszerek) üzemelnek amiből gyorsan kibukik ha valami vaj van a fülem mögött. (Egy időben a bosnyák és a szerb adatbazis szerint egy hasonló nevű srácot köröztek. Mivel a magyar okmányok nem tartalmazzák az apa nevét, ezért mindig eltartott egy ideig, amíg bemondásra elfogadták az faterom nevét és elengedtek, mert akit köröztek annak máshogy hívták a faterját.)
Persze hogy lazák. Pl egy evekkel ezelőtti, ronygosra gyűrt villanyszámla alapján beregisztrálnak a sarki haverdohoz. Tehát nem kell friss tulajdoni lap a földhivatalból,.de a szabály az szabály. Az ingyenes regisztráció csak a család részére szól. Tehát nálunk ha lejön a tágabb családból valaki vendégségbe, akkor a saját anyukámnak ingyenes, de az anyósomnak már fizetős az ittlét.
Ha kérik akkor kérik.
Ez a szabály. Tudtommal hasonló a szabályozás Szerbiában is.
Nem is a sumákolás a cél,kifizetem én amit kell,nincs azzal semmi gondom.Csak fura,a montenegroiakat eddig olyan "lazának",segítőkésznek ismertem meg,senki nem kérdezett eddig a szállasról semmit.Különben is azt mondtam volna,hogy barátoknál alszom a sarkon🙂
A te speciális helyzetedet valamelyik genfi egyezmény szabályozza, amelyik a hajótöröttekről szól!
:-))))))
Az teljesen mindegy hogy keresel szállás, a neten foglalva vagy az utcán sétálva, 24óran belül regisztrálnod kell. Barban a kikötői kapitányság és a turista iroda kb 50meterre van egymástól.
A helyi statisztikák évről évre több turistát sajtóznak. Ez nem feltétlenül igaz azok szerint akik saját szemükkel látják mekkira a tömeg. A statisztikák a regisztráció számát dolgozzak fel. Ez növekedhet valojaban évről évre. Mivel jelképes az összeg ezért nem érdemes a sumákolásra utazni, mert nem fognak szarozni a határon ha tényleg be szeretnék hajtani rajtad.
A legenda szerint a téged bárhol megállító rendőr vagy az országból kiléptető személy mindent lát és látja a "kompjúterben" hogy rendezték az adót utánad.
Szerintem ez csak kamu hogy mindenki mindent lát, mert saját magam tudtam dupla regisztrációt csinálni ugyanannak az embernek, az előző tartózkodási engedély lejárta előtt. Tehát maguk az engedélyt kiadók sem érzékelik, csak beszedik a pénzt egy sima gyűjtőszámlára- szerintem.
Vannak "tapasztalt" montenegrói utazók, akik állítják sosem kérték még tőlük. Saját statisztikám alapján kb 10-15utazasból egyszer kérik. Tőlem pl reptéren eddig egyszer sem kérték, de vonaton vagy közúton igen.
Ha tőled a bookingos papírt elfogadják e, nem tudom. Tőlem a saját ingatlanom tulajdonlapját nem fogadták el csak hosszas győzködés után. (Ingatlantulajdonosok számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött az országban tartózkodás.)
Én mindenképpen jelezném már előre a szállásadónál hogy papírt kérsz, így a későbbi kalandokat megúszod.
Kérik vagy kérhetik. Minimális az összeg, a mi megyénkben azt hiszem 70cent éjszakánként. A bünti sok-sok euro. Ezért kell legális szálláson megszállni!!!!!!
(Én legtöbbször Podgoricánál lépek ki az országból.
Mivel montenegrói lakos vagyok, csak Magyarországon dolgozok, nekem nem kell ilyen igazolás.)
Ismerős.A kaktusznak csak a levét iszom czben fillérekért veszem.Trebinje felé mentél már az azon a hegyi határon? Van még ez a hülyeség hogy igazolni kell a szállás befizetett adóját?
Azért azt feltételezem, hogy ha valaki egy balkáni kirándulásra szánja magát, az átlaghoz képest életrevalóbb!
A kaktusz bizony szúr!
Tehát amikor valaki leszedi a termését, ha kesztyűt nem is, de a nyakán lévő "gömböt" használja feltétlenül!!!!
Fogyasztás előtt meg kell hámozni. Nagyon vékony a héja, késseb le kell szedni róla! ----->>> Így senkinek sem megy bele a tüske a szájába!
:-)))))
A kivi éretlen még és a tegnapi szinte az egész tengerparti részt érintő hatalmas szélvihar nem is tett jót neki, de hozzatok haza belőle nyugodtan. Hűvös kamrában, almával vegyesen tárolva szépen be fog érni.
Igen a tüskéivel nagyon kell vigyázni. Ezek olyan apró szőr szerű finom tüskék, amelyek a bőr pórusaiba is belemennek, Észrevehetetlen és utána egy gyötrelem megszabadulni tőlük. Szigorúan csak munkavédelmi vastag kesztyűben szabad szedni és tisztítani.
Viszont nagyon finom, semmihez nem hasonlító íze van.