Ha nem gyilkolták volna a zsidókat akkor nem lettek volna kizárva. Amikor záródott a kerítés azonnal minimálisra csökkentek az öngyilkos merényletek.
Szóval nem bezárva hanem kizárva lettek. Amit főztek azt kapták meg.
Rosszul felfegyverzett harcos
A hagyományos háborúkkal ellentétben ahol reguláris hadseregek álltak egymással szemben alapvetően új helyzetet teremtett az iszlám világ újraéledő vallási motivációjú terrorizmusa. A késelő, kődobáló, parittyázó, Molotov koktélt dobáló bár rosszul felfegyverzett, de harcos ezért úgy kell vele szemben eljárni mint bármilyen más harcossal azaz meg kell semmisíteni.
Én 3, vagy 5 ezer indított rakétáról olvastam, ha jól emlékszem, az októberi terror támadás alatt. Ennek a hirnek a valódiságát persze nem tudom ellenőrizni, de ez volt a híradásokban. Nyílvánvaló, hogy ezeknek a rakétáknak a 95%-a játékszer volt persze.
> Már most 230 ezer épületnek annyi, és még nincs vége.
Izraelnek nincs nagy játéktere ezügyben. Biztos vagyok benne, hogy a teljes újjáépítést meg fogják oldani. Remélhetőleg a dúsgazdag arab országok közreműködésével. A terület rendezésén, kezelésén persze előtte el kell majd gondolkodni.
A vaskupola rendszer "tesztelése" teljesen felesleges volt, nyílvánvaló, hogy sokezer rakéta egyidejű indítását nem tudja kezelni. Szintúgy felesleges egyszerre sokezer rakétát kilőni, mert azok 99%-a ártalmatlan kis szar, amivel nagy károkat nem lehet okozni. Nem tudom egy elhárító rakéta a vaskupolához mennyibe kerül, de gyanítom, hogy két nagyságrenddel többe, mint a sok szar kis rakéta, úgyhogy nem is érdemes azokat egyenként megsemmisíteni, még ha a potenciálisan okozható károkat is befaktoráljuk a képletbe.
> Arra valószínűleg nem számítottak, hogy az izraeli rendőrség és katonaság ilyen mértékben tehetetlen.
Én igen potensnek és hozzáértőnek látom a választ. Az Izraeliek 24 órán belül megtisztították Izrael területét az ezernél is több állig felfegyverzett, vérszomjas terroristától.
A palesztinok pontos számát nem ismerjük. Vannak még akár 15milliós becslések is, akiknek harmada él a Palesztina néven ismert területen. Néhány kollega rendszeresen posztolgatja ide a hamasz által közölt halálos áldozati adatokat, ami olyan 25ezer körüli, valószínűleg erősen túlzó szám, de ha még ezt is vesszük valós adatnak, akkoris olyan 0,15% körüli ez a szám, a teljes populációra vonatkoztatva. Ezt azért még távolról se hívjuk egy nép elpusztításának.