Ezek nem hamisítottak, Osram, Phillips meg hasonlóval van egy doboz. 10-20ezer üzemóra rajtuk, és jó ha a tizede összejön sokszor. Ami bosszantó, hogy nehezen javíthatóak, mert eleve úgy ekll széttörni őket sokszor, hogy hozzáférj a táp részhez, és sokszor maga a tokozat/búra nem éli túl.
Nem az számít. Ha egy Osram vagy Philips a nevét adja hozzá és maga árusítja, akkor arra a márka minősége számít. Az Osram a Ledvance nevet használja ezekre a termékekre.
Persze piacos hamisított abból is van dögivel természetesen.
" Ezért nem igazán értem, hogy miért hajtogatják mindenfelé egyesek azt téves állítást miszerint a napelemes éves kWh szaldós cekaszos villanyfűtés nem okés. "
Megkérhetlek ?
Írd már le légy szíves , hogy mekkora a HMKE-d kWp-je és inverter teljesítménye , valamint mennyit termel októbertől márciusig és mennyi a cekaszos fűtés fogyasztása ez alatt az idő alatt !
Te megtermeled nyáron a plusz energiát , amit mások elfogyasztanak , így kisebb igény van az erőműveknél , viszont télen hatalmas eröművi plusz teljesítmény kell , hogy neked visszatudják adni az általad megtermelt energia mennyiségét , hogy cekásszal elhasználd . Nem minden a CO2 kibocsájtás . Valakinek az erőműveket meg kell építenie úgy , hogy tudatában van annak , hogy a 12 hónapból csak 6 hónapot termelhet nagyobb teljesítménnyel . Ha Te lennél az akinek ezt meg kellene építeni , akkor tetszene az ilyen konkurencia , még ha csak 10 évig is van részére szaldó ?
Szerintem mint már sokszor írtam , az állam tolta el az egészet , hogy nem a hőszigetelést támogatta először és utána a HMKE-t .
Ezért kell márkásat venni. Pontosan feltüntetve minden adat. A normálisakból még színhőmérsékletet is választani. De az élettartama is többszöröse a kínai occógizdaságosnak.
"fel tudja mérni egy izzó és egy LED közti arányt."
Kiárusítás volt nálunk (Kiárusítás KFT :-( ). Felirat a LED lámpán.: "16W- 48W- 240W" LED-fénycső-izzó.
Ez olyan, mint a TV vetélkedő. Fele sem igaz. :-(
Persze lumen érték nem szerepel. Ami LED-nél max. 130-140 lumen/watt, fénycsőnél ~70, izzónál ~10. Kínai LED-nél inkább a 80, legfeljebb 100 lumen/watt a jellemző. A jobb érték szerint a sorrend 16 (1600 lumen)- 22-25W (kompakt fénycső) - 150 W (izzó). :-(
Igazad van jórészt. De az "átlag" polgár nem logikusan és ésszel él. Sokkal inkább indulatokból, érzelmekből építi a jövőjét. Arra fordít, amit sugallnak neki, amit elvárnak tőle. Ha azt hallja, hogy energia biztonságban van, ezt elhiszi és inkább új autóba, víkendházba fektet. Vagy a gyerekének akar saját lakást összehozni. Tényleges műszaki gondolkodása még kevesebbeknek van, aki fel tudja mérni a pocsékolás valódi mértékét. Mennyi megy a környezetbe, szerte a világba az ő általa elhasznált energiából. Még addig se jut el sok polgár, hogy fel tudja mérni egy izzó és egy LED közti arányt. Pláne ha szükségből nincs rákényszerítve nagy spórolás. Egyszerűen nem nevelték rá.
Aki tücsök szemléletben élt évtizedekig, idegen tőle a hangya mentalitás.
Ne haragudj meg rám , de ez már csak mellébeszélés !
Egy normálisan és logikusan gondolkodó ember hosszútávon gondolkodik a jövőbe nézve . Nem a megtérülés , hanem a rezsicsökkentés a lényeg . Én 48 évesen ( 2005-ben ) vágtam bele a ház rezsicsökkentését célzó átalakításokba . Ma 100 euró alatt van a havi rezsim , ami tartalmazza a fűtés - hűtésszámlát , gázszámlát , villanyszámlát , vízszámlát , HMV készítést , TV-t , internetet .
Mennyibe került ? 100000 Szkk a hőszigetelés , 16000 Szkk a rekuperátoros szellőztetés , 320 euró az Ozóne klíma ( 14 éve ) , 700 euró a Gree Amber klíma ( 4 éve ) , a Daikin fan-coil 380 euró ( 3 éve ) .
Igen, ez nem volt fontos. Az olcsó orosz gáz, a rezsicsöki maszlagja nem hangsúlyozta eléggé a jó hőszigetelést. "Amíg én itt vagyok, a magyaroknak lesz olcsó gáz".......
Értem én , csak ugye a baj ott van , hogy inkább befektettek az emberek nagy teljesítményű HMKE-be és villanyfűtésbe , az helyett , hogy először hőszigetelték volna a házaikat . Majd amikor meg van , akkor a valós energiaigény szerint megépítették volna a HMKE - villanyfűtés kombót . Ha utánaszámolsz , a befektetés összege majdnem azonos lenne , csak az első már gyorsabban megtérülne .
Ne a mai árakat vedd figyelembe , hanem az akkori árakat , amikor a " nagy " HMKE rendszerek épültek a villanyfűtéssel !
Csak oldalágként említem, hogy a gáz krach beütése után kifejezetten kormány szinten propagálták a hőszipkás klíma használatát. Szegény szóvivő következetesen "szplitklíma" néven emlegetve a rendszert.
Nem elítélendő, mindenki arra költi a pénzét amire szeretné. Mint már írtam többször, a fórumokon és szájbeszédeken kívül senki sem ígergetett örök szaldót, ami értelmét adná az ilyen mértékű beruházásnak.
Sajnos nem volt annyi eszük hogy időben tiszta vizet öntsenek a pohárba, ha a nagy telepítési hajrá előtt közlik milyen feltételekkel lehet szaldóban maradni (pl 4kW határ, vagy előző evek fogyasztása+25%) akkor nem épültek volna ekkora rendszerek villanyfűtésre.
Kisebb morgolódás lett volna a beruházók részéről, kevesebb probléma a rendszerirányítónak, és sokkal több embernek lehetett volna lehetősége kis rendszer felszerelésére a stop helyett.
10 éve már simán erről diskuráltunk itt, nem új a téma.
Nem bűn , csak nem hosszútávon gondolkodott , aki meglépte a HMKE + villanyfűtés kombót . :-(
Minden vízcsapból az folyik már sok éve, hogy csökkenteni kell a primer energia felhasználását úgy az iparban , mint a magánszemélyeknél is . A házak energetikai besorolásának a folyamatos szigorítása is ezt mutatja . Ez van .
Tavaly a "nagy dátum" előtt a napelemes rendszerre az igénybejelentés beadva. Elfogadva, határidő: 2024. 07. hó. Idén októberben megépítve, készrejelentés beküldve. Készrejelentés elutasítva. "Fogyasztási helyen nem egyezik a fogyasztásmérő száma." (Márciusban volt egy mérőcsere.)
"Tulajdonos igazolja a mérőcserékor kapott munkalappal a mérőcserét."
Igen ha már az ember beruház akkor besegít a hűtés -fűtésbe is . Igaz nekem 5 kW van de az is elég őszi -tavaszi fűtés , nyáron mivel szigetelt a ház és nem nagy 90 nm, mindenhol elviselhető a hőmérséklet . Amennyiben a szaldót kiveszik alólunk akkor hűteni tudunk fűteni meg nem .
Saját begyágyazottságát, megkerülhetetlenségét növeli, amikor bevon és ad pár fillért NER tagoknak. Meg a saját sleppjét tudja fizetni állami pénzből. Egyébként meg rajta tartja a kezét a piacon..
Értelemszerűen ezeknek a nagyobbik fele nem is ért hozzá.
Megalakult az Energia21 csoport. Mi lesz a feladatuk? Megakadályozzák, hogy a kormány szócsövei egetverő hülyeségeket mondjanak. Ilyent ezentúl csak nekik szabad. :-(