1: zaj miatt, mert a 4-es multi ventije ha kevés is az igény ,hangosabb mint a mono gép. Ha 4 megy, olyan helyre tedd, ahol 10 méteren belül nincs semmi, ami visszaverje a hangot, mert zavaróan hangos lesz.
2. Nem tud annyira lemodulálni, mint a mono, ha kevés az igény.
A multi klímákat a gyártók(?) valami miatt úgy árazzák, hogy sok esetben olcsóbb több különálló kisebb klímát felszereltetni, mint kiizzadni egy marhadrága multi gép árát.
Egy ismerősömnek is kellene egy három beltéris rendszer, de a multi gépek árai láttán majdnem sírva fakadt :)
Sehol nem találtam hivatalos szöveget olyan esetre, amikor egynél több berendezés van H tarifára kötve. Valamennyi talált leírás csak az "egyetlen készülék" esetet részletezi.
Ellenőrzés esetén valószínűleg azt fogják vizsgálni, hogy van-e kialakítva olyan lehetőség (pl rejtett elágazás) ahonnan olyan készülék kap H tarifás energiát, amely készülék nem jogosult kedvezményes áramra.
1. 5 évvel ezelőtt a multi rendszer +30-40%-kal drágább volt, mintha egyesével vettem volna meg a gépeket.
2. Fűtésben a kültéri által keltett rezonancia nagyobb, mint hűtésben, ezért a japán vonalat választottam -> ott még nagyobb volt a differencia.
3. A dual gép kültéri egysége brutálisan nagy egy szimpla géphez képest, falra nem való szerintem. Ha 1 db beltérit járatok, a kültéri akkor is járni fog. Ehhez hozzátartozik, hogy nálam 4 van földre telepítve és 2 van falon. Na melyiket hallom néha? Költői kérdés :)
4. Meghibásodás esetén multi rendszernél az összes beltéri off. Másik verzióban van még 1 működő géped.
Fűtés esetén a kültériből ősszel akár napi 20l víz is kicsorog! Olyan helyre telepítsd, ahol ez nem probléma. Elvezetni csak fűtőszállal tudod, mert az alsó kifolyó csonkba már +2 foknál belekristályosodik a jég.
Nekem kellene 4 beltéri,nappali 2 végébe 1-1,meg a 2 szobába 1-1. Gondoltam rá hogy 2 dual gépet rakatok,mindkettő lehetne 3,5+2,5kW. A másik verzio a 4 különálló gép lenne. Jobban járnék 4 külön géppel?Fűtés a lényeg!
"egy adott pillanatban sosem csak egy fázis árama terheli a nullát (nem is az összege)."
A vezetékek terhelhetősége a rajta folyó áram melegítő hatása miatt van korlátozva (ne olvadjon meg a vezeték). Ezért a vezeték terhelhetőségét (melegedését) NEM egy milliomod másodpercig kell vizsgálni, hanem hosszú percekig/órákig. Butaság azt mondani, hogy a három fázis áramai közül csak az egyik melegíti a nullát, a másik két áram nem :)
Nem akartam ennyire belemenni, de akkor pontosítok. Igen, én is 5x4mm-rel álltam le az elosztó dobozig, ami az órától kb. 3 méterre van. Onnan vittem tovább az összesen 120 méter 3x2,5mm vezetékeket. A hat kültéri nekem is elég szerteágazó a telken. Szeretek biztosra menni. Pl. a melléképületbe nagy teljesítményű szaunát akartam, oda 5x6 ment, aztán mégse lett ( legalább nincs melegedés probléma :).
Lefújtam a daikin comfora beltérit metál pirossal. Egész jó lett. Alapozni nem szabad, mert sérül tőle a műanyag.
"Az óra felől megszakítás nélkül kell a gépeket bekötni. "
Ezt mondta nekem is valaki, más meg azt mondta, hogy simán csinálhatok egy gyűjtőt, így nálam 5x4 megy egy elosztóig, és oda a klímák. Elég cumi lett volna a kültérik elhelyezkedése miatt is a közvetlen, az áramszolgáltatósok is azt mondták, jó ez így.
Mindegy hogy milyen fogyasztó van a hálózaton. Egy adott pillanatban mindig csak az egyik fázis árama terheli a nullát,
Mint most Te is kifejtetted, nem mindegy milyen fogyasztó van a hálózaton és egy adott pillanatban sosem csak egy fázis árama terheli a nullát (nem is az összege).
Ha a gyártó nem épít elé PFC áramkört, akkor ezek az impulzusok nem oltják ki egymást a nullvezetőn (nem lesz nulla ott az áram), ekkor a nullán folyó áram elméletileg akár háromszorosa is lehet a fázisokon folyó áramnak. A gyakorlatban ez kétszeres áramnál több nem szokott lenni, már gyártanak is olyan kábeleket, amelyekben a nulla vezeték keresztmetszete kétszerese e fázisvezetőnek.
Háromfázisú hálózaton kiegyensúlyozott terhelésnél nem folyik áram a nulla vezetéken. Azon mindig csak annyi folyik, amennyi aszimmetria van a terhelésben a fázisok között.
Ezért a jelzett probléma inkább ott fordul elő, ahol egy ágon két fázis, vagy egy fázis két kismegszakítója dolgozik egy alulméretezett nullavezetőre.
Igen sajnos, mert régen több elmenő kör volt min nulla. Ma már szerencsére együtt húznak L,N és PE-t. Leegyszerűsítve mindenkinek van „párja”, de régen erre valahogy nem figyeltek és így sajnos a nulla túlterhelődik.
Mindegy hogy milyen fogyasztó van a hálózaton. Egy adott pillanatban mindig csak az egyik fázis árama terheli a nullát, kivéve amikor nem, de akkor meg fáziszárlat van.
Egyszer csináltam egy 4 méteres, peterch féle cső csőben hőcserélőt horganyzott lemezből és akkor tapasztaltam, hogy képes a lemezcső erősíteni a hangot, azóta kerülöm. Nem kell nagy távolságokat áthidalni, így a sonoflex nagyobb nyomásesése nem probléma, illetve a nyagyobb ellenállásról az a véleményem hogy amúgy is méretezni kell, többnyire vállalható a sonoflexből az eggyel nagyobb átmérő.
Amikor a hővisszanyerős szellőztetőt csináltam, a narancs KG ágidomok voltak a legalkalmasabb/legolcsóbbak osztásra.
A nullán mindig csak 1 fázis árama folyik egyszerre , a 120 fokos fáziseltolás miatt, így a nulla semmivel sem túlterheltebb mint bármelyik fázis a hálózaton.
Én nem érzem trének azt, ha csak a sonoflex megy keresztül, nem látszik alulról úgysem. Inkább csak a praktikum miatt gondoltam cifrázni spikoval. Pár év múlva hozzá akarok nyúlni a tetőhöz, aztán a ha légtechnika útban lesz, könnyebben bontom meg.