Keresés

Részletes keresés

Hobbit_G Creative Commons License 2023.11.02 0 0 101621

Sajnos igen, kezdek barátkozni vele. De mi van akkor, ha a felső gyapotot veszem csak fel, a résekben lévő marad oszt arra megy új fólia, majd erre a deszkázás (vagy deszkára az új fólia) , régi gyapot és kap újat is. Ami le van téve minimum 30 éves szigetelés. A felső réteget felvenni nem annyira macerás, de az alsót már igen.

Feleslegesen nem szivatnám magam, főleg hogy olyan marha sok időm sincs ezzel szórakozni. 

Köszi 

Előzmény: hariseldon67 (101605)
negeiv Creative Commons License 2023.11.01 0 3 101620

Kedves Mekk Elek ezermester!

Azért mert téged ezen a néven kidobtak és visszajöttél hariseldon, csalóvadász, stb néven az nem azt jelenti hogy mindenki aki szót emel a hülyeséged ellen az Kiggyó.

Ha ennek a felfogása (is) meghaladja a képességeidet fordulj bizalommal pszichológusodhoz és pszichiáteredhez.

Előzmény: hariseldon67 (101617)
kiggyo Creative Commons License 2023.11.01 0 2 101619

Veled ellentétben nekem sosem volt álnevem, és 20+ éve ugyanaz a nickem, nem basztak ki mint téged. Úgyhogy ez most mellément.

szilentium3 Creative Commons License 2023.11.01 0 0 101618

Én anno a komfort érzet miatt csináltam belső oldali hőszigetelést , mert a fűtésszámla nem volt gond , de hogy húz a hideg a falakból , az kellemetlen volt ...

hariseldon67 Creative Commons License 2023.11.01 -5 0 101617

Kiggyo kiggyo, te még álnéven sem tudod megtagadni magad: megpróbálsz készakarva még abba is belekötni amibe nem lehet :)

Kérdezz meg néhány embert, aki egy rakás pénzét belső hőszigetelésre  kötötte, majd később rájött, hogy a fűtésszámlája ettől csupán 2-5 százalékkal csökkent: meg van-e elégedve az eredménnyel  vagy úgy érzi, hogy átverték?

Azután hívd fel a figyelmét, hogy bezzeg a komfortérzet mennyivel jobb lett és gyűjtsd össze a csúnya szavakat, amiket erre válaszolni fog :)

Előzmény: negeiv (101616)
negeiv Creative Commons License 2023.11.01 0 2 101616

Aki annyira okostojás mint egy kecske az az el nem hangzott kérdésre is okoskodó hülyéneknézéssel reagál.

Tetézi olyan általánosításokkal hogy "az emberek többsége ideges ha nincs meg a 20-40%

A gyógyszered beállításával nagy gond van, vagy keveset vagy sokat szedsz.

Előzmény: csalóvadász3 (101614)
csalóvadász3 Creative Commons License 2023.11.01 -4 0 101615

"Néha nézz a fólia alá. (télen) Ha alatta nedves akkor vedd ki az egészet."

A tél első napjaiban minden mindenütt száraz, hiszen volt tíz hónapja kiszáradni. Ugyanott lehet, hogy pl február végén már facsarni lehet a vizet a födémből.

A födém hőszigetelés jósága nem egyenletes (egymáshoz rosszul illeszkedő polisztirol táblák, letaposott gyapot-részek, stb), a tervező papírján persze miden szép egyenletes volt.

Ahol meg van gyengülve a födém hőszigetelő réteg, ott a párazáró fólia alján akkor is csuroghat a víz február végén, ha novemberben minden porszáraz azon az egy ponton ahol a naiv gazdi okosan leellenőrizte.

Előzmény: Giequu (101611)
csalóvadász3 Creative Commons License 2023.11.01 -4 0 101614

"Javítja a komfortérzetet a különböző parafa, polisztirol, filc, szivacs falpanel is. "

Aki annyira kényes a fal felületi hőmérsélletére, mint egy királylány, az már egy kamu belső hőszigetelő festésért is hálás lesz.

De az emberek többsége a hőszigeteléstől jelentős mértékű (min. 20-40%) fűtésköltség megtakarítást vár, nem egy kis komfortérzet javulást...  és rohadt idegesek  lesznek, ha most átverik olyan (belső) hőszigeteléssel, ami egy rakás pénzéért cserében évente csak 2-3 százalékot takarít meg a fűtésszámlán.

De egy okos hőszigetelő cég megszűnik jogutód nélkül, még mielőtt kiderül a változatlan fűtésszámlákból, hogy az ügyfelek hagyták becsapni magukat. Lényegi energia-megtakarítás helyett a komfortérzet fontosságát (mindenek felett) dícsérő szövegek az ő (fizetett?) reklámjaik.

Előzmény: Kerma (101613)
Kerma Creative Commons License 2023.10.31 0 0 101613

Javítja a komfortérzetet a különböző parafa, polisztirol, filc, szivacs falpanel is. 

szilentium3 Creative Commons License 2023.10.31 0 2 101612

Engedd el , a manusnak komoly szövegértési gondjai vannak .

Előzmény: Giequu (101608)
Giequu Creative Commons License 2023.10.31 0 4 101611

Kecske csak okoskodik de a gyakorlati lényeget kihagyja.

Néha nézz a fólia alá. (télen) Ha alatta nedves akkor vedd ki az egészet.

Ha nem akkor nem.

Ha a belső szigetelést ez a szerencsétlen olvasta volna akkor arról is írna agy litániát. Az ablakcsere mellet ez is az ördögtől való dolog a hitrendszerében.

Pár éve engem is megrémisztett egy ilyen okostojás hogy tuti szét van rohadva a belső szigetelésű előszobám, hozzáfogtam hogy lebontsam a szigetelést, de a nedvesség legkisebb nyomának a hiánya miatt maradt az egész úgy ahogy faterom feltette 25-30 éve)

Előzmény: Hobbit_G (101595)
freyya Creative Commons License 2023.10.31 0 0 101610

Mi tavaly több helyiségben is szigeteltettünk ablakot és kicseréltettük az üvegét gázzal töltött kétrétegűre. Kértünk árajánlatot komplett cserére is, de az nem fért bele, és muszáj volt lépni. Nagyságrendekkel jobb lett, mint volt, de közelébe sincs az új műanyag ablak hőszigetelésének. Hiába nem húz, és az üveg sem olyan hideg, maga a fakeret sokkal hidegebb, mint a mostani légkamrás műanyagok. Van összehasonlítási alapom, mert pár helyiségben korábban felújítás után már azt tettek. Gyors megoldásnak jó a régi tuningolása, ha az embernek nincsenek hirtelen milliói egy nagyobb ház összes nyílászáróját kicserélni, de hosszú távon mindenképp érdemes új ablakokat berakatni. 

Előzmény: kiggyo (101603)
Giequu Creative Commons License 2023.10.31 -1 1 101609

Találkoztam egy emberrel aki nem tudta hogy a meleg levegő felfelé száll.

Senki nem tudja hogy a meleg felfelé száll. (ezért én erről jól kioktatom)

Érted-e a különbséget a két mondat között?

Előzmény: hariseldon67 (101604)
Giequu Creative Commons License 2023.10.31 -1 2 101608

MINDENKI feleslegesen cserél ablakot

VAN aki felelegesen cserél ablakot

Vidéken inkább az jellemző hogy sok embert megvezet 1-1 ilyen megmondóember mint te, benyalja az ő hitét és vakon megy utána.

Előzmény: hariseldon67 (101606)
Giequu Creative Commons License 2023.10.31 -1 1 101607

az elöregedett  festéket meg a legyek cserélik új rétegre!?

folyamatosan csúsztatsz,figyelmen kívül hagysz dolgokat,félreértelmezed, nem értelmezed mert a hiteddel nem fér össze

ezzel egyre nevetségesebbé teszed magad

Előzmény: hariseldon67 (101602)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.31 -3 1 101606

"étel helyett ablakot vesznek a képzeletbeli szegény falvadban"

- Csakis olyat eszünk, ami a legolcsóbb.

- Lehetőleg olyat eszünk, ami egészséges, van még rá pénzünk.

Ehhez nem kell "szegény falu", ez a teljes magyar vidék összes mellékutcájának jelenlegi problémája, a kis falvaktól egészen az 50 ezres városokig. Csak oda kell menni é szóba állni az emberekkel, nem csak TV1 híradót nézni napi 24 órában és örülni, hogy milyen jó mindenkinek.

Előzmény: kiggyo (101603)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.31 -4 0 101605

"Elvileg van leterítve vmi fólia az alsó réteg alá"

Van esély arra, hogy ott az a fólia nem csak felesleges, de káros/veszélyes is.

Tudd meg a fólia típusát valahogyan és lélekben készülj fel arra, hogy valószínűleg el kell majd tüntetni onnan.

hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.31 -3 0 101604

A radiátorok hője is mindenekelőtt felszáll a mennyezete, ott szétterül (ekkor a hő egy részét átveszi a födém), majd felülről lefelé (rétegenként) tölti fel a szobát meleg levegővel.

Persze egy hideg (gyengén hőszigetelt) födém a 40-60 fokos radiátor felszálló levegőjéből sokkal kevesebb hőt tud ellopni, mint egy vaskályháról/kandallóról felszálló akár 100-150 fokos levegőből.

A födém hőszigetelés a világ egyik legjobb üzlete :) viszonylag olcsó és a legtöbb ember magának is meg tudja csinálni, ami szintén nagyon lényeges a mai pofátlan munkadíjak mellett.

Előzmény: Jocjoc123 (101601)
kiggyo Creative Commons License 2023.10.31 -1 2 101603

Persze, étel helyett ablakot vesznek a képzeletbeli szegény falvadban...

Évek óta ezen az ablaktémán pörögsz, nyilván nem cseréltél ablakot és ezzel akarsz önigazolást nyerni. Fogadd el, nem vagyunk egyformák, te a régit tákolod, más újat vesz, mindenkinek a saját dolga.

Előzmény: hariseldon67 (101602)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.31 -3 0 101602

"ha 10cm-en belül 3x kell tömítőszalagot váltanod akkor is végigszopsz a 2x3 szárnyas ablakkal 2-3 napot"

Olyan valóban volt, hogy fél méteres résbe háromféle vastagságú tömítőt kellett használni. Ha mindhárom fajta tömítő ott van a kezed ügyében, akkor csak másodpercekről beszélünk. Ezzel a rengeteg pluszmunkával együtt  is csak egy napig tartott az egész ház tömítése.

Szerintem okos befektetés egy egész napot ablak tömítéssel végigszopni, ha cserében nem kell egy milliót ablakcserére költeni. Mert vannak, akiknek annyi eszük van, hogy csakis a huzat miatt cseréltetnek ablakokat sok pénzért, miközben már egészséges ételekre sincs elég pénzük.

Előzmény: Giequu (101584)
Jocjoc123 Creative Commons License 2023.10.31 0 0 101601

Az említett házban lapradiátorok vannak, max. 60 fokos fűtővízzel, így is ennyit hozott, de valószínűleg benne volt a valamivel enyhébb tél is.

Előzmény: hariseldon67 (101599)
LanyUss Creative Commons License 2023.10.31 0 0 101600

Előző tulajdonos is szigetelte a csöveket nálam az alagsorban. Beköltözésem után eladtam a heti mérhetetlen kg hamut gyártó pellet rendszerét, majd jött egy viessmann 100w touch. Az alagsorban telepítettem plusz 3 radiátort ( játszószobák lettek ) + kinyitottam a terasz alatt is, így plusz 80m2 "téli" életteret nyertünk, ami minimálisan növeli a fűtésszámlát. A kazánt is teszteltem 24h-ban a legkisebb moduláción 12,5 kbm3 fogyasztott ( 47 fokos kazán -> 42 radiátor hőmérséklettel ). Emeletet is használjuk, födém itteni ajánlás szerint 30 cm gyapot, falon csak 10 cm, ablak kétrétegű átlagos. Pára télen 35%. Gázfogyasztás meleg vízzel 1600m3 körül. Ez kb. 6 közepes heti bevásárlás költsége.

Előzmény: hariseldon67 (101598)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.31 -4 0 101599

"25cm gyapot ment a födémre, kb. 35%-ot hozott"

Azoknál a házaknál hozhat megdöbbentően sok százalékot csupán egy jó födém hőszigetelés, ahol a lakótér levegőjét magas hőmérsékletű fűtótestek melegítik (vaskályha, kandalló,  ventilátoros elektromos fűtőtestek, stb), mert a legyártott meleg levegő mindenekelőtt felfelé száll (szétterül a mennyezeten)

Pl vékony födémű parasztház (vagy hőszigeteletlen beton födém) esetén el tudok képzelni akár 50% fűtésköltség csökkenést is, csupán attól, hogy feldobnak a padlásra 20-25 centi olcsó üveggyapotot.

Előzmény: Jocjoc123 (101591)
hariseldon67 Creative Commons License 2023.10.31 -3 0 101598

"96nm az alap, de 2 emelet van + alagsor (nem fűtött alapban, de csövek csak átmelegítik 13-15 fokra télen)"

Azokat a hő-pazarló csöveket sürgősen hőszigetelném,

és lehet, hogy télen elég lenne három helyett csak egy szintet belakni

(legalábbis, amíg az energia árakat a NER korlátlan mohósága határozza meg)

Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.31 0 0 101597

Azért ez a majd' 300nm fűtött tér nem épp szokványos.

Én az alagsorra vetnék nagyobb figyelmet. Gondolom ott a kazán is. Sajnos ott nagyon sok meddő energia megy el az alagsor fűtésére. Megkockáztatom, hogy több mint amit az alapterületből gondolnánk, az 1/3. Csöveket szigetelném min. 10cm-es vastagságban, kazánt felvinni úgy sem fogod a lakótérbe, azzal nincs mit tenni.

kiggyo Creative Commons License 2023.10.31 0 0 101596

köszi, az szép megtakarítás!

Előzmény: Jocjoc123 (101591)
Hobbit_G Creative Commons License 2023.10.31 0 0 101595

Itt 96nm az alap, de 2 emelet van + alagsor (nem fűtött alapban, de csövek csak átmelegítik 13-15 fokra télen)

Most emeletenként van 1-1 klíma. Lent sima oldalfali gree 3,5kw, fent is 3,5, de parapet a 2,1m belmagasság miatt. Eddig jól bírja, bár most a lenti többször megy, fenti alig kapcsol (jön fel a meleg).

Annyi előny van, hogy porothermből van a fal.

Fent a gyerekszoba és ahol a klíma is van beltéri szigeteléssel védett (climapor, 7mm xps), többi helyiség még nem. Meglepően számít ez a vékony annyit, hogy nem húznak a falak minuszokban sem. Ahol eddig 13 fokos volt a fal, ott most 18-19 télen. Fel még nem szedtem sehol se ezt a szigetelést, nem tudom mi van mögötte, de nem utal semmi sem penészre. Kihűteni a falat így nem fogom, csak a benti lét lett jobb...

Multiporban gondolkodtam korábban, azt apránként meg tudnám csinálni magam is a házban, lehet jobb lenne, de nagyon megosztó ahogy néztem a vélemény róla.

Fafödémen van 20cm kőzetgyapot, de már régi és sajnos sok pára megy fel, tavaly is párásítottunk folyamatosan, hogy gyerkőc miatt csak megközelítsük az 50-et télen. Elvileg van leterítve vmi fólia az alsó réteg alá épp ahogy sikerült a szakinak, de nem úszom meg, hogy felszedjek mindent és újra lerakjam ahogy látom... Az a kérdés hogy jobb lenne-e kifeszítve letenni a párazárót, rá a deszkákat, erre a két sor gyapot vissza (esetleg egy friss 3. réteget is), így sokkal egyszerűbb lenne a művelet, mint ahogy most van (esélyesen ezért is jut fel pára).

A jelenlegi két sor tetejére nem akarok párazárót lustamód, bár az megfordult fejemben, hogy az első fölé (ami gerendák között van) kifeszítek újat és arra építem a többit.

Ifjú thermotéka van nekünk is lent, tavalyi gázfogyi lett 2500m3, 21 fok mellett a lakásban. Vegyeskazánt (b-steel) idén beindítjuk puferrel, klímák adottak a meleg miatt, de az idei beszerzés.

Előzmény: Jocjoc123 (101574)
Jocjoc123 Creative Commons License 2023.10.31 0 1 101594

Én eredetileg gazdasági összefüggésekről írtam a szigetelés/fűtés kapcsán, te kezdtél el személyeskedni.

Előzmény: Capt.IQ229 (101593)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2023.10.31 -2 1 101593

Én kérek elnézést (nem tőled) hogy az általad gerjesztett politikai vonalra felültem.

Csak ezt vártad.

Betegesen beviszitek minden topicba ezt a kormányfikázást.

NEM IDE VALÓ.

Kérem a moderátort törölje az előzményekkel (enyém is)  együtt!

Előzmény: Jocjoc123 (101592)
Jocjoc123 Creative Commons License 2023.10.31 0 1 101592

Elnézést kérek, ha holmi tényadatokra épülő grafikonnal kognitív disszonanciát okoztam. Mentségemre szolgáljon, hogy még nem sikerült kellően elsajátítanom a kormánypártunk által megkövetelt jobbágy mentalitást és annak ellenére van pofám tényekkel hergelni, hogy a méltóságos pártvezér urak végtelen jóságukban nem csak hogy egy de még akár több morzsát hajlandóak visszalökni a beszedett adónkból mindenféle politikai marketing formájában. Pedig igazán nem kérnek sokat cserébe, csak feltétlen szeretetet/odaadást és némi félrenézést az európait alig 3x meghaladó infláció, rekord költségvetési hiány, rekord államadósság és lerohasztott közszolgáltatások felett. Máglyára az ilyen eretnekekkel mint én, akik nem tudnak lehajtott fővel illendő módon kussolni és hálálkodni, ahogy az elvárható lenne, hiszen #ezeklegalábbtudnakbmeg...

Előzmény: Capt.IQ229 (101588)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!