"Homlokzati gázcsövet utólag lehet műanyag kábelcsatornával eltakarni."
Ahol tiltják a gázcső eltakarását, ott mindig az a gond, hogy a cső körüli ZÁRT térben robbanásveszélyes gá-levegő keverék alakulhat ki. Ha olyan a burkolás, hogy lehetetlen ilyen keverék kialakulása (pl mert az üregen átfúj a szél), ott szerintem nem leshet baj.
Sziasztok. Homlokzati gázcsövet utólag lehet műanyag kábelcsatornával eltakarni. Olvastam itt is takarásról, de többnyire csak a csőnek a szigeteléssel történő takarásáról volt szó.
"a füstgáz hőmérséklete milyen viszonyban van az előremenő víz hőmérsékletével"
Ahol a gázkazánban létrejön a füstgáz, ot 500-800 fokos, aztán a hője túlnyomó részét kiveszi a hőcserélő ahogy a füstgáz áthalad rajta. Ha a hőcserélő nagyon jó hatásfokú (pl hatalmas hőátvevő FELÜLET), akkor hideg lesz a füstgáz. Ha kicsi a hőcserélő felülete, vagy elkerüli a füstgáz, akkor forró lesz a kazánból kilépő füstgáz.
Ha a kazánon a víz csak nagyon lassan halad át (vagy áll), akkor sok ideje van ott felmelgedni, akár a füstgáz hőmérsékletére is (vagy előtte felforr és BUMM), ha a víz nagyon gyorsan megy át kazánon, akkor lehet, hogy a pl 500 fokos kazán csak 1 fokot tud melegíteni rajta. Ilyenkor a víz hőmérsékletének nincs köze a füstgáz hőmérsékletéhez.
Bizonyos kémények huzatát a füstgáz hője hajtja (a meleg levegő felfelé száll), ezeknél a kéményeknél nagyon fontos, hogy hány fokos az alul belépő füstgáz. A "hidegre" tervezett kéméneknél a füstgázt muszáj ventilátorral mozgatni.
Van, aki erre azt mondja, hogy "a kocsmában aztat monták a zivócimborák, hogy a túl hideg kazán biztosan tönkre fog menni a kondenzációtól, tehát ez a kazán gyártó hüje".
Van aki erre azt mondja "vajon hogyan működhet egy egyszerű (nem kondenzációs) kazán hosszú ideig ennyire alacsony vízhőmérséklet mellett?"
Nekem a válasz megtalálása kb 10 másodperc gondolkodásomba került. Ahogy elnézem a hozzáállásokat ennek a fórumnak ehhez egy évre lesz szüksége :)
Mondjuk az engem is érdekelne , hogy a füstgáz hőmérséklete milyen viszonyban van az előremenő víz hőmérsékletével ? Nekem anno Vezuv C 10-24-es fali kazánom volt , abban a lánggerebje felett volt egy lemezekkel megspékelt csőkígyó oszt jónapot , felette meg a füstgázelvezetőtorok amibe ment az alu bekötőcső . Kondenzáció max a kémény belső falán keletkezet , ami kifolyt belőle egy lyukon alul . Az álló kazánok mennyiben voltak mások ?
Na ja, mert nem erre az üzemre lett tervezve. Mint ahogy a hőcserélők anyaga sem.
És hiába vezeted el, ha közben szétmarja az egészet idővel. Nem véletlen a kondenzációs kazánok mindenféle saválló anyaga a hőcserélő tekintetében. A hagyományos kazánok 98%-a sima lemezes hőcserélő semmi extra anyagból, a maradék 2% meg valamilyen öntvény jellegű az állókazánoknál, hosszútávon semelyik sem bírja a kondenzátum vegyi hatásait.
"Én nem merném azt mondani, hogy ezen kazánok gyártói mind hülyék a fizikához."
Megmutatod hol írtam ezt, és megint miért adsz olyat a számba amit nem mondtam?
Egy szóval nem mondtam ilyet, hogy a gyártók nem tudnák, sőt nagyon is tudják, ők tudják a legjobban.... Nem ők nem tudják....
Pont ezért mondják, hogy ne használd 60C alatt a kazánt.... A használatikba is benne van mindenhol, ahogy az én öntvény kazán használatimba is benne van meg másokéba is , de persze ettől még le tudom tekerni.....
Számos nem kondenzációs kazán kőmérsékletét lehet gyárilag leszabályozni akár 35 fokosra is.
Én nem merném azt mondani, hogy ezen kazánok gyártói mind hülyék a fizikához.
Inkább utánajárnék, hogy vajon miét nem mennek gyorsan tönkre ezek a kazánok 35 fokos üzemmódban és ha valaki érthetően elmagyarázná nekem, annak megköszönném.
A 45-50 fok az már nem annyira probléma, nekem is annyin megy az öntvény kazánom, ahhoz hogy legyen 45-50C előremenő, ott a tűztérnek már kell a 60-70C vagy magasabb a hőlépcső miatt, szóval ez már oké kategória.
A 30 fok viszont nem, azzal megölöd, erre is ment a reakció :
"A Hőterm ESB29 kazánból kijövő víz hőmérséklete beállítható akár 30 fokra is."
Ebben a hozzászólásban annyi sületlenség van hogy egyben még elolvasni is fáj... Reagálni sem érdeme rá komolyan....
Már a második mondat kiverte a biztosítékot..... de az utolsó mondat első fele sem piskóta, ami meg a kettő között van....
Ha 30 fokos az előremenőd egy hagyományos kazánnál, akkor a tűztérben létrejön a kondenzáció, de ez nem azt jelenti hogy a kazán kondenzációs üzemmódban jó hatásfokon dolgozik, így összekeverni a kettőt erre nincs is mit mondani.
És igen ez a kondenzátum idővel megeszi sajnos a tűzteret ha nem annak megfelelő anyagból van kiképezve, ami bírja, mert nem ilyen üzemmódra lett tervezve. A sima régi nyílt égésterű kazánok nem ilyenek, nem is tud iylen lenni, mert alacsony a füstgázáramlás is eleve, nem is szabályozott. Nem véletlen van úgy kitalálva a kondenzációs kazán ahogy. Az öntény kicsit jobban bírja jellemzően, de eléggé lerövidíti annak is az élettartamát.
Nem véletlen hogy a gyártók is azt mondják amit, ők tervezték csak tudják mit. Ezeknél nem ajánlott az alacsony hőmérséklet, szinte tiltott zóna, nem véletlenül.
Én "tudatosan" kinyírtam így már egy kazánnak a tűzterét az alacsony előremenő miatt, két szezon elég volt hozzá nem 30 év. neked nem kell aggódnod, kibicnek semmi sem drága....
Ez a hozzászólás nagyon hasonlít valaki korábbi itt lévőre, gyanítom hogy azonos személyről van szó.. Ott olvastam ilyen ökörségsorozatokat mint itt. csak sajnálom azokat akik esetleg naivan majd hallgatnak is a soraidra.
"a kazán hatásfoka jelentősen romlik, nem épp az optimális tartományba kerül,"
A füstgáz harmatpontja kb 60 fok ez alatt kondenzáció történik a kazánban. Minden régi kazán hidegen tehát kondenzációs módban indul, a kondenzáció miatt szuper jó hatásfokkal. Aztán a sok (öntött?)vas felmelegszik, eléri a 60 fokot és leáll a kondenzáció majd a kazán felmelegszik üzeni hőmérsékletre.
Ezeket a jelenségeket ügyesen ki lehet használni a fűtés olcsósítására, de nem írok többet, mert megint veszekedés lesz abból, hogy szerintem miért jó a kazán hatásfoka amíg hideg és miért rosszabb "optimális" hőmérsékleten.
"a füstgázból a vízpára, hanem jelentős része elkezd lecsapódni itt ott az égéstérben sajnos, ennek meg erős korróziós vonzata lesz"
Ez a pára (kondenzátum) valóban enyhén savas kémhatású, ami szép lassan megeszi a kazán vasát (lehet, hogy 100 év alatt, miközben te talán már 30 év múlva nem leszel az élők sorában tehát most butaság ezen aggódni :). Ezért csinálják néha olyanra a kazántesteket, hogy felfűtéskor a belső felület minél gyorsabban elérje a 60 fokot, ez a felmelegedési idő nagy teljestíményű gázégő esetén lehet, hogy csak 10 másodperc (tehát csak 10 másodpercig van kondenzáció, sav termelődés!). Ha ennyire gyors felmelegedésű a kazánod, akkor szerintem teljes nyugalommal át lehet állítani rövid szakaszos üzemmódra (kazánban lévő kevés víz villámgyors felfűtése, majd stop). Az ilyen "egy-két perces" kazán üzemelésektől szoktak pánikba esni azok, akik nem értik a fizikát.
Nekem tíz évig dolgozott ilyen "kazán evő" üzemmódban egy 30 kilowattos on-off (fix teljesítményű) gázégő egy házi készítésű vas kazántesten, a tűztérben sav marásnak semmi nyoma.
Tehát: alacsony hőmérsékleten (amíg az öreg kazán kénytelen kondenzációs módban dolgozni)valóban történik korrózió, de ha ez csupán pár másodperc, az olyan, mintha meg sem történne, én nem pánikolnék emiatt.
Igen az a terv nálam is hogy lesz hőmérő beépítve a keverőszelep után az előremenő hpmérsékletének beállításához, és ha a komfort engedi mert nincs olyan hideg akkor lejjebb lehet venni az előremenő hőmérsékletét.
Pontosan azért kell a puffer amit a két hozzászólásodban írtál.
Alacsonyabb hőmérsékletű vízzel szeretnék fűteni mint a 60fok amit a kazán szeretne. Ahhoz hogy a kazán ne kapcsolgasson sűrűn ki/be, a pufferbe szeretném előállítani a 60-65fokos vizet amiből kikeveri a keverőszelep az előremenőt.