Hát a 300 literes tartály az még messze van a puffer mérettől. nekem akkora a tágulásim :-)
Nem tudom milyen céllal van bent ez a tartály, gondolom fűtésre nem igen, mert annak bakfitty, hacsak nem passzív házad van. HMV-nek tökéletes. Viszont próbáld máshogy közelíteni a témát:
Hányan vagytok, és a 300 liter melegvizet hány nap alatt használjátok el? Mert van egy pont ami felett nem érdemes szigetelni, előbb használod el mint kihűlne. És a rétegződés hatását is figyelembe kell venni.
Nekünk mind a 2000 literes puffer mind a 300 literes HMV a pincében van. Télen fűtetlen 13-15 C körül hőmérséklettel. Mivel a víz max 2-3 nap alatt kijön a tárolókból, ami nagy hidegben akár 1 nap is lehet, a 2-3 nap nem okoz olyan rétékű veszteséget még kisebb szigetelés esetén sem, mintha százezreket tolnál bele a szigetelésbe. A 2000 literes pufferen átlagosan 13 cm vastag szigetelés van a paláston, belül cellel beborítva az 10 cm, körbetekerve öntapadós polifoammal 3 rétegben. A tetején vaskosabb a szigetelés, lehet van 30 cm is, rádobáltam amit találtam itthon :-). A 300 literes hmv-nek sajnos nagyon kevéske a szigetelése, azt meg kell toldanom, de asszem 7 vagy 8 cm már nem emlékszem, az is lehet annyi sincs. de pörög annyira a rendszer, hogy a HMV az szinte naponta kiürül (m5 ember, melegvizes eszközök - mosó mosogatógép stb)
lehet egyébként még pl fújt pur szigetelést is feltenni, bár esztétikailag nem lesz a legszebb, lehet gyapotos rendszerben gondolkodni, lehet cellben íveket gyártani, lehet vastag szivacstáblákkal operálni, stb. Minden más nagyon drága lesz, de már sajna a leírtak is azok, árban a legolcsóbb a kőzet üveggyapot dolog jelenleg.
Az új fűtési rendszer 50fokos előremenőre van tervezve. A gázkanáon kívül ( 6éves Hőterm ESB29) minden cserélve lesz egy 40 éves rendszerben. A puffer a nagy teljesítményű kazán miatt kell hogy ne ki-be kapcsolgasson.
Az a 30cm az 40cm, mivel én a jelenlegi 10cm-re tekernék még 30cm vastagságot.
XPS-re rakjam vagy mehet a betonra mivel úgyis körbe lesz szigetelve? (igaz így annyi meg csak alá amennyi aláfér)
"Akkor cirka 60fok a hőmérsékletkülönbség -> a számításod szerint 48cm szigetelés kellene."
Ebből kis látható, hogy menyre röhejesek azok a "gyárilag hőszigetelt" tartályok, amelyek 2-5 centis hőszigeteléssel kaphatók. Nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a villanybojlerekből átlagosan a hőenergia 40 százaléka szökik meg, mire felhasználásra kerül a meleg víz.
A 30 centi vastagág elfogadható kompromisszumnak tűnik, de ne feledd, hogy ez nem az ideális vastagság.
A tervezett 75 fokból viszont én csökkentenék amennyit csak lehet: pl fürdésre sok embernek 38-40 fokos víz is megfelel, jól hőszigetelt lakásokat akár 32-35 fokos fűtővízzel is ki lehet fűteni (passzívház akár 30 fok alatt!). És minden egyes tartály fok-csökentéssel kevesebb hő pazarolódik a pince fűtésére.
Tehát szerintem a "300 literes tartály 75 fokon" helyet SOKKAL energiatakarékosabb egy "1000 literes tartály 40 fokon" módszer.
"Kőzetgyapot helyett van más szigetelő ami szintén tekercses, de nem porol ha nincs letakarva?"
A megolvasztott majd kihűlt üvegszál és a bazalt-szál csak akkor bocsát ki levegőben szálló porszemeket, amikor ütöd, nyomogatod, hajlítgatod, rugdosod vagy taposol rajta Ha nem nyúlsz hozzá, akkor száz évig teljesen veszélytelen.
Sajnos sok embert félrevezetnek a "maguktól port gyártó" gyapotokról szóló mendemondákkal. Olyan ez, mint a "magától megrogyó" gyapot hőzigetelés.
A lakások és a téli külvilág átlaghőmérséklete között átlagosan 15-17 fok a hőmérséklet különbség. Ez ellen legalább 12-15 centi (tehát fokonként kb 0,8 centi) vastag hőszigeteléssel szokás/illik védekezni.
Ha kiszámolod, hogy hány fok a hőmérséklet különbség a tartályod tartalma és a pince levegője között, akkor ebből megsaccolhatod, hogy kb milyen vastag hőszigetelésben gondolkodnék, hogy ne a tartály fűtse a pincémet feleslegesen.
mindössze 2 centi szintkülönbséget ragasztóhabbal (de talán még zsákos ragasztóval is) könnyű egyenes síkra. kihozni Egy haveromnál a külső fal 5 centit dőlt, a hőszigetelés mégis teljesen függőleges lett.
Pincében (nem egy elhagyatott szar, nem szelel át a levegő rajta) milyen vastag szigeteléssel érdemes leszigetni az ott lévő 300literes puffertartályt? Nincs fűtés a pincében, de így is van 14 fok télen.
Van rajta a vele járó 10cm-es valami gyapotszerű szigetelés amit rá lehet zippzárazni.
Arra gondoltam hogy 5cm XPS lapokra raknám rá a puffert.
Racionálisan mennyi plusz szigetelést volna érdemes rárakni?
Kőzetgyapot helyett van más szigetelő ami szintén tekercses, de nem porol ha nincs letakarva?
0,8x1m az pont egy raklap méret (EUR raklap 800x1200mm). Vigyél föl egy raklapot, az alá(közé) be lehet tolni a szigetelést, reá pedig a cserepet. Ha vastag szigetelésben gondolkodsz, akkor kettő raklapot tegyél egymásra.
Mi van, ha nem tudjuk teljesen összefüggően leszigetelni a padlásfödémet? Akkor az egész nem ér semmit? Van fönt egy kb. 0,8x1 m-es kupac pótcserepekből, amit nem tudunk máshol tartani, meg ugye ott praktikus. Ha az a rész kimarad, az már hőhíd lesz, ahol elmegy ugyanúgy a meleg a házból, mint eddig? Esetleg ha körberakjuk gyapottal, meg a tetejébe is nyomunk egy darabot, az elég?
Szigetelni szeretném a hát maradék 2 oldalát. Az oldalsó és az elülső falaknál felül és alul egy szintbeli különbség van. Nem tudom a pontos megnevezést, de valami dekorációs elemnek készítették a házon. Alul a lábazat felső részétől kb. 80cm magasságig, felül pedig a tető alatt kb. 20-30cm sávban van egy kb. 2cm-es kiálló felület. Ezekre a részekre hogyan rakjam fel a szigetelő lapokat? Ez túl sok ahhoz, hogy ragasztóval kitöltsem? Előre is köszönöm a segítséget
a felülre tett páraáteresztőnek itt az lenne az előnye, hoyg fentről nem koszolódik el a gyapot, ill a padlástérben mozgó levegőtől védve jobb lesz a hőszigetelés értéke.
padlásfödémből felálló kémény/pillér oldalát is tekerd körbe az alsó részén.
Nálunk sem volt soha penész, pedig 1970 óta áll a ház, tavaly a gázáremelés hatására két fokkal lejjebb vettük a hőmérsékletet, és mindjárt megjelent a külső falak alján a penész. Lekezeltem Szavóval, meg gyorsan visszaemeltem egy fokkal magasabbra fűtést, eltűnt, és azóta sem jött elő.