És még csak a kéményt említetted, gázterv, gázcső, érintésvédelem. Mire a falon lesz az új kazán benne lesz 2 millióba és akkor a fűtésrendszer más részéhez nem is volt hozzányúlva.
De villany oldalon is vannak érdekességek, pld ha nincs a mostani szabvány dobozban a villanyóra, de szeretnék egy H tarifás mérőórát a klímának. Akkor azt nem lehet megoldani,
csak úgy, hogy rakatok egy villanyoszlopot amin elfér a több órás szabvány doboz, milliós költséggel. Az egész miért? Hogy benne legyen egy átlátszó műanyag dobozban az óra, különben a mostani helyen elférne fizikailag még 3 mérőóra.
Szép dolog a szabványosítás, az új építésnél, de a régebbi házaknál érdemes lenne a gazdaságosságot is figyelembe venni úgy villany mint gáz esetén. A vége persze az h marad a FÉG :)
Ez az elvi skicc jó lehet szerintetek a kazán és szivattyúvezérlésre a puffertartály hőmérkéslet függvényében?
Két darab COMPUTHERM WPR-100GE szivattyúvezérlőt kötnék elektromosan sorba, az alábbi kapcsolás szerint ( A "V1" vezérlő beállítási hőmérsékletét empirikus úton tapasztalnám ki)
Nekem volt olyan gondom, hogy belekötöttek, a vonalkódos cimke hiányába. (vízmelegítő volt cserélve szürkén) Ez valahogy megoldódott, aztán 2 év mulva a másiknak már semmi gondja nem volt. Nagyon függ a kéményseprő személyétől.
Egyébként szar ez a gáz, és kémény túlszabályozás, mert gyakorlatilag arra van kényszerítve a becsületes tulaj, hogy 100 évíg javíttassa az ócska fégjét, ahelyett, hogy korszerűbbre tudná cserélni, mert macerás. Meg villanybojlert szereltetnek (ha bírja a hálózat)
Ezek az újabb szikragyújtós vízmelegítők havi 15-20 m3-rel kevesbbet fogyasztanak, mint a régi gyújtólángosak.
A bérlőt "rendre kell tanítani", hogy jelezze, ha érkezik valami, és azt is, ha esetleg nem tudja megoldani az ottlétet.
Igen, szoktak fenyegatőzni, hogy bírság, meg miegymás, de idáig nem jutottam még el.
Azt hiszem, ingyen már nem fogják megcsinálni, valamit tejelni kell.
Azért jó, ha Te vagy ott, mert esetleg a bérlőt tudják fenyegetni valami mondvacsinált dolggal kémény, rés szellőző, bármi), hogy nem jó, hátha esetleg zsebbe nyúl.
Sziasztok! Más is találkozott már ilyennel? Aktív kéményes topikot nem találtam. Katasztrófavédelem levelet küldd eljárás megindításáról. Az a lényeg, hogy nyilatkoznom kell, hogy tavaly nyáron két alkalommal tényleg meghiúsult-e a kéményseprőipari tevékenység a lakásban. Ha igen, akkor gondoskodom a pótellenőrzésről és beküldöm róla a papírokat.
Ez egy régi ház a belvárosban, a lakás évek óta ki van adva, a bérlő nem nyilatkozik, hogy voltak-e ott vagy nem, gondolom nem és azért jött a levél. Dehát én vagyok a tulaj, az én felelősségem. A lakásban kondenzációs kazán lett felszerelve kb. 4 éve, teljesen hivatalosan engedélyekkel.
Sziasztok! 2 év problémamentes használat után pár héttel ezelőtt elkezdett csorogni a víz a HMV tágulási tartály biztonsági szelepéből, de csak akkor, amikor éppen fűti fel a HMV-t a kazán. Nyugalmi állapotban nem csöpög. (6 baros flamco szelepről van szó, a rendszerben elvileg 1,9-2 bar a nyomás közben.) Gondolkodtam a szelep cseréjén, de meg szeretnélek kérdezni titeket is előtte, hogy esetleg más oka lehet-e ennek a jelenségnek (a tartály egyéb hibája, esetleg az ivóvíz-rendszernek emelhették a víznyomását, passz..) Köszi előre is!
Kevés a szellőzése a helységnek. Nálunk is ezt csinálta, amikor zárt ablaknál fürödtünk... Úgyhogy szerintem fals riasztás lesz, de azért figyeld meg, hogy nagyobb lég-beáramlásnál is előfurdul-e. Valamint amit az előttem szóló is javasolt, nézd meg. (Az égéstermék elvezető csőrendszer nem lukas-e valahol. Nem árt az óvatosság!
van valami szabály arról, hogy az acél gázcső milyen messze kell hogy legyen a gázkonvektortól? Nálunk a konvektor fölött húzták el a cső alja 2 cm-re van a konvektor burkolatától. Láttam olyan képeket is, hogy a csövet a gázkonvektor mögött vezették el.
Illetve egy másik kérdés, láttam olyanm leírást, hogy a padlótól a konvektornak minimum 7-10 cm-re kell lennie, de többhelyen ez sincs betartva és szinte a padlón van a falra felszerelhető konvektor. Ezek szerint nem fontos betartani a távolságot?
Társasházi lakásban 2x fürdés közben beriasztott a CO detektor (Honeywell, nincs lejárva).
A helyiségben egy Sanuvial Duval Thema Classic nyilt égésterü kombi cirkó van, az hibátlanul működik, kék lángja van, nem tiltott le.
A kémény átjárható, nincs eldugulva, a cirkó kéménycsatlakozója nincs szétjőve.
Az ablakon van légbeejtő.
Kb. 20 éve működik ez a konfguráció.
Automata légfrissítő spray van, de az is már 2 éve.
Mi lehet a gond?
A Kéményseprőket nem akarom rögtön kihívni (pár éve voltak utoljára), nehogy kapásból letiltsák a használatot, aztán 2 millióért szereltessek zárt égésterűt (nincs 2 millióm).
A perlátor helyére beszerelt konyhai "zuhany fej" az miért teszi tönkre, és lukasztja ki néhány hónap után a csap kifolyócsövét? Az eddigi bűnlajstrom 1 vmilyen barkácsáruházas, meg egy mofém junior, amik elotte 10 évig rendben üzemeltek, meg egy 2 éves mofém junior, amit 2 hónap alatt lukasztott ki....több, kis tűhegyni luk keletkezik, ami először csak gyöngyözik, majd vékonyka szókőkútként "üzemel". Mondjuk én utálom ezt a zuhany izét, mert nem praktikus - kisebb a hely a csap alatt- és most már bizonyítottan káros is.....
Én azért gondoltam hogy a visszaágba teszem a termosztátot mert kvázi oda tudom szerelni, mert ott van hely még a pincében neki.
Valószínűleg lehetne állítani rajta hogy alacsonyabb hőmérsékleten kapcsoljon le mint ami amúgy a melegvíz, és már akkor is a "forró víz a vízvételi helyen lesz,- és talán nem pazarol annyi vizet.