Keresés

Részletes keresés

Creativus Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64855

Az XPS-re valahogy semmi sem tapad normálisan. Valójában a purhabra én is kíváncsi lennék, hogy pl. azzal mi lenne a helyzet, mert az meg sok mindenre jól ráköt, s érzéseim szerint az XPS-re is.

De - ahogy ezt mások is írták - a medence feltöltésével a gond megszűnik, a víz súlya már tart. Ám ha rések maradnak az idomok között, akkor a medence alja oda betüremkedik.

Előzmény: pockond (64853)
UgyanPityu Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64854

Én próbáltam: szürke csík idővel lejött de a ragacs ott maradt.

Előzmény: pockond (64853)
pockond Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64853

És a duck tape mennyire tapadt normálisan? Én közvetlenül az XPS-re teszem a medencét, alatta van kiszintezve rendesen.

Előzmény: Creativus (64851)
Mortoff Creative Commons License 2023.06.21 0 0 64852
Előzmény: Centi the real (64848)
Creativus Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64851

A Purhabot én is jó ötletnek látom (bár nekem nem kellett, mert jól illeszkedtek).

Más ötleteket talán még "Egér Fogó" topiktársunktól lehetne kapni, aki évek óta itt szokott lenni, de idén még nem jelentkezett. Ő az XPS-re (ami a hőszigetelése miatt jó) homokot javasol pár cm-t.

Én két éve, amikor lecseréltem a 11 év alatt leamortizálódott medencémet, ennek alapján alapoztam, kissé elbonyolítva:

(akinél vakond van, ott a vakondrács is feltétlenül kell legalulra)
A gyomtalanított, és nem túl erősen ledöngölt, vízszintezett(!!!) földre építkezési fólia került (4m széles fekete vagy szürke).
Erre mentek az XPS lapok (3-4 cm körüli), amelyeket "duct tape"-pel tartottam össze a szétcsúszás ellen.
A tetejére kb. 5 cm-nyi homok, amely kiegyenlíti az apró szintkülönbségeket.
Erre még ráraktam (szőtt) tetőfóliát csíkokban, kis átfedéssel(10 cm), és szintén "duct tape"-pel rögzítve.

A tetőfólia jól védi a medence alját a homokban lévő apró kövek/kavicsok ellen. Ugyanakkor a medence felállításakor a homokot sem rugdossuk szét általa.

Természetesen ez is csak egy ötlet, és sok más is elfogadható lehet.

Előzmény: pockond (64846)
tomésjerry Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64850

Ja, és az 50x50 cm-el ne kezdjél. nagyon szapora.

tomésjerry Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64849

Fészbúk tele van vele.

Facebook

illetve ilyet keress:

ReFlex esésvédő gumilapok (nadland.hu)

Amúgy nagyon durva! Amikor én nézegettem és vettem ezek kb fele ennyibe kerültek.

Centi the real Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64848

Érdekelne ilyen gumilap, tudnál bővebbet írni erről? esetleg fotó? 

Köszi.. 

a keszekusza oldalú XPS-t pur-habbal nyomnám össze, majd visszavágnám síkba.. (alá kell valami, hogy ne a földre menyjen alul a hab... 

Előzmény: tomésjerry (64847)
tomésjerry Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64847

Az XPS-re a hőszigetelés miatt van szükséged?

Én vettem 1x1 méteres, 20 mm vastag gumilapokat. Használtan, tökletes állapotban. A helyét legyomirtóztam, majd vízszintbe egyengettem. Alá egy vastag geofólia a gyomok miatt. Én nem kerítettem körbe beton kertiszegéllyel, hanem vékony fa karókat ütöttem le a széléhez, hogy szét ne csússzanak. A gumilappal egy magasságba, szóval nem áll ki. Sokkal könnyebb lerakni, tartósabb, esztétikusabb, hosszabb távon jobban megéri.

Harmadik éve üzemel tökéletesen. A víz át tud folyni a gumilapokon és a geofólián, szóval pancsolás esetén sem áll a víz a medence körül.

Előzmény: pockond (64846)
pockond Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64846

Az a baj, hogy szar minőségű az XPS és nem a lerakás miatt vannak rések, hanem gyárilag nem egyenes némelyik él. Ezeket szeretném kitölteni valamivel, ami egyben akkor már ragaszt is kicsit, hogy ott is maradjon.

Előzmény: Centi the real (64844)
újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64845

Közbe rájöttem , nem a váltószeleppel van a gond . A szivattyú megy , de semmi munkát nem végez. 

Centi the real Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64844

én széles ragasztószalagot használtam a résekre (eléggé szarul tapad), plusz az egész felületet összehuzattam vele.   Ha már rajta lesz a több tonna víz, akkor már nem csúszik szét, addig fontos, míg az első 5-10 cm víz nem kerül bele. 

Előzmény: pockond (64842)
újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.20 0 0 64843

Sziasztok ! Ujabb problemával szembesültem . Vaĺószínű a váltószeleppel lesz gond . Ha szűrésre állítom , akkor is jön a víz a szivattyúnál is .

Nem tudom szét lehet - e szedni a fejszelepet . Vannak a tetején ilyen műanyag csavarok , de nem akarnak mozdulni.

pockond Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64842

Medence alá rakandó XPS lapokat mivel lehet hatékonyan összerögzíteni, és az esetleges hézagokat (nem igazán első osztályú a lap) mivel lehet jól kitölteni? Van valami kinyomópisztolyos cucc? Akril, valami.

bastardo Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64841

anniy kiegészítés a kérdésemhez, hogy az aqualinges csóka szerint simán jó egy sokkal kisebb medencéhez is egy a nagy szivattyú/nagy homokszűrő páros, max forogni fog benne a víz mint állat.

Én attól tartok hogy egyszerűen leszakítja majd a gumiről a bevezető műanyag elemeket, de akkor max belógatom valahogy a szűrőfejről lejövő vastag csöveket

Előzmény: bastardo (64838)
Creativus Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64840

Ahogy nemrég a 64835-ben vázoltam, a "szivattyú" nem igazán tudja a vizet felszívni, így tulajdonképpen a szívóágat inkább beömlőágnak lehetne nevezni. Ám ha abba nem képes elegendő víz beáramolni, akkor azt a térfogatmennyiséget, amit szállít (és tovább nyom) valahonnan pótolnia kell. Ezer olyan hely lehet még, amire nem is gondolnánk, akár pl. a szivattyún belül is. Ha nekem ilyen gondom lenne, akkor ötletként azt csinálnám, hogy valamilyen jól látszódó, vízben oldódó festékes vízzel, apránként végig locsolnám kívülről a rendszert, hogy kiszűrjem, mely résznél szivárog be. Mindezt a medence kifolyó nyílásától (ha van olyan akkor a szkimmertől) kezdve, egészen a szivattyú nyomóágáig (utána már kevéssé valószínű, hiszen ott túlnyomás van, tehát a az azt követő homokszűrőnél nem gondolnám, hogy bármi lehetne).

Azt nem gondoltam végig, hogy mi lenne, ha így marad, talán a levegő beszívódása helyén okozhatna hosszú távon észrevehető rombolást a kavitáció?

Előzmény: tomésjerry (64839)
tomésjerry Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64839

Morgen....

Nekem is homokszűrő az alany.

A szívóág az buborékmentes, viszont a nyomóágon nagyon buborékos víz jön vissza. A csőben is látszik, hogy nem homogén vízfolyam, és a fúvokánál is látszik a buborékos víz. Szerintem emiatt szivattyú is hangos, bár ezt lehet csak bebeszélem magamnak. A nyomás az rendben tűnőnek látszik. Amit tudtam légtelenítés ügyben megtettem. Sőt, szétszedtem, homok ki belőle, átmosat (a váltószelepet is), majd újra feltölt és indít. Nem változott. Csatlakozók nem csöpögnek, hangra nem hallom, hogy valahol falsot szívna.

Ötlet, vagy hagyjam így?

bastardo Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64838

Sziasztok!

Van nekem egy használaton kívüli 8m3/órás Hayward homokszűrős vízforgatóm (tartály+szivattyú). Gyerekeknek van egy kis kb 3.5 méter átmérőjű, 50-60cm vízmélységű medencéjük, amihez adtak egy vacak papírszűrős tisztítót, ami 2 szezon után le is égett.

A kérdésem az volna, hogy szerintetek egy jóval kisebb teljesítményű szivattyút hozzá tudnék illeszteni a meglevő homokszűrős tartályhoz? A mostani szivattyú teljesítménye kb a szomszédba repítené az egészet gyerekestül :)

Vagy új -kisebb- homokszűrőt is venni kéne?

ilyen a homokszűrő

https://aqualing.hu/hayward-powerline-kit-homokszuros-vizforgato-8-m3-h.html

ilyesmi a medence:

https://aqualing.hu/bestway-rodosz-puhafalu-medence-szett-vizforgatoval-366-x-76-cm.html

Köszi szépen!

újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.19 0 0 64837

Köszönöm a választ ! 🙂

Előzmény: Creativus (64835)
Creativus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64836

Mivel a probléma felvetése szűkszavú, csak találgatni lehet mi történik a homokszűrőben.

1. Tévedésből felcserélve lett a be és kifolyó nyílás?

2. Homokcsere volt, és kisebb szemcséjű homok került bele, mint az előírás?

3. (talán télen, a homokban maradt víz elfagyott, és a homokot visszatartó vékony rések szélesebbé váltak? - ehhez azonban komolyabb fagyok kellenek, amik idén nem nagyon voltak, de azt sem tudom, hogy ilyen megtörténhet-e)

Előzmény: forcegt (64832)
Creativus Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64835

Ha a "szintben van" azt jelenti, hogy a medence vízfelszínének magasságában van, (és tavaly alacsonyabban volt), akkor feltehető, hogy ez a baja.

Tudni kell ugyanis - és ez mintha egy nagy titok lenne, sehol sem írják -, hogy a "szivattyúk" amelyek a forgatáshoz nagy mennyiségű vizet tudnak áramoltatni, valójában "nyomattyúk", amelyek a beléjük folyt vizet nagy erővel nyomják (a homokszűrőn át) a fúvókák felé. A megfelelő mennyiségű víznek magától kellene belefolynia, a saját súlyától fogva, a vízszint különbség miatt.

Földbe süllyesztett medencénél szokott előfordulni leginkább, hogy a víz szintjéhez képest túl magasan van a szivattyú, és ilyenkor szokott kelleni az akna.

Előzmény: újgéptulaj (64834)
újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64834

Még annyi , hogy nem raktam aknába . Szinte szintbe van . Ez lehet probléma ?

újgéptulaj Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64833

Sziasztok !

TIP 180 homokszűrőm van . Az a problémám , nem akar szívni a szivattyú.

Tavaly működött . Mi lehet a gondja ? 

Szerelhetö ennek  a fejszelepe ? Valami műanyag csavarok vannak a tetején . 

Köszi a válaszokat ! 🙂

forcegt Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64832

Sziasztok! Valakinek van ötlete arra, hogy az Intex homokszűrős vízforgató miért tolja be a medence vízébe a homokot? Már legalább 5x szétszedtem-összeraktam de semmi változás. Tavaly gond nélkül működött. lehet hogy megviselte az 1 év állás?

Tvillmoska Creative Commons License 2023.06.18 0 0 64831

Sziasztok.

Hőszivattyút használókhoz lenne egy kérdésem.

Adott egy Hecht 302111 5m3 homokszűrő és egy Fairland SHP05 5,8 KW hőszivattyú és egy gyári 3 ágú 5 állású bypass váltószelep. A hőszivattyúnál az ideális térfogatáram 2-3 m3/h.

Jelenleg úgy használom, hogy 50% hőszivattyú+50% medence, de felmerült bennem a kérdés, hogy nem e lenne jobb a 75% hőszivattyú+25% medence, mivel a homoszűrő is csak elméleti 5m3/h.

Gyakorlatban lehet, hogy csak 4 m3/h tud.

A kérdésem az lenne, hogy melyik beállítás lenne ideálisabb számomra.

Illetve a hőszivattyú hatásfokának melyik a jobb, a kevesebb vagy a nagyobb térfogatáram.

Köszönöm a válaszotokat előre is.

vaclav Creative Commons License 2023.06.13 0 0 64830

Szia,

Az idén negyedik éve van a 305 centis medencém alatt műfű, igaz nem XPS van

alatta, hanem homok, semmi gondja. Amikor nincs medence akkor az ugráló van

rajta. 

Előzmény: bipeti2 (64828)
Laudat Creative Commons License 2023.06.12 0 0 64829

Üdv mindenkinek.

Segítség kellene, A múlt szezonban derült ki, hogy vége a medencés korszakomnak, sajnos ( csipö protézisre kell várnom), és e miatt nem tudtam rendesen kitakakarítani a medencét. Kérdés hogy a már rá száradt algákat, hogyan és mivel tudnám letakarítani ?  Marimex , csővázas .

Előre is köszi.

bipeti2 Creative Commons License 2023.06.12 0 0 64828

Nekem is 2 (vagy 3?) cm XPS van alatta, de már 3-4. éve, még nem kellett kidobnom. (Az igaz, hogy látszanak a csővázak nyomai, de más baja nincs.)

Viszont kérdeznék is tőletek: az XPS-re alátét fóliát szoktam tenni, na de az tényleg csak egy-két évet bír. Arra gondoltam, hogy egy olcsóbb fajta 5mm-es műfüvet tennék az XPS-re a medence alá. Viszont 1500 Ft-os négyzetméterárral számolva is kellene kb. 24 nm a 4,7*4,7-es alá, ami 36ezer Ft.

Ez azért 4x annyi, mint az alátét fólia, a kérdésem, hogy használ-e ilyet valaki és ez mennyit bír? Mert ha ez is tönkremegy egy-két év alatt, akkor nem igazán éri meg.

Szívesen fogadom az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat, köszi előre is!

Előzmény: Centi the real (64826)
B_Row Creative Commons License 2023.06.08 0 0 64827

Szia!

Régi szőnyeg esetleg a sufniban, vagy padláson? :)

Valakinél láttam, hogy azt rakott medence alá. + fólia

Én első évben hirtelen felindulásból állítottam fel a 3,66-os medencét:

A gyomos füves részt kapával próbáltam "zöldteleníteni" - 20-30 perc után meguntam

A "nagyobb" egyenetlenségeket kicsit visszatöltöttem és megtapostam - mondjuk agyagos a föld, szerintem azért nem szívtam meg emiatt

2 réteg mezőgazdasági fóliát + gyári fóliát raktam alá.

Szóval szerintem 2 hétre nem olyan gáz... A "kis gyökerek" addig nem okoznak nagy meglepetést :)

Vagy veszel 5cm XPS-t és jó lesz több évig..

Előzmény: Centi the real (64826)
Centi the real Creative Commons License 2023.06.06 0 0 64826

Sziasztok, 

3 méteres csővázas kerek medence alá milyen OLCSÓ  (2 hétre kell a mamához, ahol ócska a talaj ) alátét megoldást javasoltok?  1 cm eps/xps ? Táblában, vagy gurigában?  maga a szimpla fóliát nem tartom jónak, mert se szigetelése, sem elnyelő képessége nincs a kis gyökerek felé..  (nem a gyerekekre gondolok...  :-) 

Itthon  tavaly 2 cm XPS volt alatta, de ugye az nem olcsó ( 10e+ volt) és egy szezonra jó, utána kuka.  Idén két hetet lezsnek a Mamánál, oda kellene. 

Köszi:

Cm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!