Keresés

Részletes keresés

szoragy Creative Commons License 2023.06.17 0 0 127346
Előzmény: szoragy (127345)
szoragy Creative Commons License 2023.06.17 0 0 127345

sziasztok..

olyan kérdésem lenne,hogy jelenleg nyitott rendszerü fütésem van(kis ház,4 radiátor)a padláson egy 80literes bojler a kiegyenlitö. ugy néz ki beépitjük a tetöteret.a kiegyenlitönek el kell tünnie onnan.

opcio lehet a zárt rendszerré alakitás?

van egy piros membrános tartályom,azt kötném be a rendszerbe,

sajnos kis falu,embert nem találoik aki megcsinálná,igy magamnak szeretném csinálni.

több helyen látom,hogy a kiegyenlitötartály a kazán melé van téve, a viszatérö hideg ágra van rácsatlakozva.

ez müködhet nálam is?vagy erre van valami szabály hogy  arendszerbe hol és hogyan kell elhelyezni?mert a másik verzi,hogy ahol a plafon át van törve,ott van egy 3/4es csatlakozo,ugy van összetoldva a padlásra menö rézcsö. ha oda csatlakoztatom a piros tartályt,az müködhet?kell még valamit beépitenem a rendszerbe?as tartály állása mindegy?függöleges,vizszintes ?minden segitséget szivesen fogadok.

TRANSLATE with x English ArabicHebrewPolish BulgarianHindiPortuguese CatalanHmong DawRomanian Chinese SimplifiedHungarianRussian Chinese TraditionalIndonesianSlovak CzechItalianSlovenian DanishJapaneseSpanish DutchKlingonSwedish EnglishKoreanThai EstonianLatvianTurkish FinnishLithuanianUkrainian FrenchMalayUrdu GermanMalteseVietnamese GreekNorwegianWelsh Haitian CreolePersian TRANSLATE with COPY THE URL BELOW

Back EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: Bing Webmaster Portal Back

C20NE Creative Commons License 2023.06.17 0 2 127344

Ha a bordás nyújtható fém cső akkor nyugodtan használható, ha a gumibetétes fémszövéses akkor nem.

Előzmény: tothjozsi96 (127343)
tothjozsi96 Creative Commons License 2023.06.17 0 0 127343

Sziasztok!

ÉTI kazánba aki cserélt már égőtálcát.. A flexibilis csővel való égőtálca bekötés mennyire jó/rossz megoldás?

Hosszútávon nem jelent gondot az hogy a kazántest előtt megy egy flexi cső?

A Lángőr webshopjában azt olvastam hogy flexibilis csővel elméletileg 35kW-ig beköthető a kazán.

Erre a fajta megoldásra gondolok,

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2023.06.17 0 0 127342

A két féle fűtési mód szerintem pont ellentétes irányba húz.

Ha éjszakai áram, akkor nagyobb bojler, ha gázcirkós indirekt fűtés, akkor kisebb bojler a nyerő. 

Én hagynám az éjszakai áramot a csudába, simán egy kicsi 60-80 literes indirekt bojlert tennék a cirkóra és kész. Percek alatt felfűt amikor kell, a vesztesége kicsi a nap 23 órájában amikor alig kell meleg víz, használni mégis komfortos.. ha viszont nincs gáz és villannyal kell fűteni akkor szívás... kevés, lassú...  

Ha a kettőt kombinálod, akkor szerintem nemigen nyersz, hanem veszteséget tudsz optimalizálni.

A vezérlést is át kell gondolni hogy jól járj.

Végeredményben villanyban csak akkor gondolkodnék ha arra számítanék hogy vagy egyáltalán nem lesz gáz, vagy nagyon sokkal drágább lesz a gáz kwh egységára, mint a villanyé... vagy esetleg ha volna napelem a tetőmön.

Előzmény: occseb (127332)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2023.06.16 0 0 127341

Sziasztok,

Adott egy régi parasztház Fég gázkazán + öntöttvas vegyes kazán  központi fűtéssel.

A vegyes kazán gravitációsan tud működni, mert a hagyományos vastag acélcsöves rendszer visszatérő ága szimplán a padlófeltöltésben fut.
Mivel a ház 100+ éves, a fűtésrendszer meg 40+ éves, időnként itt ott kilyukad, jellemzően az elágazásoknál ahol hegesztve volt.
Régi öntöttvas radiátorok vannak.

Már kétszer feltártunk, kijavítottunk ilyet sk. , de megint van egy lyuk valahol. Egy szezon alatt kétszer töltöttem rá vagy 30-30 liter vizet.
Jó volna végleg megoldani, de ugye vagy az egészet felbontjuk, vagy mindent átalakítunk új külső csövezéssel keringtető szivattyúsra.
Mindkettő drága és bonyolult. Sajnos anyám már a 85-öt tapossa, még ott sem igen hagyhatom őt napokra egy össze vissza felbontott padlóval.
Szóval nem egyszerű. 

Találtam ezt az oldalt a neten .  https://www.gepeszbolt.hu/318-tomito-folyadekok   Van valakinek tapasztalata ilyenekkel kapcsolatban? 

Éppenséggel ez sem olcsó, kb. 200 liter víz van a rendszerben. 
Tehát egyrészt jó volna ha ennyi pénzért működne is valami csuda folytán, másrészt nem tömi el pl. a gázkazán hőcserélőt is? 
Azt sem láttam a leírásokban, hogy ezt az anyagot benne kell-e hagyni végleg, vagy egy idő után le lehet cserélni megint tiszta vízre?

(Arra gondolok, a gázkazánt kiiktatnánk egy megkerülővel a kezelés idejére aztán majd visszakötnénk)

C20NE Creative Commons License 2023.06.13 0 0 127340

Tettem bele egy 4,5kW-os betétet biztos ami biztos.

Előzmény: occseb (127339)
occseb Creative Commons License 2023.06.13 0 0 127339

Ebben is van elektromos betét is vagy csak a két hőcserélő? 

Előzmény: C20NE (127338)
C20NE Creative Commons License 2023.06.12 0 0 127338

Drazice 250 Literes ket hőcserélős

Előzmény: occseb (127337)
occseb Creative Commons License 2023.06.12 0 0 127337

Milyen típusú a tárolód? 

Előzmény: C20NE (127336)
C20NE Creative Commons License 2023.06.12 0 0 127336

Én 250l 45 fokossal napi két felfűtéssel (középen van a szenzor!) elvagyok, 4 ember amiből 3 nőnemű. Sajnos a tartályom szigetelése nem megfelelő.

Előzmény: occseb (127335)
occseb Creative Commons License 2023.06.12 0 0 127335

Köszi! 

Ezért is gondoltam hogy nem fali tárolót veszek, hanem lábonállót és vastagon körbetekerem szigeteléssel.

Ha a gázból elég volt a 120L-es akkor maradjak inkább a 150L-es villanynál vagy jobb a 200L?

Előzmény: C20NE (127333)
ovoid Creative Commons License 2023.06.12 0 0 127334

Urak, ezt mivel lehetne leszedni?

Nem szivárgásból van, hanem égéstermék következmény.

Nem drótkefére gondolok, hanem valami vegyi megoldásra, mert hozzáférhetetlen helyeken is van belőle.

Üdv.

C20NE Creative Commons License 2023.06.12 0 1 127333

Alacsonyabb hőfok vastag szigetelés és nagy mennyiség. Akkor lesz a legkisebb a veszteséged.

Előzmény: occseb (127332)
occseb Creative Commons License 2023.06.12 0 0 127332

Sziasztok! 

Úgy néz ki hogy fűtéssel együtt beleférünk idén a gáz kvótába, így nem biztos hogy annyira égető a gázbojler lecserélése. 

Eddig a 120L gázbojler 1-es fokozaton mindenre elég volt a 4 fős családnak, egész évben.

Amíg benne vagyunk a kvótában addig a gázbojler üzemeltetése gazdaságosabb.

Van éjszakai áramom és azon gondolkoztam hogy egy 150-200L-es pótfűtéses indirekt tárolót vennék a gázbojler helyére. (írtam erről már majd' egy évvel ezelőtt)

https://www.megatherm.hu/hajdu-ide-150s-erp-indirekt-tarolo

https://www.megatherm.hu/hajdu-uj-ide-200-s-erp-indirekt-tarolo-allo-villamos-potfutessel-egy-hocserelovel-2142433212

Mit gondoltok melyik volna a jobb megoldás? 150L-es magasabb hőfokkal vagy egy 200L-es esetleg alacsonyabb hőfokkal.

a tömeg az tömeg Creative Commons License 2023.06.11 0 0 127331

Ha figyelmesen olvasod  Csokis  írásait rájöhetsz, hogy ez egy régi gázvezeték. Ha tömör,   akkor egy két évig elmehet,de semmi újat rákötni nem szabad.

Cs.... is írta, hogy  50  +éves.

Erre:

"főleg azért, mert szükség lehet még rá."

Időt nyerni inkább a kéményesekkel való együtt működéssel lehet-max még  egy év.

pl. nem beengedni a kéményest, lefizetni stb.

Ha gázos lép a lakásba... főleg ha katasztrófa védelmis, nem csak elzárja a gázt, hanem leveszi a mérőt,  lezárja a bejövő vezetéket.

A régi csövek  és készülékek persze maradhatnak, mint díszek.

Előzmény: Rollei (127325)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2023.06.11 0 0 127330

"Igaz, a csövet nem lehet később sem használni, mert még csavaros, muffos illesztésű, tuti elhasalna a gázosoknál."Ja.

Ez anno még a városi gázra lett kiépítve.Nemcsak a kémény nem korszerű,hanem az egész  gázrendszer is.Lehet vagy  40 -45 éves. Sőt akár 50 is.

Ja megtaláltam  :

"Mivel egyetlen szobát fűtenek ezzel a kéménnyel (50+ éves cserépkályha, benne Héra gázégő), így lehet, hogy hosszútávon.."

A héra  úgy  65 -70 éve jött be Bp. Akkor még városigáz volt.Teljesen más tulajdonságokkal mint a városi.

Gondolom kell terv (a konyhai gázbojler és konvektor maradna), hivatalos szerelő, gáztömörség mérés.  " Csak az egész likvidálása lehetséges.

Viszont ha kályha marad ( üzemen kívűl   ),vagy lebontva, de a cső marad... elzárva a kályhacsapot,akkor elsőnek meg kell győződni a korszerűtlen vezeték gáztömörségéről.

Ez a következő :  elzárni a megmaradó készülékek csapjait  (konyhai  gázbojler, konvektor )  felírni a gázmérő  utolsó  3  számjegyét,az utolsó literben mér és másnap megnézni a fogyasztást. Elvileg nullának kell lenni.  3 -5 - 6 liter elmegy még...,de pl. egy    2 - 3 hónapos üres lakásnál lehet akár katasztrófa is.

Ha nem tömör,akkor kell a műszeres vizsgálat,ami min. 40 eft.

Egy két évig elmegy,de a klima minden képen kell.

Ja az un. gázfelülvizsgálat ami 5 évente kötelező....nagy valószínűséggel elmaradt.

Mennyi egy ilyen lakás komplett   gáz átépítése,

Min. 2 millió ft. Vagy több.

gázvezeték,  készülékek (   1db kondiskazán,   modern gáztűzhely  stb. ), fűtés vízoldali része, fűtés csövek, radiátorok. kémény bélelés.

Hasonlólakásnál 12 éve végig csináltam.

Akartak nálam is tömörséget mérni már akkor 30 eft ért.

Mondtam az ürgének a halálnál nem CT -zünk.

Előzmény: Csokis (127322)
tothjozsi96 Creative Commons License 2023.06.09 0 0 127329

Sziasztok!

2 éves Mofém Junior Evo mosdótöltő csaptelepbe bele rohadt a betét. Próbáltam már sokféleképp kiszedni, de nem indul meg.

Az lenne a kérdésem hogyha körbe furkálom a műanyag hollandert, úgy vajon ki tudom majd szedni a betétet?

Valakinek esetleg valami működő megoldása erre a problémára?

Csokis Creative Commons License 2023.06.08 0 0 127328

Köszi, akkor egy frászom letudva. :-)

Előzmény: rezgaras (127324)
Csokis Creative Commons License 2023.06.08 0 0 127327

...és még olcsóbb is, ha meghagyják a csövet. :-)  Igaz, a csövet nem lehet később sem használni, mert még csavaros, muffos illesztésű, tuti elhasalna a gázosoknál. Azért én is mondom apámnak, hogy a kályhát hagynám ott, ahol van, csak az ajtót kell rá visszatenni, és van szükség fűtésük, ha szükséges. Sajnos a parapet esélytelen, ilyen a helyzet jelenleg:

Krausz L Creative Commons License 2023.06.07 0 0 127326

Egyetértek.

Rollei Creative Commons License 2023.06.07 0 1 127325

Én nem babrálnék a gázcső megszüntetésével, főleg azért, mert szükség lehet még rá. Amikor a fürdőszobai konvektort kiiktattam, simán levetettem a gázszerelővel, a régi golyósszelep helyére kapott egy új Mofém gázszelepet, plusz ledugózta, mintha nem lenne rajta csap. Elfér a cső a falon, a fene sem tudja, mit hoz még az élet. Lehet, hogy egyszer majd kelleni fog oda konvektor, vagy valami cirkófűtés, vagy a fene tudja, mi lesz majd akkoriban helyette. Meg ha nem feltétlenül fontos, nem bonyolítom az életemet a szolgáltatókkal huzakodásokkal, van annál jobb dolgom is. Szóba sem került a szerelőnél, hogy a készülék leszereléséhez valamiféle terv kellene.

Mivel biztosan régi a szüleid lakása, valamikor csak kinézhet oda egy felújítás, akkor meg jobb helyzetben leszel, ha nem akkor kell engedélyeztetned a gázosokkal, hogy mégis kéne oda cső. Meg aztán előállhat olyan helyzet is akár, hogy elbontatjátok a cserépkályhát, és felugrik a falra egy parapetkonvektor. Akár a klímás fűtés mellé biztonsági tartaléknak. 

rezgaras Creative Commons License 2023.06.07 -1 0 127324

Nálunk a gáztűzhely lett kicserélve villanyra. A gázszerelő az elágazás mögött levágta a csövet és egy sapkát szorított rá. Nem volt terv, legalábbis nem láttam.

Kapocska Creative Commons License 2023.06.06 0 0 127323

Nem jó.

Nem fér el és nem hengeres az IKEA.

Előzmény: cucu (127320)
Csokis Creative Commons License 2023.06.06 0 0 127322

Sziasztok! Szüleimnél az utolsó figyelmeztetés fázisban vannak kéménybélelés ügyben. Mivel egyetlen szobát fűtenek ezzel a kéménnyel (50+ éves cserépkályha, benne Héra gázégő), így lehet, hogy hosszútávon olcsóbb lenne egy hűtő-fűtő klíma, mint egy kémény bélelés, plusz az öreg gázcső esetleges cseréje. (az ezer éves Héra meghibásodási valószínűségéről nem is beszélve) A kérdés az, hogy egy ilyen gázvezeték megszüntetésének mik a követelményei, meg a körülbelüli ára? Gondolom kell terv (a konyhai gázbojler és konvektor maradna), hivatalos szerelő, gáztömörség mérés. Mennyi ez manapság Budapesten? 

cucu Creative Commons License 2023.06.06 0 0 127321

Persze, legyen átjárható minden cső, ez alapvető. 

cucu Creative Commons License 2023.06.06 0 0 127320

Így gondolom a 2 db 45-ös idommal. Így lejjebb kerül a kifolyás, nem tud feljönni a víz.

Kapocska Creative Commons License 2023.06.06 0 0 127319

Üdv!

„(ezt egy toldással gondolom meg lehetne oldani)”

Igen és a könyök után majdnem vízszintesen is toldani kellene az IKEA felé

majd egy 45fokos ívvel fölállni, amibe belemenne az IKEA csatlakozó.

Ha a mosógép csöve a tálca lefolyóhoz csatlakozik akkor azt áttenném (megcserélném)

a mosogatógépi csővel.

„Lehet csak simán el van dugulva a falba a cső.”

A szűkület/dugulás ellenőrzése a gégecső elejétől kezdődjön.

Előzmény: kkezdet (127317)
cucu Creative Commons License 2023.06.06 0 0 127318

Én lejjebb tenném az ikeás cuccot, és utána igazítanám hozzá a mosogatót pl. 2 db 45 ös idommal.

Előzmény: kkezdet (127317)
kkezdet Creative Commons License 2023.06.06 0 0 127317

Elnézést a kép valamiért nem töltött fel.

Előzmény: kkezdet (127316)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!