A hétvégén 3 napot Brno-ban voltunk ,és onnan (vonat +busz) elmentünk megnézni a Lednice és Valtice kastélyokat is. Előtte megkérdeztem a cseh vasutat a kedvezményekről. A vasút azt válaszolta,hogy a kedvezményes jegyek igénybevételéhez elegendő az útlevelemet, vagy a személyi igazolványomat bemutatni. A vasúton és a távolsági buszon (Brno-Podivin---Lednice-Valtice) csak rápillantottak és adták is a kedvezményes jegyet A Brno-ban a városi villamost vettem igénybe,itt sem kellet semmi más, kupon, ingyen utazhattam úgy mint itthon. Megjegyzem még ,hogy a kastély+és más nevezetességek látogatásakor is az személyi igazolvány bemutatását követően adták is a kedvezményes jegyeket.
Hát rápillantottam néhány útvonaltervezőre, a vonat jobbnak tűnik, de mindenképpen átszállásos. Breclavig vonat, onnan elméletileg van vonat és busz is Valticeig. Mostanában ezt szoktam használni, viszonylag bevált. https://www.rome2rio.com/
Arra a kornyeken majdnem minden telepulesen,van var vagy kastely,/ilyen helyeken zeretunk mi is koszlalni/..ott van CESKY Krumlov,Hlboka nad Vltavou,Jindrichuv Hradec,,stb,https://www.martinus.sk/?uItem=88501...a MARCO POLO-kiadott terkepen csak a katelyok es varak szerepelnek CSe/szlovak-viszonyba,olyan mind a utikonyv ez szerit keresgelni.A bicikli az jo dolog a motort en is arra valtottam,a unokaimmal,meg nem lehet majd ha felnonek:)
Ilyen kastelyos varas-terkep,meg a lengyelek-nel is van oda is eljarunk sokat,itt lehet bongeszni a bal oldalra kattintva a varos es a ott levo var-kastelyt mutatja meg. https://www.zamkipolskie.com/mapa/mapa.html
A Krkonoe-a hegyseg,a Sneka-pedig a csucs,es pindleruv mlyn-a kozpont https://www.skiareal.cz/
Legutobb mikor ott voltam,olyan szel volt,hogy ha kimentel mar a fak kozul,lassan negykezlab lehetett menni,:)a lanovka/felvonoknak-rendes kilengesuk volt le is allitottak:)
Ez volt a elso sztrada,megepitve meg a 70-es 80-as evekben,a sok kamion kitesz magaert,en szinten a munkabol kifolyolag jartam arra a Pozsonyi-KODA-tol Mlada Boleslavba.
Annyi neve van annak a hegynek... lengyelül Karkonose, de láttam már máshol, hogy Studety, Sztudeták, Sznezka/Snezkou a csúcsa... a fene tudja, melyik a hivatalos
Cirka 3-4 havonta vezetek Csehországba, de olyan nincs, hogy 1 autópályát végig lehessen vezetni, javitások nélkül, már úgy jó 9 éve :D
Akinek van egy kis ingere továbbmenni, ajánlom észak-Csehország térségét, a Nagy Hegység az szvsz Csehország legszebb része. Prágától olyan 2-3 óra csupán autóval.
Mi most voltunk Budejovice-be ,onnan csillagtúráztunk a környékbeli kastélyokhoz ,várakhoz. Gyönyörű volt az a környék . Hazafelé magálltunk Pozsonyban ,egy éjszakára ,és a Dunán foglaltunk szállást egy Botelben , ami nagyon tetszett. Pozsony is nagyon szép volt,igazán nagy élmény volt az egész kirándulás.Mi a pozsonyi +1 nappal 5 napot töltöttünk el .Ja és a csehországi túrát ajánlom a bicikliseknek is ,rengetegen bicikliztek nagyon sok bicikli út van arra.
"Az egyik utas lánya a Blikknek azt mondta, hogy a martinkertvárosi nyugdíjas klub tagjai rendszeresen járt kirándulni, ez a hobbijuk. A cseh fővárosba hajnalban indultak Miskolcról, Budapesten is vettek fel utasokat, dél körül értek volna Prágába, ahonnan késő este tervezték az indulást hazafelé. A 20 ezer forintos utazásra a csoport tagjai hetek óta készültek"
A horvát 1 napos út balesete után itt az újabb 1 napos utas baleset.
Brno-ba készülök egy napos kiruccanásra. Eddig mindig csak elsuhantam mellette (felette), vagy bevitt a főpályaudvarra a vonat, de ott sosem szálltam ki. Tehát nem ismerem, viszont sok időt eltölteni keresgéléssel nem szeretnék.
Szóval hol lehet a városban nem kommersz söröket venni elvitelre nagyobb választékban? Mivel vezetnem kell este hazafelé, így max délelőtt tudok a helyszínen letesztelni egy-két nedűt.
Voltam abban a tescoban de oda ritkán jartam nem emlékszem a helyzetre. Változó mert van amelyik tescoban nagyon sok féle sör van. Én a helyedben mindegyikbe bemennék a globus a legdrágább.
Globusban sok féle sor van utána albert . Tescoban is van amelyikben 4-5 sornyi sör van. Melyik tesco lesz ez? Megpróbálom emlékezetből megírni. Majdnem az osszesben voltam.