A földhurok az 50 Hz-es hálózati szinuszjelet juttatja rossz helyre, tehát magas frekvenciás "sípolást" nem tud okozni. Egy földhurok max 50-100 Hz-es "brummogást" okozhat, 500-2000 hertzes "sípolást" nem.
- ha viszont a klíma nincs rendesen leföldelve, akkor a zavarszűrő nem képes ellátni ezt a feladatát, tehát a hangszóród sípolni fog, amikor megy a klíma.
Én asszem (tudom, én kötöttem be), rendesen földelt. Passz akkor. Illetve ha amott, amit nem én csináltam, ott nem jó... azt nem tom.
Anionos felületaktí v anyagok : < 5 % -Nemionos felületaktív anyagok : < 5 % -Alifatikus szénhidrogén : 5 % vagy ennél t öbb, de 15 %-nál kevesebb -Fertőtlenítőszerek -Illatszerek
"Nem igazán tudom kipróbálni, de az mit változtatna? A 220-ból akkor is fütyül a hangszóró, ha a klíma megy.."
Leírom logikai lépésekben:
- a klíma tápegysége működés közben nagyfrekvenciás (zavaró) jeleket is termel. Ez nem hiba, hanem a tápegység működési elvéből adódik.
- ezen zavaró impulzusok a klíma vezetékén át kijuthatnak a lakás villamos hálózatába, ahol eljuthatnak akár a számítógéped hangszórójának konnektorába is. Ettől a hangszóró sípolni kezdhet. (ezek a zavarok terjedhetnek akár levegőben is, ezt most nem részletezem)
- de mindez ez nem baj, mert a klímákban van egy olyan zavarszűrő áramkör, ami úgy működik, hogyelkapkodja ezeket a zavar-hullámokat és a földelésen keresztül levezeti a földbe, így semlegesíti őket.
- ha viszont a klíma nincs rendesen leföldelve, akkor a zavarszűrő nem képes ellátni ezt a feladatát, tehát a hangszóród sípolni fog, amikor megy a klíma.
"Nem tud leszáradni a hűtések közötti szünetben." hmm... hát lehet. Valóban, emléxem, hogy volt olyan érzés mintha párás hideget fújna. 3.5KW-os klíma. Két klímás is ezt a méretet javasolta anno, nem én okoskodtam. A légköbméter nagyobb az igaz, mert nyitott mennyezet van.
vízszintbe volt, igaz csak egy kicsi vízmértékkel néztem. Most meglejtettem egy kicsit a kifolyó felé. Meglátjuk... Ha nem lesz jó, akkor majd tovább b.sz.kodok vele. Már megbántam ezt a típust :(
mindig automata üzemmódba megy a klíma. Ha nyáron rossz idő van (esetleg vannak olyan napok...), akkor kikapcsolás előtt 20 percet csak ventil üzemmódba járatom. Évente tisztíttattam volt hogy kétszer is, mert annyira koszos lett. Megvettem minden profi cuccot hozzá (klimazsák, magasnyomású, bionox...) és már inkább én pucolom. Meglátjuk idén mit tudok kihozni belőle.
"Nem folyik ki belőle a víz teljesen, kb. 3-4 mm víz mindig marad benne"
Valószínűleg nem pont vízszintesen lett felszerelve (ellenőizd vízmértékkel).
A klíma beltéri gyártók valószínűleg kínosan ügyelnek arra, hogy a leírásnak megfgelelő felszerelés esetén a cseppttálcában ne maradjon pangó víz, mert ez a legionella baktérium kedvenc szaporodási helye.
Az én beltérim is ferde lett picit, de szerencsére pont jó irányba lejt :)
Automata venti fokozaton használd, ha halk üzemmódban megy, attól penészedik a mókuskerék, nem a csepptálcától. (Túlságosan lehűl a mókuskerék.) Ugyanezzel szívtam én is, azonos klímával.
uhh, azt nem tudtam, hogy van egy felső csepptálca is! Csak az alsó látszódik és annyira viszont nem mertem szétszedni. (illetve nem is gondoltam, hogy kellene...)
Próbálok valami videót vagy képet keresni róla a neten.
Van egy Daikin klímám(FTXB35), amivel évek óta az a problémám, hogy a csepptálcában pang a víz. Nem folyik ki belőle a víz teljesen, kb. 3-4 mm víz mindig marad benne, ami ott párolog el és a mókuskerék gyorsan és vastagon penészedik.
A klíma koppra vízszintbe van állítva, de a csepptálca is vízszintben van.
Kérdésem, hogy problémát okoz-e valamiben, ha a klíma egyik sarkát megemelem egy fél centivel, hogy kifolyjon rendesen a kondenzvíz?
Ha a kapcsoló üzemű tápegysége nem jól szűrt akkor nemcsak a 230V-os hálózatra képes zavart tenni de akár a TV/Rádió vételt is simán zavarhatja. A régi világban amikor nem digitális volt a műsorszórás ez fokozottan érzékelhető volt.
Meglehet próbálkozni egy zavarszűrővel ami valószínűleg kispórolásra került a berendezésből:
Amikor bekapcsolják, az összes audió cucc sípolással reagál. Ez a jelenség mennyire róható fel a készülék hibás működésének, illetve mi lehet az oka ennek?
Na pont ezt akartam kérdezni én is...
Fisher klíma, amivel itt küzdöttem (és megoldódott, hála a segítségnek), hogy ne menjen, amikor nem kéne mennie.
De amikor megy, akkor a PC-re kötött külső hangfal sípol. WTF...? Zavart rak a 220-ra? Vagy mi?
"a zavarszűrés valamennyire működik földeletlen konnektorról is"
Aki erre azt mondja, hogy "de mi földelt konnektorba dugtuk", az nem ért hozzá.
Mert számos olyan elektromos hiba van, amikor a földelt dugalj+dugó ellenére sincs leföldelve a készülék. Aki nem hallott még ezekről a hibalehetőségekről, az vegyen egy mérőműszert és tanulja meg használni.
Gondolom ötven éves középhullámú zsebrádióval nem próbáltátok 100 méteres távolságból :)
Valószínűleg én is hibás tápegység hibára gondolnék legelőször. De mindenekelőtt megnézném műszerrel, hogy kap-e rendesen földelést a készülék, mert a zavarszűrés valamennyire működik földeletlen konnektorról is, csak éppen szarul.
Ki lehet próbálni, hogy egy próba erejéig elé kötsz valamilyen külső zavarszűrőt és ha ettől érezhetően javul a helyzet, akkor az lesz a hiba.