Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Ez egy szép összefoglalás volt, noha én a tápláléklánc aljáról kicsit másképpen láttam.
A 3×6-os rendszerben a bevonulás (nálunk) február és augusztus utolsó szerdáján, a leszerelés a hónap második péntekjén volt. (Mindig azzal élcelődtünk, hogy kb. február 15-március 30. és augusztus 15-szeptember 30. között érdemes megtámadni Magyarországot, mert pl. ilyenkor a hk-zászlóaljak jószerivel bevetésre alkalmatlanok voltak irányzók/tk-k hiányában.)
A nyolcvanas években nekem volt szerencsém a teljes gk. vez. kiképzést végigcsinálni, a hosszú távvezetéssel (Szabadszállás-Tata-Szabadszállás) együtt. Bár valóban, az oda-vissza utat csak azok vezették le, akik "platós" kocsira, mentőre vagy üza-szállítóra kerültek, a zárolt/lőszeres/törzsbusz/híradókocsi stb. sofőrök csak az egyik irányt vezették le. Ami kimaradt, vagy inkább csak feléből-harmadából sikerült, az a vezetés sötétben fényálcázással, vagy éjjellátóval című gyakorlat. Fényálca, konvojlámpa, vagy infrafényszóró elenyésző mennyiségben volt a kocsikon, a hídlámpák is csak elvétve működtek, alig tudtak párat a gyakorlatra összeszedni. Fényálcaként kivágott műbőrzsákot húztunk a fényszórókra, a hátsó helyzetjelzőkből meg ki kellett a körtét csavarni, mert a fényálcázás-kapcsolók sehol nem működtek. Kihoztak egy PSZH-t, amin megmutatták a konvojlámpa jelzéseit, meg ki lehetett próbálni az éjjellátót (álló helyzetben), már akinek volt kedve ilyesmihez hajnal fél kettőkor.
A harckocsiezred gumikerekűinek 2/3-át a Csepel-típusok (344, 346, 442, 566, 944) adták. Az oroszok üzások, mentők, és a légvédelmi tüzérüteg kiszolgáló járművei voltak (meg pár Zil-130 az ellátóknál). Mondjuk volt minden zászlóaljnál egy GAZ-66, de annak a feladatát senki nem tudta, évi pár métert mentek vele. A D-566 akár jó is lehetett volna, de nem az MN-nél szokásos "hülyék kezelik-homokkal kenik-nagykalapáccsal javítják" hozzáállással. A Csepelek azért mentek, mert azokat nem féltette senki használni. A sofőröknek meg érdekük volt jó karban tartani őket, mert aki a laktanyán kívül fekve maradt, az egy hónapig utána nem vezetett, hanem helyette mindenféle csicskamunkát kellett végeznie.
Amúgy pl. '86 februárjában még vittek D-344-est teljes főjavításra (HT-88-06, 1971-es gyártmány), ezt én hoztam vissza, no akkor megtapasztaltam, hogy milyen egy rendesen működő 344-es.
Mert a 1,5 éves (18 hónapos) rendszerben voltál a seregben 6 hónapig "kopasz", aztán újabb 6 hónapig "gumi", végül az utolsó 6 hónapban "öreg" sorállományú katona.
"1982 februárban (??) vezették b a 24 hónapos sorkatonai szolgálat helyett, a 16 hónapos szolgálatot."
Határozottan (és tapasztalatból) is tudom, hogy a 2 éves (24 hónapos) sorkatonai szolgálat megváltoztatása után az 1,5 éves, tehát 18 hónapos sorkatonai szolgálat következett.
"Innen kezdve minden év február végén és augusztus végén volt bevonulás Mo.-n."
És ez így is volt, így jön ki a 6 havonkénti bevonulás és az öregkatonák 6 havonkénti leszerelése, a 18 hónapos szolgálati idő alapján.
Én februári bevonuló voltam, a Ganz Mávag Művelődési házba kellett jelentkezni a Golgota téren.
A barátom velem egy időben volt HÖR és ő is 18 hónapra vonult.
(Kiképzésen Sopronban volt, aztán Adyligetre került.)
Ezen a - felirata szerint Nyergesújfalun készült - képen még Magyar Honvédelmi Sport Szövetség Budapest felirat díszeleg a legközelebbi autó ajtaján. Nem emlékszem, hogy mikor derült ki valami dehonesztáló a sportról, ami miatt törölték a szervezet nevéből. Becslésem szerint valamikor a 60-as években.
Segítséget kérek abban, hogy a kép Nyergesújfalu melyik részét ábrázolja?
Sokan ajnározták-én is..Aki belűlről látta a sereg működését,az láthatta-amit a járművek nem kaptak meg gondoskodást-ellopták,nem is akarták,minek az,megy ez anélkűl is-azok a járművek közűl messze a Csepel birta legjobban a gyűrődést..
A fényes kocsik,az igen,arra költöttek rendesen-a többi technikára-nem annyira..tehát a Csepelekre szinte semmi nem jutott.
Néha,ha gondos gazdája volt,aki kisirt,szerzett,lelopott,megoldott dolgokat..meg beépitette maga-egyébként.. a nagy nulla volt ott minden-ujabb gépekre sem szivesen költöttek,nem hogy egy ősöreg Csepelre..csak hajtották,leginkább ütve-vágva,vadállat módjára..
Ezt a rideg bánásmódot mi más birta volna-szinte nulla ráforditással üzemeltetni,ha meg kidőlt,úgy is régi volt már..
Minden korszerűtlenség,ridegség ellenére én kedveltem-olyan helyeken is mentűnk vele,mi is csak csodálkoztunk..
Miénk volt a HT 54-91.. olyan állapotú volt,civilben ott helyben agyonlőttek volna miatta...mert a fékkulcsok berohadva,kipufogó a torok alatt a fülke alá belógó cső,fülke a kormányoszlopon fel-le csuszkált,se töltése,se normál inditása,index relé nélkűl,kézzel kapcsolgatva-csapatszállitó autónk volt.. és mentűnk vele,ha menni kellett..
Aztán szépen lassan alakitgattuk,javitgattuk..aztán leszereltűnk..
Irtam már,láttam,hogy a "siratófal"nevű emelkedőn nem ment fel csak a Csepel,meg a 131 Zil-más nem-a sok,modernebb,ujabb,csodáltabb egészenujrábatéakármennyi sem.. az öreg matuzsálem meg mindig felment-mert az volt a dolga,arra gyártották..
Engem ez is meggyőzőtt a képességei felől.. lehet nem szeretni,meg egyebek-de láttam,amit láttam,hogy mászott ott a hegyen fel..
1982 februárban (??) vezették b a 24 hónapos sorkatonai szolgálat helyett, a 16 hónapos szolgálatot.
Volt pár kivétel, határőrök és más speciális beosztásban lévők, akiknek fontos volt a folyamatos szolgálat, ott nem 16 hónap maradt hanem kb. 17,5 hónap. Átfedés miatt.
Innen kezdve minden év február végén és augusztus végén volt bevonulás Mo.-n.
Az alap sor kiképzés (szakképzés nélkül) kb. 26-30 naptári nap volt.
Tehát a gépkocsivezető újoncok minden év kb. március 25-30 körül és minden év kb. szeptember 25-30 között elmentek úgynevezett 5/C gyakorlatra.
A különböző vezetési gyakorlatok a Gjmű/127-es utasításban meg voltak számozva.
Az 5/C volt nagytávolságú vezetési gyakorlat.
Erre az volt írva, hogy kb. 350-500 km hosszú.
Maga az 5/C egy ötnapos gyakorlat volt, aminek általában második-harmadik és negyedik napján történt a nagytávolságú vezetési gyakorlat.
De !
1980-tól már jött a gazdasági válság.
Ezért a Vezérkar utasítására/tanácsára a hadosztályok elkezdték "kreatívan" alkalmazni az 5/C gyakorlat leírását.
Hogy takarékoskodjanak :
- bevezették, hogy a 350 km-t nem egy gkv. vezeti le, hanem kettő. Egyik odafelé 170 km-t, a másik vissza felé.
- nem az összes gkv. beosztásba kerülő kiskatonát vitték el, hanem csak azokat akik várhatóan többet vagy sokat fognak a sor idejük alatt autót vezetni. Ezért például az "M" zárolt teherautókra kerülő sorkatonák többsége sohasem ment távolsági vezetési gyakorlatra. Ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag megfelezték a távvezetési gyakorlaton résztvevők számát.
- kihagytak elemeket az 5/C leírásából. Földút, kicsi terep, hegymenet, stb.
Az olvtársunk áltl betett képen még MHSz sorköteles fiatalok (tehát még nem katonák) távvezetési gyakorlata látható Nyergesújfalun.
Ez azért volt jó, mert mire katona lett már sok mindent tudott az oszlopvezetésről.
Mivel ezt a fajta a távvezetési gyakorlatot már 1970 után kitörölték az MHSz tananyagából, ezért ugyanezt akkor kellett nekik megtanítani, mikor bevonultak.
Nem nagyon fért bele a 30 napos sor alapkiképzésbe.
1983-ban (akkor jöttem el onnan) még biztosan folyt a mátyásföldi AFIT részlegnél a különféle Csepel D344-ek teljes felújítása.
A felújításra beérkező autókat szó szerint darabokra szedtük (másodállásban, délután), minden alkatrészét és fődarabját felújították és utána a nullától felépítettük az autót.
Nekünk '89-ben Taszáron még volt oszlop vezetési gyakorlat.Nyitott platós 131-es Zilekkel mentünk,elöl két Uaz.KIGK-s Zilek voltak,ezek húzgálták a MIG 21-eseket ,meg a SU 22-eseket .Minden autóra jutott két újonc,meg egy "öreg".Az újoncok vezettek,félúton csere. Én vezettem először,utána átült a másik kopasz. Egy lejtősebb szakaszon kicsi" meggurult" a 131-es olyan 80-ig , le is szakadt egy szelep izibe,úgy megállt a Zil,mint a szög.Beraktuk a kurblit,ketten áltunk rajta és meg se moccant a motor. Minket kopaszokat beültettek az egyik Uazba, a Zil meg vonórúdon ment vissza a laktanyába.
Gyerekként legalább 2 ilyen nyári vezetési gyakorlatot láttam elvonulni Türjén, nagyapámék házának kerítésén álldogálva. Ők közvetlenül a Sümeg-Zalaegerszeg főút mellett laktak.
Ez valamikor 88-90 környékén lehetett. Fogalmam sem volt, hogy kell kinézni egy ilyennek, de azért feltűnt, hogy a Csepel teherautók közül egyik viharvertebb volt, mint a másik.