Keresés

Részletes keresés

aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 2023.05.31 0 0 88390

OFF

??? 6 havonta kormányválság, mi ebben a szerencse? Szomszédban mindig zöldebb a fű?

Előzmény: trebront (88380)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 2023.05.31 0 0 88389

OFF

Egy más megközelítés:

Minden adott csoportra érvényes pozitív diszkrimináció és támogatás azonnal negatív diszkrimináció mindenki másra nézve.

Vagy mindenkit támogatok megkülönbözetés nélkül, vagy senkit. A mindenkit támogatok egyformán, megkülönböztetés nélkül -> na, ennek kellene a liberális jelzőt viselnie, de kifordult világban élünk és pont fordítottak a szekértáborok. 

Üvegtigrisnek van igaza: Itt? Mindenki!

Előzmény: Domi (88386)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.31 0 0 88388

Nem ment el az e-mail, a megadott címedet nem ismeri a google.

Előzmény: lafanc (88385)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.31 0 0 88387

Szia!

Jó féléve találtam egy levelet valami villanyutós fórumon, ami pont erről szólt. Akkor be is linkeltem, de most nem tudtam visszakeresni. Viszont megvan képfájlként, azt meg a rendszer nem engedi csatolni, úgyhogy szószerint leírom a tartalmát:

„ Tisztelt kérdező!

Köszönjük, hogy hozzánk fordult a megkeresésével.

Az Ön által is idézett10/2016.(XI.14.) MEKH rendelet 2023 január 1.napján hatályba lépő módosítása alapján jogi szakterületünk állásfoglalása értelmében a szaldó elszámolás 10 éves periódusa kapcsán nem a felhasználó személye, hanem a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezésének időpontja a mérvadó.

Amennyiben az üzembe helyezéstől számított 10 éven belül felhasználó változás történik, az új felhasználóra a szaldó elszámolás ugyanúgy érvényes lesz az időtartam végéig.

Állásfoglalásunk a jelenleg hatályos szabályozási környezetben érvényes, amennyiben a vonatkozó szabályozás megváltozik, állásfoglalásunk is érvényét veszti.

Amennyiben a fentiekkel, vagy egyéb témával kapcsolatban kérdése merülne fel, a jövőben is forduljon hozzánk bizalommal.

Az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. képviseletében az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. jár el.

Üdvözlettel:

Hang József Elosztói háttériroda csoportvezető

Horváth Richárd Elosztói ügyfélkapcsolati szakértő”

...........................................................................................................................

Ha sikerül átküldöm neked e-mailben a képfájlt, azon szerepel a két aláírás is.

Előzmény: lafanc (88385)
Domi Creative Commons License 2023.05.31 0 0 88386

Nem!

Piaci áron - és körülmények között - piaci bérek és nyugdíjak lennének és valóságos szociális háló. A piaci folyamatokba csak oly módon avatkozna be az állam, például hogy:

- műveltségi pótlékot fizetne

- hasonló adókedvezményt lehetne leírni

- nem a katonai szolgálattal, hanem negyedéves IQ, EQ, SQ tesztekkel lehetne plusz pontokat szerezni

meg hasonlók

Előzmény: kiggyo (88321)
lafanc Creative Commons License 2023.05.31 0 0 88385

Én ebben nem vagyok ennyire biztos. Te se legyél. :() Franc se tudja milyen szmájli illik ide.

A jelenlegi szaldós szerződést velem kötötte a szolgáltató, nem a házzal. Az akkor hatályos törvények szerint. Én írtam alá. A velem kötött szerződés megszűnik létezni a ház eladásakor.

24. jan.1 után az új tulajjal az akkor hatályos törvények szerint fog kötni új szerződést a szolgáltató, mert mást nem is tehet. A rendelet pedig úgy szól, hogy a 24.jan .1. után nem lehet szaldós  szerződést kötni. És nem tartalmaz olyan kivételt, hogy a tulajdonváltás miatt megszűnő szaldós szerződés helyett lehet. Ki van ez találva. Kívánom, hogy ne legyen igazam.

Az órát nyilván átírják az új tulaj nevére, de ez a szerződések szempontjából semmit sem jelent. 

Előzmény: W140S300TD (88361)
RHDCelica03 Creative Commons License 2023.05.30 0 1 88384

Az utolso ket bekezdesedben leirtakkal egyet tudok erteni, ha igy nezzuk, hogy vagy bejon vagy nem, az Ok, biz isten teljes szivembol neked szurkolok!

Előzmény: W140S300TD (88382)
peterch Creative Commons License 2023.05.30 -1 0 88383

A Te pénzed volt , amit befektettél a HMKE rendszeredbe . Természetesen a Te dolgod . 

Én is léptem , de megvártam , amíg egy elméletileg elfogadható rendszert nem kínált a szolgáltató . Egyik oldalról megengedi , hogy a túltermelést a szomszédjaim elfogyasszák és azon a pár száz méteren is az RHD annyi , mintha az atomerőműből vételezte volna , viszont a hálózati veszteségek jóval kisebbek . Tehát a szolgáltató oldaláról nem várok nagy változtatást a jövőben sem . Ami lehet változás , az az időzónás rendszer bevezetése , ami ugye az energia árával játszik . Tehát én termelek , csak ugye akkor a legolcsóbb az energia , így a betáplált energia ára alacsony , viszont visszavételezéskor drágább . Tehát ebben az esetben ugye csak csökkenti a számlát a túltermelés .

Csak egy kérdés a végére , ha megengeded !

Konkrétan melyik típus a Porotherm téglád ?  Mert azért nem mindegy , a végső hővezető képessége a falaidnak . Nem biztos , hogy megfelel a mai igényeknek . Habár a nm-t a házra nem írtad . :-)

Előzmény: W140S300TD (88382)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88382

Nézd, most egy irracionális világban élünk, ahol nem visz előre a racionális gondolkodás. Nem tudod megmondani, hogy mi lesz holnap, a jövő héten, fél év múlva, 1-3-5-10 év múlva. Nostradamusnak kéne lenned, hogy ezeket előre lásd. Ilyen környezetben szinte lehetetlen előre tervezned, de muszáj. Ha az emberek nem terveztek volna előre, még mindig a szabad tűznél sütögetnénk a dárdákkal elejtett mamutot.

Én úgy látom, hogy ma csak irracionális döntések visznek előre, (nevezzük megérzésnek) mert annyi a változó tényező, hogy abból lehetetlen még a holnapot is megjósolni. Kérdezz meg a környezetedben élő vállalkozókat, hogy ők mi alapján döntik el a holnapi lépéseiket. Meglepődnél a válaszaikon.

Xarnak rá, hogy mi vár rájuk holnap reggel, mert tudják, hogy 5-10-20-30 éve is pontosan így mentek a dolgok, és azóta is megélnek. Egyszerűen alkalmazkodni kell az adott körülményekhez, mert ha nem ezt teszed elbuktál.

Ha én most azon rinyálok, hogy milyen szaldó lesz, vagy nem lesz, megástam a síromat. Elköltözhetek egy barlangba, gyűjthetek az erdőben fát télire és kezdhetek vadászni, hogy legyen mit enni a családnak.

Én ezt most úgy veszem, hogy beruháztam egy valamibe, ami vagy bejön, vagy nem. De tudom, vagy inkább érzem, hogy nagyobb esélye van a nyerésnek. Most a vízcsapból is a megújuló energiák propagandája folyik. Elképzelhetetlen számomra, hogy ellehetetlenítsenek sok százezer napelem tulajdonost.

Már csak azért sem, mert az háromszor-négyszer annyi választópolgárt jelent. És itt eljutottunk a politikához. Úgyis ez szab meg mindent!

Előzmény: peterch (88379)
XANTIi Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88381

Így igaz!

Előzmény: trebront (88380)
trebront Creative Commons License 2023.05.30 -1 2 88380

de ti szerencsésebbek vagytok a választásokon.. és jobb a sörötök :)

Előzmény: peterch (88379)
peterch Creative Commons License 2023.05.30 -1 2 88379

Szia !

Azért 1586m3 gáz az barátok között is 15700 kWh energiát jelent . Ha a szaldó lenne folyamatosan , akkor nincs semmi gond . Ha viszont havi szaldó lenne , akkor nem lenne a jelenlegi HMKE rendszerednek nagy értelme , maximum akkor , ha szerződnél a szolgáltatóval , hogy átveszi a fűtésszezonon kívüli pluszodat. Így egy kicsit olcsóbbá válna a fűtésszezonban elhasznált hálózatból vételezett energia ára .

Szerintem .

Ezért írtam már többször is , hogy a nálunk bevezetett virtuális akkumulátor egy elfogadható megoldás ( havi 2 euró , plusz 6 eurocent minden kWh visszavételezett kWh után mint RHD ) . Jól jár a szolgáltató és jól járok én is .

Tudom , most jönnek a mínuszok , de már megszoktam . :-)

Előzmény: W140S300TD (88367)
trebront Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88378

félreérted.. engem nem érdekel/zavar, h te mire költöd a te pénzed (ilyen beszólásom sosem volt).. csak az a része, amikor kijelented, h az egyetlen tuti a "PV mindenkinek megéri". mert ez nem igaz.

nem érdekelt h neked gazdaságilag bejött-e, kaptál-e 0%, vagy 50% kedvezményeket, milliárdos vagy-e stb..

OHM-os fűtést 2023-ban (nem gépészmérnök diplomával) én nem építenék 200m2-re, csak ha az majdnem passzívház, (vagy minilakás). hőszivattyús rendszer 1/3 annyit fogyaszt villamos energiából, amiből te télen, éjszaka keveset termelsz, viszont akkor a szénerőművek energiáját használod OHM-os fűtésre, ami se nem hatékony, se nem zöld.

én valszeg pont most fogok OHM-os (vizes padlófűtést) építeni egy 25 m2-es minilakásba (átalakítás, gáz nincs, klíma kültéri nagyon problémás), de előtte kap rohadt vastag hőszigetelést és 3rtg-ű nyilászárókat, így a vezérelt fogyasztás várhatóan rezsilimit alatt marad majd. ha egyszer nagyot ugrik télen az áramár, akkor beteszek (beszenvedek) egy hűtő/fűtő klímát (előkészítem a lehetőséget). vagy felteszek offgrid PV-t HMV és fűtés előmelegítésre. ebből kiadó albérlet lesz, tehát bolond/hülyebiztos rendszert kell kiépítenem. saját pénzből, milliónyi ÁFA befizetéssel

Előzmény: W140S300TD (88377)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88377

Kifelejtetted a 37 cm Porotherm téglát, amire a 2001-es szabványok szerint  7 centit kellett rakni. Fingod nincs a ház mai fűtési és elektromos energia felhasználási költségeiről, de megmondod a "tutit", hogy az egy xar. Ha az bánt, hogy én rá tudok költeni a házra ennyi pénzt, megértelek. Lehet, hogy nem vagyunk egy "súlycsoportban". Egy gépészmérnök és egy villamosmérnök barátommal terveztük meg az új rendszert. Mindketten több mint 20 éve foglalkoznak fűtéstechnikával. Te honnan tudod megmondani látatlanban, hogy az miért nem lesz jó?

Előzmény: trebront (88375)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88376

És te most meg tudod azt mondani, hogy mikor, meddig, milyen rendszer lesz. Ezt ma az országban senki nem tudja. Ezért mondom azt, hogy el kell vonatkoztatni magunkat az éves, vagy a havi szaldótól és úgy kell tervezni. 39 évvel ezelőtt (még kőkemény kommunizmus volt) belevágtam egy vállalkozásba, és akkor sem tudtam, hogy mi lesz 10-20-30-40 év múlva. Csak előre akartam menni. Eddig bejött, bár semmi nem úgy alakult, ahogy elterveztem. Mindig improvizálni kellett.

Fingom nincs, hogy milyen szabályokat raknak a nyakunkba az elkövetkező 1-3-5-10 év múlva,, de nem szabad beszorítani magunkat idióta dogmák közé, mert az ismerősi körödben simán megmondják a "tutit", hogy ez, meg az az elképzelésed miért nem fog működni. Én pedig tudom, hogy a világot mindig olyan találmányok vitték előre, amire az akkori korban mindenki azt állította, hogy lehetetlen. (pld. a levegőnél nehezebb tárgyak soha nem képesek repülni)

Ezért van az, hogy a kislábújam körmét sem érdekli, hogy ki hogyan "szakérti" meg a beruházásomat, mert ez az enyém. Ha vesztek rajta, lenyelem.

Ha nyerek rajta elköltöm, vagy befektetem. De ez az enyém!

Ezért én ezt a napelemrendszert most százféle változó tényező ellenére létrehozom. 5-10 év múlva talán beszámolok ezen a fórumon, a történtekről.

Itt a fórumon piszok sok "szakértő" osztja az észt. De senki nem tud a másik fejével gondolkodni, mert az lehetetlen!

Előzmény: kiggyo (88373)
trebront Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88375

200m2-es villanykazános házban, 7cm EPS-sel, vevőként jót röhögnék, h ezt gondolta valaki 2023-ban a helyes iránynak.

25m2-es korszerű társasházi garzon villanykazánnal viszont teljesen jó (ha nincs esély klímát betenni)

Előzmény: trebront (88374)
trebront Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88374

nekem is beugrott. igazad van.

korszerűtlen házban korszerűtlen fűtési rendszerre cserél, de mindenben neki van igaza, és aki nem azt csinálja.. az... na mindegy is.

hőszigetelés és magas SCOP-os hőszivattyú/fűtőklíma a helyes út, és aztán jöhet a PV, de az is gazdaságilag méretezve.

miatta remélem, h megszüntetik az éves szaldót, hogy a nyári ingyenbetermelését, ne kelljen ingyen visszaadni neki télen.. de még a napon belüli 2 időzónának is lenne értelme bizonyos PV méret fölött.

kicsit rosszindulatú hozzáállás, de a "közös legelő" problémáját jól hozza.

Amikor PAks1-et leszabályozzák 1200-ra, akkor már negatív az áramár a sok PV miatt. ez sokáig nem tartaható

Előzmény: RHDCelica03 (88370)
kiggyo Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88373

Szaldós rendszerben.

Előzmény: W140S300TD (88372)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88372

Ezt most nem egészen értem, mert ha kiadod az üzlethelyiséget, amin napelem van, akkor is úgy köttök szerződést, hogy bérleti díj + rezsi. És ha a napelem miatt nagyon kicsi, vagy nulla a rezsi, akkor magasabb bérleti díjat kérhetsz érte.

Előzmény: coffein2 (88369)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 0 1 88371

Látod, ezért írtam, hogy mindenki másképp gondolkodik. Egy olyan házról mondasz véleményt, amit nem is láttál, nem ismered a gépészeti berendezéseit, csak kijelented, hogy az elavult. De sebaj, ettől még jól fogok aludni.

Előzmény: RHDCelica03 (88370)
RHDCelica03 Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88370

Igen, szerintem te voltal! 😊

Naszoval, adott egy energetikailag korszerutlen haz, amibe tervezel beepiteni egy korszerutlen futesi modot...

Nekem ugy tunik, hogy te nagyon szelektiven gyujtod az informaciokat!

Igen, kivalthato villanykazannal! Az, hogy ez nem jo megoldas, azt nem hallottad meg...

Igen, amig van szaldo, addig "ingyen" futesz. Azt, hogy a szaldo mar megszunoben van es utana lesz egy draga futesi rendszered es ertektelen napelemparkod, azt nem hallottad meg...

Szoval eves ~150e futesszamlat "0-azol" 9.5 millioert (amig van szaldo).

Ez ha jol szamolom 63 ev alatt megterul!

Levezetned a szamitasaid, hogy hol tevedek?

(Jah es az eladaskori sokszoros erteknovekedest ne vedd bele legyszives, mert az viccnek is gyonge!)

Előzmény: W140S300TD (88367)
coffein2 Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88369

ok, ne érts félre , nem kötekedni akarok.

Nekem is van napoelem tavaly december óta, üzlethelyuségre telepítve.

Az üzlethekyiség esetleges kiadásakor szerintem az akkori elektromos energia ár álámenve lenne lehetséges beszámítani a bérleti díjba..

Ha a vevő, bérlő szemszögéből nézed, nincs igazam???

Előzmény: W140S300TD (88360)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88368

Megújul és kötelező lesz az energia tanúsítvány rendszer. Ez szintén előnybe helyezi majd a megújuló energiát:

https://www.penzcentrum.hu/otthon/20230530/megis-kotelezo-az-energetikai-tanusitvany-errol-minden-magyar-ingatlantulajnak-tudnia-kell-1137532

W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88367

Nem tudom, te mire emlékszel. A ház 37 cm-es Porotherm télából épült 7 cm szigeteléssel. 2001-ben még nem nagyon volt hármas szigetelésű nyílászáró, ezért az csak kettős üvegű. A padláson valóban 20 cm szigetelés van. Két hete volt az éves gázóra leolvasásunk 1.586 m3, ami nem egetverő, és simán kiváltható villanykazánnal, amit két mérnök is megerősített.

Szerinted elköltök 9,5 millát úgy, hogy nem számolok? Ennyiből már lecserélhettem volna a 16 éves  autómat, de az csak folyamatosan veszít az értékéből. El is utazhattuk volna, az is csak egy szép emlék marad. Ez a napelem maradandó. Dehát mindenki másképp gondolkodik.

Előzmény: RHDCelica03 (88366)
RHDCelica03 Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88366

Varjunk csak, nem te vagy, aki par honapja irt eloszor a "nagyon jol szigetelt" hazaval (5cm eps falon es 20cm kozetgyapot teton 🤣) aki a mar amugy is hatalmas gaz futesszamlajat akarta sima villanyfutessel es hatalmas napelemmel kompenzalni?

Mar akkor is reszletesen kifejtettuk neked, hogy ez miert nagyon nem jo megoldas de ugy latszik nem ment at, ellenben lelkesen gyartod az erveket, hogy marpedig de!

El kell keseritselek, te tipikusan az a napelem tulajdonos vagy, akinek nem hogy hatalmas mertekben felertekeli az ingatlanjat a napelem, hanem lesz egy eladhatatlan haza, es akinek a gatyajat is elviszi a futes, amint megszunik az eves szaldo!

(Ha osszekeverlek valakivel, akkor bocsi!)

Előzmény: W140S300TD (88364)
Törölt nick Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88365

Az egy kivételes eset, hogy most 2-3 évig az állampapír számszerúen jobban tejel.
(kb. 2022 novembertől 2024 júniusig fordul ez elő a jelek szerint >> 16-18%/év kamat)

HA a teljesen saját zsebből készólt HMKE az ellenfél, ami 8-15%/év hozamú.
De mi volt és lesz a másik 22-23 évvel ?!

Az extra magas infláció miatt... nost egy kis ideig ez van.

De még így is lehet tőke vesztés bőven, attól függően, hogy mire költődik el majd az a pénz.
pl. ha kajára-megélhetésre akkor bizony kevéske a 15-18% hozam is a 40-70% inflához képest.

----

De mi lesz a másik 22-23 évvel ?!

Amikor is a HMKE éves hozama nagyobb az infációnál.

1.
Az "ingyenes" pályazat esetén kb. verhetetlen a HMKE
Nem áll benne saját pénz.

2.
A 95%-os pályázat estén is kb. verhetetlen.
Kevéske saját pénz áll benne.

Az OFT 50% esetén >> 30-50% a hozma >> istenkirályság :-)
A fele a saját pénz ami benne áll >> 180-225 eFt/kWp

A kb. legvacakabb esetekben is... 15-20%/év hozam adódik.
De tipikusan 3-4 év >> 25-30%/év jött ki.

4.
MFB NULLA%-os
Ennél a 10% önerő 1,5-2,0 év alatt már megtérült.

Azóta csak a KAMATMEBTES törlesztő ketyeg.
Jellemzően 8-20 eFt/hó >> 4000-10000 kWh/év alapon.

Azaz 16-24 Ft kWh áron a  71/37/23 Ft/kWh jelenlegi árral szemben.
Tipikusan 12 eFt 5500 kWh 40 Ft/kWh átlagáron

Ami úgy 60-250%/év hozam most... veri az állampappert is bőven!

Valójában: Az energia ár növekedése miatt >> EXTRA jó ötlet lett/lesz minden elkészült HMKE :-)

Még a csak ~3 kWp méretű is...
(ha nem extrém összegbe került balga módon)

A 3 kWp alattiak már neccesek voltak.
De a jelek szerint még az is jóra fordul majd a rezsicsöki végével. 

--------------

Avagy aki a negatívhang generátorokra hallgatott >> megszívta, mint mindig.

Aki beruházott a zöld-tiszta jövőbe az pedig jól jár(t).
Hisz 2018 óta tuti ez a volt a belátható biztos jövőkép >> EU RED 2 jogszabályi környezet.

Épp ezért értelmetlen most is a HMKE jövőjénn aggódni.
Megéri majd ezután is... befeketetni bele.

Ennyi.

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (88355)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 -1 0 88364

Valószínűleg így van, amit leírtál, de a mi házunk nagyon jól szigetelt, még a padláson is 20 cm kőzetgyapot van OSB lezárással. A gázfűtést pedig most fogjuk kiváltani villanykazánra, ezért kellett a 15 KW napelem.

Gépészmérnök és villamosmérnök barátaim is arra az eredményre jutottak, hogy a rendszer simán hozni fogja a nullás villanyszámlát, sőt még vissza is jön majd.

Ügyfeleim között jó pár ingatlanos van, ők határozottan megerősítik, hogy komoly értéknövelési tényező, főleg akkor, ha megmarad az éves szaldó. Ezért nézik meg most a vevők komolyan az energia tanúsítványt. Az pedig egy érdekes ingatlanos húzás, hogy megkérik az eladótól az energia tanúsítványt, a vevőnek pedig felajánlják, hogy ő is hozhat egy tanúsító mérnököt, és ők állják a költségét. Így a vevő a két tanúsítványt összehasonlíthatja, hogy nincs-e mögötte valami "ügyeskedés".

Előzmény: RHDCelica03 (88359)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88363

Köszi!

Előzmény: W140S300TD (88361)
aMedveTovábbraIsNapozik Creative Commons License 2023.05.30 0 0 88362

Elhiszem. Az ingatlanszakártő a piacot képezi le, az meg az embereket. Az meberek pedig hülyék/irracionálisak. Pl 2 tonnás zöld rencámós batárokkal járnak, meg SUV-okkal (én is). Utána megpróbálják megmagyarázni, ez miért is jó. Pedig nem jó, csak magunkat áltatjuk.  

Előzmény: W140S300TD (88360)
W140S300TD Creative Commons License 2023.05.30 -1 0 88361

"Az a szerződés az ingatlanra (villanyórára) szól, nem annak a tulajdonosára. Tulajdonos váltás esetén is tovább él. Erről már többször nyilatkoztak illetékesek, és itt a fórumon is olvashattuk. Egyszerűen átírják az órát az új tulaj nevére, ha van ott napelem, ha nincs. Ez eddig is így működött, mivel a mérő nem a te tulajdonod."

Előzmény: aMedveTovábbraIsNapozik (88356)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!