Miután mindenféle rendszámmal foglalkozó topic-kal találkoztam, de olyannal nem ami az 1990 előtt kiadott rendszámokkal, azok történetével foglalkozik, vettem a bátorságot, egy ilyent nyitni.
Arra kérem az ide írókat, az általuk feltett rendszámokkal kapcsolatban a lehető legtöbb információt, képet, évjáratot tegyék fel.
Már nagyon zöldek vagyunk. Ma már behajtani tilos arrafelé. 77-78 körül még ZIL tanulókocsival felmentem az Erzsébet kilátóhoz, a 80-as években Ikarus tanulókocsival néhányszor jártunk a Normafa és a Szépjuhászné között. Érdekes lenne összeszedni, hogy hány olyan helyen autóztunk, ahol ma már nincs járműforgalom.
Arról tudtok, hogy a Maróti autós-könyvesbolt emeletén a tulajdonosnak komoly magyar-motor gyűjteménye van? Sokféle magyar típusból, különlegességekkel.
Egyszer ismeretség útján volt szerencsém a barátaimmal megtekinteni a kiállítást és meghallgatni róluk a tudnivalókat.
Pár darabot mutatóba el szokott vinni veterános találkozókra is.
Egyáltalán nem biztos, hogy a gyűjteményed a kohóba kerül! Amikor már úgy érzi az ember, hogy nyűg a babusgatásuk, tárolásuk, és a leszármazottakat sem érdekli, keresni kell vevőt rájuk. Biztosan vannak olyanok, akiket ez a témakör érdekel. És nem a szabad ég alatt tárolja...
Van kb 20-30 prototípus autóbusz összegyűjtve egy helyen . Senkit sem érdekel csak azt aki gyűjti - ez az "agylövése" ( nem iszik , nem cigizik , buszt gyűjt ) . Méh telepekről - bontások elől lettek összevásárolva - megmentve . Az emeletes is ebből a gyűjteményből került ki . Az utóbbi vevő előtt már többször vásárolta vissza a tag az emeletest , hogy ne legyen az enyészeté , mert fellángolás volt az akkori vevők felújítási szándéka . Eltelik pár évtized , és ha a tag már nem lesz ezek is mennek a kohóba szép sorba ....
Nekem is van egy páratlan "maradván"- de részben komplettirozott gyűjteményen a Magyar járműtörténet kis szegletéből , ami csak Nekem fontos . Kizárólag egyedi darabok : törpeautók a 40-es 50-es évekből , egyedi gyártású prototípusnak szánt kisautó , lakóbusz , egyedi robogó ( restaurált ) .... Senkit sem érdekel , de Engem igen . Ha ezek a járművek nem Magyarok lennének akkor a csillagokat is lehoznák az égről , hogy megvehesse egy nagyobb gyűjtemény - múzeum .
Meglett keresve a Magyar műs. és köz. múzeum . A válaszuk az volt , hogy ezek a járművek nem illeszkednek az új felállású múzeum gyűjteményi koncepciójába ....
Ezek pedig abból az ínséges időkből vannak , amikor üresek voltak az utcák . De kispolszi és dácsia az kell ...
Tehát az Én szeretett dédelgetett gyűjteményem is erre a megsemmisülő sorsra fog jutni utánam !
Emlékeztek a Pereszteg-i majd ISASZEG-i Ikarus 60/601-es gyűjtőre vagy gyűjtőkre ?
Gyűjtötték, gyűjtötték majd az örökösök megunták és egy ócskásnak eladták kilóra azokat a buszokat melyekből 50-60 év után 1-1 db vagy 2-2 db maradt az országban.
Talán ő csak a saját életére tervez és csak a sokszínűségre megy rá, mivel nincs akkora muzeális, inkább csak gyűjtői késztetése...
Ez is egy életfilozófia.
Carpe diem.
(Latin kifejezés. Jelentése: Élj a mának. Ragadd meg a napot. Élj a pillanatban. Horatius római költő használta először ezt a kifejezést versében, melyben felhívta a figyelmet a pillanat fontosságára.)