"szerinted ennek a terasznak a vasszerkezetében ha leszigetelik nem csapódhat le pára!?"
Dehogyisnem. A pára számtalan ponton lecsapódhat, az év számtalan időpontjában.
Például nyáron, nagy eső utáni párás hajnalon mondjuk 15 percig nedves lehet az éjszakai hidegtől lehűlt zártszelvény belseje a végétől számítva kb fél méter hosszon. De ha kiszámoljuk, hogy nyaranta/évente hányszor van nagy eső utáni hajnal és ezen 15 perces nedves időszakok négy vagy hét évtized alatt esznek meg 2 milliméter vastagságú vasat, akkor egy kis ésszel rájöhetünk, hogy ezzel már nem is foglalkozunk tovább.
És ez csak egyetlen példa a százféle zártszelvény páralecsapódási lehetőségből, ami a képeken látható terasz vasai közül mindegyiket fenyegeti, EGYETLEN VAS KIVÉTELÉVEL: amelyik vasat szinte mindenfelől körbe fogja venni a hőszigetelés, ezért egész évben közel szobahőmérsékletű lesz.
A páralecsapódásnak fizikai feltételei vannak és aki ezeket nem érti (csak kérdez egy butaságot), annak nem kezdem el megtanítani a fizika alapjait (amit az iskolában elbliccelt :), csak elmondom a várható végeredményt, pl hogy emiatt felesleges aggódni.
"A lábazatra kell szerelni az XPS, az pont ott kell megállítani, ahogy leírtam."
Én a a dolgokat elsősorban a fizika szempontjából nézem és nem úgy, hogy mit mondanak erről a "mink ezt úgy szoktuk csináni" kezdetű "szent énekek" :) Pl egy házon hová szükséges VALÓBAN valamilyen zárt cellás hab hőszigetelés (plédául XPS) és hol van a házon olyan felület, ahol nincs már feltétlenül szükség (=pénzkidobás) ennyire drága hőszigetelésre, akármit is mondanak róla a "szent énekek".
Pl ha a házfalon csak a talajfelszín felett csak 30 centi magasságig fordulat elő folyó víz, akkor nem mondom senkinek, hogy költs még fél milliót méregdrága XPS-re, csakis akkor lesz jól hőszigetelve a házad. Azért, mert tudom, hogy akkor is ugyanolyan jól hőszigetelve lesz a háza, ha 30 centitől felfelé más olcsó hőszigeteléssel megy (egészen a födém hőszigetelésig).
És a fizika/hőtechnika szempontjából mindez akkor is igaz, ha a szent alsófüttyösi kastélnyak két méter magas a lábazata :)
Egy lakóházat nem csak a hőszigetelés szempontjából kell látni, hanem az egészet egyben. Esztétikailag is.
A lábazatra kell szerelni az XPS, az pont ott kell megállítani, ahogy leírtam.
Mert:
A lábazat magasságából adódik a belső és a külső járószint közötti különbség. Ami kb. -2.5 cm kell legyen, lépcsőnél és terasznál is, ha nincs alatta fűtött tér.
Ha van 8 cm vastag rétegrendem a belső padló alatti hőszigetelés felett és az a feladat, hogy a külső finisz szintje legyen -2.5 cm lejjebb, akkor 3 cm vastag lépcsőlappal számolva marad 8-ból 2.5cm.
Oda jön a szerelve az elválasztása a lábazati és a falazat hőszigetelésének. Amikor ránézel a homlokzatra messziről, akkor egy vízszintes vonalat látsz végig futni a homlokzaton. Vagyis a lépcsőlap teteje és a
lábazat lezáró profil teteje egy szinten kell legyen. Ha negatív lábazatot készítesz (ez a létező legolcsóbb megoldást), akkor a falra szerelt hőszigetelés lezárását egy hálós csepegtető profillal kell megoldani, aminek a szintje pontosan kell találjon a külső finisz szintjével. Ezt ki kell mérni, ki kell csapni és be kell tartani, amikor homlokzatot kivitelezik. A lépcső alapja is külön test kell legyen, ahogy a járda is, az XPS-t át kell vinni a lábazaton ott is, majd gondolkozni, azon, hogy milyen dilatációs profilt kell szerelni a lépcsőlap alá.
Az esetek 90% százalékában, a telek nem teljesen sík a ház körül, (jól) feltölteni drága. De így lábazat vonalától kezdve, egészen a tető gerincig párhuzamos vonalakat látsz.
De ezt nem mostanában találták ki. Nézz meg egy korabeli intézményes épületet, aminek van egy bejárati lépcsője és figyeld meg, hogy a bejárat ellőtt lépcsőfok szintje, hogy viszonyul a lábazat magasságához.
-azt írtam a képen lévő zártszelvényt pedig sok zártszelvény volt a képen
Direkt az volt a célom hogy aljas előre megfontolt módon megkeverjelek, de annyira hogy már azt a kérdést sem bírtad feldolgozni hogy: - A lényeg hogy szerinted ennek a terasznak a vasszerkezetében ha leszigetelik nem csapódhat le pára!?
Fel sem merülhet hogy a páralecsapódás lehetőségét akartam megemlíteni, bárhol abban a vas szerkezetben. (mert buta vagyok)
Direkt készakarva külön miattad úgy fogalmaztam hogy rajtad kívül mindenki megértse.
De most jól megmutattad, kemény legény vagy (nem kicsit csináltál magadból hülyét) belekapaszkodva a egyes szám-többes szám, pontosan melyik vas kérdésekbe, ezzel jól kikerülted a beismerést hogy csak a purhab szigetelési képességére gondoltál, kihagyva a páralecsapódást.
...és még jól le is tiltottál. (ez külön nagyon fájt nekem)
Áges valójában 4 darab képet tett fel. Azért fogalmazol ilyen kétértelműen, mert buta vagy, vagy azért, mer ravaszkodsz és így később félremagyarázhatod amit írtál?
"Felvetettem hogy ki kellene fújni a képen lévő zártszelvényt."
A képeken valójába kb 10-20 db zártszelvény van és a kétértelmű hozzázólásodból nem derült ki, hogy melyikre gondoltál a húszból. Azért, mert nem vagy képes egyértelműen fogalmazni, vagy azét, mert szerinted legyen mindenki gondolatolvasó?
"A lényeg hogy szerinted ennek a terasznak a vasszerkezetében ha leszigetelik nem csapódhat le pára!?"
Ismét egy (készakarva?) kétértelmű mgfogalmazás: senki sem akarja leszigetelni a terasz vázszerkezetét.
A sok vas közül csak egyetlen vasat akarnak körbevenni hőszigeteléssel, természetesen erről az egy vasról írtam én, de ezt valami miatt NEM AKAROD megérteni.
Gratulálok, bekerültél az aljas mellébeszélők klubjába, letiltom a képernyőmről a te hozzászólásaidat is.
"az XPS szintjét meg kell állítani a belső aljzatbeton szintje alatt"
A külső xps teteje nem lehet alcsonyabban, mint a talaj(járda) felszín + 30 centi. Persze aki gazdag, annál mehet feljebb is, de nálad nem sokkal, mert az XPS párazáró, ezért akadályozza a falban kifelé történő pára-áramlást.
"az XPS alját a miként szokták, ajánlott lezárni. Elsődlegesen a bogarak, rovarok végett szeretném"
Nem szokták lezárni. Én is ezt tenném a helyedben. De előtte elküldeném a francba azt, aki elhitette velem, hogy az XPS a bogarak kedvenc lakóhelye.
Az XPS zárt cellás hab, ezért teljesen vízzáró, légzáró és mindenzáró (csak a baltát és a napsütést nem bírja.)
"a szükéges külső vízszigetelésre is várnék javaslatot"
Az XPS-nek nem árt a víz, sőt évekre tartósan a víz alá nyomva is alig csökken a hőszigetelő képessége. Az úgynevezett fordított rétegrendű tető hőszigetelési módszernél pl a víz közvetlenül az XPS-en folyik, amin néha csak egy kis kavics réteg van.
Én a helyedben elküldeném a francba azt, aki elhitette velem, hogy az XPS vízigetelése egy SZÜKSÉGES dolog.
Ne szórd a pénzed szükségtelen hülyeségekre, mindig akad okokoskodó, akinek nem számít te pénztárcád.
Nézem ezt a rajzot, de megjegyzem, hogy én csak úgy öntetek sávalapokat, hogy kiásatom a 60-as kanállal az alapokat, öntök bele egy gyenge betont (ez az alaptalp), arra jön pontos kitűzése a tengelyeknek és vagy vasalt zsalukő vagy zsaluzott monolit vasalt alap jön rá, a terep esése függvényében. A lábazat látszó magassága mindig több kell legyen egy lépcsőfoknál, végig a ház kerületén.
A víz szigetelés és a hőszigetelés a belső térben a padlózat alatt, hogy van megoldva?
Elvileg: a víz szigetelést át kell vinni bentről az alapon, aztán lefele - a kiásott alap mellett.
Ha van alaptalp, akkor addig.
Onnan indítod a XPS-t is, ráburkolsz egy szivárgó lemezt - a gombákkal befele (ami megvédi az XPS-t) és visszatöltöd (közbe jól tömöríted), de csak 35cm-re a végleges járdaszintig. Az XPS csak az alap felett ragasztod, de PUR habbal, mert a polisztirol ragasztó nem biztos, hogy megköt alatta, (ha jó a XPS).
Az XPS és a szivárgólemez mellé körbe a ház kerületén, bezsaluzol egy vasalatlan alapot, ami 20x25 -30-as méretű (kiöntött járda alap síkjában levágod a szivárgó lemezt). Legyen a járda 120cm széles.
A faltól 120 cm bezsaluzol egy másik alapot, ami ugyancsak 25x25-ös, de 6-7 cm lejjebb van mind a fal melletti, erre le kell fektetni a járda szegélykövét, amit kiemelsz a térkő vastagságáig az alapból.
Feltöltöd a két alap között tömörtett tört kővel, aztán 3-4 cm kiméretű kaviccsal (4-8-as), utána térkő. A tömörített kő alá érdemes tenni egy jobb fajta geotextilt.
A XPS és a kőzetgyapott függőleges síkja ne legyen azonos. Valamivel el kell vágni az illesztést, legyen vagy negatív, vagy pozitív a lábazat és kell egy csepegtető is.
A XPS-re lábazati nemesvakolat jön, a csepegtetőig.
Így a járda független test lesz a házhoz képest.
A bejárati és a teraszajtóknál más a rétegrend.
Még egy fontos részlet: az XPS szintjét meg kell állítani a belső aljzatbeton szintje alatt, vagyis arra az 5cm vastag hőszigetelés szintjére kell szerelni, amit az aljzat alá szoktak szerelni.
Lábazat szigetelésnél a földben az XPS alját a miként szokták, ajánlott lezárni. Elsődlegesen a bogarak, rovarok végett szeretném, a ház könnyűszerkezetes. Rajzoltam, nem méretarányos. Jelenleg kb a piros vonallal rajzolt szintig van behálózva, habarcsozva a külseje, később menne rá homlokzati vakolat.
Valamint a szükéges külső vízszigetelésre is várnék javaslatot.
Első gondolat az volt, hogy tovább hálózni és ráfordulni vele az alaptestre, de az alaptest nincs teljesen síkban, hol kintébb van-hol nem stb. Plusz igy gondolom kapillárisan szívná fel a vizet ez a habarcs a leendő homokzati vakolat mögé. Valamint ezt a "vékony" hálós-habarcs vakolatot gondolom könyebben "átrágja" valami.
A második gondolat, hogy az XPS alatt kb 10 centivel megásni és végig önteni betonnal a fel mentén bevibrálva (L alakú alakzat a a kettes rajzon).
Szeretnék egy járdát is a ház mellé.
Vagy lehet túlkomplikálom és maradjon az XPS csupaszon (a föld alatt) , ássam végig a ház oldalánál, töltsem fel valami kőfélével (duna kavics/zúzott kő pl), tömörítsem be és mehet rá a járda. Ezt biztos nem ássák át a rágcsálok, gondolom bogarakat is nagyjából kizárja.
Ha a szerkezet úgy van megcsinálva , hogy van légcsere a zártszelvények belsejében , akkor érdemes kifújni az adott részt , de óvatosan alacsony dagadásúval , mert simán szétfeszíti a zártszelvényt ha sok van benne .
Tanulj meg inkább értelmezni egy szövegrészt a teljes kontextusban kezelve ... a te problémád ebből áll , nem érted mit kérdeznek/mondanak és ezért fut félre a válasz ...
Ez a mondat magyarul azt jelenti (sugalmazza), hogy annak a zártszelvénynek van szigetelés alatt NEM lévő része is, magyarul nem veszi teljesen körül a szigetelés.
Ha viszont teljesen körülveszi a hőszigetelés, akkor
- nincs értelme kérdezni, hogy átfúj-e rajta a szél,
- nincs értelme kérdezni, hogy lesz-e benne párakicsapdás.
De még ezt is lehet feljebb srófolni, keresnek egy olyan szakvéleményezőt, aki kizárólag előtetőkkel foglalkozik és úgy tekinti, hogy az eset napján érvényes szabványokat kell alkalmazni, nem a 15 évvel ezelőttieket (Eurocod).